bloody_rabbit Troche sie spoznil 27.04.09, 14:37 Wystapienie mialoby wieksza wage, gdyby mialo miejsce np. kiedy polskie i amerykanskie wojska razem dzielnie podbijaly Irak. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Troche sie spoznil 27.04.09, 18:44 Może wtedy tak jak większość, wierzył w broń masowego rażenia(?) Odpowiedz Link Zgłoś
demolca Pianista z jajami! 27.04.09, 14:37 Gdyby tak jeszcze Ruskim kiedyś powiedział ... Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 a, i jeszcze jedno 27.04.09, 14:40 znając nieco waszą historię mogę śmiało powiedzieć, że z "jajami" to wy miewacie tylko pianistów. politycy porostu wam jakoś nie wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
demolca Re: a, i jeszcze jedno 27.04.09, 14:44 a wy towarzyszu komu odpowiadacie? Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: a, i jeszcze jedno 27.04.09, 14:52 demolca napisał: > a wy towarzyszu komu odpowiadacie? ja nie odpowiadam, ja informuję. poza tym jaki tam ze mnie towarzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Re: a, i jeszcze jedno 27.04.09, 14:54 to wy miewaci > e > tylko pianistów. politycy porostu wam jakoś nie wychodzą. A kim jestescie Wy, (towarzysze czy wasza wielmoznosc ?). Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: a, i jeszcze jedno 27.04.09, 15:16 metenburg napisała: > to wy miewaci > > e > > tylko pianistów. politycy porostu wam jakoś nie wychodzą. > > A kim jestescie Wy, (towarzysze czy wasza wielmoznosc ?). to nie tak - wy to wy a ja to nie wy. natomiast my dla was to wy. jakież to proste. ja generalnie obcy jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Nastepny koncert w ojczyznie pokoju - Iranie? 27.04.09, 14:44 Czy moze w ojczyznie tolerancji - Arabii Saudyjskiej? Zimerman dolaczyl do dlugiego pocztu "uzytecznych idiotow" Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Junkier 27.04.09, 14:45 Niezbywalnym prawem każdego człowieka jest prawo do swobodnej wypowiedzi, to że się ktoś na czymś "nie zna" nie odbiera mu tego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Szkoda, ze tak pozno!!! Podziwiam... 27.04.09, 14:46 gest Krystiana, ale jest on lekko spozniony i raczej nie powinien dotyczyc obecnej administracji amerykanskiej. Domyslam sie, ze Zimerman wielokrotnie koncertowal w US takze podczas dwoch katastrofalnych kadencji debila z Tekasasu. Moze wtedy byloby bardziej na miejscu zlozenie takich antywojennych deklaracji? Tym niemniej, brawa dla naszego wielkiego pianisty! Polak z US Odpowiedz Link Zgłoś
silk67 Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 14:51 zniszczyli fortepian bo ..... klej smierdział !!! amerykanie to debile do kwadratu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Z tonu komentarzy... 27.04.09, 14:54 wnoszę, że nie wszyscy Polacy mają mózgi wyprane amerską propagandą. To cieszy. A co do, junkrze, prlowskich korzeni Zimermana, to większość urodzonych przed 1971r. posiada takowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 14:56 Czy to jest skandal jesli ktos odwaznie i publicznie wyraza swoje poglady w demokratycznym(?) kraju? Chyba cos sie pokrecilo redaktorom. A propos zniszczenia fortepianu - dziwna paralella z fortepianem Chopina. Pamietacie? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Do jana.grz 27.04.09, 15:00 Jedna uwaga: oczywiście usa nie jest krajem demokratycznym, więc Twój znak zapytania jest tu wielce uzasadniony. Odpowiedz Link Zgłoś
zgl3204 Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 15:05 Brawo Mistrzu ! Tak trzymać ! Niech zarozumiałe prymitywy z kraju kartofli przekonane o swojej mądrości nadal liżą dupy Amerykanom - Ty pokazałeś to co o nich myśli milcząca większość. A do zaślepionych dupolizów - kto jest winien światowego kryzysu na kwotę już dziś 4,1 biliona dolarów ( czyli 4.100 miliardów albo 4.100.000 milionów ) dolarów - krasnoludki czy wasze ukochane USA ? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Pan jest es od grania a nie od komentowania 27.04.09, 15:10 polityki USA. A jak juz Pan musisz to komentuj sobie Pan polityke kraju z ktorego Pan pochodzisz. A nie podoba sie w USA to bye....! Odpowiedz Link Zgłoś
sin2001 Są dowody, że fortepian zniszczono? 27.04.09, 15:27 A tak na prawdę, to kto wie co się stało z tym fortepianem Zimmermanna? W jaki sposób go zniszczono? I czy w ogóle zniszczono, czy artysta tylko tak uważa? Ma na to jakikolwiek kwit? Ma uzasadnienie jego zniszczenia? Czy tylko tak sobie gada , albo ktoś mu tak powiedział, a sam np. przehandlował instrument artysty do jakiegoś kolekcjonera lub producenta pragnącego poznac tajemnice zimmermannowych modyfikacji? W ten sam sposób można powiedziec, bez ogladania się na dowody , że artysta stracił swój fortepian w czasie transportu , w jakimś wypadku, a interpretacja zdarzenia jest urojeniowa...Akurat to wydaje mi się bardziej w tej sytuacji prawdopodobne, bo pan Zimmermann jest od dawna chory na nieuleczalną chorobę psychiczną. Nie mam na to dowodów, ale on też nie ma na swoją historię z fortepianem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 15:11 Przypominam, że: 1.Krystian Zimmerman nie chce przyjeżdżać i koncertować także w Polsce. Powodem ma być "faszyzacja" i "nieprzestrzeganie praw mniejszości" (sam jest gejem, ale to szczegół)w naszym kraju 2. Nie posługuje się paszportem polskim, jest pianistą szwajcarskim. O Polsce nie mówi wcale, rzadko tylko wspomina o kompozytorach polskich z racji koncertów. Jaki więc kraj miał na myśli w USA? Szwajcarię??? 3. W Szwajcarii jest znany w kręgach ekologicznych i lewicowych. Uważa się go na ogół za "zdecydowanego trockistę" i traktuje jak "nieszkodliwego następcę Bobby Fischera" (tak pisali Niemcy np. "Sueddeutsche Zeitung") Nieszczęściem jest, kiedy wybitny artysta bierze się za politykę np. Knut Hamsun czy J.P.Sartre Odpowiedz Link Zgłoś
ferrment Re: Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angel 27.04.09, 15:22 Nieszczęściem jest gdy za politykę biorą się tylko politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angel 27.04.09, 19:59 No to dlaczego nie bierzesz się za politykę? Odpowiedz Link Zgłoś
paero123 Re: Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angel 27.04.09, 15:34 dorsai napisał: > Przypominam, że: > 1.Krystian Zimmerman nie chce przyjeżdżać i koncertować także w Polsce. Powodem > ma być "faszyzacja" i "nieprzestrzeganie praw mniejszości" (sam jest gejem, ale > to szczegół)w naszym kraju > 2. Nie posługuje się paszportem polskim, jest pianistą szwajcarskim. O Polsce > nie mówi wcale, rzadko tylko wspomina o kompozytorach polskich z racji > koncertów. Jaki więc kraj miał na myśli w USA? Szwajcarię??? > 3. W Szwajcarii jest znany w kręgach ekologicznych i lewicowych. Uważa się go n > a > ogół za "zdecydowanego trockistę" i traktuje jak "nieszkodliwego następcę Bobby > Fischera" (tak pisali Niemcy np. "Sueddeutsche Zeitung") > Nieszczęściem jest, kiedy wybitny artysta bierze się za politykę np. Knut Hamsu > n > czy J.P.Sartre Koncertował w Polsce w tym roku www.rp.pl/artykul/2,243982_Krystian_Zimerman_wystapi_w_pieciu_miastach_.html I zrzekł się honorariów, przeznaczając kasę dla AM w Katowicach, nagral plyte z konpozycjami Bacewicz... To ad.1 i ad.2 Odpowiedz Link Zgłoś
kjhubner jaki skandal ? 27.04.09, 16:47 Po co jechał do USA ? Nikt mu nie kazał tam jechać ! Jak by wynajął salę, grał za darmo i robił kazanie to jego sprawa ! A ludzie przyszli słuchac jego muzyki i za to dali kasę ! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrootka40 Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 15:11 Brawo Panie Krystianie!!! Szacunek dla Pana Mądrości i odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
ferrment Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 15:12 Nie do końca wiem o co mu chodziło, ale facet z jajami:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jamgawel2 Jaki skandal??? Nic nie slyszalem 27.04.09, 15:12 Skandal to by wywolal jakby cyski pokazal. Ale takich jak on i to co oni robia, to jest pikus... Po prostu nie ma juz kontraktow w USA to moze teraz pomachac szabelka. Proponuje zeby tak samo zrobil w Korei Pn., Chinach, Rosji i kilkudziesiecu innych krajach. W Szaajcarii niech tak powie, bo pomagali III Rzeszy a we Francji ze zawse kolaborowali z mocnijszymi a stawiali sie tam gdzie nic im nie grozilo. W USA mozna wywolywac takie "skandale" bo nic ale to absolutnie nic mu nie grozi. Co najwyzej ci co juz go nie mieli zapraszac nie zaprosza.lol Oj Krystian Krystian ales bohater! Odpocznij sobie a pieniadze jakie zarobiles oddaj biednym albo Gorowi na walke z ociepleniem. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc-2008 Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 15:13 No oczywiście, znowu ż(Ż)yd. :)))))))))))))))))))))) Już ż(Ż)y... od tego wszystkiego się chce. Ja chcę żyć w normalnym kraju bez takich czy innych afer i PijaRów. Przeżyłem komuną to chcę i przeżyć demokrację. Ale chyba się tego nie da (ostatniego). Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars heheh pewnie mu kontraktu nie odnowili 27.04.09, 15:16 i czuje ze bedzie musial grac w Polsce i stad ta frustracja.... Odpowiedz Link Zgłoś
brunhilda666 Coraz częściej Polak kojarzy się z czubkiem 27.04.09, 15:14 przykre! Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz961 Re: Coraz częściej Polak kojarzy się z czubkiem 27.04.09, 15:22 Niekoniecznie. Zwłaszcze ze on nikomu nie kojarzy się w Polakiem na swiecie, zapewniam cię:)) Tak mniej wiecej jak Rubinstein kojarzył sie z POlakiem, ale tylko w POlsce. Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo61501 Re: Coraz częściej Polak kojarzy się z czubkiem 27.04.09, 15:27 -nawetn zyd poznal sie na faszystowskiej polityce masonow w ameryce Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo61501 Re: Coraz częściej Polak kojarzy się z czubkiem 27.04.09, 15:30 tu te scierwa maja swoj poczatek: www.youtube.com/watch?v=KfwM4W96Ay0&feature=PlayList&p=2D8D8662A4BA2F36&index=0&playnext=1 Odpowiedz Link Zgłoś
erroid hameryka 27.04.09, 15:26 "służby bezpieczeństwa na lotnisku uznały, że klej użyty w instrumencie dziwnie pachnie i nie chcąc ryzykować, zniszczyły fortepian" Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: hameryka 27.04.09, 15:28 To jest wersja Zimmermana, teraz aby wyrobić sobie opinie o tym wydarzeniu, należałoby wysłuchać co mają do powiedzenia służby graniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me No, oni rzeczywiście się nie obcydalają na granicy 27.04.09, 16:16 ;P Swego czasu wywalili mi z bagażu nawet jakiś chlebek ryżowy w oryginalnym (!) opakowaniu, który dostałem na pokładzie "ichniego" samolotu. Są skrupulatnymi i "strasznymi" służbistami, chociaż znam przypadki, że zdarzają się (czasami b. zabawne) odstępstwa ;P Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: No, oni rzeczywiście się nie obcydalają na gr 27.04.09, 16:28 Mnie też kiedyś zakwestionowali coś z bagażu, który nie doleciał ze mną na czas. Żalu do nich nie miałem, bo uprzedali, że produktów żywnościowych z Polski przywozić nie wolno. Ale na gół mi się udaje. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Co do armii amerykańskiej to się 27.04.09, 15:26 nie zgadzam . Już w I i II wojnie armia amerykańska udowodniła, że jest potrzebna . A teraz , kiedy tu czy tam jacyś piraci , zwykli bandyci , ba producenci narkotyków i inne chachudry próbują opanować jakiś kraj , to ta armia jest potrzebna by utrzymać spokój i pokój . Nie wszystko to jednak wychodzi . Ale co do fortepianiu i jego zniszczenia to przesada . A kto zapłacił za ten fortepian ? Bo co , jakiś urzędnik może moją rzecz zniszczyć bo mu się wydaje niebezpieczna i nie zapłacić - słono zapłacić - za to ? To niedopuszczalne w normalnym kraju . I tu popieram Krystiana Odpowiedz Link Zgłoś
stefanex Jak Olbrychski w Zachęcie... 27.04.09, 15:27 A to był koncert biletowany? Jeśli tak, to dziwię sie protestowi Pianisty. Dlaczego uważa, że może wygłaszać jakiekolwiek oswiadczenia o charakterze politycznym czy światopogladowym w trakcie koncertu, na który ludzie przyszli aby posłuchać muzyki i za to zapłacili. A przynajmniej nie powinien sie dziwić, że cześc publiczność zareagowała negatywnie. Ma takie nazwisko, że łatwo może nagłośnić swoje poglądy w sposób inny niż wybrany. Poza tym myślę, że takie wystąpienie jest objawem emocji i na emocje działa, a głoszenie poglądów powinno raczej odbywać się w jakiejś debacie, optymalnie - bez grania na emocjach kogokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 15:27 Brawo! Amrykanom trzeba wciaz powtarzac, zeby sie wycofali z Iraku i Afganistanu i nie pchali do Polski, skoro nie radza sobie z porzadkiem na wlasnym podworku! Odpowiedz Link Zgłoś
weasel_wiesel Orkiestra Kameralna III & IV RP... 27.04.09, 15:35 ...Gągor, Klich, Stasiak, Szczygło, Kaczyński, itd. - kwiaty w armatach; zamiast kalafonii - wazelina! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1235 Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 15:52 Wyjatkowe bydle z tego Krystiana dobrze ze tak rzadko jest w Polsce,niech koncertuje wWenezueli Rosji Iranie. Odpowiedz Link Zgłoś
cichoszasza jak smiesz obrazac tego czlowieka 27.04.09, 16:12 Kim Ty (ty) wlasciwie jestes? I czy ty wogole wiesz kim jest Krystian Zimerman? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: jak smiesz obrazac tego czlowieka 27.04.09, 19:14 A co to? Zimerman jakiś nietykalny? Odpowiedz Link Zgłoś
1malutki pawel1235 27.04.09, 16:38 jesli ON jest bydle to ciebie 1235 juz sie nie da nigdzie zaklasyfikowac Odpowiedz Link Zgłoś
valdo333 Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angeles 27.04.09, 15:57 Panie Krystianie...choc daleko mi do Pana ,nigdy nie myslalem inaczej...Jestem mieszkancem USA juz od 23 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angel 27.04.09, 16:06 Nigdy, przez 23 lata inaczej nie myslałeś? To dlaczego tu mieszkasz? Wyjedź stąd i nie wracaj. Jak Zimmerman. Odpowiedz Link Zgłoś
kjs333 Re: Krystian Zimerman wywołał skandal w Los Angel 21.02.11, 09:46 Wielki szacunek i podziw za postawę i odwagę głoszenia pogladów niepoprawnych politycznie. Oby więcej takich osób jak Pan decydowało się na mówienie publicznie niewygodnej prawdy. a fakt, ze sam Pan prowadzi cięzarówkę z instrumentem.... jestem pod wrażeniem. Życzę udanych koncertów przy pełnych po brzegi salach - no ale z tym nigdy nie miał Pan problemów :) I love you, Panie Krystianie ! Odpowiedz Link Zgłoś