Dodaj do ulubionych

"Lelo" za bogaty o dwa złote

• herrkarol Leo, chciałbym aby Cie kiedyś okradli... 12.07.09, 11:12
      Ale nie (tak jak pewnie sądzisz - chociaż ja mam inne zdanie) urzędnicy. Urzędy
      zostawmy w spokoju. Chciałbym aby okradł Cie ktoś z ulicy i to z czegoś
      wartościowego dla Ciebie.. Kiedyś zostałem okradziony z czegoś co dla złodzieja
      było warte może z 600zł a dla mnie to było bezcenne i skomblikowało mi kawał
      życia.. Gdybym dorwał tego kto to zrobił skończyć mogłoby się różnie. Ty się od
      tej osoby naprawdę nie różniłeś! Trzymaj się uczciwego życia, proszę Cie!
      Powiedzenie "kradnie bo musi" jest wyrazem bezczelności i braku wyobraźni. Jak
      ktoś jest na tyle cwany aby ukraść to też powinien sobie dać rade w innych
      dziedzinach..
      • competer1 Re: Leo, chciałbym aby Cie kiedyś okradli... 12.07.09, 11:33
        lelo nic dzisiaj nie zajuma bo mu trzustka od wódy pada i dla tego musimy mu wszyscy pomóc. Kuźwa, jaki on biedny. Nie ma już państwowych sklepów i nie ma gdzie kraść. Patrz Pan, dzisiaj wszystko prywatne!!! No ale jest światełko w tunelu. Rozwód! Wtedy może znowu będzie mu dobrze....
    • opt Hasła sobie,czyny sobie 12.07.09, 12:04
      Powinien żyć w konkubinacie i miałby swój zasiłek,a konkubentka
      swoją emeryturę.Tak to jest .Państwo wspiera rodzinę w
      hasłach.Podobna sytuacja: dziecko matki żyjącej w konkubinacie
      dostanie się do przedszkola,ale gdyby weszła w związek małżeński,to
      niestety już nie- to się nazywa wspieraniem rodziny.
    • cylam Zasiłek rodzinny 12.07.09, 12:18
      Aby pobierać zasiłek rodzinny trzeba spełnić m.in. kryterium dochodu na osobę
      tj. trzeba mieć mnie niż 504 zł na osobę. Czyli za 504 zł na osobę można sobie
      już dobrze, godnie żyć. Kryterium to jest nie zmieniane od kilku lat już, a jaka
      inflacja była przez ten okres.
      A za 351 zł na osobę dostaje się zasiłek stały z MOPS-u tzw.menelowy, bo każdy
      menel go ma. Może państwo nie wiecie, ale każdy menel pobiera stały zasiłek
      pielęgnacyjny, ponieważ mają uszczerbek na zdrowiu (to nie jest zaskoczeniem
      skoro się chlało jak świnia całe życie), a poza tym nie przysługuje im renta z
      ZUS-u bo w życiu zazwyczaj legalnie nie pracowali. Dostają czterysta kilka
      złotych miesięcznie, a normalny człowiek, który dbał o zdrowie musi pracować na
      takiego menela.
      Wiecie ile człowiek ma na stażu po studiach 700zł!?
      Wiecie ile dostaje mój tata renty, który ma 35 lat pracy i 53 lata życia? 435
      złotych, jest chory, że z trudem się porusza, 35 lat ciężko pracował i się gó...
      dorobił. A menele młodsi od niego tyle samo mają opie... się całe życie i chlając.
      My żyjemy w chorym kraju.
      Państwo powinno albo pomagać proporcjonalnie wszystkim (niech menel ma ten
      zasiłek, bo to też człowiek, ale emeryt niech ma godną emeryturę, a rencista
      rentę, żeby starczyło na opłaty, życie i leki), albo tylko tym, którzy płacili
      podatki (niech zdycha menel, lenił się całe życie to niech zdycha pijawka).
    • matistm "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 12:23
      Niestety, polityka prorodzinna w naszym "cudownym" kraju jest jeszcze na
      bardzo niskim poziomie. Rząd pomaga tym co kombinują a nie tym co faktycznie
      potrzebują na życie. "Lelo" trzymaj się i nie pozwól by nasze ustawodawstwo i
      ludzie, którzy za tworzeniem ustaw stoją, przyczynili się do utraty tego, na
      co tak ciężko pracowałeś!!! Pozdrowienia!!!
      • jkredman Lelo niech się weźmie do pracy 12.07.09, 13:00
    • g.r.a.f.z.e.r.o "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 12:28
      Oczywiste jest że społeczeństwo reprezentowane przez państwo nic nie jest panu
      Lelo winne. Ani jednej złotówki. Jedyne na co może i powinien liczyć to
      jałmużna(i tym w istocie jest zasiłek z MOPS'u). To nie są pieniądze które sobie
      otrzymujący zarobili - to jest jałmużna którą dają im pozostali obywatele żeby z
      głodu na ulicach nie pozdychali.

Dyskutować należy nad metodą wyliczania tej pomocy i zasadach dotyczących jej
      przyznawania. Ale nie sam fakt jej istnienia. Zresztą utrzymywanie nierobów
      często opłaca się bardziej, bo koszty ich nielegalnej działalności będą wyższe
      niż zapomoga. Z tym że trzeba wówczas zadbać aby więzienie było na tyle
      nieprzyjemne żeby i obibokowi się nie opłacało tam trafić(a z tym jest ciężka
      sprawa - bo o ile dla uczciwych ludzi poziom uciążliwości więzienia jest bardzo
      wysoki, o tyle dla ludzi z marginesu taki być nie musi, a nie możemy go
      zwiększać w nieskończoność, bo wyjdą nam średniowieczne lochy z torturami w
      dodatku :) ).

Oczywiście trzeba by jeszcze przedyskutować kwestię tego czy owa jałmużna
      faktycznie powinna być organizowana przez państwo. Może lepiej gdyby mops nie
      istniał a pomoc zapewniałby wyłącznie organizacje "prywatne", działające
      charytatywnie z pieniędzy dobrowolnie przekazanych przez obywateli, wówczas nie
      mieliby wymówki że "ja pomagać nie muszę" - robi to państwo za moje podatki.
    • kravcov LELO, Szacunek dla Ciebie 12.07.09, 12:35
      Nie poddawaj sie czolo w gore.
      • competer1 Re: LELO, Szacunek dla Ciebie 12.07.09, 12:47
        kravcov napisał:

> Nie poddawaj sie czolo w gore.
        Masz rację, niech walczy o naszą kasę.
    • jkredman to jaka powinna być wysokość dochodu 12.07.09, 12:57
      aby uprawniała do zasiłku, jak rozumiem według redaktora kwota 351 zł to zbyt niska kwota - ile powinna wynosić ta kwota,

jak rozumiem według redaktora dyskusyjny jest trzyletni okres waloryzacji - czy powinno być częściej i jak często,

mam nadzieję że Pan redaktor i wyborcza nie postuluje całkowitej uznaniowości, jeżeli ma być wprowadzony jakiś margines na przekroczenie kwoty dochodowej - to jaki to ma być margines i znowu co z tymi co o złotówkę przekroczą ten margines,

czy te zasiłki ustalane do wyższej kwoty dochodowej - będą wypłacane z pieniędzy dodrukowanych przez NBP według planów rządu na wykorzystanie księgowej rezerwy rewaluacyjnej
    • agap25 "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 13:16
      łatwo mówić- do pracy. kto zatrudni takiego człowieka? ogłaszam
      przetarg- ci, ktorzy mądrzą się na tym formu- kto zatrudniłby tego
      pana w swojej firmie albo w swoim domu?
    • euro-pa jak biedny ukradnie bulke to jest zlodziejem, 12.07.09, 13:17
      jak multimilioner ukradnie innym caly dorobek zycia, to nazywa sie
      szefem banku lub korporacji, albo politykiem. I to jest
      kapitaklistyczne prawo.
    • ziuteksmutek "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 13:20
      Mój ojciec pracował około 20 lat w różnych firmach na stanowiskach kierowniczych, następnie założył swój mały biznes i opłacał zus, podatki tak jak wszyscy uczciwi rzemieślnicy. Zestarzał się i w wieku około 60 lat miał 1-szy zawał. Dostał 360 zł renty.
      Wkrótce kolejny zawał położył go do szpitala. Trafił na salę, gdzie obok leżał 60 letni gość, który też trafił do szpitala po zawale. Tego gościa, pijanego, zabrało pogotowie wprost z meliny na 4 piętrze, właśnie wyszedł z więzienia z rentą 440 zł!!!
      Co ciekawe, ten gość w całym swoim życiu zdążył przepracować niecałe 90 dni. Reszta jego życia upłynęła na odsiadkach wyroków w różnych więzieniach, przepustkach i krótkich okresach bez pracy pomiędzy odsiadkami poszczególnych wyroków. Czyli gościu podobny tytułowemu Lelowi. I bezczelny jeszcze twierdził że państwo za małą emeryturę mu płaci bo mu na nic nie starcza i tylko pić trzeba by o tym nie myśleć.
      Wyobraźcie sobie teraz jak czuł się mój ojciec, mając obok siebie takiego menela, traktowanego przez nasz aparat państwowy nawet z dodatkowymi przywilejami bo wyższa renta. Jak mógł podsumować swoje życie, czy opłacało mu się uczciwie żyć?
      Zaraz po 2 zawale ojciec znowu rwał się do jakiejkolwiek pracy, ale już nie był w stanie pracować nawet w 20% tak jak wcześniej. Nawet Dziś pomimo 70 lat dalej wymyśla sobie różne zajęcia by dorobić do marnej emerytury.
      W obliczu takiej opieki państwa nad różnym menelstwem zdecydowanie twierdzę że mamy chore państwo.

Jeżeli ktoś chce pomagać takim ludziom dalej, ponad daną 1 szansę, niech powoła celową fundację i wpłaca własne pieniądze.
      Ja nie chcę płacić ani na na jego dalsze leczenie ani na zasiłek. Lelo i jemu podobni na to po prostu nie zasłużyli.

Taki Lelo też ma postawę roszczeniową. A co on wypracował w swoim życiu przez te 6 miesięcy, by teraz żądać od państwa = od NAS jakichś pieniędzy. Wystarczy że pierwszy raz go odtruli w szpitalu na nasz koszt, że zoperowali mu trzustkę. OK, rozumiem dać szansę i pomóc raz takiemu człowiekowi. Drugi raz już nie powinni już takiego człowieka przyjąć do szpitala. Pił dalej na własne życzenie, musi ponieść konsekwencje swoich czynów.
      Ludzie umierają a ich wszyscy bliscy wcale nie popadają z tego powodu w pijacki ciąg. Mój brat umarł w wieku 12 lat a mój ojciec nie popadł w pijacki ciąg.
      Trudno, słabe jednostki same się eliminują, takie prawo natury i tu nie ma co na siłę zmieniać, jak chcą odejść na wieczność niech odchodzą. Dlaczego na siłę przywracać ich do życia. Tak będą mogli w kółko się bawić, bo będą wiedzieli że nie ma wobec nich żadnych konsekwencji.
      Te pieniądze można wykorzystać na tych biednych ludzi, którzy rzeczywiście chcą żyć i uczciwue pracować, podnieść głodowe renty czy emerytury.
      Wtedy też może się nagle okazać że służba zdrowia wcale nie jest taka kosztowna i już ma nawet nadwyżki w budżecie.

Więzienia trzeba zamienić na pracę pod nadzorem, żeby więźniowie opłacali się za swoje utrzymanie. Tylko recydywę i szczególnie groźne przypadki trzymać w izolatkach bez okien, bez świadczeń lekarskich na minimalnych racjach żywieniowych, bez żadnych tv, radia etc.

Dłużej tak być nie może, że więźniowie będą tylko wyłącznie z naszych podatków utrzymywani, nas na to nie stać.
      • niespodziewany22 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 15:57
        A kto to kazal tatusiowi pracowac jak wol co? ja sie pytam........?
        • oldbay Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 20:29
          Nikt mu nie kazał, własnie o to chodzi! On sam chciał pracować i
          uczciwie zarabiać na swoje zycie i swoich dzieci i rodziny. Takim
          ludziom nalezy się szacunek i pomoc. Najłatwiej jest się użalać nad
          sobą, gorzej zakasać rękawy i przez całe zycie pracować uczciwie!
          Takie historie tylko pokazują jak chore jest nasze państwo. Ludzie,
          którzy nie tylko CHCĄ zyć uczciwie ale żyją uczciwie (nie mówię tu o
          takich "Lelach") jak ten cieżko pracujący ojciec, są traktowani
          gorzej niż zwykłe lenie i łapserdaki, pijaki i złodzieje. To jest
          niesprawiedliwe. To jest chore.
          Takich Lelow u nas w kraju mnóstwo. Nie nalezy im sie grosz złamany.
          Jeszcze taki ma czelność powiedzieć: No to co mam zrobić? Znowu iść
          kraść??? Bezczelność na maksa.
          -
          oldbay
      • moonfairy Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 13.07.09, 00:45
        ziuteksmutek napisał:

> Więzienia trzeba zamienić na pracę pod nadzorem, żeby więźniowie opłacali się z
        > a swoje utrzymanie. Tylko recydywę i szczególnie groźne przypadki trzymać w izo
        > latkach bez okien, bez świadczeń lekarskich na minimalnych racjach żywieniowych
        > , bez żadnych tv, radia etc.
        >
        > Dłużej tak być nie może, że więźniowie będą tylko wyłącznie z naszych podatków
        > utrzymywani, nas na to nie stać.

Zgadzam się z tym w 100%.
        I skandalem jest, że nie ma na szpitale, a jest na więźniów.
    • gio69 "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 13:21
      Śmieszne rozumowanie, zasiłek to nie obowiązek państwa, gdzieś ta granica
      dochodu jest! Piszący ten artykuł też myśli kategoriami niebieskiego ptaka -
      dają, to bierz!
    • maciejkozlowski Te posty to festiwal agresji. Bezmyślnej,tepej! 12.07.09, 13:22
      Człowiek został ukarany surowo i kare poniósł. Straszliwą karę.
      Ja byłem aresztowany przez 12 godzin i myslałem, że w tym zamknieciu zwariuję.
      A tu większośc ludzi by tego człowieka ukamieniowała ( ciekawe tylko kto
      pierwszy by tym kamieniem rzucił ?) Facet nie chla, nie pali, nie cpa, stara
      sie jakoś pozbierac do kupy, co po takim szoku jak wyjście po kilkunastu
      latach z klatki jest samo w sobie zjawiskiem niezwykłym. Odnoszę wrażenie, że
      większośc dyskutantów przeczytała jedynie kawałek artykułu i ma jakieś własne
      , stare urazy do ludzi z tzw. marginesu.
      Panie Lelo, ja Panu życzę wszystkiego dobrego a zwłaszcza wytrwania w życiu
      poza kratami, choc to fakt - jest ono w Pana wypadku do bani. Ale
      złodziejstwo, recydywa i znowu ta klatka - no niech się Pan zastanowi. Już
      lepiej coś zbierać, ulotki nosić, sam nie wiem.
      Pozdrawiam Pana.
      • euro-pa Re: Te posty to festiwal agresji. Bezmyślnej,tepe 12.07.09, 13:31
        atakujacy tego biedaka na tym forum to wynajete przez globalne mafie
        psy lancuchowe do kasania niezaleznie myslacych. Beda atakowac do
        czasu, az im samym globmafie lby ukreca.
        • tomasz_wiking Re: Te posty to festiwal agresji. Bezmyślnej,tepe 12.07.09, 13:41

euro-pa napisał:

> atakujacy tego biedaka na tym forum to wynajete przez globalne mafie
          > psy lancuchowe do kasania niezaleznie myslacych. Beda atakowac do
          > czasu, az im samym globmafie lby ukreca.

Zapytaj redaktora o namiary na tego złodziejaszka, któremu zdrowie nie pozwala
          kontynuować działalności i prześlij mu trochę swojej kasy.
      • niespodziewany22 Re: Te posty to festiwal agresji. Bezmyślnej,tepe 12.07.09, 15:59
        Nareszcie !!!!, Pierwsze LUDZKIE PODEJSCIE.......
        SZACUN
        --------------------------
        a ci wymadzajacy sie,jeszcze i niektorzy z was lapke wyciagna.......
      • oldbay Re: Te posty to festiwal agresji. Bezmyślnej,tepe 12.07.09, 20:46
        Ja też nie ćpam, nie palę, nie piję, nie kradnę, staram sie
        pozbierać do kupy po moich osobistych przejsciach, chcę zyc
        uczciwie, załozyc rodzinę i na dodatek nigdy nie zrobiłam nic złego
        nikomu i wiesz co... nie oczekuję za to pieniężnej nagrody.
        Co to za straszliwa kara jaką on poniósł? W więzeniu posiedział?
        Ciepło miał, jeść dali. Za darmochę. Nic nie musiał. Kto za jego
        zarcie wtedy płacił? Za prąd? Za ciuchy? Jak on siedział w więzieniu
        to moi rodzice pracowali dzien i noc, żeby mnie i brata ubrać i
        nakarmić. I z tych ich wypłat karmili i ubierali jeszcze z dwóch
        takich Lelów. Bez pytania, bez wyboru. Ten pan to wrzod
        społeczeństwa, sorry ale jest dorosły niech na siebie zarobi a
        nie "oczekuje" i "chce".
        -
        oldbay
    • dede43 "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 13:22
      Całe życie na koszt społeczeństwa i jeszcze czuje się skrzywdzony? Szczyt
      bezczelności.
    • pmp3 karta praw podstawowych, i nacisk na gminy 12.07.09, 13:39
      zmuśmy rządzących polityków do podpisania karty praw podstawowych. I
      skarżmy decyzje administracyjne nie tylko przed polskim sądami ale też
      Europejskim Trybunałem Praw Człowieka. Tylko lawina rozstrzygnięć
      niekorzystnych dla Polski (nie mylić/utożsamiać z polakami) spowoduję że
      urzędnicy i elity władzy zaczną zastanawiać się nad prawami jednostek.
      Co do Samego bohatera, nie uważam go za darmozjada. Moja matka po 30
      latach pracy. Dostała 3 dni przed wejściem w wiek ochronny (30 lat pracy i 56
      lat życia) w państwowej szkole muzycznej dyscyplinarkę, zarzuty to między
      innymi burzenie spokoju w przedsiębiorstwie. Z dnia na dzień musiała prosić o
      pomoc MOPS, dostała po wielkich trudach 230 PLN. Samorządowe kolegium
      odwoławcze (fikcja odwoławcza) uchyliło decyzję jednak tylko w przedmiocie
      uzasadnienia.
      Dziś jest to Pan Leo jutro bedą to samotne matki z dziećmi, które nie mają
      na chleb i mleko! innym razem będziesz to Ty szanowny przedsiebiorco, który
      wychylisz głowę przeciw ZUS czy US.

Wracając do wysokości tych swiadczeń zapoznałem się z ustawą i
      rozporządzeniami. Gminy mają możliwość podnoszenia tych świadczeń, nie
      robie tego bo nikt ich o to nie ciśnie.
      Jeżeli jako lokalne społeczności będziemy żądać od rad gmin podniesienia
      takich świadczeń i pamietać im to gdy nie robią tego to zaczną nas
      reprezentować rzeczywiście a nie tylko formalnie.

Cały ten proces opiera się na świadomości obywatelskiej i wolnych mediach na
      szczeblu lokalnym a te w większości żyją z kasy samorządów, bardzo żałuję że
      upadł projekt polski the times (nasze miasto) i że wyborcza nie weszła w tę
      pracę u podstaw tworząc gazety lokalne.

piotr pmp3[at]o2.pl
    • exactus "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 13:39
      Rozumiem, ze Panstwo prowadzi polityke prorodzinna.
      Szkoda mi chlopa, i jej tez mi szkoda. No normalnie, zona i mezem
      chcieli byc. Rodzine miec. Ale to Polska, prosze panstwa. Jeden z
      najbardziej nieuczciwych krajow w Europie. I zawistnych. I
      zacofanych. Po prostu trzeba bylo zyc bez slubu. Po prostu w Polsce
      uczciwie sie NIE DA.
    • 1-pytam DNO!!! 12.07.09, 13:59
      Co za durny artykuł!!! Mamy współczuć panu "lelo"?
      Od najmłodszych lat złodziej, potem kupę lat utrzymywany w więzieniach z
      publicznych pieniędzy. Alkoholik... przez pijaństwo wiele miesięcy spędził w
      szpitalach leczony z publicznych pieniędzy. A byli bardziej potrzebujący. Kupę
      lat utrzymywany z zasiłków, czyli naszych podatków. Taki człowiek, to wrzód
      społeczeństwa.
      O jego pracy wiemy tyle, że uczciwie przepracował 8 miesięcy;/ Reszta życia
      utrzymywany i leczony z pracy innych ludzi.
      I jeszcze na starość ma czelność żalić się, że zgodnie z przepisami zabrali mu
      zasiłek. DNO..............
      • maciejkozlowski Re: DNO!!! 12.07.09, 14:13
        Racja !!!! Jeszcze z pewnością niearyjczyk. Do gazu z tym wrzodem! Heil!
        Post-Hitlerku.
        • 1-pytam Re: DNO!!! 12.07.09, 16:51
          Idź, nie kompromituj się człowieku...

W zamyśle autora miało być współczucie dla "Lelo" i pokazanie jaki ten biedny
          człowiek jest teraz poniżony.
          Ale jest na odwrót. Poniżani byli całe życie wszyscy ludzie, którzy harowali na
          utrzymanie go w więzieniach, szpitalach i na zasiłkach.

I jeszcze mieć tupet upominać się w gazecie o cudze pieniądze.

Gdyby każdy zarabiał na SWOJĄ przyszłość, na SWOJĄ emeryturę, na SWOJE leczenie
          to ciekawe co teraz robiłby pan Lelo?
    • mada.easy "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 14:54
      Ani mi się śni pracować na takie menelstwo. Może zamiatać albo zbierać śmieci a nie łapy wyciągać po pieniądze podatnika !!!
    • b_e_l_f_e_r Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 13.07.09, 22:28
      pracownicy socjalni powinni bardziej przyłożyć się do pracy! Wielu z nas widzi
      wokół ludzi, którzy pobierają wszelakie zasiłki, które zsumowane razem są wyższe
      od pensji niejednego z nas. Ludzie ci mają mieszkania, samochody, w domu
      wszystko co trzeba, żona świeżo po solarium, palą papierosy i piją piwko (wydają
      na to więcej niz wynosi zasiłek). Moze tak zainteresować się skąd to wszystko?
      Wielu z nich pracuje na czarno albo zajmuje się handlem papierosami i alkoholem
      (podstawa funkcjonowania). Nic dziwnego, że ludzie pracujący buntują się nie
      chcąc fundować im tych używek.
      Dlaczego urzędy skarbowe nie zainteresują się tymi na zasiłkach, którzy
      oficjalnie nic nie mają, jeżdżą super samochodami zarejestrowanymi na babcię
      rencistkę, mieszkają w jej domu i mają w nim wszystko, o czym marzą uczciwie
      pracujący?
      Uszczelnijcie wreszcie system wyłudzania zasiłków, rent. Niech otrzymują je
      (nawet wyższe) ludzie pokrzywdzeni przez los, chorobę. Nie chcę się
      solidaryzować z kombinatorami, cwaniakami, oszustami.
      Wychowując sama trójkę dzieci nie dostałam od państwa ani grosza, bo mój dochód
      też przekraczał o kilka złotych ustalony limit. Nie otrzymywałam zasiłku dla
      samotnych matek ani dodatku rodzinnego. Pracuję do dzisiaj na dwa etaty, bo mogę
      liczyć tylko na siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka