mari2501 15.01.09, 00:19 do czego to doszlo na swiecie zeby posoplity bandzior mial film gloryfikujacy jego dokonania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znajomy_jennifer_lopez Rzesza napadła na Polskę 15.01.09, 00:25 w celu ratowania Żydów palonych w polskich obozach koncetracyjnych - za 20-30 lat taka będzie historia znana światu. Krok po kroku, krok po kroczku. Odpowiedz Link Zgłoś
mawt nakręćmy film o 100000 napromieniowanych dzieciach 15.01.09, 00:40 jak to syjoniści rozwijali myśl eugeniczną nazistów: wolnemedia.net/?p=723 Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: nakręćmy film o 100000 napromieniowanych dzie 15.01.09, 01:14 O w morde! Robi wrazenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantadus Zabrania się zabraniać! 15.01.09, 06:27 Tak wielu nagle chce wstrzymania dystrybucji filmu, którego nie widziało? Interesująca postawa! A ja chce go najpierw obejrzeć, a potem ewentualnie potępić. Odpowiedz Link Zgłoś
calli Re: Zabrania się zabraniać! 15.01.09, 08:10 słuszne podejście. polecam ściągnąć jednak kopie z netu, bo po co, w razie czego, dokładać zbrodniarzom do kieszeni ;} Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Na ile nalezy skazac falszerzy z Hollywood 22.01.09, 01:41 calli napisał: > słuszne podejście. polecam ściągnąć jednak kopie z netu, bo po co, w razie czego, dokładać zbrodniarzom do kieszeni ;} M: we Francji skazano Le Pena na trzy miesiące więzienia w zawieszeniu za prawdziwy opis wojennej rzeczywistosci we Francji: "Przynajmniej jeśli chodzi o Francję okupacja niemiecka nie była szczególnie nieludzka, nawet biorąc pod uwagę jej niedoskonałości, nieuniknione w kraju o powierzchni 550 tysięcy km kwadratowych". Na co wartalo by skazac, biorac pod uwage Eurokolchozowe standardy zamordyzmu, falszerzy z Hollywood Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Zabrania się zabraniać! 25.01.09, 00:52 bogdantadus napisał: > Tak wielu nagle chce wstrzymania dystrybucji filmu, którego nie widziało? > Interesująca postawa! > A ja chce go najpierw obejrzeć, a potem ewentualnie potępić. Wazne jest dla ciebie,by swiat ujrzal.- Doskonale wiesz jak to jest z potepieniem - aby to uczynic,trzeba znac historie II w.s.na terenie okupowanej Polski.Przecietnemu hiszpanowi,wlochowi,czy amerykaninowi ani sie przysni,by tym sie zajac,a"prawda"pojdzie w swiat. I o to producentowi,i jego zleceniodawcom chodzilo.- Podobnie i tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Inne ciekawostki na temat tej informacji. 15.01.09, 06:47 plancksconstant.org/blog1/2007/03/ringworm_hoax.html Informacja o tak sadystycznym wydarzeniu, że trochę za nim pokopałem na sieci. Powyżej efekty. Ciekaw byłbym MERYTORYCZNEJ odpowiedzi na zarzuty autora tego bloga. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 15.01.09, 09:14 Widzisz maaac - z tych Bielskich to tacy sami bohaterowie walki z Niemcami jak z ciebie stroskany katolik. Niejaki ziarenko1.1 nazwał cię maaaca, inny zaś (vitabravo) - maaca i sądząc po twoich wypowiedziach coś jest na rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 16.01.09, 08:29 Widzisz Landaverdę jakbyś uważniej czytał moje posty to byś zauważył, że nigdy się nie deklarowałem, że jestem zatroskanym katolikiem. Ale również nigdy się nie deklarowałem, że nie jestem zatroskanym katolikiem. Rozumiem że to kto kim jest wpływa na twój odbiór tego co on pisze. Fakty, opinie, hipotezy, czyny, słowa nie są ważne. Ważniejsze kto kim jest i to zarówno w zakresie narodowości jaki i religii. No Landaverde - jak się nazywa człowieka, który ocenia drugą osobę po narodowości, rasie, a nie po jego słowach czy czynach? Noooo przyznaj się sam przed sobą kim naprawdę jesteś. Przy okazji. Naucz się że to jak pan X nazywa pana Y, nie świadczy o panu Y, a o panu X. To kogo cytujesz świadczy o tobie. To jak oni mnie nazywają zamiast prowadzić merytoryczną dyskusję świadczy o nich. Tak samo jak o Tobie zamast merytorycznej odpowiedzi śiwiadczy powyższy kwiatek. PS. Już się dowiedziałeś, że Caritas nie ma szefa? PS2. Gdzie wypowiadałem się coś o Bielskich? Już TAK z Tobą źle??? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 17.01.09, 11:05 maaac napisał: > Widzisz Landaverdę jakbyś uważniej czytał moje posty to byś > zauważył, że nigdy się nie deklarowałem, że jestem zatroskanym > katolikiem. Ale również nigdy się nie deklarowałem, że nie jestem > zatroskanym katolikiem. Zauważyłem, bardzo się starałeś zasugetrować, że jesteś, ale wprost tego nie powiedzieć. Tak było przy okazji artykułu pt "Jedenaste: Pamiętaj o parafii swojej" , gdzie w końcu na moje wprost postawione pytanie odpowiadasz nie wprost, tym niemniej twierdząco: {maaac napisał: > > Tak z ciekawości maaac - ty miałeś już pierwszą komunię? > I gwarantuje że była dla mnie większym przeżyciem niż dla kogoś > dla kogo szkoła muzyczna była ważniejsza od lekcji religii. Nie widzę tutaj jednoznacznego TAK. Po co kręcisz? Skoro dajesz wymijającą odpowiedź to jasne jest, że kłamiesz. Wszystkie twoje posty tutaj "to przesądy światło cmiące". [forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=85860755&a=86550670]} Daruj więc sobie dalsze wykręty typu "nigdy się nie deklarowałem, że jestem, ani że nie jestem". Być może przeszłyby one w sądzie, gdzie tego rodzaju kruczki mają swój ciężar gatunkowy, ale merytorycznie wygląda to znacznie gorzej. > Rozumiem że to kto kim jest wpływa na twój odbiór tego co on > pisze. Fakty, opinie, hipotezy, czyny, słowa nie są ważne. > Ważniejsze ktokim jest i to zarówno w zakresie narodowości jaki i religii. Twoje czyny i słowa pokazały już kim jesteś - fakty sa takie, że jesteś kłamcą i ta świadomość ma jak najbardziej wpływ na odbiór tego co piszesz. Twoje opinie i hipotezy nie sa wiarygodne. Dla mnie nieważne jest kto kim jest ani w zakresie narodowości, ani religii. Ważne jest natomiast, czy na ten temat nie kłamie - czy tak jak ty to ukrywa i/lub celowo wprowadza w błąd, czy wypowiada się z otwartą przyłbicą. To jest dla mnie miarą człowieka i jego wiarygodności. > PS. Już się dowiedziałeś, że Caritas nie ma szefa? Otóż Caritas Polska ma dyrektora - za moich szkolnych czasów był nim ks. Wojciech Łazewski. Podobnie każdy Caritas diecezjany ma swojego dyrektora, powoływanego zazwyczaj przez Biskupa. > PS2. Gdzie wypowiadałem się coś o Bielskich? Już TAK z tobą źle??? Nie nawiązywałem do twojej wypowiedzi wyżej - nawiązywałem do artykułu i twoich wcześniejszych wypowiedzi. Już TAK z Tobą źle??? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 20.01.09, 06:52 > Nie nawiązywałem do twojej wypowiedzi wyżej - nawiązywałem do > artykułu i twoich wcześniejszych wypowiedzi. Już TAK z Tobą źle??? Moich wypowiedzi nie mających nic wspólnego z artykułem sugerując jakobym się do artykułu odnosił.. > > PS. Już się dowiedziałeś, że Caritas nie ma szefa? > Otóż Caritas Polska ma dyrektora - za moich szkolnych czasów był > nim ks. Wojciech Łazewski. Podobnie każdy Caritas diecezjany ma > swojego dyrektora, powoływanego zazwyczaj przez Biskupa. "Drobna różnica" pomiędzy posiadaniem dyrektora przez Caritas czy też Caritas w Polsce, a Caritas Polska. "Drobna" tak samo jak "drobną" różnicą jest to że napisałeś wyżej zupełnie co innego. Połączyłeś mnie z wypowiedziami na temat braci Bielskich których tu nie wypowiadałem. Jesteś kłamcą landaverdę. Kłamcą i rasistą. > Twoje czyny i słowa pokazały już kim jesteś - fakty sa takie, że > jesteś kłamcą i ta świadomość ma jak najbardziej wpływ na odbiór > tego co piszesz. Twoje opinie i hipotezy nie sa wiarygodne. Dla > mnie nieważne jest kto kim jest ani w zakresie narodowości, ani > religii. > Ważne jest natomiast, czy na ten temat nie kłamie - czy tak jak ty > to ukrywa i/lub celowo wprowadza w błąd, czy wypowiada się z > otwartą przyłbicą. To jest dla mnie miarą człowieka i jego > wiarygodności. A dla mnie miarą wiarygodności jest pisanie prawdy. Ty zaś kłamiesz non stop. Skłamałeś tu już 2 razy w sprawie mojej wypowiedzi na którą odpowiedałeś i w sprawie "szefa Caritasu". Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 20.01.09, 22:32 maaac napisał: > Moich wypowiedzi nie mających nic wspólnego z artykułem sugerując > jakobym się do artykułu odnosił.. Możesz zacytować w którym miejscu to sugeruję? > "Drobna różnica" pomiędzy posiadaniem dyrektora przez Caritas czy > też Caritas w Polsce, a Caritas Polska.... Czepiasz się na siłę, bo jedynie to ci zostało, ale i tak się mylisz. Caritas Polska, zgodnie ze statutem, kordynuje działania Caritas diecezjalnych, jak również działania tychże z Caritasem za granicą. Dyrektor Caritas Polska jest więc szefem Caritas w Polsce. > Połączyłeś mnie z wypowiedziami na temat braci Bielskich których > tu nie wypowiadałem. Logika maaac, logika - skoro nie wypowiadałeś wypowiedzi to nie mogłem cię z niewypowiedzianymi wypowiedziami połączyć. ;-) Z niczym cię tu nie łączyłem. Porównałem cię do Bielskich, cytuję: "z tych Bielskich to tacy sami bohaterowie walki z Niemcami jak z ciebie stroskany katolik", nawiązując do twoich uprzednich wypowiedzi na innym wątku. To wszystko ["co nadto jest - od złego pochodzi";-)], resztę ty sam dopowiadasz. Jesteś kłamcą maaac. Kłamcą, rasistą i manipulantem. > A dla mnie miarą wiarygodności jest pisanie prawdy... Patrz wyżej - kłamiesz, kombinujesz i mi własne kłamstwa przypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 22.01.09, 09:28 > Możesz zacytować w którym miejscu to sugeruję? W całej twojej wypowiedzi. Co znów rżnięcie głupa? > Czepiasz się na siłę, bo jedynie to ci zostało, ale i tak się > mylisz. Caritas Polska, zgodnie ze statutem, kordynuje działania > Caritas diecezjalnych, jak również działania tychże z Caritasem za > granicą. Dyrektor Caritas Polska jest więc szefem Caritas w Polsce. Nie czepiam się i nie jest szefem. Koordynuje to nie rządzi. Porównywałeś Caritas w Polsce czyli zbiorowość WSZYSTKICH Caritas na terenie Polski do JEDNEJ Fundacji Owsiaka. Porównywałeś "szefa" Orkiestry do... do nie istniejącego stanowiska Szefa Caritas w Polsce. Kłamstwo, nie wiedza lub manipulacja. > Logika maaac, logika - skoro nie wypowiadałeś wypowiedzi to nie > mogłem cię z niewypowiedzianymi wypowiedziami połączyć. ;-) Jak zwykle z logiką u Ciebie cieńko. To nie ja łączyłem to Ty łaczyłeś - to Ty wypowiadałeś się na temat tego czego ja nigdy nie powiedziałem. > Z niczym cię tu nie łączyłem. Porównałem cię do Bielskich, > cytuję: "z tych Bielskich to tacy sami bohaterowie walki z > Niemcami jak z ciebie stroskany katolik", nawiązując do twoich > uprzednich wypowiedzi na innym wątku. Kłamiesz landaverde. Zresztą jak zwykle. Albo jesteś tak patologiczną postacią żenie wiesz sam o czym piszesz. > To wszystko ["co nadto jest - od złego pochodzi";-)], resztę ty > sam dopowiadasz. Jesteś kłamcą maaac. Kłamcą, rasistą i > manipulantem. Jasne to ja twierdzę że pisałeś o czymś co nie napisałeś? Ja pisze o sprawie napromiowania części Żydów ty mnie łączysz z Bielskimi. Ale to moja wina i to ja kłamię? Ja jestem rasista ale to Ty chcesz oceniać kogoś po jego narodowości i wyznaniu. Bo po cholerę Ci te informacje? > Patrz wyżej - kłamiesz, kombinujesz i mi własne kłamstwa > przypisujesz. Nooo faaaakt. Przypisujesz swoje wady mi. Ciekawe kiedy kolwiek pytałem ciebie o narodowośc, wyznanie rasę? Czy kiedykolwiek Ciebie po tym oceniałem, a nie po tym co piszesz? Ciekawe kiedy mnie na kłamstwie złapałeś? Ciekawe kto próbuje udowadniać że istnieje jeden "szef Caritasu". Itd. itp. I to wszystko w otoczce takiej obłudy że się chce ... :(. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 25.01.09, 08:09 Wmawiasz mi co to niby ja rozumiem pod pojęciem 'szef Caritasu' by stwierdzić, że to co rzekomo przez to rozumiem, czyli to co mi wmawiasz, jest "be". Wciskasz mi rasizm, choć twoje pochodzenie przytoczyłem jedynie w kontekście twego oszustwa - że podawałeś się za kogoś innego niż jesteś. Zarzucasz mi, że kłamię gdy zacytowałem słowo w słowo swoją wypowiedź, którą zresztą każdy może przeczytać kilka wpisów wyżej. Pytasz mnie kiedy cię na kłamstwie złapałem, choć własnie wskazałem gdzie i kiedy, a nawet zacytowałem ci twoje kłamstwo powyżej. Itd, itd. Bardziej dziadowskiej argumentacji nie mogłes już wymyslić? To jest oczywiście pytanie retoryczne, bo przecież nie o to tu chodzi, te wszystkie bzdety "to przesady światło ćmiące" - mają odwrócić uwagę od faktu, że dopuściłeś się oszustwa udając katolika, którym wszak nie jesteś. A zrobiłeś to by wprowadzić ludzi w błąd i udając zatroskanego katolika podburzyć przeciw duchowieństwu. Charakterystyczne jest to, że nie odpowiedziałeś na ten zarzut wprost, tylko zacząłeś roztaczać tę absurdalną zasłonę dymną. Jakże byś mógł - do tego musiałbyś mieć choć odrobinę intelektualnej uczciwości i elementarnego poczucia przyzwoitości. Z ciebie zaś taka sama zakłamana szuja jak Michnik i cała ta "szmata załgana" jak ją trafnie określił red. Ziemkiewicz. PS A propos "szefa Caritasu" - jak ci już uprzednio w odnośnym wątku napisałem, ja używając tego pojęcia miałem na myśli dowolnego dyrektora dowolnego Caritasu diecezjalnego lub dyrektora Caritas Polska, bez uściślania o którego chodzi. Twoja tego interpretacja to jest właśnie to - twoja interpretacja, nic więcej. Mi jednakże nie chodziło wcale o jakiegoś jednego ober-szefa Caritasu i nie zamierzałem ci udowadniać, że istnieje jakiś jeden szef Caritasu. Tym niemniej o ile mi wiadomo dyrektor Critas Polska jest de facto szefem Caritasu w Polsce. To tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 26.01.09, 08:35 > Wmawiasz mi co to niby ja rozumiem pod pojęciem 'szef Caritasu' by > stwierdzić, że to co rzekomo przez to rozumiem, czyli to co mi > wmawiasz, jest "be". Nie wmawiam tylko posłużyłeś się takim terminem dowodząc, że albo nie masz pojęcia, albo manpulujesz informacjami na temat struktury Caritas. Każdy może sprawdzić na tym przykładzie jak odwracasz kota ogonem jak cię złapać na niewiedzy czy manipulacji. Wystarczy zobaczyć co pisałeś. > Wciskasz mi rasizm, choć twoje pochodzenie przytoczyłem jedynie w > kontekście twego oszustwa - że podawałeś się za kogoś innego niż > jesteś. Nigdy się za nikogo nie podwałem. To jedynie Twoje urojenia. Oczywiście, że jesteś rasistą ponieważ chcesz ludzi oceniać na podstawie ich rasy. Nikogo poza rasistami "rasa" rozmówcy nie interesuje. Dla Ciebie to kim jest Twój rozmówca jest znacznie ważniejsze od tego co pisze. To tez mozna sprawdzić śledzac Twoje posty. > Zarzucasz mi, że kłamię gdy zacytowałem słowo w słowo swoją > wypowiedź, którą zresztą każdy może przeczytać kilka wpisów wyżej. Oczywiście że kłamiesz. Np. kłamstwem są Twoje dwie powyższe wypowiedzi które musze prostować. > Bardziej dziadowskiej argumentacji nie mogłes już wymyslić? To > jest oczywiście pytanie retoryczne, bo przecież nie o to tu > chodzi, te wszystkie bzdety "to przesady światło ćmiące" - mają > odwrócić uwagę od faktu, że dopuściłeś się oszustwa udając > katolika, którym wszak nie jesteś. A zrobiłeś to by wprowadzić > ludzi w błąd i udając zatroskanego katolika podburzyć przeciw > duchowieństwu. No i jak zwykle kłamiesz. Nie podawałem się za katolika ani nie podwałem się za niekatolika. Katolicyzm nie ma nic wspólnego z opisywaniem problemu, który albo istnieje albo nie. Czy według ciebie jak ktoś nie jest katolikiem to nie ma prawa zajmować się problemami które dotyczą polskich katolików? Czyż nie jest to przejawem religijnego "-izmu". Czy pisanie o problemach to jest "podburzanie"? Prawidłowa reakcja to ukrywanie istnienia problemu? Twoja postawa to dulszczyzna w czystej postaci podszyta ksenofobią. > Charakterystyczne jest to, że nie odpowiedziałeś na ten zarzut > wprost, tylko zacząłeś roztaczać tę absurdalną zasłonę dymną. > Jakże byś mógł - do tego musiałbyś mieć choć odrobinę > intelektualnej uczciwości i elementarnego poczucia przyzwoitości. > Z ciebie zaś taka sama zakłamana szuja jak Michnik i cała > ta "szmata załgana" jak ją trafnie określił red. Ziemkiewicz. Nie mam zamiaru zamaist bronić swoich racji zajmować się dowodzeniem, że nie jestem wielbłądem. To właśnie charakterystyczne dla "-istów, -fobów" że dyskusję próbują przenosić na poziom osobisty. Czy dyskusja jest na poziomie tego jakie powinny być podatki, system wyborczy, sposób organizacji nauczania czy normalnego czy religijnego? Nie! Dla "-istów, -fobów" wazniejsze, kto kim jest, kto z kim, kiedy i jak. Przykładem tego jest właśnie ziemkiewiczowszczyzna - szaleństwo psychiczne, które objawia się obciązaniem jednego człowieka za całe w głównej mierze wymiaginowane złow w Polsce. Tak przy okazji - albo red. Michnik i red. Ziemkiewicz albo Michnik i Ziemkiewicz. Nawet w tak drobnych sprawach objawia się brak kultury. > A propos "szefa Caritasu" - jak ci już uprzednio w odnośnym wątku > napisałem, ja używając tego pojęcia miałem na myśli dowolnego > dyrektora dowolnego Caritasu diecezjalnego lub dyrektora Caritas > Polska, bez uściślania o którego chodzi. Twoja tego interpretacja > to jest właśnie to - twoja interpretacja, nic więcej. Mi jednakże > nie chodziło wcale o jakiegoś jednego ober-szefa Caritasu i nie > zamierzałem ci udowadniać, że istnieje jakiś jeden szef Caritasu. "A propos" to co teraz piszesz "że miałeś na myśli" jest zupełni czymś innym co napisałeś i co każda osoba, która przeczyta twoją wypowiedź zrozumie. Ciekawe że podobny brak umiejętności przekazywania myśli co u innych zbliżonych Ci światopoglądowow osób - polityków PiS. Jakoś innych polityków niezrozumienie ich intencji wypowiedzi to tylko margines tego co mówią czy pisza. Dla polityków PiS dementowanie "niezrozumienia" ich wypowiedzi to była norma. > Tym niemniej o ile mi wiadomo dyrektor Critas Polska jest de facto > szefem Caritasu w Polsce. To tyle na ten temat. Nie jest szefem. I to wszystko na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 27.01.09, 08:23 maaac napisał: > > Wmawiasz mi co to niby ja rozumiem pod pojęciem 'szef Caritasu' > > by stwierdzić, że to co rzekomo przez to rozumiem, czyli to co > > mi wmawiasz, jest "be". > Nie wmawiam tylko posłużyłeś się takim terminem dowodząc, że albo > nie masz pojęcia, albo manpulujesz informacjami na temat struktury > Caritas. Każdy może sprawdzić na tym przykładzie jak odwracasz > kota ogonem jak cię złapać na niewiedzy czy manipulacji. Wystarczy > zobaczyć co pisałeś. Proszę bardzo [forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=902&w=89659582&a=89704141] - zapytałem mego rozmówcę: "A ile zarabia szef Caritasu?". Gdybym go zapytał ile zarabia np szef radia to też byś mi wmawiał, że mam na mysli jakiegoś szefa światowego radia? Wciskając mi swoją interpretację moich słów posuwasz się w swojej manipulacji do absurdu. Ani moje, ani mojego rozmówcy pojęcie nt struktury światowego Caritasu nie ma tu żadnego znaczenia. Podobnie jak w przypadku radia tak i w przypadku Caritasu mój rozmówca ma zupełną dowolność w doborze przykładu, na który się powoła. > Nigdy się za nikogo nie podwałem. To jedynie Twoje urojenia. A to, to niby co miało być: {maaac napisał: > > Tak z ciekawości maaac - ty miałeś już pierwszą komunię? > I gwarantuje że była dla mnie większym przeżyciem niż dla kogoś > dla kogo szkoła muzyczna była ważniejsza od lekcji religii.} [forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=904&w=85860755&a=86550670]}] Skoro już uparłeś się tak bezczelnie kłamać 'w żywe oczy' to może zamiast się głupio zapierać opowiesz te swoje przeżycia ze swojej pierwszej komuni? Spodziewam się, że bedzie to o wiele ciekawsze niż takie tępe zaprzeczanie faktom, bo wiemy już, że komfabulować potrafisz. > Oczywiście że kłamiesz. Np. kłamstwem są Twoje dwie powyższe > wypowiedzi które musze prostować. Patrz wyżej kłamco i manipulancie. > Nie podawałem się za katolika ani nie podwałem się za niekatolika. Twoje własne słowa temu przeczą, a poza tym udawany obiektywizm to również perfidne oszustwo, o czym już pisałem. > Czy według ciebie jak ktoś nie jest katolikiem to nie ma prawa > zajmować się problemami które dotyczą polskich katolików? > Czyż nie jest to przejawem religijnego "-izmu". Tak maaaciusiu, nadal udawaj głupka. Ja ci juź kilka razy wyjaśniałem na czym polega twoja manipulacja (patrz cytat nt żydowskiej gazety dla Polaków czy niemieckiej gazety dla Polaków). Gdybyś swoje opinie wygłaszał otwarcie z pozycji niekatolika to nie miałbym do ciebie o to pretensji. Zarzucałbym ci jedynie, że chrzanisz głupoty. > Czy pisanie o problemach to jest "podburzanie"? Prawidłowa reakcja > to ukrywanie istnienia problemu? To było tworzenie problemu z niczego i usiłowanie antagonizowania ludzi przeciw duchowieństwu. Swojego czasu podobne praktyki stosował tzw. Wydział IV MSW - zarówno ty, jak i Wyborcza wpisujecie się w tę 'tradycję', jak widać w roli prowokatora czujesz się świetnie... > Twoja postawa to dulszczyzna w czystej postaci podszyta ksenofobią. To, że wytknąłem ci oszustwo i fakt, że nie wiesz o czym piszesz? > Nie mam zamiaru zamaist bronić swoich racji zajmować się > dowodzeniem, że nie jestem wielbłądem. Taa - ty oczekuesz tego od oponenta - to ja mam udawadniać, że nie mam na myśli tego co ty twierdzisz, że mam na myśli, i że nie jestem rasistą. To właśnie charakterystyczne dla "-istów, -fobów", że złapani na 'kradzieży' krzyczą 'łapaj złodzieja'. Tymczasem ja swój zarzut poparłem cytatem twojej wypowiedzi, więc żadnego nie bycia wielbłądem nie musisz dowodzić - wystarczy, że odpowiesz na umotywowany zarzut. Stać cię na to manipulancie i kłamco? > Czy dyskusja jest na poziomie tego jakie powinny być > podatki, system wyborczy, sposób organizacji nauczania czy > normalnego czy religijnego? Nie! Dla "-istów, -fobów" wazniejsze, > kto kim jest, kto z kim, kiedy i jak. No właśnie, dla takich np. syjonistów i polakofobów ważniejsze jest wmówienie światu, że Polacy na codzień zajmują się głównie prześladowaniem Żydów, co oczywiście "wyssali z mlekiem matki", a każde słowo oburzenia na taką bezczelnie oszczerczą propagandę interpretują oczywiście jako przejaw antysemityzmu. A podatki powinny być minimalne, system wyborczy jednomandatowy z systemem prezydenckim zamiast parlamentarno-gabinetowego, zaś nauczanie winno być prywatne - wówczas każdy będzie sobie mógł sam wybrać jak chce kształcić swoje dzieci - czy w szkole świeckiej, czy może katolickiej, czy choćby starozakonnej, a państwu g.. do tego - sztucznie stworzone problemy typu programy nauczania czy religia w szkołach przestaną istnieć, a kształcenie będzie tańsze. Jak chcesz to możemy o tym podyskutować i ci swoje racje na te tematy wyłożę. Z góry cię jednak uprzedzam, że są one zgrubnie zgodne z poglądami mojego ulubionego amerykańskiego Żyda - prof. Normana Friedmana, więc trudno ci będzie sprowadzić dyskusję do poziomu osobistego i zarzucić mi antysemityzm. > Tak przy okazji - albo red. Michnik i red. Ziemkiewicz albo > Michnik i Ziemkiewicz. Nawet w tak drobnych sprawach objawia się > brak kultury. Tak przy okazji - to Michnik powiedział: "K-k-krzysiu, jeśli ty-ty- ty chcesz tu robić wo-wolną gazetę, to-to-to-to po moim trupie" [patrz: "Z Michnikiem spacer po ogródku"]. Więc o ile tytuł 'naczelnego' mu się jak najbardziej należy, to redaktora już nie. Poza tym nie zamierzam przejmować się przestrzeganiem form grzecznościowych wobec Michnika, "bo cosik go k..rwa nie lubię". ;-) A co cię tak rusza? Czyżby był twoim 'wzorcem osobowym', czy też, nie daj Boże, 'autorytetem'? > "A propos" to co teraz piszesz "że miałeś na myśli" jest zupełni > czymś innym co napisałeś i co każda osoba, która przeczyta twoją > wypowiedź zrozumie. Tak? No to porównajmy - uptrzednio napisałem: "Nie ściemniaj maaaciusiu, jak sam napisałeś każdy diecezjalny Caritas to oddzielny podmiot i ma swojego dyrektora. Podaj jaką pensję biorą dyrektorzy z Caritas?" [forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=89659582&a=89771822] Nawiązywałem tu do twoich wypowiedzi nt struktur Caritas - poczytaj je sobie maaaciusiu. Teraz zaś napisałem: "(...) jak ci już uprzednio w odnośnym wątku napisałem, ja używając tego pojęcia miałem na myśli dowolnego dyrektora dowolnego Caritasu diecezjalnego lub dyrektora Caritas Polska, bez uściślania o którego chodzi." Znowu kłopoty ze rozumieniem tekstu, zapamiętywaniem i kojarzeniem? > Ciekawe że podobny brak umiejętności przekazywania myśli co u > innych zbliżonych Ci światopoglądowow osób - polityków PiS. No taaak - jak nie rasista to PiSowiec. Ciekawe, że podobny sposób argumentowania - zaszufladkowanie, przyklejenie łatki - mają zawsze ci ludzie, którzy nie mają rzeczowych argumentów. > > Tym niemniej o ile mi wiadomo dyrektor Critas Polska jest de > > facto szefem Caritasu w Polsce. To tyle na ten temat. > Nie jest szefem. I to wszystko na ten temat. Jak widzę obce ci jest pojęcie "primes inter pares". Że też zawsze trzeba ci podstawowe rzeczy tłumaczyć jak krowie na granicy... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 29.01.09, 09:46 > > Proszę bardzo [forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? > f=902&w=89659582&a=89704141] - zapytałem mego rozmówcę: "A ile > zarabia szef Caritasu?". Gdybym go zapytał ile zarabia np szef > radia to też byś mi wmawiał, że mam na mysli jakiegoś szefa > światowego radia? Wciskając mi swoją interpretację moich słów > posuwasz się w swojej manipulacji do absurdu. > > Ani moje, ani mojego rozmówcy pojęcie nt struktury światowego > Caritasu nie ma tu żadnego znaczenia. Podobnie jak w przypadku > radia tak i w przypadku Caritasu mój rozmówca ma zupełną dowolność > w doborze przykładu, na który się powoła. Landaverde no i co z tego. A to że porównywaliśmy przedtem kwotę zbieraną przez Caritas w Polsce - nie Caritas Polska do Orkiestry Owsiaka to już nie raczysz przytoczyć - tak samo że pytanie dotyczyło porównania zarobków osoby zarządzającej finansami Orkiestry zbierającej pieniądze w CAŁYM kraju. To taka specyficzna forma kłamstwa. Podać półprawdy i robić wrażenie że chodzi o coś zupełnie innego. To zupełnie tak samo jak po długiej rozmowie na temat Polskiego Radia pytając się "a czy wiesz ile zarabia prezes radia" udawałbyś że chodzi ci o prezesa jakiegoś półamatorskiego radia w Pcimiu Dolnym. > A to, to niby co miało być: > {maaac napisał: > > > Tak z ciekawości maaac - ty miałeś już pierwszą komunię? > > I gwarantuje że była dla mnie większym przeżyciem niż dla kogoś > > dla kogo szkoła muzyczna była ważniejsza od lekcji religii.} > [forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? > f=904&w=85860755&a=86550670]}] > > Skoro już uparłeś się tak bezczelnie kłamać 'w żywe oczy' to może > zamiast się głupio zapierać opowiesz te swoje przeżycia ze swojej > pierwszej komuni? Spodziewam się, że bedzie to o wiele ciekawsze > niż takie tępe zaprzeczanie faktom, bo wiemy już, że komfabulować > potrafisz. No i następne kłamstwo w tym samym stylu. nie rozmawialiśmy landaverde na temat tego czy jestem katolikiem czy nie tylko czy miałem pierwszą komunię. Ano miałem. Tyle że jakoś do głowy ci nie przyszło że nie jest to wcale tożsame z byciem katolikiem wyznania rzymskiego. Może być ale nie musi. jakbyś mnie pytał o bycie katolikiem to co innego - tyle że ta sprawa nie miała nic do rzeczy. Rozmawialiśmy nie o "byciu katolikiem" ale o tym jakim jest przeżyciem dla dziecka pierwsza komunia i w ogóle jaką role ma nauczanie religii. No i wyszło że dla ciebie jako "wierzącej osoby" szkoła muzyczna była ważniejsza. I to jest meritum sprawy, a nie twoje UBeckie śledztwa podszyte ksenofobią czy aby twój rozmówca żydem, jehowitą czy kimś jeszcze nie jest. Znów półprawdą próbujesz zakłamać temat dyskusji. Fee brzydko. > > Oczywiście że kłamiesz. Np. kłamstwem są Twoje dwie powyższe > > wypowiedzi które musze prostować. > > Patrz wyżej kłamco i manipulancie. > Proszę bardzo udowodniłem że kłamiesz i manipulujesz. >> Nie podawałem się za katolika ani nie podwałem się za >> niekatolika. > > Twoje własne słowa temu przeczą, a poza tym udawany obiektywizm to > również perfidne oszustwo, o czym już pisałem. Nie przeczą. To tylko Ty mało wiesz o Świecie co już nie raz Ci udowadniałem. Poza tym nie raz juz pisałem że obiektywny to jest tylko pomiar wielkości fizycznych, ale już ich odczyt nie. Wszystko pozostałe co związane z człowiekiem jest subiektywne. Oczywiście subiektywne są również i moje osądy wynikające z mojego doswiadczenia życiowego, mojej wiedzy. Identycznie subiektywne są twoje oceny - tyle, że tej wiedzy o Świecie, a zwłaszcza Polsce u ciebie "ciut mniej". > > Czy według ciebie jak ktoś nie jest katolikiem to nie ma prawa > > zajmować się problemami które dotyczą polskich katolików? > > Czyż nie jest to przejawem religijnego "-izmu". > > Tak maaaciusiu, nadal udawaj głupka. Ja ci juź kilka razy > wyjaśniałem na czym polega twoja manipulacja (patrz cytat nt > żydowskiej gazety dla Polaków czy niemieckiej gazety dla Polaków). > Gdybyś swoje opinie wygłaszał otwarcie z pozycji niekatolika to > nie miałbym do ciebie o to pretensji. Zarzucałbym ci jedynie, że > chrzanisz głupoty. Oczywiście żadnej manipulacji nie ma. Tylko Ty jesteś "ksenofobem". Najlepiej do kogoś przypiąć łatkę "obcego", prezentującego "obce interesy" i już spokój - z tym co on pisze nie trzeba dyskutować. Ot takie pójście na intelektualną łatwiznę - najczesciej z powodu tchórzostwa że się nie ma uczciwych argumentów przeciw >> Czy pisanie o problemach to jest "podburzanie"? Prawidłowa >> reakcja to ukrywanie istnienia problemu? > > To było tworzenie problemu z niczego i usiłowanie antagonizowania > ludzi przeciw duchowieństwu. Swojego czasu podobne praktyki > stosował tzw. Wydział IV MSW - zarówno ty, jak i Wyborcza > wpisujecie się w tę 'tradycję', jak widać w roli prowokatora > czujesz się świetnie... Tworzenie problemu z niczego? rozumiem że jeśli jest problem to znaczy że problemu nie ma bo tak Ty stwierdziłeś? To że inaczej twierdza rodzice, ba nawet władze Kościoła reagujac na prośby rodziców to jest nie ważne. Ważne że TY uwarzasz że problemu nie ma. Bo w Kosciele problemów byc nie może, a jak są to nalezy je po cichutku rozwiązywac we własnym gronie, a nie poruszać na forum publicznym. Nieeeee skojarzenie z dulszczyzną zupełnie zuuupełnie jest nie uprawnione. Dulska pewnie tez by zaczęła głosno krzyczeć, że to atak na Prawdziwą Polską Rodzinę - jakby jej sąsiadka z pochodzenia Żydówka zwróciła uwage, że zrobienie przez syna dziecka służącej jest jednak mało eleganckie. > > Nie mam zamiaru zamaist bronić swoich racji zajmować się > > dowodzeniem, że nie jestem wielbłądem. > > Taa - ty oczekuesz tego od oponenta - to ja mam udawadniać, że nie > mam na myśli tego co ty twierdzisz, że mam na myśli, i że nie > jestem rasistą. To właśnie charakterystyczne dla "-istów, -fobów", > że złapani na 'kradzieży' krzyczą 'łapaj złodzieja'. > > Tymczasem ja swój zarzut poparłem cytatem twojej wypowiedzi, więc > żadnego nie bycia wielbłądem nie musisz dowodzić - wystarczy, że > odpowiesz na umotywowany zarzut. Stać cię na to manipulancie i > kłamco? Jasne nie jesteś rasistą tylko rasa rozmówcy Ci jest potrzebna do oceny tego co on pisze.... tiaaaaa > To właśnie charakterystyczne dla "-istów, -fobów", > że złapani na 'kradzieży' krzyczą 'łapaj złodzieja'. O właśnie krzyczysz głośno i namiętnie i.... dalej zamiast oceniać moje tezy próbujesz wyciągnać ode mnie jak wyglądała moja pierwsza komunia.... No cóż jak kłamać i rżnąć głupa to metodycznie i na całego co landaverde? >> Czy dyskusja jest na poziomie tego jakie powinny być >> podatki, system wyborczy, sposób organizacji nauczania czy >> normalnego czy religijnego? Nie! Dla "-istów, -fobów" >> wazniejsze, kto kim jest, kto z kim, kiedy i jak. > > No właśnie, dla takich np. syjonistów i polakofobów ważniejsze > jest wmówienie światu, że Polacy na codzień zajmują się głównie > prześladowaniem Żydów, co oczywiście "wyssali z mlekiem matki", a > każde słowo oburzenia na taką bezczelnie oszczerczą propagandę > interpretują oczywiście jako przejaw antysemityzmu. Ja nie widzę żadnego wmawiania "polonofobów". Albo inaczej - oczywiście, że je widzę ale tu na forum stanowią margines marginesu. Zupenie co innego z ksenofobami z antysemitami włącznie do których Ty należysz. To oczywiście też margines w Polsce (bzdurą są te bajki o "wyssaniu") - ale to nie znaczy, że Ty nie jesteś antysemitą. No i wcale to co robisz nie jest walką z "polonofobią" tylko n Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 29.01.09, 22:19 maaac napisał: > > Proszę bardzo [forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? > > f=902&w=89659582&a=89704141] - zapytałem mego rozmówcę: "A ile > > zarabia szef Caritasu?". Gdybym go zapytał ile zarabia np szef > > radia to też byś mi wmawiał, że mam na mysli jakiegoś szefa > > światowego radia? Wciskając mi swoją interpretację moich słów > > posuwasz się w swojej manipulacji do absurdu. > > > > Ani moje, ani mojego rozmówcy pojęcie nt struktury światowego > > Caritasu nie ma tu żadnego znaczenia. Podobnie jak w przypadku > > radia tak i w przypadku Caritasu mój rozmówca ma zupełną > > dowolność w doborze przykładu, na który się powoła. > Landaverde no i co z tego. Ano to z tego, że tak wygląda twoja intelektualna, i nie tylko, uczciwość w dyskusji. > A to że porównywaliśmy przedtem kwotę zbieraną przez Caritas w > Polsce - nie Caritas Polska do Orkiestry Owsiaka to już nie > raczysz przytoczyć - tak samo że pytanie dotyczyło porównania > zarobków osoby zarządzającej finansami Orkiestry zbierającej > pieniądze w CAŁYM kraju. To taka specyficzna forma kłamstwa. > Podać półprawdy i robić wrażenie że chodzi o coś zupełnie innego. A co mam jeszcze 'raczyć' przytoczyć? Całą dyskusję? Zachęcałem do porównania przychodów i rozchodów Orkiestry i Caritasu na każdym, dowolnym poziomie. Proszę bardzo - poznawaj całą prawdę, zachęcam. Faktem jest np, że różne oddziały Caritasu prowadzą działalność gospodarczą na cele statutowe, więc zarobki zatrudnianych pracowników jeśli nawet obciążają składki darczyńców to w bardzo niewielkim stopniu. Sam policzyłeś, że różnica między przychodami i rozchodami Caritasu w całej Polsce w 2006 r. wynosiła tylko ok 2.4% (co nawet nie znaczy, że są to koszty ich działalności). Porównaj to sobie z WOŚP - nawet w swoim statusie "Orkiestra" miała wpisane, że na swoją działalność może przeznaczyć 10% (napisałem "miała" bo od pewnego czasu na stronie internetowej WOŚP publikowany jest jedynie wyciąg ze statutu - 2 punkty). Może raczysz w końcu policzyć ile % ofiarowanych WOŚP pieniędzy rzeczywiście idzie "na dzieci"? Policz też ile tak naprawdę kosztuje "Orkiestra". Same wydatki TVP na obsługę finałów idą w miliony złotych. A ile wynosi dofinansowanie "Orkiestry" z budżetów miejskich? Czy nie prościej byłoby te pieniądze, pochodzące wszak z abonamentu i podatków ściąganych z ludzi, wpłacić na konto Orkiestry, oszczędzając wydatków darczyńcom? "Gdyby policzyć wszystkie koszty rzetelnie, okazałoby się, że po prostu akcja Owsiaka więcej kosztuje niż przynosi pożytku." [Zupa z gwoździa - owsik] > To zupełnie tak samo jak po długiej rozmowie na temat Polskiego > Radia pytając się "a czy wiesz ile zarabia prezes radia" udawałbyś > że chodzi ci o prezesa jakiegoś półamatorskiego radia w Pcimiu > Dolnym. Której części "mój rozmówca ma zupełną dowolność w doborze przykładu, na który się powoła" udajesz, że nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 30.01.09, 00:44 maaac napisał: > (...) nie rozmawialiśmy landaverde na temat tego czy jestem > katolikiem czy nie tylko czy miałem pierwszą komunię Ano miałem. > Tyle że jakoś do głowy ci nie przyszło że nie jest to wcale > tożsame z byciem katolikiem wyznania rzymskiego. Ciekaw jestem w jakim jeszcze kościele obchodzi się pierwszą komunię świętą? Może mnie oświecisz? > Może być ale nie musi. jakbyś mnie pytał o bycie katolikiem to co > innego ... Pytałem cię o to wprost, dałeś odpowiedź wymijającą. > - tyle że ta sprawa nie miała nic do rzeczy. Ma jak najbardziej. Artykuł był o pierwszej komunii w kościele katolickim, a nie jakimkolwiek innym, i do tego odnosiły się wszystkie twoje wypowiedzi. Żeby było śmieszniej usiłowałeś mi zarzucać, że ja nie mam na tem temat zielonego pojęcia, natomiast TY żyjesz tymi sprawami na codzień. Własnie potwierdziłeś, że wszystkie te wypowiedzi i deklaracje były oszustwem. > Rozmawialiśmy nie o "byciu katolikiem" ale o tym jakim jest > przeżyciem dla dziecka pierwsza komunia Ba - to ty o tym wkółko mówiłeś - to było dopiero sztuczne tworzenie problemu. Rozpisywałeś się o bólu dziecka, które oderwano od kolegów. Może wytłumaczysz w końcu na czym polega ten ból dziecka które zamiast z kolegami z klasy na drugim końcu miasta przyjmie pierwszą komunię z kolegami z podwórka w otoczeniu rodziny? A skoro uparłeś się jednak brnąć dalej w te kłamstwa to może także opowiesz te swoje wrażenia ze swojej pierwszej komunii? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 17.01.09, 11:49 maaac napisał: > No Landaverde - jak się nazywa człowieka, który ocenia drugą osobę > po narodowości, rasie, a nie po jego słowach czy czynach? Noooo > przyznaj się sam przed sobą kim naprawdę jesteś. Wiesz dobrze, że nie chodzi wcale ani o twoją rasę, ani o narodowość, ani też o religię. Ciebie akurat oceniłem po czynach - kłamiesz i manipulujesz tak samo jak Michnik, który opluwa za granicą Polskę i Polaków podając się jednocześnie z polskiego patriotę. Podobnie jest z ta gazetą, którą Michalkiewicz trafnie nazwał "żydowską gazetą dla Polaków", zaznaczając przy tym, że nie zarzuca jej samego reprezentowania interesów lobby żydowskiego, tylko fakt, że robi to poprzez manipulację: "„Gazeta Wyborcza” wyraża punkt widzenia oraz interesy lobby żydowskiego w Polsce. Takie lobby istnieje i ma swoje interesy, których dość sprawnie broni, między innymi również przy pomocy „Gazety Wyborczej”. Nie byłoby w tym nic dziwnego, ani nawet złego, gdyby nie dwie okoliczności. Po pierwsze – w przypadku kolizji między interesami lobby żydowskiego w Polsce, a polskim interesem państwowym, „Gazeta Wyborcza” oskarża krytyków lobby żydowskiego o „antysemityzm”, a po drugie – przedstawia żydowski punkt widzenia nie jako żydowski, tylko – jako obiektywny. Z tego powodu nazwałem ja kiedyś „żydowską gazetą dla Polaków” – bo pełni na naszym rynku medialnym taką samą rolę, jaką podczas okupacji niemieckiej pełniły niemieckie gazety dla Polaków." [Źródło: Nagonka wielofunkcyjna] "(...)kilka słów wyjaśnienia, co oznacza określenie „żydowska gazeta dla Polaków”. Zdarzyło się na początku okupacji niemieckiej (dzisiaj polityczna poprawność nakazywałaby napisać: „nazistowskiej”, bo wiadomo, że Polskę, podobnie jak wcześniej Niemcy, okupowali „naziści”, co to nawet mówili nazistowskim językiem) w Polsce, Niemcy zwrócili się do Władysława Studnickiego, znanego germanofila, ale zarazem polskiego patrioty z zapytaniem, dlaczego nie pisuje do niemieckich gazet. Studnicki odpowiedział, że jakże to „nie pisuje”? Na to Niemcy – że jakże to „pisuje”, skoro do „Nowego Kuriera Warszawskiego” jednak nie pisuje. Wtedy oburzony Studnicki odpowiedział, że on może pisywać do niemieckich gazet dla Niemców, ale nie będzie pisał do niemieckich gazet dla Polaków. Jaka różnica była między niemieckimi gazetami dla Niemców, a niemieckimi gazetami dla Polaków? Ano taka, ze niemieckie gazety dla Niemców prezentowały niemiecki punkt widzenia, jako niemiecki, podczas gdy niemieckie gazety dla Polaków prezentowały niemiecki punkt widzenia, jako obiektywny. Otóż „Gazeta Wyborcza” jest żydowską gazetą dla Polaków i w tym charakterze wykonuje różne zadania wobec tutejszego narodu tubylczego. " [Źródło: Białe i czarne legendy] > Przy okazji. Naucz się że to jak pan X nazywa pana Y, nie świadczy > o panu Y, a o panu X. To kogo cytujesz świadczy o tobie. To jak > oni mnie nazywają zamiast prowadzić merytoryczną dyskusję świadczy > o nich. Mnie nie musisz uczyć - nausz się raczej czytać uważnie, bo przegapiłes tę część mojej wypowiedzi: "(...) sądząc po twoich wypowiedziach coś jest na rzeczy". > Tak samo jak o Tobie zamast merytorycznej odpowiedzi > śiwiadczy powyższy kwiatek. Zamiast merytorycznej i uczciwej odpowiedzi na mój komentarz mamy powyższe oskarżenie o rasizm i lawirowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 17.01.09, 12:19 oj d.... przecież to jest fikacja ,a historia polski trzeba pokazywac jaką ona jest ,anie czarne i biłe plamy ,bo tak jest ze MY POLACY do nieprzychlnych faków w naszej historii to przyznajemy- tylko chemy udawac ze tak faktow nie bylo -jest samo przyznanie do tego ze jestemy odpowiedzalni za HOLOCAUSTU to nam polkom nieprzechodzi ,a niemówc o tym ze do pogromu ZYDÓW dochodziło jeszcze za II rp ,i np sp KOLBe namawił do pogromu!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 17.01.09, 12:42 Za Holokaust, to prucz Niemców najbardziej odpowiedzialni są Żydzi z Judenratów, czyli samorządów żyudowskich w czasie okupacji, które posłuszne i uległe wobec Niemców wydawały im swoich współbraci na śmierć. A co do Polaków - policz sobie drzewka w Yad Vashem. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 22.01.09, 09:31 Rozumiem że "sprawiedliwi" zamazują winę szmalcowników? Rozumiem że Judenraty same się napraszały do wydawania? Ciekawe jaki mieli wybór? Zginąć wszyscy razem w walce? Otruć się? Można ich źle oceniać że próbowali ratować swoje zycie kosztem życia współbraci. Jednak to nie oni mordowali, to nie oni wydawali na śmierć ludzi którzy mieli szansę się uratować. Naprawdę w swojej "miłości bliźniego" do określonej narodowości przekraczasz wszelkie granice. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 24.01.09, 23:38 Dlaczego czepiasz sie mnie, a nie objedziesz mojego przedmówcy za przypisywanie Polakom winy za holokaust? maaac napisał: > Rozumiem że "sprawiedliwi" zamazują winę szmalcowników?... Czy wina szmalcowników zamazuje zasługi sprawiedliwych? Ilu było szmalcowników, a ilu kolaborantów w judenratach? Ilu ludzi zgineło z winy judenratów, a ilu z winy szmalcowników? Szmalcownicy to był wśród Polaków margines. Inaczej to wygląda w przypadku Żydów - tu splamiły sie elity: "Wszędzie, gdzie byli Żydzi, istnieli uznani przywódcy żydowscy, i to właśnie oni, niemal bez wyjątku współdziałali w ten czy inny sposób, z takiej czy innej przyczyny, z nazistami. Cała prawda przedstawiała się tak, że gdyby naród żydowski był istotnie nie zorganizowany i pozbawiony przywództwa, zapanowałby chaos, ale liczba ofiar z pewnością nie sięgnęłaby 4,5 do 6 milionów ludzi" (H. Arendt: "Eichmann w Jerozolimie", Kraków 1987, s. 151). > Rozumiem że Judenraty same się napraszały do wydawania? Ciekawe > jaki mieli wybór? Zginąć wszyscy razem w walce? Otruć się? > Można ich źle oceniać że próbowali ratować swoje zycie kosztem > życia współbraci. Jednak to nie oni mordowali, to nie oni > wydawali na śmierć ludzi którzy mieli szansę się uratować. Zweryfikuj fakty, np: "At the beginning, the time of "negotiations," a directive was issued to the Judenrat to deport 6,000 a day; in point of fact they are now deporting close to 10,000. The Jewish police, whose cruelty is no less than that of Nazis, deliver to the "transfer point" on Stawki Street more than the quota to which the Judenrat obligated itself. (...) Nazis are satisfied that the extermination of the Jews is being carried out with all requisite efficiency. This deed is being done by the Jewish slaughterers." [Źródło: "Scroll of Agony: The Warsaw Diary of Chaim A. Kaplan", New York 1973, s. 384]. Znasz jęz. angielski czy mam przetłumaczyć? Policja żydowska - to byli dopiero szmalcownicy! A przecież ci ludzie nie rekrutowali się spośród elementów marginesu społecznego, wiekszość z nich stanowili ludzie wywodzący się ze sfer zamożnych - plutokracji, inteligencji. Przewodniczący judenratu w getcie warszawskim Adam Czerniakow się otruł [patrz źródło wyżej]. Natomiast Chaim Rumkowski, prezes Rady Żydowskiej w Łodzi, zwany "królem" getta łódzkiego w zamian za przyzwolenie na swoją tyranię wysługiwał się Niemcom i wyekspediował ogromną większość swych "poddanych" do obozów zagłady. Urządził sobie nawet harem w jednej z willi i dobierał sobie do niego coraz to nowe kobiety. Podobno gdy i jego Niemcy wysłali w końcu do Oświęcimia natychmiast po przywiezieniu go do obozu jego "poddani" spalili go żywcem w obozowym piecu. Oczywiście każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, tym niemniej poczytaj sobie co o działalności judenratów i policji żydowskiej sądzą sami Żydzi. Np cytowana wyżej Hanna Ardent twierdzi, że gdyby nie współpraca żydowskich elit z Niemcami z holokaustu mogłaby się uratować mniej więcej połowa ludzi. Wyborcza podaje, że Bielski był "szanowanym handlowcem z branży bławatnej w miasteczku Sobotniki. Po sowieckiej napaści 17 września 1939 r. poparł nową władzę - zaczął karierę urzędnika" [patrz: Prawdziwa historia Bielskich]. Czyli Tewje był odpowiednikiem folksdojcza - takim folksrusem. A co się stało z urzednikiem, którego miejsce zajął Tewje? Albo został zamordowany, albo wysłany na Sybir i pewnie tam zamordowany. Jak wiadomo oddział Tewjego współpracował z Sowietami. Ilu ludzi zginęło w wyniku kolaboracji różnych Bielskich z Sowietami? W samej centrali Gestapo istniała specjalistyczna komórka żydowska, która zajmowała się rozpracowaniem polskich oddziałów partyzanckich a także tropieniem Żydów w aryjskiej części Warszawy. Lista agentów Gestapo narodowości żydowskiej znajdująca się w aktach delegatury RP na kraj obejmuje ponad 1200 nazwisk. Ilu ludzi zginęło w wyniku kolaboracji różnych Żydów z Niemcami? Ilu Żydów uratowali wyniszczani przez Niemców, Rosjan i ich kolaborantów Polacy, a ilu Polaków uratowali Żydzi? Znalazłeś już może tych trzech sprawiedliwych Żydów? Szmalcownicy byli przez polskie państwo podziemne tępieni - pod sąd i kula w łeb. Do dzisiaj szmalcownicy i kolaboranci są w Polsce wyjęci spod prawa. A co zrobili Żydzi? W 1950r. Kneset uchwalił żeby policjantów żydowskich i innych kolaborantów nie pociągać do odpowiedzialności karnej. Dlaczego? Ano dlatego, że wśród tych co przeżyli, wsród elit Izraela duży procent stanowili ludzie, którzy kolaborowali, albo tacy, którzy wykupili się od śmierci, nie usiłując jednak ratować nikogo spośród uboższych rodaków. > Naprawdę w swojej "miłości bliźniego" do określonej narodowości > przekraczasz wszelkie granice. To z pewnością mówisz do mojego przedmówcy i do siebie. Ja nie utożsamiam judenratow i innych kolaborantów ze wszystkimi Żydami. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 26.01.09, 08:53 > Dlaczego czepiasz sie mnie, a nie objedziesz mojego przedmówcy za > przypisywanie Polakom winy za holokaust? Dlaczego? Bo 100% Polacy za holokaust nie odpowiadają. Jednak całkowite wyparcie się odpowiedzialności za niego też jest kłamstwem. Istnienie szmalcowników jest faktem. Faktem też jest obojętnośc na los żydowskich braci sporej części polskiego społeczeństwa. faktem jest, że Żydzi bardziej bali się Polaków że ich wydadzą niż Niemców że ich odkryją. Przykre ale prawdziwe. Czy dlatego ze jest to przykre mamy dziś milczeć? Problem w tym żeby broniąc się całkiem słusznie przed 100% obciążaniem Polski za holokaust jednak nie przeginac pały i nie robić z Polaków aniołków niczego niewinnych zasłaniając się "sprawiedliwymi". Tak przy okazji - wiesz że większość "sprawiedliwych" ukrywała przed otoczeniem fakt że ukrywali Żydów nawet po wojnie? > Czy wina szmalcowników zamazuje zasługi sprawiedliwych? Piszemy o winie szmalcówników a ty nagle wyciagasz "sprawiedliwych". No i kto tu kim zamazuje historię? > Ilu było szmalcowników, a ilu kolaborantów w judenratach? Szmalcownicy byli ochotnikami. Nikt nie musiał sposód Polaków zostać szmalcownikiem. Judenrat musiał być - ktos musiał należeć do niego. > Ilu ludzi zgineło z winy judenratów, a ilu z winy szmalcowników? Ilu z winy judenratu? Proste NIKT!!!!!! Gdyby nie judenrat wybierał wybrali by Niemcy. I tak ci wszyscy ludzie byli skazani na śmierć. Gdyby nie szmalcownicy - ci ludzie mili by szansę na przeżycie. Banalnie prosta róznica. > Szmalcownicy to był wśród Polaków margines. Inaczej to wygląda w > przypadku Żydów - tu splamiły sie elity: Margines społeczny ale nie margines społeczeństwa. Rozumiesz różnicę "liczbową"? > "Wszędzie, gdzie byli Żydzi, istnieli uznani przywódcy żydowscy, i > to właśnie oni, niemal bez wyjątku współdziałali w ten czy inny > sposób, z takiej czy innej przyczyny, z nazistami. Cała prawda > przedstawiała się tak, że gdyby naród żydowski był istotnie nie > zorganizowany i pozbawiony przywództwa, zapanowałby chaos, ale > liczba ofiar z pewnością nie sięgnęłaby 4,5 do 6 milionów ludzi" > (H. Arendt: "Eichmann w Jerozolimie", Kraków 1987, s. 151). Rozumiem że to usprawiedliwa polskich szmalcowników? > Zweryfikuj fakty, np: > "At the beginning, the time of "negotiations," a directive was > issued to the Judenrat to deport 6,000 a day; in point of fact they > are now deporting close to 10,000. The Jewish police, whose cruelty > is no less than that of Nazis, deliver to the "transfer point" on > Stawki Street more than the quota to which the Judenrat obligated > itself. (...) Nazis are satisfied that the extermination of the Jews > is being carried out with all requisite efficiency. This deed is > being done by the Jewish slaughterers." > [Źródło: "Scroll of Agony: The Warsaw Diary of Chaim A. Kaplan", New York 1973, s. > 384]. Znasz jęz. angielski czy mam przetłumaczyć? Rozumiem że to też usprawiedliwa polskich szmalcowników? A może dowodzi że Żydzi by się uratowali gdyby nie judenraty? Pomijając to czy te fakty sa prawdziwe. Najpierw to: > Ilu Żydów uratowali wyniszczani przez Niemców, Rosjan i ich > kolaborantów Polacy, a ilu Polaków uratowali Żydzi? Znalazłeś już > może tych trzech sprawiedliwych Żydów? A potem to: > To z pewnością mówisz do mojego przedmówcy i do siebie. Ja nie > utożsamiam judenratow i innych kolaborantów ze wszystkimi Żydami. Przypomina mi się stary kawał "nie jestem rasistą ale asfalt powinien leżeć na ziemi". Tzn nie Ty jesteś rasistą - nie "utożsamiasz" ale "wszyscy Żydzi są winni" bo nie "znalazłem". Gratuluję zakłamania i dobrego samopoczucia - no i wysiłku włożonego w udowadnianie że Żydzi sami sobie winni są za holokaust. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 28.01.09, 08:02 ówcymaaac napisał: > Dlaczego? Bo 100% Polacy za holokaust nie odpowiadają A w jakim procencie twoim zdaniem odpowidają? > Faktem też jest obojętnośc na los żydowskich braci sporej części > polskiego społeczeństwa. Jaka to część? > Problem w tym żeby broniąc się całkiem słusznie przed 100% > obciążaniem Polski za holokaust jednak nie przeginac pały i nie > robić z Polaków aniołków niczego niewinnych zasłaniając > się "sprawiedliwymi". Na razie przeginana jest pała w oczernianiu Polaków, a wybielaniu Niemców, Ruskich i Żydów. Dlaczego w stosunku do Polaków stosujesz odpowiedzialność zbiorową? Czy wina kilku szmalcowników obciąża wszystkich Polaków? Także tych, którzy Żydom pomagali, jak i tych, którzy zwalczali szmalcowników?? > Tak przy okazji - wiesz że większość "sprawiedliwych" ukrywała > przed otoczeniem fakt że ukrywali Żydów nawet po wojnie? Poważnie? Większość? A skąd takie dane i jak to obliczono? A czy fakt, że ktoś to ukrywał świadczy w jakikolwiek sposób o winie Polaków za holokaust Żydów? Może przyjmiemy życzliwie, że świadczy to po prostu o skromności sprawiedliwych? Bo moim zdaniem świadczy to raczej o współwinie wielu Żydów za holokaust Polaków - za 2 mln Polaków wywiezionych na Sybir, skąd zdołało wrócić zaledwie 120 tysięcy, za współpracę Żydów z Sowietami i Niemcami w rozbijaniu AK i polskiej partyzantki w czasie wojny oraz za współpracę Żydów z "nową władzą" w mordowaniu tysięcy Polaków pod koniec wojny i po wojnie. > > Czy wina szmalcowników zamazuje zasługi sprawiedliwych? > Piszemy o winie szmalcówników a ty nagle wyciagasz "sprawiedliwych". Nie, piszemy tu o absurdalnej insynuacji mojego przedmówcy janonet4, że "jestemy odpowiedzalni za HOLOCAUSTU". Nawiasem mówiąc facet nawet polskiego nie zna, a śmie pisać "MY POLACY". Kolejny zasrany przebieraniec. Kimkolwiek jest na pewno nie jest Polakiem, więc niech wstawi w ten swój tekst swoją narodowość i wtedy się zastanawia nad odpowiedzialnością za "HOLOCAUSTU" i udawaniem, że "tak faktow nie bylo". Wracając do tematu - mówimy o rzekomej odpowiedzialnośi za "HOLOCAUSTU", więc może mi wytłumaczysz jaką odpowiedzialność za to ponoszą owi sprawiedliwi? Albo ci co sami byli mordowani przez Niemców, Ruskich, Żydów, Ukrainców i innych? Jaką odpowiedzialność za holokaust mają ci co szmalcowników zwalczali i dokonywali na nich egzekucji? Jaką odpowiedzialność za holokaust ma 2 miliony Polaków wywiezionych na Syberię by tam umrzeć? Jaką odpowiedzialność za holokaust mają Polacy zamordowani w obozach koncentracyjnych i wywiezieni na przymusowe roboty do Niemiec? Jaką odpowiedzialność za holokaust mają Polacy, nawet dzieci, przerzucający chleb przez mury gett, ryzykujac przy tym smiercią nie tylko swoją, ale całej swojej rodziny? Jaką oodpowiedzialność za holokaust ponoszą polscy patrioci mordowani przez NKWD Jakuba Bermana, albo sądzeni przez Stefana Michnika, Helenę Wolińską i innych stalinowskich sędziów i prokuratorów? No jaką??! > No i kto tu kim zamazuje historię? Człowieku, w jaki sposób przytaczanie potwierdzonych i uznanych faktów historycznych można nazwać zamazywaniem historii? Czy ty masz jakiekolwiek wątpliwości co do tych 6000 sprawiedliwych? Jeśli masz to pojedź sobie do Yad Vashem i sobie zweryfikuj, bo te 6000 przypadków to tylko ci uznani ponad wszelką wątpliwośc, których czyny zostały udokumentowane. W istocie podobnych im ludzi było wielokrotnie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 29.01.09, 07:39 maaac napisał: > > Ilu było szmalcowników, a ilu kolaborantów w judenratach? > Szmalcownicy byli ochotnikami. Nikt nie musiał sposód Polaków > zostać szmalcownikiem. No więc ilu było tych polskich szmalcowników? Dla porównania podaj też liczbę szmalcowników żydowskich. "A jak było naprawdę ze szmalcownikami? Szmalcownicy byli, ale rekrutowali się nie tylko z Polaków, a przede wszystkim z Volksdeutschów, Ukraińców i samych Żydów. Nie wolno zapominać, że w Polsce przed wojną był blisko jeden milion Niemców, którzy przeszli masowo na politykę eksterminacyjną w stosunku do Żydów i Polaków, nie mówiąc już o faszyzujących ugrupowaniach Litwinów, Ukraińców i Białorusinów, którzy też w tym uczestniczyli. Wszyscy oni mówili dobrze po polsku. Któż więc widząc np. Volksdeutscha czy Ukraińca w cywilnym ubraniu, mógł go odróżnić od Polaka? A Niemcy byli przecież przewidujący i przezorni. Już wtedy usiłowali wmówić światu wspólnictwo Polaków w pogromach, filmując sfabrykowane przez nich sceny wystąpień antyżydowskich, podając je jako dokonywane rzekomo przez Polaków (co sam widziałem). Wiadomo powszechnie, że jedynie Polacy nie poszli w całej Europie na absolutnie żadną współpracę z Niemcami, że Polska nie wydała Quislinga. Zaś szmalcowników, mętów kryminalnych czy pojedynczych kolaborantów lub zdrajców nie można określić mianem narodu polskiego. Elementy kryminalne są w każdym narodzie, dlatego i dziś nie ma państwa bez więzień, ale one nie są dumą tych narodów. Wszak Mojżesz na pustyni, po wyprowadzeniu narodu z niewoli, też zorganizował więzienie. (...) Jeśli mówimy o szmalcownictwie i szmalcownikach, to trzeba tu podkreślić, że najbardziej niebezpieczni dla ukrywających się Żydów byli szmalcownicy Żydzi, a nie Polacy, bo znali dużo adresów Żydów ukrywających się i wymuszali od nich okup na spółkę z kripo, mętami z policji granatowej czy też na spółkę z Niemcami. Wśród polskich szmalcowników rozróżnić można było zarówno przestępców przypadkowych, jednorazowych, jak też i zawodowych, będących często na służbie wroga. Nie wolno zapominać, że Polska Podziemna surowo karała szmalcownictwo. Sąd Specjalny Delegatury Rządu wydał 80 wyroków, a Wojskowy Sąd Specjalny prawie 300 wyroków na szmalcowników w Okręgu Warszawskim. Wykonanych zostało tylko 80 wyroków. Dlatego tak niewiele, że - statystycznie rzecz biorąc - za jednego łobuza-szmalcownika ginął przy ich likwidacji również jeden doborowy żołnierz Armii Krajowej. Trudności przy wykonywaniu wyroków na szmalcownikach, którzy byli zazwyczaj agentami kripo czy wręcz gestapo sprawiały, że akcje te nie opłacały się wobec zbyt wielkich strat. Likwidowani więc byli dla postrachu szmalcownicy najbardziej znani, w ramach prewencji generalnej, zaś wykonanie wyroku na reszcie odkładano na potem. Autor niniejszego opracowania np. dłuższy czas osobiście i niestety bezskutecznie polował w 1944 roku na znanego zbira z Kripo - Mariana Szweda. Równolegle czynił to również zastępca szefa Kedywu Okręgu Warszawskiego - dr Maciej Rybicki, lecz Szwed zdołał się nam wywinąć i zginął dopiero w sierpniu 1944 r. Przy wyjaśnianiu i stwierdzeniu, że szmalcownicy rekrutowali się nie tylko spośród Polaków i do tego z mętów kryminalnych, ale także z Volksdeutschów, z ukraińskich kolaborantów i w równej mierze z żydowskich zdrajców, przy stwierdzeniu, że nie było Polaków zresztą tak bardzo wielu, jak to chcieliby sugerować niektórzy historycy, to zagadnienie tak przedstawione miałoby formę obiektywną i nie godzącą w nasz honor narodowy, nie poniżającą i nie umniejszającą przez to ogromnego naszego ogólnego wysiłku pomocy Żydom. Wskutek tego w samoobronie my, Polacy zmuszeni zostaliśmy do ukazania prawdy tamtych czasów i dwu stron medalu, do pokazania naszych wysiłków i zakresu pomocy (co robimy z zażenowaniem, żeby nie być poczytanymi za samochwalców - bo nie do nas to powinno należeć) oraz pokazania niewłaściwych postaw Żydów, wpływających utrudniająco na niesienie tej pomocy. (...) Nikt dotąd prawie nie wspomniał o takim - zdawałoby się - niewiarygodnym fakcie, że działała wewnątrz getta dość duża grupa żydowskich szmalcowników. Czyhali on na Polaków nielegalnie przedostających się z pomocą do getta, aby wymusić od nich okup. Tymi szmalcownikami byli głównie żydowscy szmuglerzy, wśród których dominowali tragarze oraz - działający z nimi w zmowie - niektórzy żydowscy policjanci. Obstawiali oni gmach sądów, mury i różne przejścia do getta. Zdarzały się wypadki wydawania tych Polaków Niemcom, gdy nie mieli się oni czym wykupić." [Źródło: ŻYCIE CODZIENNE WARSZAWSKIEGO GETTA - Tadeusz Bednarczyk] Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Inne ciekawostki na temat tej informacji. 29.01.09, 07:45 > Judenrat musiał być - ktos musiał należeć do niego. "Kolaboracja i zdrada wśród Żydów osiągnęła w getcie warszawskim duże rozmiary. Były one procentowo znacznie wyższe niż ilość kolaborantów i zdrajców w narodzie polskim, a może i w innych narodach okupowanych. Od wiosny 1942 r. kontaktowałem się bliżej z sekcją wywiadu ŻZW. Stąd moja dobra znajomość tego zagadnienia. Policja żydowska i Zarząd Gminy zasłużyli sobie na miano zdrajców. Nikt i nic ich nie może obronić ani wytłumaczyć ich postępowania. Istniało ponadto szereg żydowskich placówek gestapowskich, podległych bezpośrednio kierownikowi referatu żydowskie go w gestapo - Karlowi Brandtowi, mieściły się one m.in. przy ul. Leszno 13 i Leszno 14. (...) Ilość Żydów - agentów gestapo, była tak duża, że działalność ich zaczęła obejmować nie tylko dzielnicę aryjską Warszawy, ale i całą Generalną Gubernię. Stali się oni szczególnie niebezpieczni przez perfidne przybieranie maski ludzi prześladowanych i szukających pomocy u Polaków. Zdrajcy ci szybko zaczęli zapełniać listy zdemaskowanych agentów gestapo, zestawiane przez Armię Krajową i inne organizacje polskie. Wyroki na nich zaczęły się sypać na terenie całej Generalnej Guberni. (...) Wniosek nasuwa się przykry. Żydów - agentów gestapo, zdrajców, szmalcowników i kolaborantów - było dużo. Swoją ilością biją oni proporcje występujące w innych nacjach okupowanej przez Niemców Europy. Było to następstwem najwyższego bestialstwa i niespotykanej w dziejach świata eksterminacji, jaką wobec nich zastosowano. Pchał ich do tego instynkt samozachowawczy. Ale to ich nie usprawiedliwia. Czasem nieopatrznie zrobiony krok czy złośliwy donos odcinał ich od społeczeñstwa i pchał na drogę zdrady, z której nie było powrotu. I jeśli mieli z tego powodu jakieś wyrzuty sumienia, to głuszyła je świadomość omalże absolutnej władzy nad ziomkami, władzy, która w dodatku miała dla nich przyjemne formy i ramy zewnętrzne. Cóż za buta i napuszenie biły z postawy eleganta Sternfelda czy Lejkina… To samo, tylko z dodatkiem wyjątkowej brutalności, obserwowało się u Szmerlinga i Brzeziñskiego - zbirów w Palais de Dance, „Sztuce”, Hotelu Brytania i restauracji „Casanova” w towarzystwie prawdziwych niemieckich gestapowców - Übermenschów. Dawało im to poczucie zadowolenia, czasowo szczęścia i satysfakcji. Wiedzieli, że będą żyć raczej krótko - bo znali nienawiść do nich ich braci - ale w jakim luksusie. (...) Pora na wstępne zbilansowanie ilości zdrajców z getta warszawskiego. Było ich ca 10.000 osób. Z tego w policji było (rotacyjnie) ca 2.500. Specjalnych agentów Gestapo i „Żagwi” było ponad 1.000 osób. W kolaboracyjnej Gminie Żydowskiej było ponad 6.000 osób; z tego za szczególnie zdrajczych, biorących udział w specjalnym wyzysku i ekonomicznym wyniszczaniu narodu, w wyniszczaniu przesiedleñców i skazywaniu ich na śmierć głodową uważano co najmniej 2.500 osób. Te 10.000 stanowiło w 1941/42 r. ca 2% ogółu społeczności getta; zaś w skali krajowej dochodziły do tego dziesiątki tysięcy ludzi, gdyż byli oni w każdym getcie. Wywodzili się oni ze sfer zamożnych, plutokracji, inteligencji, dużo było pracowników policji. Im mniejsze getto, tym procent zdrajców był większy. Nie ma możności ustalenia ich liczby, skoro sami Żydzi i ŻIH ich ukrywają, skoro Kneset w 1950 r. uchwalił niepociąganie ich do odpowiedzialności karnej. To jest niemoralne! (...) Wielu żydowskich zdrajców wojnę przeżyło. Wielu z nich zdołało szybko wyjechać z Polski wraz z nagrabionymi majątkami, jak np. dr Michał Weichert, prezes Żydowskiej Samopomocy Społecznej z wyrokiem śmierci ŻOB, dziś żyjący w Izraelu; jak węgierski Żyd - dr Izrael Kastner. Nikt dziś już nie dochodzi ich przestępstw, bo zbyt mało pozostało świadków. Wielu sprawców w ogóle nie zostało do dziś zdemaskowanych z uwagi na tajny charakter ich przestępczej służby. Jak trudno ich znaleźć, świadczą mozolne, długotrwałe poszukiwania głównych inicjatorów przestępstw wojennych. Klasycznym tego przykładem była sprawa Eichmanna, niektórych zbrodniarzy i siewców nienawiści między ludźmi - ściga się jednak dalej dla celów wychowawczych, tak dla całych narodów, jak i dla niektórych polityków, którzy lubią wojenkę. Ale jak trudno to idzie, jak nikły ich procent staje przed tendencyjnie liberalnymi sądami w RFN czy Austrii, ilu wbrew obciążającym dowodom zwolniono od winy i kary bądź ograniczono im karę do fikcji. Tym niemniej trzeba o tym mówić i pisać, żeby złu zamykać drogę na przyszłość. Tu dużą rolę gra biuro Sz. Wiesenthala, choć żydowskich kolaboracjonistów chroni, nie ściga, będąc sam o to posądzony i oskarżony!" [Źródło: ŻYCIE CODZIENNE WARSZAWSKIEGO GETTA - Tadeusz Bednarczyk] Odpowiedz Link Zgłoś
maaac :) Byłem ciekaw kogo to cytujesz... 29.01.09, 09:55 Tadeusz Bednarczyk pseudonim "Bednarz", "Tadeusz" (ur. 1913[1], zm. 2002 w Warszawie) – polski działacz katolicki[2], pułkownik WP, organizator i kustosz Muzeum gen. Władysława Sikorskiego w Londynie [3], autor kontrowersyjnych książek o tematyce historycznej W czasie okupacji niemieckiej był żołnierzem Organizacji Wojskowej, a następnie AK[4]. Pracował w getcie warszawskim do wybuchu powstania jako przedstawiciel Urzędu Skarbowego, pełniąc jednocześnie funkcję koordynatora Korpusu Bezpieczeństwa, oraz AK do pomocy dla powstających konspiracyjnych wojskowych oddziałów żydowskich. Za jego pośrednictwem KB przekazywało broń dla ŻZW[5]. Po zakończeniu działań wojennych był kierownikiem sanatorium MBP w Kudowie. Od lat 60. współpracował z SB jako kontakt operacyjny "Tadeusz" między innymi przy rozpracowywaniu znanego historyka, dyrektora Żydowskiego Instytutu Historycznego Bernarda Ber Marka, a w latach 80. po przystąpieniu do Zjednoczenia Patriotycznego Grunwald w inwigilacji środowiska narodowego. Po przemianach ustrojowych wspierał w kampanii wyborczej Samoobronę[6]. Był współwydawcą i publicystą Tygodnika Ojczyzna. pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Bednarczyk Wikipedii możesz nie lubić - ale odnośniki literaturowe będą dość ciężkie do podważenia. Następnym razem dobieraj lepiej swoje "autorytety". Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: :) Byłem ciekaw kogo to cytujesz... 29.01.09, 14:54 Nie autorytety tylko źródła, robaczku. Bednarczyka możesz nie lubić - ale podawane przez niego informacje będą dość ciężkie do podważenia. Wikipedia potwierdza, że sytuację w gettcie znał z pierwszej ręki i podaje weryfikowalne fakty. To co pisze Bednarczyk zgodne jest z tym co piszą inni autorzy, także Żydzi - choćby cytowani wyżej Ch. Kapłan i H. Ardent. Masz jakieś zastrzeżenia co do podawanych faktów - to je wymień. A co ci się w nim nie podoba, że nie-Żyd? To wszak podejście rasistowskie. Czy jak bedę cytował wyłącznie Żydów to "autorytety" będą ci się podobały? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: :) Byłem ciekaw kogo to cytujesz... 31.01.09, 06:43 maaac napisał: > Od lat 60. współpracował z SB jako kontakt operacyjny "Tadeusz" > między innymi przy rozpracowywaniu znanego historyka, dyrektora > Żydowskiego Instytutu Historycznego Bernarda Ber Marka Żydowski Instytut Historyczny specjalizuje się monopolistycznie w sprawach martyrologii Żydów w Polsce (...) Publikuje jednak za mało i publikacje te w dodatku nie uwzględniają wszystkich posiadanych materiałów. Widać to bardzo dokładnie na praktyce „bronzowienia” milszej, choć istniejącej tylko pół roku ŻOB, a przemilczanie trzy i pół letniej samotnej ideowej działalności ŻZW. Widać to jeszcze dokładniej na boleśniejszym znacznie przykładzie pozostawienia, a nawet rozszerzenia w nowszych historycznych opracowaniach naukowych jego pracowników wszelkich uogólnionych akcentów szmalcownictwa, poniżających niesłusznie dobre imię ogółu Polaków i godzących w ich honor, a zarazem zmniejszenie akcentów dotyczących licznych przypadków zdrady wewnętrznej Żydów (np. u B. Marka wykreślono już w następnych wydaniach sylwetki kolaborantów, jak: dyr. Weinberga, Głowińskiego czy Hirszla z szopu Fritza Schultza, czy mistrza bokserskiego i policjanta żydowskiego „Szapsio” – Rotholca, i in.). (...) Klasycznym przykładem takiej gry mogą być okrzyczane książki Urisa Exodus i Miła 18,który bawił w Polsce, i jak twierdzi, tu zdobył „źródłowe” materiały do swych książek (np. polscy żołnierze rozstrzeliwujący Żydów w getcie!!!). Oczywiście informatorem instruującym go był dyr. ŻIH B. Mark, gdyż wszyscy zagraniczni goście obowiązkowo przechodzili przez jego ręce. Toteż te kalumnie w wydaniach Urisa obiegły świat w pół miliona egzemplarzach i 2 filmach. Podobnie było ze Steinerem, autorem Treblinki, który zbierał materiały u B. Marka w 1959 r. Wina B. Marka i ŻIH jest oczywista. A wszystko to zawdzięczamy Żydom-stalinowcom z ZSRR, wychowanym we wrogości do Polski przez A. Lampego, z kierownictwa ZPP-Żydów. Do tych stalinowców należał i Bernard Mark, wróg Polaków. Przed wojną był on korektorem w brukowej „2 Groszówce”, choć chciał uchodzić za redaktora. W ZSRR napisał i wydał w 1944 r. broszurę o powstaniu żydowskim w getcie, ale na tejpodstawie został już powołany na stanowisko profesora w ŻIH, mimo braku wyższych studiów. On to wyspecjalizował się w opluwaniu Polaków za „szmalcownictwo”, ale złośliwie ukrywał, że szmalcownikami, obok mętów społecznych polskich, byli przedstawiciel mniejszości narodowych, w tym dużo Żydów (mieli oni gestapowską tysięczną „Żagiew”, swoją policję kola borancką wraz z Zarządem Gminy, czy 70-osobową specjalistyczną komórkę żydowską w centrali gestapo, kierowaną przez Żyda Heninga). Mark kalumniatorsko i bezpodstawnie oskarżał Polaków o mordowanie Żydów, jak np. miał to zrobić jakiś żołnierz podległy „Bystremu” – Iwańskiemu, czemu on mi zaprzeczył na piśmie. Czy zamordowanie rzekome 30 Żydów w czasie Powstania Warszawskiego. Plotkę podchwycili Żydzi stugębnie [Robił to też Michnik], by opluwać AK, która niosła im pomoc i była dumą narodu polskiego. Toteż na Zachodzie roi się od pomówień, że AK mordowała Żydów. I to wszystko zawdzięczamy Markowi i jego wychowankom. Jaką był marnotą naukową świadczy fakt, że kolejne mutacje swoich prac o getcie w Warszawie dopasowywał do aktualnych potrzeb politycznych, co mu wytknąłem na zebraniu historyków w PTH. Był on niewiarygodny i niepoważny, choć napuszony i zarozumiały jako z-ca członka KC PPR. Obok szmalcownictwa szermował stale antysemityzmem [to zupełnie tak samo jak ty maaac] i płynącym stąd brakiem polskiej dla nich pomocy. A równocześnie ukrywał fakty pomocy, umniejszał ją. Równolegle preparowanymi dla zagranicy fałszywymi antypolskimi danymi przyczyniał się do szerzenia w kraju i za granicą antypolonizmu. On też mówił o tolerancji, porozumieniu, ale praktykował to jednostronnie, tj. jak antysemityzm to wrzask i rejwach, jak antypolonizm to cisza i przemilczenie... [Źródło: ŻYCIE CODZIENNE WARSZAWSKIEGO GETTA - Tadeusz Bednarczyk] Odpowiedz Link Zgłoś
leser.1 Re: nakręćmy film o 100000 napromieniowanych dzie 17.01.09, 09:41 Taki film już nakręcono: pl.youtube.com/results?search_query=The+Ringworm+Children+Part&search_type=&aq=f Mam jednak pomysł, aby stworzyć stronę, na której będziemy zbierać takie "perełki". Może jakiś "wajda" kiedyś to wykorzysta? Moim zdaniem "Opór" podpada pod kategorię >Kłamstwa Oświęcimskiego<!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Ten film to jakby Hamas opowiadał historię Izraela 15.01.09, 01:42 Ten film to tak jakby Hamas opowiadał historię Izraela... Odpowiedz Link Zgłoś
nick1111 Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 00:25 Ciekawe, czy ci sami ludzie protestowali, gdy Lech Kaczyński odsłaniał z pompą pomnik pospolitego bandziora o pseudonimie Ogień. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great A Tusk chce z Niemcami obchodzić rocznicę 1IX1939! 15.01.09, 01:47 A Tusk chce z Niemcami obchodzić rocznicę 1 IX 1939r. !!! nick1111 napisał: > Ciekawe, czy ci sami ludzie protestowali, gdy Lech Kaczyński > odsłaniał z pompą pomnik pospolitego bandziora o pseudonimie Ogień. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak A twoja matka puszczala sie za czerwonca 15.01.09, 06:39 majk grejt, wez zdechnij w koncu, prosze. Najlepiej ze swoja szmalcownicza familia. Odpowiedz Link Zgłoś
thehard Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 05:22 Masz rację. Po prostu moralność Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 21:11 moralnosc kalego jest akurat domena zydow, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 17.01.09, 01:33 swiblowo napisała: > moralnosc kalego jest akurat domena zydow, kolego. Podaj jeden przyklad. Przykladow kiedy my Polacy stosujemy zasade Kalego jest masa. Odpowiedz Link Zgłoś
j2342 Nie protestowali przeciw pomnikowi "Ognia"... 15.01.09, 05:33 ...bo ten portal pa pisowska proweniencję. Zwróć tylko uwagę jakie media się tam reklamują. O związkach z pisem świadczą także wypowiedzi blogerów. Ciekawe, czy gdybym się tam zarejestrował, pozwolono by mi na pisanie anty pisowskiego bloga :). Odpowiedz Link Zgłoś
junkier "Ogien" to bohater, zydowsko-sowiecki pacholku. 15.01.09, 10:20 "Ogien" to bohater, zydowsko-sowiecki pacholku. Nie smeij porownywac go nawet z zydowskimi rzezimieszkami Bielskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Kompleks Auschwitz - Birkenau. 15.01.09, 00:30 Żydzi potulnie jak barany i w bydlęcych wagonach wchodzili do komór gazowych. Nie dziwmy się im zatem, że teraz chcą odreagować ten kompleks. Poza tym Hollywood nie od dziś fałszuje historię na potrzeby mamony. Ci, którzy zajrzą do książek dowiedzą się, że historia tego Żyda nie jest taka prostolinijna. Bęcwałów zaś zostawmy w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
koobersky Re: Kompleks Auschwitz - Birkenau. 15.01.09, 01:04 calkowicie sie z toba zgadzam.scyzorykiem chrzczeni maja swoich ludzi w holywood i rzadzie usa.a klamstwo powtarzane wiele razy staje sie prawda.ja osobiscie zobacze ten film (downloading in progress) tylko dlatego aby miec wlasna opinie Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak Zal ze wóda chrzczonych 15.01.09, 06:41 polskojezycznych kmiotow nikt bronic nie chce? A spojrz chamie w lustro, masz szanse zrozumiec dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
koobersky Re: Zal ze wóda chrzczonych 15.01.09, 08:47 ja naprzyklad niepije alkoholo wogole wiec wyluzuj koleszko bo widze ze masz problem Odpowiedz Link Zgłoś
newsnews Re: Zal ze wóda chrzczonych 15.01.09, 08:57 koobersky napisał: > ja naprzyklad niepije alkoholo wogole wiec wyluzuj koleszko bo widze ze masz pr > oblem Alkoholu może nie pijesz, ale złodziejstwem to się chwalisz... Typowe dla ciemnych ksenofobów. Odpowiedz Link Zgłoś
koobersky Re: Zal ze wóda chrzczonych 15.01.09, 22:16 ja wlasnie w taki sposob bojkotuje takie filmy (amerykanska papke dla mas)wole sciagnac z netu zobaczyc i wyrzucic nie twierdze ze wszystkie filmy sa do kitu ale wiekszosc robiona jest dla kasy a nie zeby pokazac jakis problem wizje itp..prawdziwe europejskie kino to zupelnie inny poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
mracek Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 00:33 O, swietna reklama filmu... Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 00:38 czekam na film w którym Polska napadła jednocześnie na Niemcy i Sowietów, wymordowała w polskich obozach koncentracyjnych 6 milionów Żydów i tylko dzięki bohaterskim chłopcom zawdzięcza ludzkość koniec tej paranoi dla głupków z USA będzie to okazja żeby z łzami w oczach oglądali swoich bohaterów niemozliwe - za kilka lat jak najbardziej poza tym w tym sezonie dobrze sie sprzedaja bohaterscy Zydzi przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 00:40 oczywiscie ci bohaterscy chłopcy sa z USA a wielu z nich to wojowniczy Zydzi Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 00:58 Zamiast się oburzać trzeba było nakręcić zamiast "Lejdis" i "Swiadectwa" polską wersję i obsadzić Bonda.... Brawo Amerykanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
jancior "Amerykanie" ? ci sami "Amerykanie" ktorzy sponso- 15.01.09, 01:07 rowali Grossa... Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Re: "Amerykanie" ? ci sami "Amerykanie" ? 15.01.09, 01:45 Amerykanie czyli obywatele USA. (najpóźniej po ostatnich wyborach prezydenckich nawet taki tłumok jak ty, powinien się zorientować, że już nie ma lepszych i gorszych Amerykanów - z lub bez cudzysłowu - ;-> ) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Wkrótce czarny Obama rzygnie biało kryzysem... 15.01.09, 01:50 Wkrótce czarny Obama rzygnie biało kryzysem... www.nasznocnik.pl napisał: > Amerykanie czyli obywatele USA. > > (najpóźniej po ostatnich wyborach prezydenckich nawet taki tłumok > jak ty, powinien się zorientować, że już nie ma lepszych i gorszych > Amerykanów - z lub bez cudzysłowu - ;-> ) Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Katyń 15.01.09, 04:13 wirusx napisał: > trzeba było nakręcić zamiast "Lejdis" > i "Swiadectwa" polską wersję i obsadzić Bonda Zamiast tego nakręcono "Katyń". Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w I bardzo dobrze! 15.01.09, 01:00 Jeśli ktoś zakłamuje historię powinniśmy się jako Polacy zebrać i stworzyć grupę nacisku. "Film pokazuje walki "partyzantów" Tewjego Bielskiego z hitlerowcami. W rzeczywistości największą i najsłynniejszą "bitwą", jaką stoczył w czasie wojny jego oddział, był pogrom polskiej ludności cywilnej w Nalibokach, którego żydowska bojówka dokonała razem z "partyzantami" sowieckimi 8 maja 1943 r. W czasie tej masakry zginęło ok.120 bezbronnych osób, w tym kobiety i dzieci." Odpowiedz Link Zgłoś
konbar A Zydzi to olewaja-Ameryka kupi wszystko! 15.01.09, 01:19 My juz mamy nowych bohaterow. Bolek,Alek,Bronek,Adam ... pelno ich w Polsce. Jeden z nich pijany chodzil po grobach i co?? Odpowiedz Link Zgłoś
eksperciunio Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 01:20 Jedyna sensowna akcja, która mozna w takeij sytuacji podjąć to zabranie w formie publicznaj zbiórki kwoty wystarczajacej na nakręcenie filmu o masakrze dokonanej przez oddział Bielskiego na lubności cywilnej . Przy czym film nie mógłby być "politycznie poprawny" to znaczy powiniem zawierać sceny drastyczne, przejaskrawione tak aby sam wywołał protesty w środowiskach sponsorujących "Opór". Nie mógłby być tylko kłamliwy, czyli nie oparty na udokumentowanych faktach. Kazda inna forma protestu nic nie da bo nie przebije sie do światowej opinii publicznej. Taki film mógłby odnieść nawet skromny sukces komercyjny zwracając nakłady na jego produkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To zrob taki film. 15.01.09, 10:17 SENARIUSZ MOZE NAPISAC prof. Nowak, ma zaciecie atysemickie. Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Chwila, jacy "internauci" ? Bo na razie jest to... 15.01.09, 01:28 ...tylko paru czubków z blogmedia24 (dla których - i tak mocno przechylony na prawo - "macierzysty" Salon24 okazał się zbyt "lewacki" ;-> ) Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantadus Ilu tu chętnych do wprowadzenia cenzury prewencyj- 15.01.09, 06:46 nej! Nie_do_wiary! Komuna przetrwała na prawicy. Mrożek przewidział? Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 01:46 Diabli mnie biora gdy czytam o takich hurra-patriotach! Spójrzmy na siebie! Pozwolilismy wymorować 3 miliony sasiadów, kolegów i przyjaciół zydowskich !Było nas prawie 30 milionów. Czytałem , że na terenie Polski w czasie okupacji, od bodaj czerwca 1942 do powstania warszawskiego zginęło ok 3.5 tys Niemców. Dla porównania - kilka pierwszych dni ataku na ZSRR spowodowało straty niemieckie ok . 8 tys zołnierzy. Jak umierali Polacy w czasie okupacji ? A jak mieli umierać? Tak samo jak Żydzi, Rosjanie, Francuzi, Ukraińcy, Białorusini ! Przypomnijmy sobie jak umierał Kuraś w "Polskich drogach"! Absolutnie nie mamy powodu, aby twierdzić, że polski sposób umierania był "lepszy" od zydowskiego!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Mów za siebie! Ja na nic nie pozwalałem! 15.01.09, 01:57 Mów za siebie! Ja na nic nie pozwalałem! Moja rodzina też nie! I nie mam zamiaru płacić moich podatków na zwroty mienia Zaburzan stalinowskich, Niemców wypędzonych zawieruchą Hitlera, czy Żydów pognębionych przez Hitlera/Stalina/układ z Jałty! krawat23 napisał: > Diabli mnie biora gdy czytam o takich hurra-patriotach! > Spójrzmy na siebie! > Pozwolilismy wymorować 3 miliony sasiadów, kolegów i przyjaciół > zydowskich !Było nas prawie 30 milionów. > Czytałem , że na terenie Polski w czasie okupacji, od bodaj czerwca > 1942 do powstania warszawskiego zginęło ok 3.5 tys Niemców. Dla > porównania - kilka pierwszych dni ataku na ZSRR spowodowało straty > niemieckie ok . 8 tys zołnierzy. > Jak umierali Polacy w czasie okupacji ? A jak mieli umierać? Tak > samo jak Żydzi, Rosjanie, Francuzi, Ukraińcy, Białorusini ! > Przypomnijmy sobie jak umierał Kuraś w "Polskich drogach"! > Absolutnie nie mamy powodu, aby twierdzić, że polski sposób > umierania był "lepszy" od zydowskiego!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo krawat23 15.01.09, 02:34 nie wydaje mi sie zeby panowala opinia, ze polski sposob umierania byl lepszy od zydowskiego, trup smierdzi zawsze tak samo, chodzi tu o cos innego, a mianowicie o gloryfikacje jednych ofiar wojny nad drugimi i o to, co z pamiecia o ofiarach jest dalej?: najwiecej odszkodowan dostali Zydzi, cyfry poleglych tychze zmieniane byly wiele razy, zawsze od wiekszej do mniejszej, holokaust okazuje sie dotyczyl tylko ich, nie slysze, zeby jakikolwiek inny narod tak wrecz lubowal sie w przypominaniu tego strasznego, co go spotkalo, dobili sie najwiekszej chyba liczby pomnikow pamieci niz jakikolwiek inny narod-w tym pomnik w Berlinie zajmujacy duza czesc w centrum, o ile sie nie myle, miasta-to juz hitem bylo dla mnie. Wlasnie patrze na Polakow i jakos nie widze patriotyzu w stojacym na czele narodu czlowieku, ktory zapala swieczki na zydowskim swiecie w synagodze, jakos rabina dzielacego sie oplatkiem nie...no ale nie spotyka sie, czyz nie? Otoz tak to i czesc ludzi widzi, ich biednym, pokrzywdzonym narodem, za to ludzi, ktorzy walczyli o ich wolnosc coraz rzadziej wspomina sie, mamy ekstra pomysly zeby zlikwidowac ich pomniki. Moze tu jest patriotyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 02:36 krawat23 15.01.09, 01:46 Odpowiedz Diabli mnie biora gdy czytam o takich hurra-patriotach! Spójrzmy na siebie! Pozwolilismy wymorować 3 miliony sasiadów, kolegów i przyjaciół zydowskich !Było nas prawie 30 milionów.----------------------------- --------------------------------------------KTO KOMU POZWOLIL? Albos ty glupi i nie rozumiesz czy nie znasz rzeczywistosci okupacji niemieckiej w Polsce,albo jestes doszczetnie naladowany propaganda zydowska obwiniajaca polakow za smierc zydow.Tylko jeden z tych wyzej wymienionych moze napisac cos takiego.Zastanow sie jak moglismy"NIE POZWOLIC" Moze powinnismy protestowac przed urzedem Gestapo? Moze pod Pawikiem czy w Oswiecimiu. Moze cale 33 miliony polskich chrzescian powinno rozpiac koszule i na ochotnika pozwolic sie zastrzelic niemcom?Czy ty wiesz ze my jako polacy nie mielismy zadnych praw, bylismy NIEWOLNIKAMI niemcow ktorych niemcy za kazde przewinienie rostrzeliwali lub wiezili. BYLISMY pierwszymi skazanymi na calkowita zaglade,z ta roznica ze niemcy planowali zakonczenie naszej eksterminacji na 1976. Rok ten mial byc "rokiem bez jedngo polaka przy zyciu" Najpierw jednak bylismy potrzebni do budowania III Rzeszy na naszych terenach.Spojrz na siebie, WSTYCH i chanba ze w polskim jezyku na polskim forum wypisujesz takie bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Polska w 1939 15.01.09, 04:17 krawat23 napisał: > Spójrzmy na siebie! > Pozwolilismy wymorować 3 miliony sasiadów, kolegów i przyjaciół > zydowskich !Było nas prawie 30 milionów. Było nas 30 milionów i zamiast stoczyć wojnę z Trzecią Rzesza staliśmy się jej głównym sojusznikiem. Tak będą uczyć historii za kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kamtu.pl Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 02:05 Znowu ktoś rozsyła pocztę na skrzynki Gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Film bedzie 15.01.09, 02:07 Film bedzie mial premiere a nawet i sukces, bedzie przykro jesli rzeczywiscie nie jest tego wart, ale: takie sa losy filmow o tematyce zydowskiej, tym bardziej filmow komercyjnych, filmy takie musza zwrocic wydatki na ich produkcje z nawiazka, gdyz jest to zwykle produkcja finansowana przez tychze Zydow, Zyd stratny byc nie lubi i nie dopuszcza do tego, dlatego w Amerykanskiej Akademii Filmowej az sie od nich roi, przyznaja sobie nawzajem nagrody, wystarczy wspomniec "Pianiste" Polanskiego, niewyobrazalny wprost hit i arcydzielo, ktore samo w sobie bylo brednia o nieudaczniku, niemogacym otworzyc puszki z ogorkami. I ten pianista, o ktorym wczesniej jakos tak duzo sie nie slyszalo- zostal bohaterem, malo tego, on genialny byl po prostu. Chyba nie musze dodawac, ze wspomniany rezyser ziomkiem jst swojego bohatera i obaj sa scyzorykiem chrzczeni, jak ktos napisal. Zaiste, arcydzielem jest krecenie filmow o Zydach, przez Zydow i umiejetmosc wykreowania takiego genialnego bohatera. Co dziwne, ludziom to nawet podoba sie. Cos to nie slychac o premierze filmu o polskiej rodzinie, ktorej ojca rozstrzelali za to, ze handlowal bimbrem, zeby wykarmic swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Re: Film bedzie 15.01.09, 02:19 Dupku! Szpilman może i nie był Richterem, ale napisał bardzo duzo ładnych piosenek, to był gigant polskiej muzyki popularnej. Życze Ci , abyś zrobił w zyciu, w swojej dziedzinie aktywności zawodowej, choć 10 % tyle co on. Filmy o rozstrzelanych Polakach są, trzeba tylko orientować sie w tym, o czym się pisze (np. Polskie drogi). . Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Film bedzie 15.01.09, 02:43 To byl gigant! Chlopie wez sie w garsc, bo histerii dostaniesz. Fakt jest faktem i kropka. Zrobili film, rodzina zarobila, Ty kupiles album z piosenkami, bo tak sie to robi. A jak przezywac sie bedziesz, to zrewanzuje sie tak, ze i slowniki bedziesz musial kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Film bedzie 15.01.09, 02:59 swiblowo napisała: > Amerykanskiej Akademii Filmowej az sie od nich roi, przyznaja sobie > nawzajem nagrody, wystarczy wspomniec "Pianiste" Polanskiego, > niewyobrazalny wprost hit i arcydzielo, ktore samo w sobie bylo > brednia o nieudaczniku, niemogacym otworzyc puszki z ogorkami. > I ten pianista, o ktorym wczesniej jakos tak duzo sie nie slyszalo- > zostal bohaterem, malo tego, on genialny byl po prostu. Chyba nie > musze dodawac, ze wspomniany rezyser ziomkiem jst swojego bohatera i > obaj sa scyzorykiem chrzczeni, jak ktos napisal. > Zaiste, arcydzielem jest krecenie --------------------------------- ---------Otoz wyobraz sobie ze PIANISTA dla zydow w USA i nie tylko, byl i jest cierniem w oku tak samo jak "Passion of the Christ" W filmie tym Polanski zdobyl sie na ODWAGE i pierwszy raz publicznosc mogla zobaczyc zydowska KOOPERACJE z niemcami I ZBRODNIE zydow przeciwko zydom. Bohater tego fimu pan Szpilman piszac swoje wspomnienia na podstawie ktorych Polanski zrobil film mial honor i etyke ktorej brakuje 99.99 rezyserom, pisarzom itd na temat zydow w czsie II WS. Napisal tak jak bylo.Ukazal ze jak to powiedzial Polanski, "BYLI DOBRZY ZYDZI I ZLI ZYDZI, DOBRZY POLACY I ZLI POLACY, DOBRZY NIEMCY I ZLI NIEMCY.Nic wiec dziwnego ze "ludziom sie to podoba" poniewaz jest to prawda. Zydzi bardzo sie tej prawdy boja, bo w ich "scenario" zlym ma byc polak,pijak i glupiec a zyd zawsze dobry, uczciwy i ofiara. Nie porownuj bandytow Bielskich do PIANISTY bo to nie moralne.Czy slyszales ze zbrodnie bielskich nie skonczyly sie w lasach bialoruskich? Rok temu na Florydzie zaaresztowano najmlodszego z Bielskich ktory zmienil nazwisko na ARRON BELL za okradzenie ,oszustwa na cwierc miliona dolarow polki ,bylej wiezniarki obozu koncentracyjnego i wywiezienie tej staruszki do Polski.Zlodziej i bandyta zawsze bedzie zlodziejem i bandyta. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Film bedzie 15.01.09, 03:20 Ja nie porownuje Bielskiego do Szpilmana personalnie, porownuje temat dwoch filmow, z ktorych jeden i drugi jest o Zydzie-bohaterze. Dla mnie o watpliwym bohaterze. I nie rozpatruje tu zdan Zydow amerykanskich na ten temat, tylko zdanie Polakow. Jesli tak odwazne wydaje Ci sie podjecie znanego jak swiat tematu, ze sa lepsi i gorsi w jednym narodzie przez Polanskiego, to moze i jemu pomnik machniemy, teraz, czy moze lepiej po smierci? Chyba nie chcesz powiedziec, ze o wspolpracy Zydow z Niemcami ludzie dowiedzieli sie, lub zobaczyli ja wyzierajaca z arcydziela mistrza Polanskiego, na mlosc Boska?! No chyba w stodole pod Jedwabnem nie spalili ich za niewinnosc?! Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Film bedzie 15.01.09, 04:20 swiblowo napisała: > Ja nie porownuje Bielskiego do Szpilmana personalnie, porownuje > temat dwoch filmow, z ktorych jeden i drugi jest o Zydzie- bohaterze.----------------------------------------------------------- ----------Szpilman byl czlowiekiem ktory przezyl horror okupacji niemieckiej.Nie robil z siebie bohatera. Przedstawil tragiczne realia zycia pod okupacja niemiecka.Staral sie przezyc koszmar jak mogl, nikogo nie skrzywdzil, odmowil wspolpracy z policja zydowska ktora na uslugach niemcow przyczynila sie do smierci setek tysiecy zydow.Bielscy rowniez starali sie przezyc z ta roznica ze przezyli kosztem innych.Mordowali i kradli. byli i sa pospolitymi bandziorami ktorzy powinni byc potepieni za swoje czyny a nie wznoszeni na pedestaly.Piszac jednoczesnie o Bielskich i Szpilmanie porownujesz ich. --------------------------------------------------- ---- Odpowiedz Link Zgłoś
nukleopatra Re: Film bedzie 20.01.09, 02:46 Szkoda, ze nie spalono twojej glupoty ! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie zaracaj glowy. 15.01.09, 09:24 'Pianista' byl bardzo dobrym filmem i bardzo europejskim.Odstawal od produkcji amerykanskiej, ktorej to 80 procent produkcji stanowia gnioty sprawnie technicznie nakrecone. Odpowiedz Link Zgłoś
lyona Dobrze, że o tym mówicie 15.01.09, 02:17 Bo skąd mamy się dowiedzieć prawdy historycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Z opowieści dziadka premiera z Wermachtu... 15.01.09, 02:25 Z opowieści dziadka premiera z Wermachtu... lyona napisała: > Bo skąd mamy się dowiedzieć prawdy historycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
yeronimo Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 02:33 film jest filmem fabularnym i u nas jak zwykle nikt tego nie pamięta historia wsi naliboki nawet w IPN nie jest wyjaśniona ale juz wszyscy wiedzą nie wiadomo skąd, kto zabił i ile amunicji na to poszło a jak ktoś kiedyś bedzie chciał nakręcić film o tysiacach polskich konfidentów współpracujacych z niemcami i rosjanami - to wszyscy stwierdzą,ze w polsce takich nigdy nie bylo najgorsze jest to ,ze to nie chodzi o prawdę historyczną tylko robi się dokładnie tak jak robią żydzi , że my byliśmy zawsze nieskazitelni i dobrzy, prawi i mądrzy - tylko zawsze ktoś nas mordował i źle nam życzył - a polacy nigdy nikogo nie skrzywdzili od mieszka I - sumienie mamy nieskazitelne ! czyżby ? bo o złych wybrykach polaków sie nie mówi !!! żenada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 03:19 1)Nie wazne czy film jest fabularny czy dokumentalny. Bedzie go ogladalo wielu,niestety w tych czasch historii uczy sie z TV or z kina. Robienie bohaterow z bandytow jest niemoralne i falszuje historie II WS. 2).HISTORIA wsi Naliboki jest udokumentowana, nie wazne ile "amunicji na to poszlo" Wazne jest ze Bielscy i ich komraci zabili przeszlo 120 niewinnych osob.3) O "wspolracujacych polskich konfidentach" wszystko juz napisano i wiele DOPISANO na potrzeby zydowskich mitow.Suchej nitki na nas nie zostawiono, polprawdy zmieniono na "prawdy" mity na fakty. Sila i potega tych co media maja w kieszeni i swoja wersje historii moga swiatu przedstawiac sprawia ze my jako polacy nie mozemy, nie mamy zrodel i sposobu aby obronic sie przed tymi falszerzami i ich atakami.To cos w rodzaju jak konflikt palestynso- izraelski. To co powie izrael ma byc przyjmowane jako prawda niepodwazalna. Dobrze ze chociaz w tym wypadku znajduja sie teraz tacy co maja odwage i mozliwosci przeciwstawic sie temu jak ostatnio politycy w Irlandii czy Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
robertfr Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 25.01.09, 11:08 Bylem na tym filmie wczoraj wieczorem.W podparyskim disneylandzie ,w tydzien po premierze,w sali na 150 osob film ogladalo razem ze mna dziewiec (doslownie)osob w bardzo mlodym wieku,(wiec glownie szukajacy efektow specjalnych ,a nie prawdy historycznej).Dla mnie ten film,to jeszcze jeden,amerykansko-zydowsko- propagandowy ,sprawnie technicznie zrobiony gniot.Nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 IPN?... 15.01.09, 09:56 Tam pracuja bardzo posluszni, ostrozni i bardzo smieszni ludzie,A CO NAJWAZNIEJSZE,ci pocieszni ludzie sa zawsze do wynajecia. Odpowiedz Link Zgłoś
veine Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 03:09 Więc może najwyższy czs uczyć historii takiej jaka była. Mamy IPN niech mówi jak było ,a nie wciąż wyciąga teczki na jakiś ludzi. Bojkot filmu to obrazek jak z jakiego czarnogrodu. w Polsce tak jest ,że cała historia jest pokazywana w samych superlatywach.a każdy kto ma mózg wie ile syfu polacy robili i jak często trzeba się wstydzić za nasze czyny. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 03:38 > Więc może najwyższy czs uczyć historii takiej jaka była. Mamy IPN niech mówi ja > k było ,a nie wciąż wyciąga teczki na jakiś ludzi. Bojkot filmu to obrazek jak > z jakiego czarnogrodu. > w Polsce tak jest ,że cała historia jest pokazywana w samych superlatywach.a ka > żdy kto ma mózg wie ile syfu polacy robili i jak często trzeba się wstydzić za > nasze czyny.------------------------------------------------------- ---Za wstydzenie sie za "SYF jaki polacy robili" stoimy w koncu kolejki. Wiele innych narodow w kolejce przed nami stoi za SYFY ktorych dokonali.Z ta roznica ze ich spoleczenstwa uwazaja TE SYFY za "honorowe" czyny na korzysc ojczyzny lub udaja ze nic zlego nie zrobili. U nas natomiast za duzo jest syfiarzy twojego rodzaju ktorzy nie zastanawiaja sie nad podlozem dlaczego "syfu" dokonalismy , co nas do tego sklonilo tylko za przykladem atakujacych ktorzy swoje syfy chca zatrzec naszymi syfami pluja nam w twarz za winy nasze i nienasze. Odpowiedz Link Zgłoś
karul mari2501 15.01.09, 03:44 polska feudalno kapitalistyczna dokonala oficjalnej gloryfikcaji dziesiatkow bandziorow - i to ci, oczywiscie, nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
stendahl Czyzby producent nie zaplacil Aronowi ? 15.01.09, 03:56 Bo Aron Bielski, antyfaszystowski bohater, ostatnio bohatersko okradał emerytki na Florydzie. Kolejna wspaniala historia na kolejny wspanialy film. www.bibula.com/?p=1391 www.edu-usa.com/jew1.php Odpowiedz Link Zgłoś
perskipawel Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 04:23 Za chwilę dowiemy się że: Hitler i św.Mikołaj zajmowali się tym samym -dobroczynnością. Skoro chce się beatyfikować Piusa XII to może i Himlera, Hessa? Ze zwykłego bandyty robi się w hollywood wielkiego bohatera. Ale skoro w wytwórniach filmowych żądzą żydzi to, nie należy się temu dziwić. Niemen miał rację. Dziwny jest ten świat. Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 05:17 Filmu nie widzialem wiec nie moge o nim dyskutowac. Za to widzialem w ostatnia sobote w telewizji amerykanskiej programu PBS Historie Bielskich. Wprawdzie nie za wiele pokazano ich bandyckich wyczynow ale wystarczajaco duzo aby przecietny Amerykanin mogl wyrobic sobie o nich opinie. Bylo wiele wywiadow z Polakami i Rosjanami pamietajacymi tamte czsy, bylo wiele archiwalnych zdjec i filmow w tym godzinnym programie. Ciekawe ze wszyscy piszacy na tym forum nie widzieli ani filmu, ani nie znaja tej histori a maja tak wiele do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
monash Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 05:36 przecietny Amerykanin nie oglada filmow o braciach Bielskich na PBS, bo go fige obchodza wojenne losy band, partyzantek, pomordowanych ludzi czy "dzielnych" Zydow. Za to obejrzy film akcji bo one ksztaltuja umysl tych przecietnych. Albo nie obejrzy (co bedzie trudne, gdy film bedzie pojawial sie w tv na dziesiatkach programow o roznych porach dnia i nocy i to przez wiele lat). Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Film jest biznesem. 15.01.09, 08:43 W USA KAZDA PRODUKCJA FILMOWA MA PRZYNIESC ZYSK.Kilka lat temu zrealizowano film o matematyku amerykanskim Nash'u,laurecie Nagrody NOBLA w ekonomii, 'OPARTYM' NA ZYCIU TEGO NAUKOWCA.Wysmarzono zewna historyjke, ktora zdobyla Oskara ,a ktora tylko czesciowo pokrywala sie z prawda.W wywiadzie telewizyjnym Nash powiedzial szczerze, ze film mu sie nie podobal,a BEZCZELNY redaktor telewizyjny usilowal z Nash'a zrobic IDIOTE, bo to nie bylo zgodne z promocja filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Film jest biznesem. 15.01.09, 21:25 Edku, jak milo ze sie ze mna zgadzasz, kurde a wydawalo sie, ze tego nie dozyje... Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 14:51 Tylko czesciowo zgadzam sie z Panem. Mieszkam cale zycie (64 lata) w USA i wlasnie klasa srednia, przynajmniej w Colorado oglada PBS. Program o braciach Bielskich byl nadany w prime time i poetorzony juz kilka razy o roznych porach. Wszyscy moi znajomi go ogladneli, Odpowiedz Link Zgłoś
ak8131 Jentelektualna jelita spod GWna Michnika uzna film 15.01.09, 06:08 za 'wyjatkowe arcydzielo'. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak Nie umiesz po polsku pisac smieciu? 15.01.09, 06:36 A moze maz raka i umierasz w bolach? Mam nadzieje ze to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
ranki Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 06:11 Chciałbym się dowiedzieć dlaczego pod artykułem są 3 komentarze wybrane tendencyjnie (napewno nie wg.kolejności czy czasu) a są wyjątkami wyszukanymi w całości dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
ranki Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 06:29 Dziękuję pomogło komentarze zmienione. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie wydaje mi sie, zeby tak bylo... 15.01.09, 09:04 natomiast w amerykanskim filmie decyduja AMERYKANIE POCHODZENIA ZYDOWSKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
washner Bezsilność, nic tylko bezsilność 15.01.09, 07:05 Po prostu ręce opadają jak się coś takiego czyta. Brak reakcji Prezydenta i rządu to skandal - czy nadal rządzą krajem łyżwińscy. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Kazda liszka swoj ogon chwali. 15.01.09, 07:54 Ukraincy zrobili sobie BOHATERA z Bandery, Polacy z 'Ognia', to i Zydzi moga.Prawda historyczna praktycznie nie istnieje, a AMERYKANIE DO POP-CORNU 'zjedza' kazde g...o. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 08:33 "W rzeczywistości największą i najsłynniejszą "bitwą", jaką stoczył w czasie wojny jego oddział, był pogrom polskiej ludności cywilnej w Nalibokach, którego żydowska bojówka dokonała razem z "partyzantami" sowieckimi 8 maja 1943 r. W czasie tej masakry zginęło ok.120 bezbronnych osób, w tym kobiety i dzieci." Oni juz tak maja. Na ktoras edycje wff (2007?) przyjechal izraelski film "Beaufort" - rzewna historia o tym jacy to biedni byli okupanci izraelscy w Libanie zanim zwiali w 2000 roku. Niedobrze mi sie robilo kiedy ogladalem. Ciekawe kiedy nakreca film o jakims Rambo dokonujacym holokaustu Strefy Gazy. Oczywiscie bedzie zafalszowana na tyle, ze to Palestynczycy napadna na izrael, wymorduja setki dzieci, a ten bohater zapewne ich powstrzyma. Z e n a d a. __________________________________ O tym jak mi cenzuruja (wycinaja bez sladu) wypowiedzi na forum gw: pl.indymedia.org/pl/2009/01/41513.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Internauci organizują opór przeciw "Oporowi" 15.01.09, 09:11 Ludzie, czym Wy się przejmujecie. Kto normalny czerpie wiedzę historyczną z hollywoodzkich filmów? Jak Was to tak bulwersuje, to nakręćcie własną podkoloryzowaną historię i dajcie na youtube. Jak będzie dobra, to może mieć większą oglądalność. Magia internetu. Odpowiedz Link Zgłoś