Dodaj do ulubionych

dieta roczniaka

30.11.10, 12:48
Witam, moja roczna córeczka (13 m) ma skłonności do zaparć i nie umiem sobie z nimi poradzić a nie chciałabym jej dawać non stop syropów by sie od nich nie uzależniła. Może problemem jest nie właściwa dieta. Jak powinna wyglądać. U nas to mniej wiecej tak:
6 - 150 ml mleka krowiego przegotowanego 3,2%
9 - kanapka lub danonek 80 g lub 2 x danonek 50 g
12 - zupka gotowana samodzielnie około 100 ml
15 - ponownie zupka (inna) (na wskazanie pediatry by podawać 2 x zupe) też około 100 ml
18 - 150 ml mleka krowiego przegotowanego 3,2 %
21 - 150 ml mleka modyfikowanego NAN 3 lub GERBER 3
czasami jeszcze raz lub 2 w nocy 150 ml mm
podajac 150 ml mam na mysli już gotową porcje (czyli woda + proszek)
pomiędzy dostaje jeszcze owoce: jabłko (tarte ze skórką lub bez skórki w łapke), banan, mandarynki, winogrona bez skórki, śliwki
czasem zjada deserek ze słoiczka
do tego chrupki kukurydziane (około 10-15 g na dzien) czasem biszkopty
może powinnam jakos inaczej ułożyc jej diete - ale nie wiem jak,
prosze was bardziej doświadczone mamy i Panią Doktor o pomoc
aha podczas szczepienia (12m) ważyła 9400 g i mierzyła 72 cm
czy tak małemu dziecku można podać troche Activii ? Nie mam juz pomysłu.
Pozdrawiam isia
Obserwuj wątek
    • nena20 Re: dieta roczniaka 30.11.10, 13:31
      za dużo mleka, zamiast drugiej zupy podaj drugie danie czyli mięso z kaszą/ ziemniaka, marchewka, fasola i inne. Mój lubi mielone, gołąbki bez kapusty, pyzy, pierogi z mięsem, skrzydełko gotowane w zupie. Jeśli dajesz 3 razy mleko to po co danonek? podaj jajecznice, chleb z wędliną, pasztetem, dżemem. Może nalesniki?
    • boo-boo Mleko krowie?!!?? 30.11.10, 13:56
      Dla dziecka 13-sto miesięcznego? A po co? Mleka krowiego nie podaje się dziecku do 3 roku życia.
      Poczytaj sobie:
      fajnamama.pl/mleko-krowie-nie-jest-dla-niemowlat/
      www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart9995.html
      Pić jej dawaj więcej-woda,herbatka to powinno pomóc. To mleko krowie może powodować problemy.
      • isiaisia Re: Mleko krowie?!!?? 30.11.10, 14:02
        aha nie napisałam o piciu - pije mniej wiecej 3 szklanki dziennie (wody, herbaty owocowej /nie pseudo owocowej - tylko owocowej parzonej z torebki/)
    • isiaisia Re: dieta roczniaka 30.11.10, 14:11
      aha - nie napisałam o piciu. Pije dziennie 3-4 szklanki wody lub herbaty owocowej (nie pseudo owocowej) parzonej z torebki
      • boo-boo Re: dieta roczniaka 30.11.10, 14:20
        Zrezygnuj z tego mleka krowiego na rzecz mm.
        • fraga0011 Re: dieta roczniaka 30.11.10, 14:37
          Zrezygnuj z mleka krowiego i danonków a wprowadź więcej kaszy gryczanej nieprażonej oraz śliwki suszone ze słoiczka gerbera (codziennie te śliwki).
          • boo-boo Re: dieta roczniaka 30.11.10, 14:42
            O tak o tych śliwkach zapomniałam- fajne w smaku i działają- te z jabłkiem też.
    • antosiczek Re: dieta roczniaka 30.11.10, 21:14
      Jak wspomniały koleżanki, mleka krowiego małym dzieciom się nie podaje, danonki to kupa cukru i pozatym chyba żadnych wartości odżywczych. Na zaparcia dobra jest kasza jaglana. Moje dziwczynki na mleku modyfikowanym zjadają kaszkę jaglaną i zaparcia się skończyly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka