Dodaj do ulubionych

Mała żuchwa

15.11.10, 09:44
Pani Doktor, jestem mamą 2 miesięcznej dziewczynki. Położna, która odwiedzała nas po urodzinach małej stwierdziła, że mała ma troszkę za małą żuchwę i być może w przyszłości "zaowocuje" to tyłozgryzem. Poradziła, żeby kłaść małą na brzegach małej poduszki, w ten sposób ułożenie czaszki wypychałoby żuchwę. Czy ma to jakikolwiek sens? Czy można poprzez ćwiczenia w jakikolwiek sposób ćwiczyć żuchwę?
Pediatra, którego pytałam stwierdził,że jest za wcześnie na jakiekolwiek diagnozy i rokowania, i że małe dzieci mają bardzo często małe żuchwy. W efekcie tego pogubiłam się zupełnie.
Niestety najbliżsi specjaliści dziecięcy są ponad 100 km stąd...
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: Mała żuchwa 16.11.10, 15:39
      Witam,
      pediatra ma absolutnie rację - fizjologiczna retrakcja żuchwy - zgodnie ze swoją nazwą - jest rzeczywiście fizjologiczna, czyli jest normą. Pierwszej oceny zgryzu dokonujemy, gdy dziecko potrafi utrzymać samodzielnie siad /następuje samoistne przejście do fazy zgryzu skorygowanego na skutek prawidłowej pracy antygrawitacyjnej żuchwy/. Wyjątkiem są zespoły genetyczne, przebiegające z niedorozwojem żuchwy, ale o takiej sytuacji tutaj nie mówimy.
      Aleksandra Łada
      • aniatko Re: Mała żuchwa 17.11.10, 11:54
        Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Zatem poczekamy jeszcze troszkę z oceną, a poduszka wyląduje w innym miejscu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka