Dodaj do ulubionych

Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie

23.12.08, 07:13
Ta ustawa nie jest do niczego potrzebna. To co się ostało po komunie niech będzie pamiątką i nauką historii.
Obserwuj wątek
    • art.usa Marzenie nożownika, zezłomować jak najprędzej 23.12.08, 07:29
      Ten co na takie diabelstwo patrzy, dostanie psychicznych depresji.
      Mozna by bylo produkować takie małe duplikaty, i wysylac jako
      prezenty swiateczne dla swych wrogów.
      Na odnawianie to naprawdę szkoda pieniędzy.
      • claratrueba Re: Marzenie nożownika, zezłomować jak najprędzej 23.12.08, 07:37
        Jasne, kolejny krzyż zamiast dzieła sztuki. Kontrowersyjnego ale jednego z
        najwybitniejszych artystów, nie tylko w Polsce uznanego, a nie mamy ich zbyt
        wielu. Bo napis zły. Napis usunąć.
        • and_nowak Odwracanie kota ogonem 23.12.08, 14:35
          claratrueba napisała:
          > Jasne, kolejny krzyż zamiast dzieła sztuki. Kontrowersyjnego
          > ale jednego z najwybitniejszych artystów, nie tylko w Polsce
          > uznanego, a nie mamy ich zbyt wielu. Bo napis zły. Napis usunąć.

Zwrócę uwagę, że twojemu interlokutorowi nie chodziło o krzyż, tylko nie podoba
          mu się dzieło. Ma prawo mu się nie podobać.
          Dlaczego mu imputujesz, że wolałby krzyż w miejsce rzeźby?
          Taka twoja fobia?
      • alexis_corner Re: Marzenie nożownika, zezłomować jak najprędzej 23.12.08, 17:59
        a może, coś art.usku ze swojej tfu!rczości zaproponujesz mendolino faszolska?
        tylko nie licz na kasę... najwyżej bolesny zastrzyk w doopsko ;-)

- wredna alexis
    • aeromonas Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 08:30
      "Posłanka PiS Anna Paluch z Podhala zaproponowała, by na podstawie
      tych zapisów usunąć "Żelazne organy" Władysława Hasiora z przełęczy
      Snozka, bo rzeźba została opatrzona inskrypcją: "Wiernym synom
      Ojczyzny, poległym na Podhalu w walce o utrwalenie władzy ludowej".
      W miejscu rzeźby miałby stanąć krzyż papieski."

Nóż się sam w kieszeni otwiera, kiedy się takie rzeczy czyta.
      Posłanka jest może historykiem sztuki? Niech się lepiej zajmie
      sprawami, o których ma choć trochę pojęcia - np. przedszkolami czy
      dożywianiem głodnych dzieci.
      Hasior swój pomnik poświęcił wszystkim, którzy walczyli na Podhalu.
      Wystarczy usunąć z inskrypcji 3 ostatnie słowa, odrestaurować
      pomnik, uprzątnąć jego otoczenie i atrakcja turystyczna gotowa.
      Pomnik jest naprawdę niesamowity. Dość już "papieżyków" i "krzyży
      papieskich".
    • tetsujin Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 09:28
      Na każdy skwerze krzyż, na każdym placu Jan Paweł II WIELKI. Udowodnijmy, że
      Polska nie jest krajem wyznaniowym!

Nie jest.... prawda?
      • urtasa czy 23.12.08, 09:42
        Czy jest coś, ktoś, kto zabroniłby ci na każdym skwerku, na każdym trawniku, w
        każdym parku, przy każdej drodze stawiać półksiężyc albo krasnoludka? Wykaż, że
        Polska krajem półksiężyców lub krasnali.

Jest... prawda?
        • ojapierdziu Re: czy 23.12.08, 10:47
          Hmmm, nadzór budowlany, właściciel terenu, rada czegośtam, zarząd zieleni...
          choć mogliby nie zauważyć w niektórych miejscach bo tak o nie dbają.

A papieża można postawić nawet na Wawelu bez żadnych pozwoleń :D Wystarczy go
          przesuwać codziennie.
          • urtasa uhm 23.12.08, 10:50
            Jasne, pomnik papieża może być ustawiony w każdym miejscu bez zgody nadzoru
            budowlanego, właściciela terenu, rady czegośtam, zarządu zieleni...
            • cap2000 Re: uhm 23.12.08, 10:55
              > Jasne, pomnik papieża może być ustawiony w każdym miejscu bez zgody nadzoru
              > budowlanego, właściciela terenu, rady czegośtam, zarządu zieleni...

No niestety moze... Na przyklad na Wawelu, gdzie postawili pomnik bez zgod,
              tylko tlumaczac ze "nie jest na trwale przytwierdzony do podloza" ...
              Troche to smutne, ale to prawda ...
              • urtasa otóż 23.12.08, 11:00
                Bez zgody, a więc nielegalnie, to każdy może sobie stawiać, co sobie pomyśli. Ty
                też nieprawnie na Wawelu możesz sobie postawić pomnik zupy ogórkowej albo
                czarnego ogona starej gęsi.
                • crimen Re: otóż 23.12.08, 11:52
                  Klasyczna demagogia polskiego katola, który reprezentuje największą
                  sektę w Polsce, zwalczając równocześnie każdą inną sekciarską
                  konkurencję :)
                  • urtasa oto i demgagogia 23.12.08, 12:40
                    Demagogią to ty, crimen, tu się popisujesz. Proszę najuprzejmiej, przytocz mi
                    moją wypowiedź, w której reprezentuję największą sektę i zarazem zwalczam każdą
                    inną sekciarską konkurencję. Proszę, ale mogę sobie prosić, prędzej się doczekam
                    metamorfozy trabanta w zupę żółwiową...

Ale aby nie było wątpliwości: moim zdaniem, katolicy niech sobie na Wawelu
                    stawiają pomniki papieży i ministrantów też; buddyści niech sobie na Wawelu
                    stawiają pomniki lotosów i Nirwany takoż, ich wolność, ich wola; muzułmanie
                    niech sobie na Wawelu stawiają pomniki Mahometa, jeśli mają taki kaprys, ja im
                    nie będę zabraniać; żydzi niech sobie stawiają na Wawelu swoje pomniki, nie będę
                    protestować; wyznawcy krasnali nie sobie stawiają na Wawelu pomniki sierotki
                    Marysi, proszę bardzo; a wyznawcy rur wydechowych niech sobie stawiają na Wawelu
                    pomniki kanistrów lub baków, nie moja to rzecz...

Ale nie umilknę, gdy ubowcy będą mieć pomnik ich czczący, podczas gdy ofiary
                    ubowców leżą w bezimiennych grobach...

A ty, crimen, nazywaj mnie katolem, żabą z ogonem bulwiastej kwoki i jak tylko
                    umiesz posłużyć się polszczyzną... Twoja wolność, twoja wola w wyzwiskach pod
                    moim adresem.
                    • grakona Re: oto i demgagogia 23.12.08, 14:36
                      Niby wszystko dobrze, ale nie do końca – co prawda przynajmniej
                      teoretycznie jesteś po prostu personifikacją tolerancji (aż się
                      wzruszyłam) ALE zapominasz o kilku sprawach:
                      - ja sobie nie życzę zaśmiecania Wawelu – papież nie papież,
                      krasnoludek nie krasnoludek – to jest zaśmiecanie zabytkowej
                      przestrzeni, zwłaszcza że ów pomnik jest artystycznym odpowiednikiem
                      Matki Boskiej z odkręcana główką. I żebyśmy się zrozumieli – Jan
                      Paweł II był wielkim człowiekiem (który podobno nie przepadał za
                      swoimi pomnikami tak przy okazji); chcemy go jako Naród czcić –
                      dobra (chociaż osobiście uważam, że już bardzo przesadziliśmy z tymi
                      jego podobiznami), ale do jasnej cholery, czy przy okazji moglibyśmy
                      wykazać się odrobiną dobrego smaku? Gdyby stanął tam pomnik
                      pierwszego Polaka w kosmosie w tym stylu do też bym uznałabym go za
                      kicz. I widzisz – to moja rzecz – a powinna być także Twoja, bo
                      Wawel to nasze wspólne dziedzictwo.
                      - Co do Hasiora – nie jestem miłośnikiem sztuki nowoczesnej.
                      Co więcej – gdy teraz trwała dyskusja czy na tej (załóżmy na chwilę
                      że pustej) hali postawić pomnik to byłabym przeciw i prawdopodobnie
                      widząc projekt użyłabym słowa „szkaradzieństwo” ALE rzeźba Hasiora
                      już stoi. Jest elementem naszej historii i dziedzictwa (głupiego,
                      mądrego, szlachetnego czy płytkiego ganz pomada jakiego!). Powstała
                      w innym świecie i innych realiach, więc niech stoi. Co więcej
                      zabezpieczmy ją i postarajmy się by samoczynnie się nie rozpadła.
                      Nie można niszczyć śladów przeszłości, bo sami się w ten sposób
                      zubażamy.
                      Jaka by ta nasz historia nie była – JEST NASZA. A nawet jeśli mnie
                      się prace Hasiora nie podobają TO BYŁ ON ARTYSTĄ. Dzieł sztuki się
                      nie niszczy – tak robił Hitler.
                      • urtasa niby??? 23.12.08, 15:09
                        1. Po prostu, to, co i kto wyznaje, mnie nie interesuje, o żadnej tolerancji
                        więc z mojej strony nie ma mowy.

2. Pomnik czci ubeków, oprawców niewinnych Polaków, ci niewinni Polacy nie mają
                        (o ile się nie mylę) żadnego pomnika, nawet na ogół nie wiadomo, gdzie i jak
                        zostali pogrzebani... I to jest ohyda. Hańba.

3. Artysta - niech sobie będzie i kongenialny - jeśli godzi się zrobić dzieło
                        czczące oprawców, zabójców niewinnych ludzi, to (tego zdania nigdy nie zmienię)
                        jest gorszy od najgorszej prostytutki. Żeby nie było żadnych niedomówień, piszę
                        wprost: każdą najgorszą prostytutkę wyżej cenię od każdego najlepszego artysty,
                        który tak postępuje.

4."Nie można niszczyć śladów przeszłości, bo sami się w ten sposób
                        zubażamy" - skoro tak, czemu nie żądasz przywrócenia warszawskim ulicom
                        hitlerowskich imion..., czemu zostały usunięte z polskich miast nazistowskie
                        swastyki..., przecież tyle by nam mówiły o naszej przeszłości...

5. Czym się różni pomnik czczący ubeków od hitlerowskich symboli, symboli na
                        pewno projektowanych i wykonywanych przez artystów równie genialnych jak Hasior...
                        • ned_pap Re: niby??? 23.12.08, 17:53
                          > 2. Pomnik czci ubeków, oprawców niewinnych Polaków, ci niewinni Polacy nie mają
                          > (o ile się nie mylę) żadnego pomnika, nawet na ogół nie wiadomo, gdzie i jak
                          > zostali pogrzebani... I to jest ohyda. Hańba.

Podobna dyskusja pojawiła się, kiedy ktoś wpadł na pomysł, by usunąć z podobnych powodów pomnik tzw. czterech śpiących. Ja nie pamiętam, ku czyjej czci jest pomnik czterech śpiących - przypuszczam, że polsko-radzieckiego braterstwa broni albo innej takiej bzdury. Konia z rzędem temu, kto znajdzie dziesięcioro warszawian, nawet mieszkańców Pragi, którzy będą wiedzieć, że jest to pomnik braterstwa czy innej chwały. Wszyscy znają go jako czterech śpiących. Tutaj sytuacja jest podobna - prawdopodobnie jakieś 99% ludzi, którzy obok pomnika Hasiora przejeżdża czy przechodzi, nie ma pojęcia, kto jest wymieniony na tablicy. Natomiast koneser sztuki z przyjemnością ten pomnik będzie kontemplował. Dodatkowo, po przeprowadzonym remoncie uczeń, który przyjedzie tam na wycieczkę dowie się z tablicy informacyjnej, co oznaczają te śmiesznie napuszone słowa o władzy ludowej, jakie były wówczas realia i jak niekiedy pod płaszczykiem propagandy udawało się przemycić wielką sztukę.
                          • urtasa ned_pap 23.12.08, 18:52
                            Twoje argumenty mnie przekonały, dlatego też chciałbym, aby w Legnicy znów
                            stanął pomnik Hitlera.

Uczeń, który przyjechałby tam na wycieczkę, dowiedziałby się, kim był ten
                            śmiesznie napuszony wódz i jakie były wówczas realia.

Ps. Domyślam się, że Hasior był prześladowany i dlatego pod płaszczykiem
                            propagandy musiał przemycać wielką sztukę...
                          • alexis_corner Re: niby??? 23.12.08, 18:54
                            ned_pap napisał:
                            Konia z rzędem temu, kto znajdzie dziesięcioro warsz
                            > awian, nawet mieszkańców Pragi, którzy będą wiedzieć, że jest to pomnik braters
                            > twa czy innej chwały. Wszyscy znają go jako czterech śpiących.

przeprasiam uprzejmnie za wyrażenie ale... wiedz lebiego, że "warszawianie" to może nie wiedzą, lecz warszawiacy zamieszkujący to miasto zarówno po lewej stronie biegu Wisły, jak i po stronie praskiej - dobrze wiedzą, co to za pomnik i kogo przedstawia.

- wredna alexis
                            • ned_pap Re: niby??? 23.12.08, 19:08
                              Wierzę, że "warszawiacy" wiedzą, co to za pomnik, bo jak przyjechali tu z Grójca, to w ramach leczenia kompleksu nauczyli się na pamięć przewodnika.
                              • alexis_corner Re: niby??? 23.12.08, 20:30
                                bujaj wory łajzo!
                                tylko do Grójca nie zaglądaj bo i tam może cie lekkie zdziwko dopaść... ;)
                                a te deklaracje wiary to księdzu proboszczowi składaj, kmiotku.

Nie masz cwaniaka
                                Nad WARSZAWIAKA
                                Chcesz z nami zacząć?
                                To se przedtem trumne kup! :-D
                                pl.youtube.com/watch?v=NsIjKIO4YnM
                                - wredna alexis
                    • crimen Hipokryzja i głupota 23.12.08, 16:51
                      urtasa napisał:

> Demagogią to ty, crimen, tu się popisujesz. Proszę najuprzejmiej,
                      przytocz mi
                      > moją wypowiedź, w której reprezentuję największą sektę i zarazem
                      zwalczam każdą
                      > inną sekciarską konkurencję. Proszę, ale mogę sobie prosić,
                      prędzej się doczeka
                      > m
                      > metamorfozy trabanta w zupę żółwiową...
                      >
                      > Ale aby nie było wątpliwości: moim zdaniem, katolicy niech sobie
                      na Wawelu
                      > stawiają pomniki papieży i ministrantów też; buddyści niech sobie
                      na Wawelu
                      > stawiają pomniki lotosów i Nirwany takoż, ich wolność, ich wola;
                      muzułmanie
                      > niech sobie na Wawelu stawiają pomniki Mahometa, jeśli mają taki
                      kaprys, ja im
                      > nie będę zabraniać; żydzi niech sobie stawiają na Wawelu swoje
                      pomniki, nie będ
                      > ę
                      > protestować; wyznawcy krasnali nie sobie stawiają na Wawelu
                      pomniki sierotki
                      > Marysi, proszę bardzo; a wyznawcy rur wydechowych niech sobie
                      stawiają na Wawel
                      > u
                      > pomniki kanistrów lub baków, nie moja to rzecz...
                      >
                      > Ale nie umilknę, gdy ubowcy będą mieć pomnik ich czczący, podczas
                      gdy ofiary
                      > ubowców leżą w bezimiennych grobach...
                      >
                      > A ty, crimen, nazywaj mnie katolem, żabą z ogonem bulwiastej kwoki
                      i jak tylko
                      > umiesz posłużyć się polszczyzną... Twoja wolność, twoja wola w
                      wyzwiskach pod
                      > moim adresem.
                      Wszystko byłoby pięknie, gdyby wszyscy byli równi wobez prawa,
                      jednak do tej pory żadna z samowoli budowlanych KK nie została
                      zakwestionowana. Ponadto dyrektor Wawelu utrudnia jak tylko może,
                      dostęp do Czakramu "sekciarzom", bo to godzi w "wartości katolickie".
                      Jeśli chodzi o Hasiora, to nie był on poetą(nie mógł więc tworzyć do
                      szuflady), a rzeźbiarzem. Ten rodzaj aktywności twórczej wymaga
                      sporych nakładów, a więc uzależnia artystę od
                      przychylności "władców". Nie widzę niczego nagannego w szukaniu
                      sponsorów poprzez pseudoschlebianie ich gustom, aby dzięki temu móc
                      tworzyć własne wizje.
                      Szczytem hipokryzji jest za to potępianie UBowców w chwili, gdy
                      równocześnie czci się i gloryfikuje różnych Kurasi-Ogniów, Zubrydów,
                      czy bandy Upowskie, tylko dlatego, że nie podobały się władzy
                      ludowej. Do dzisiaj nie uznano uprawnień kombatanckich żołnierzy
                      Istriebitielnych Batalionów, którzy wzięli na siebie obronę
                      niedorżniętych Polaków na Kresach. Za to dzisiaj stawia się pomniki
                      i przyznaje status pokrzywdzonych przez reżim komunistyczny ich
                      oprawcom, rezunom z UPA. To jest prawdziwa hańba i poziom zakłamania
                      bezmózgich burzycieli pomników.
                      • urtasa crimen 23.12.08, 17:28
                        Cytujesz mój wpis, więc chyba mnie posądzasz o hipokryzję i demagogię. Jeśli
                        tak, proszę i bardzo, ty wolny człowiek i twoja wola, co ze swoją wolnością robisz.

Wszystkie moje wpisy świadczą natomiast o jednym, że nie zmieniam zdania: żaden
                        bandyta nie może mieć pomnika na swoją cześć - ani Ogień, ani ubowiec, ani
                        Stalin, ani Hitler itd. Jeśli potrafisz wskazać moją wypowiedź, która byłaby
                        sprzeczna, obłudna z tą, która powyżej, będę wdzięczny. Ale prędzej pomidor
                        zamieni się w kometę, niż taki cytat przywołasz.

A co do Hasiora, nie interesuje mnie, że nie mógł swojej rzeźby ukryć w
                        szufladzie. W moich oczach, skompromitował się. Cenię jego geniusz, ale to nie
                        oznacza, iż nie ganię za oddawanie czci bandytom...
                        • crimen urtasa 23.12.08, 18:02
                          Hipokryzja, to między innymi różna ocena podobnych spraw. Kilka dni
                          temu był tu wątek poświęcony pomnikowi Ognia-Kurasia. Nie widziałem
                          abyś tam z równą żarliwością występował za jego usunięciem, choć
                          pomnik Kurasia jest w swej symbolice gloryfikuje bandytyzm, a Organy
                          Hasiora nie. Zdanie masz faktycznie jedno, tylko w dziwny sposób
                          selektywnie wybiórcze :)
                          • urtasa crimen 23.12.08, 18:47
                            Najpokorniej przepraszam cię, crimen, za to, że nie śledzę wszystkich wątków i
                            że nie wypowiadam się na każdy temat.

Istotnie, jestem dziwnie selektywny i wybiórczy i taki, jaki tylko zdołasz o
                            mnie powiedzieć.
                            • crimen Co Było Do Okazania 23.12.08, 19:59
                              Jednym przeszkadzają pomniki, innym hipokryzja :)
                              • urtasa potwierdzam 23.12.08, 21:32
                                Oświadczam, crimen przytoczył wszystkie cytaty, o które go prosiłem i
                                potwierdził wszystko, co tylko chciał potwierdzić. Każde jego słowo o mnie jest
                                prawdziwe. A teraz idę oddać cześć burym trabantom, bo jako ich wyznawca palę im
                                świeczkę, a ponadto złożę pokłon sinym kanistrom, bo jako ich wyznawca palę im
                                ogarek. Hej.
                • tetsujin Re: otóż 23.12.08, 12:16
                  urtasa weź i spróbuj usunąć nielegalnie postawionego papieża, albo inną
                  kapliczkę. A następnie usuń taki nielegalnie postawiony pomnik zupy ogórkowej.
                  Zgadnij za usunięcie którego z nich będą cię od żydów, komuchów i masonów
                  wyzywać i grozić śmiercią lub "uszkodzeniem ciała"?
                  • urtasa i czemu 23.12.08, 12:28
                    Czemu zmieniasz temat? Piszę o legalności i nielegalności stawiania czegoś.

Pomnik papieża na Wawelu nielegalnie postawiony? To do kogo masz pretensje? Jak
                    władza jest tchórzliwa, to ją obwiniaj.

Jeśli chodzi o mnie, to na Wawelu może sobie stać pomnik papieża, pomnik
                    korniszona, pomnik bigosu albo i pomnik kalesonów. Wszystko mi jedno...
                    • turtlezzz Re: i czemu 23.12.08, 18:48
                      > Jeśli chodzi o mnie, to na Wawelu może sobie stać pomnik papieża, pomnik
                      > korniszona, pomnik bigosu albo i pomnik kalesonów. Wszystko mi jedno...

A zatem nie powinieneś w ogóle udzielać się w tej dyskusji. Ja jestem z Krakowa i nie jest mi wszystko jedno. Żadnemu Polakowi zresztą nie powinno być wszystko jedno. Co innego wsadzić flagę do kupy (nie zmieni to jej oficjalnego wyglądu), a co innego trwale spaskudzić wzgórze wawelskie.
                      • urtasa toteż 23.12.08, 19:39
                        A zatem nie udzielam się w dyskusji o pomniku papieża na Wawelu, jeśli wola,
                        sprawdź sobie.

Natomiast jestem w dyskusji o pomniku Hasiora, bo ten wątek mnie obchodzi, wątek
                        artysty, który swoim dziełem czci bandytów...
                        • turtlezzz Re: toteż 24.12.08, 02:00
                          Jeśli nie interesuje Cię los najważniejszego pomnika polskiej historii (a takim jest Wawel), to nie ma o czym rozmawiać. Widać bardzo wąsko postrzegasz polskie dzieje.

Przytaczając wypowiedź innego forumowicza: pomnik Hasiora jest dziełem sztuki, a nie politycznym argumentem.

Nie zawiera żadnej proubeckiej treści. Tyle. Koniec, kropka. Odnoszę wrażenie, że gdyby za komuny władza powiedziała Ci, że Wawel należy zniszczyć, gdyż jest pomnikiem feudalizmu, to poparłbyś to z radością. Albo stwierdził, że Ci nie zależy.
    • brzezozka Tylko pusty DEBIL niszczy historię swojego kraju 23.12.08, 09:46
      nie znaczenia czemu to służyło, to jest historia
      • 1zorro Stawiajcie za to pomniki JP II..... 23.12.08, 10:27
        1.000 pomnikow na drugie tysiaclecie!
        • brzezozka Polski fanatyzm religijny dorównuje 23.12.08, 12:22
          juz fanatyzmowi talibów
      • urtasa brzezozka by 23.12.08, 10:57
        Jeśli ubowcy zakatrupiliby kogoś z rodziny brzezozki i jeśli Hasior by
        zaprojektował pomnik dla uczczenia tych ubowców, natomiast ukatrupiony leżałby
        gdzieś w bezimiennej mogile, to brzezozka by spokojnie sobie bronił tego
        ubeckiego pomnika, mówiąc: "nie znaczenia czemu to służyło, to jest historia"?
        Tak byś wtedy mówił?

Proszę uprzejmie o odpowiedź na pytanie, które powtórzę: Czy tak byś wtedy mówił?
        • brzezozka idiotyczne porównanie 23.12.08, 12:22
          ale odpowiem za to stawiamy pomniki bandytom takim jak ogień, jesteś zadowolony
          • urtasa doskonałe porównanie 23.12.08, 12:43
            Odpowiadam, idealne porównanie, jakim się posługujesz... Kongenialne.

Otóż, jeśli Ogień to bandzior, to jego pomnik należy opluć, a następnie utopić w
            szambie. Jasne?

Ps. I proszę, nie stosuj liczby mnogiej, bo ja Ogniowi pomnika nie stawiałem...
            • brzezozka pomnik ognia zadna historia, on powstał teraz 23.12.08, 13:57
              pamięć o jego bandytyźmie to jest historia
              • urtasa dwie 23.12.08, 14:10
                Czy są dwie pamięci? Inna - o Ogniu? Inna - o ubekach?

Ubecy nie powinni mieć żadnego pomnika.
                Jeśli zaś Ogień był bandytą, a to powinni ustalić naukowcy, jemu pomnik też się
                nie należy.
                • brzezozka AK ustaliło ze jest bandytą wydając nań 23.12.08, 16:52
                  wyrok śmierci i nie naukowcy są od tego,po wojnie sam był UBekiem i ponownie
                  chcieli go przypudlić.
                  • urtasa więc o co 23.12.08, 16:55
                    A zatem, o co ci chodzi? Napisałem gdzieś powyżej, że jeśli Ogień to bandyta, to
                    pomnik na jego cześć do szamba. Jestem konsekwentny, pomnik na cześć ubowców -
                    do szamba. W czym rzecz...
                    • brzezozka O dzielo Hasiora jak wyzej w artykule napisano 23.12.08, 18:25
        • europacierz Brzezozka by nic nie mówił bo barany beczą 23.12.08, 12:47

• brzezozka baranem jesteś ty a twoim pasterzem rydzyk 23.12.08, 13:57
          • urtasa jeśli 23.12.08, 14:15
            Jeśli o mnie chodzi, to jestem baranem, pojebanym psem, katolem i zarazem
            czerwoną szmatą... itd.

Takie piękne epitety otrzymałem i tyle, że 1001 więcej różnicy nie czyni.

A ubowcy mają pomnik, podczas gdy ich niewinne ofiary nawet grobu... Ot, panowie
            Polacy.
          • guru133 Więc przestań beczeć, skoro nie masz nic 23.12.08, 14:58
            sensownego do wybeczenia.
        • guru133 UB polowało na mojego ojca, kiedy był w WiN-ie a 23.12.08, 14:55
          sutannowi z klasztoru w Mogile odmówili mu pomocy i czego to ma
          dowodzić? Ojcu ten pomnik bardzo się podobał, zawłaszcza że wbrew
          sugestiom oszołomów jest on poświęcony patyzantom t.zw.
          Rzeczpospolitej Ochotnickiej i głupawym oszołomom radzę zapoznać się
          z prawdziwą historią Polski, bo w tamtych czasach gdy powstawał
          napis musiał być taki jaki jest a pomnik, czy się wam to podoba czy
          nie, jest dziełem sztuki.
          • urtasa przekonałeś 23.12.08, 15:13
            Przyznaję ci rację.

I dlatego w tym miejscu proszę o przywrócenie w polskich miastach pomników na
            cześć Hitlera. One także były dziełami sztuki, jak się domyślam - wykonali je
            genialni artyści.

Ps. Może przyłączysz się do mojego apelu, który jest taki: Ze względu na to, że
            pomniki na cześć Hitlera to dzieła sztuki, żądam, aby na powrót stanęły w
            Polskich miastach.
            • dzielanski Może jakiś przykład? 23.12.08, 16:13
              uratsa, może byś jakiś przykład podał? Pomnika na cześć Hitlera,
              wykonanego (w polskim mieście) przez genialnego artystę.
              • urtasa owszem 23.12.08, 16:52
                Długo szperałem w internecie i jeszcze będę szukać, ale informacji brak. A zatem
                wszystkie ślady zostały usunięte (i dobrze). Na razie znalazłem informację
                następującą: "W poniedziałek, 27 października, odbędzie się XXX sesja Rady
                Miejskiej Legnicy. Na niej ma być podjęta uchwała w sprawie wzniesienia w
                Legnicy pomnika upamiętniającego wiktorię grunwaldzką. Miałby on stanąć na
                miejscu, na którym stały kiedyś rzeźby, kolejno - Hitlera, Stalina i Lenina".

Na pewno w polskich miastach stały pomniki Hitlera, myślę, że to temat dla
                historyków.

Bardzo ciekawy przykład odnosi się do Austrii: "Linz pozbyło się rzeźby
                Afrodyty, gdy wyszło na jaw, że była ona podarunkiem od Hitlera".

Ps. Oprawcy nie mogą mieć pomnika na swą cześć: ani Hitler, ani Stalin, ani
                ubowiec... Jeśli masz inne zdanie, proszę bardzo, ty wolny Polak i twoja sprawa,
                co ze swoją wolnością robisz.
              • urtasa dzielanski 23.12.08, 17:02
                A może chciałbyś, aby dziś w Gdańsku (jak niegdyś) stał pomnik na cześć Wilhelma
                I, pomnik symbolizujący pruską dominację?
                (www.rzygacz.webd.pl/index.php?id=73,354,0,0,1,0)
                • crimen Re: dzielanski 23.12.08, 17:26
                  Pomódl się o rozum oszołomie. Pomnik Hasiora nie przedstawia ani
                  Hitlera, ani Stalina, ani nawet Gomółki. Jeśli dla ciebie
                  symbolizuje on komunę, to poszukaj sobie dobrego psychiatry. Z manią
                  prześladowczą mozna walczyć.
                  • urtasa crimen 23.12.08, 17:34
                    Dziękuję za epitet "oszołom". Dziękuję, choć piszesz kłamstwo: nie jestem
                    oszołomem, ale zgniłym oszołomem moralnym bękartem.

Ps. Uprzejmie proszę, przytocz cytat, w którym piszę, że pomnik Hasiora
                    przedstawia Hitlera, Stalina czy Gomułkę. Próżno jednak proszę, prędzej kapeć
                    stanie się limuzyną, niż ty przytoczysz taki cytat.

Piszę bowiem o tym, że pomnik ten czci ubowców, a więc oprawców, jako taki zatem
                    zasłużył na los innych pomników, które czczą Hitlera czy Stalina. Może w końcu
                    to pojmiesz, ale to już nie moja rzecz.
                    • crimen Re: crimen 23.12.08, 18:07
                      urtasa napisał:

> Dziękuję za epitet "oszołom". Dziękuję, choć piszesz kłamstwo: nie
                      jestem
                      > oszołomem, ale zgniłym oszołomem moralnym bękartem.
                      >
                      > Ps. Uprzejmie proszę, przytocz cytat, w którym piszę, że pomnik
                      Hasiora
                      > przedstawia Hitlera, Stalina czy Gomułkę. Próżno jednak proszę,
                      prędzej kapeć
                      > stanie się limuzyną, niż ty przytoczysz taki cytat.
                      >
                      > Piszę bowiem o tym, że pomnik ten czci ubowców, a więc oprawców,
                      jako taki zate
                      > m
                      > zasłużył na los innych pomników, które czczą Hitlera czy Stalina.
                      Może w końcu
                      > to pojmiesz, ale to już nie moja rzecz.
                      Sam we wcześniejszych wpisach przyrównujesz rzeźbę Hasiora do
                      wimaginowanych pomników Hitlera, których nie było. Tak zaplątałeś
                      się we własnej argumentacji, że już sam nie wiesz, czego chcesz
                      dowieść. :)
                      • urtasa dobrze 23.12.08, 19:53
                        o 17 : 27 protestowałeś: "Pomnik Hasiora nie przedstawia ani Hitlera, ani
                        Stalina, ani nawet Gomółki."

o 17 : 34 poprosiłem, abyś przytoczył cytat, w którym piszę, że pomnik Hasiora
                        przedstawia Hitlera, Stalina czy Gomułkę.

o 18 : 7 piszesz, że "przyrównuję rzeźbę Hasiora do
                        wimaginowanych pomników Hitlera, których nie było."

Cóż, może czasem warto, abyś sam czytał swoje wpisy, aby od siebie samego
                        dowiedzieć się, czego chcesz dowodzić.

A pomnik Hitlera był w Legnicy i został po wojnie usunięty. Cóż, ale to nie
                        fakt, a moja imaginacja.
                        • crimen Nawet z geografią kiepsko:) 23.12.08, 20:09
                          Powiem ci w zaufaniu, że Legnica przed wojną nie leżała w granicach
                          Polski :)
                          • urtasa mówię ci 23.12.08, 21:16
                            A ja ci powiem otwarcie, że powyżej osobiście napisałem, że Legnica leżała w
                            Japonii podbiegunowej, natomiast nie pisałem powyżej, cytuję: "pomnik Hitlera
                            był w Legnicy i został po wojnie usunięty". Ten pomnik do dziś sobie w Legnicy
                            stoi, bo po wojnie to nie było polskie miasto, a eskimoskie, sam zaś Hitler
                            zasługuje na taką samą cześć jak ubowcy. Dobrze więc się stało, że Hasior
                            wymyślił przepiękny pomnik dla ubowców.

A poza tym, szczerze bym chciał, aby ten, kto mnie pobije (obrabuje, zakatrupi)
                            miał wystawiony pomnik, nawet dołożę się do tego, ponieważ bandyci powinni mieć
                            pomniki na swoją cześć, a na tych, którzy z rąk bandytów ucierpieli, niech sika
                            parszywy kundel.

Ps. Cokolwiek crimen napisze o mnie i o tym, co jakoby napisałem, jest prawdą.
                            Jeśli crimen napisze, że napisałem, iż Warszawa jest nerką żaby będącej trzustką
                            jaguara będącego wątrobą jabłoni, to tak właśnie napisałem.
                            • crimen A ja mówię ci 23.12.08, 22:03
                              ...że nawet niedźwiedzia można nauczyć fokstrota, choć ta twoja
                              sałatka słowna jest ciekawym materiałem do analizy dla ambitnego
                              psychiatry :)
    • stasieczek5 Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 10:28
      Hasior kontra krzyż ( i do tego papieski ) ?!
      Nie ma szans. Zaraz zacznie sie akcja zbierania podpisów pod projektem radnej
      z PiS-u. Okaże się, że cały Lud Boży z Ukochanymi Biskupami na czele nie
      pragnie niczego bardziej niż krzyża papieskiego za Snozce.
      Mało tego. Krzyż będzie metalowy z przetopionego na złom pomnika. A wójt
      broniący pomnika mają przechlapane. Już władze PARTII, parafii, dekanatu kurii
      i episkopatu pokażą wójtowi i jego wrednym poplecznikom (komuchom, esbekom,
      masonom )miejsce w szeregu wiernych - o ile nie dojdzie do ekskomuniki i banicji.
      Panie Wójcie ,
      syp Pan głowę popiołem i proś o przebaczenie władze koscielne i partyjne ( te,
      z PiS-u ).

• drakaina Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 10:57
      Trzymam kciuki za wójta, przynajmniej na miejscu się jakiś rozsądny człowiek
      znalazł...

--
      antiquitates.blox.pl
      ferengis.blox.pl
    • aeromonas Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 11:23
      Ja też trzymam kciuki za wójta. Mam nadzieję, że się uda, bo wartość
      artystyczna pomnika i nazwisko autora mają swoją wagę. Dość
      barbarzyństwa. I dość "papieskich krzyży".
    • crimen Re: Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 11:45
      Tumanowatemu elektoratowi pisiorów należy wskazywać cele, jednoczące
      w seansach nienawiści. Ci ludzie nie są w stanie tolerować niczego,
      czego nie jest w stanie ogarnąć ich katonarodowy móżdźek. Kultura,
      to dla nich kiczowate badziewie, serwowane przez ojców Paulinów z
      Jasnej Góry.
    • dzielanski Czy Kościół poprze wójta? 23.12.08, 11:46
      Myślę, że powinien - we własnym interesie. Inaczej, za dziesęć, góra
      piętnaście lat grozi mu powtórka z historii - demontaż krzyży
      papieskich.
      A swoją drogą, brawa dla wójta!
    • jachkar Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 12:41
      Najlepiej byłoby, gdyby każdy katolik w Polsce wytatuował sobie na
      czole krzyżyk, to byłoby w Polsce miliony ruchomych pomników -
      krzyży i nie trzebaby budować kolejnych !
      • and_nowak Nie mieszajcie nas z moherem! 23.12.08, 14:26
        achkar napisał:
        > Najlepiej byłoby, gdyby każdy katolik w Polsce wytatuował sobie na
        > czole krzyżyk, to byłoby w Polsce miliony ruchomych pomników -
        > krzyży i nie trzebaby budować kolejnych !

Odczep się od katolików!
        To nie katolicy chcą usunięcia "Organów Hasiora"! Ja np. jestem katolikiem, a
        gorąco się temu sprzeciwiam.

Żaden kanon wiary nie nakazuje burzenia pomników, ani stawiania krzyży gdzie
        popadnie.

To, że jakiś oszołom mieni się być katolikiem to jego sprawa, nawet ojciec
        Rydzyk nie ma prawa wypowiadać się w imieniu OGÓŁU katolików.
        I ty też nie masz prawa oceniać katolików jako ogółu na podstawie pojedynczych
        (acz głośnych) oszołomów.

• babaqba Re: Nie mieszajcie nas z moherem! 23.12.08, 15:02
          and_nowak napisał: > Żaden kanon wiary nie nakazuje burzenia pomników,
          ani stawiania krzyży gdzie popadnie.

No to burzą i stawiają swoje krzyżyki na wszystkim bez "kanonu wiary".
          Co to za różnica dla mieszkańca kraju zniszczonego katolicyzmem?
          • turtlezzz Ale kto ? 23.12.08, 18:36
            Katolicy ? Fundamentaliści ? Oszołomy ? Mohery, rydzykowcy, patrioci, kosmici ?

To nie katolicyzm niszczy kraj, a głupota wielu jego wyznawców, acz nie wszystkich. W Polsce katolicy stanowią podobno 90%, a jednak Rydzyk czy Kaczyński to osoby o najmniejszym zaufaniu społecznym. Ja nie jestem wyznawcą nauki żadnego z proroków i wolałbym, aby wizja świata większości Polaków opierała się na fundamentach filozofii Epikura czy Sokratesa, ale mam również świadomość uproszczenia, któremu przeciwstawił się Twój przedmówca. Pozdrawiam.
    • erzbischof Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 13:27
      czlonkini PiS wali rowno..... jp2 nie zyje i dobrze!
    • guru133 Brawa dla władz gminy Czorsztyn za ratowanie 23.12.08, 14:47
      rzeźby wielkiego artysty plastyka Hasiora. Decyzja ta wskazuje że
      włdze samorządowe mają większy szacunek dla polskiej sztuki niż
      sejmowe pisiory. Dość krzyżowania Polski, zadbajmy o zabytki i
      dzieła sztuki, również te, które w żaden sposób nie kojarzą się z
      watykańską czarną stonką.
    • rilian do Autora!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!! 23.12.08, 15:50
      panie Bartłomieju, błagam o kontakt - nie mogę Pana namierzyć! jestem
      specjalistą od papieskich pomników i być może się przydam - po stronie
      rozsądku, w obronie organów...
    • nojman0 Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 17:06
      Uratować!!!!!!Ratować przed "talibami" co tylko można.Zacznijmy chować
      książki.Zamurować Cichy Don ( Samotny Biały Żagiel -Chyba trzeba będzie
      poświęcić).W Berlinie w miejscu palenia książek jest przejmujący
      pomnik-niepomnik.Puste półki .ARTYŚCI myślcie jak uczcimy czasy terroru w
      obszarze kultury o.Rydzyka i br.Kaczyńskich .Jaka musi być temperatura palenia
      się książki ,ile trzeba trotylu żeby wysadzić ORGANY,jak zagłuszyć Symfonię
      Leningradzką ???? Gdzie ja żyję?????
    • kun3 Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 17:08
      Rozumiem brak zrozumienia dla sztuki współczesnej. Sam jednak ją uprawiam i
      przyłączam się do obrony dzieła Hasiora. Czy wszystkie dzieła sztuki nimi
      rzeczywiście są i czy należy je usuwać to dość złożony problem. Z pewnością
      pomniki Lenina nie są w Polsce mile widziane, jednak dzieło Hasiora jest kilka
      poziomów wyżej niż większość realistycznych, czy socrealistycznych realizacji w
      naszym kraju może więc wystarczy usunąć niemile widzianą dedykację?
      Swoją drogą na cmentarzu sołdatów (we Wrocławiu) stoją czołgi T-34 sztuk 2 i
      niech sobie stoją. W końcu z marką VW nawet polscy antyfaszyści dawno już się
      przeprosili, a więc jeśli jeżdżą po naszych szosach - niech jeżdżą. ;-)
    • alexaonly Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 17:42
      dla posłanki Paluch sztuka.....to kupione na odpuście lub jarmarku
      figurki matki boskiej ............z gipsu ;-)
    • studiodesign Pomniki JP2 też będziemy kiedyś likwidować? 23.12.08, 18:14
      Pomniki Hassiora to dzieła sztuki a nie polityczne argumenty.
      • turtlezzz Brawo. 23.12.08, 18:43
        To jedno zdanie powinno zamknąć całą dyskusję.

Choć może i dobrze, że tak się nie stanie, bo Hasior na pewno nie przegra, a zyska trochę rozgłosu. Może paru młodych ludzi dowie się o jego istnieniu.
    • redflow Organy Hasiora - ratowanie przez odnawianie 23.12.08, 23:34
      temat średnio ciepły...
      07:13-18:43 75 komentarzy 23 grudnia ludzie czujecie już święta...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka