Dodaj do ulubionych

Do Pani doktor

13.01.11, 16:56
Dzień Dobry
Pani doktor córka 6 lat często narzeka na bóle brzucha, stolec oddaje 2 razy w tygodniu i czesto ma brzydko pachnace gazy, ma też nieprzyjemny zapach z ust najczęsciej rano choć zdarza sie też cały dzień(jakby kwasny) Do 6 m-ca życia dużo ulewała, praktycznie prawie po każdym posiłku, ale nie martwiliśmy się tym bardzo bo mała pięknie przybierała i rosła(karmiona piersią do 9 miesięcy) W wieku trzech lat pojawił nam się brzydki kaszel, testy wykazały alergię pokarmową ale jak powiedział sam alergolog nieznaczną , stwierdził też astmę oskrzelową i zapisał nam dwa razy dziennie flixotide i zyrtex 6 kropli. Mała jak kaszlała tak kaszle z przerwami czasami dość długimi.
W grudniu córka złapała wirusowe zapalnie gardła i bardzo zaostrzył się kaszel bez temparatury byliśmy u laryngologa zapisał pulneo, isoprisinum,calpol i krople na ropiejące oczko.Natąpiła poprawa , ale po tygodniu paskudny kaszel i pediatra zapisała antybiotyk z diagnozą -zapalenie oskrzeli. Lek mogłam wykupić dopiero następnego dnia rano, ale zaobserwowalam , że kaszel jakby zelżał więc czekałam jak sie sytuacja rozwinie.Sytuacja poprawiała się z dnia na dzień więc antybiotyku nie podałam.Kontrola po tygodniu i osłuchowo czysta mimo ponownie zaostrzonego kaszlu.Bylismy teraz na bilansie i nadal osłuchowo czysta.
Ogólnie mała robi się apatyczna, bardzo blada i czasem wręcz 'depresyjna' Zrobiłam jej usg brzuszka i wszystko dobrze.
badanie krwi
WBC 7,5 G/L REF 4,8-10,8 G/L
RBC 4,47 T/I REF 4,2-5,4
HGB 12.0 g/gl REF 12-16
HCT 38.2 % REF 37-47
MCV 86 fl ref 81-99
MCH 26,8 pg ref 26-33
MCHC 31.4 g/dl ref 31-36
PLT 275 G/L 150-400

ROZMAZ KRWI

pałki 2 ref 3-6%
podzielone 51% 50-70
limfocyty 36% 20-40
monocyty 5 % 4-8%
eozynofile 6% 1-3
bazofile 0

diastaza we krwi 30 U/L NORMA DO 100
ŻALAZO 34ug/dl 37-145
IGE całkowite 407.3 IU/ml
Helicobacter pylori <20.0 U/ml norma <20.0 ujemny
>20,0 dodatni
IgG 12.6
Iga 1.99

posiew moczu jak tez wymaz z gardła tez nic nie wykazał.

Pani doktor czy te wyniki a szczególnie niskie żelazo i wysokie Ige mogą być przyczyną jej apatii i ogólnego osłabienia , braku apetytu.Kilka razy zgłaszała tez jednoczesny ból głowy i klatki piersiowej.
Córka we wrzesniu przeszła operację usuniecia torbieli środkowo-szyjnej czy te wyniki mogą być skutkiem utraty krwi podczas operacji? wizyte u alergologa mamy dopiero za dwa tygodnie.
Kaszel jest suchy i taki jakby 'głęboki z echem'
Obserwuj wątek
    • iwa.40 Re: Do Pani doktor 13.01.11, 17:03
      zapomniałam dodać, że czesto borykamy się z jakimiś zmianami w jamie ustnej. najcześciej na wewnętrznej stronie policzków.Sa to zmiany nie zawsze bolesne,początkowo czerwone wielkości kilku mm .Pediatra zapisała nam do przemywania wacikiem vagothyl
    • kasiaalbrecht Re: Do Pani doktor 13.01.11, 20:16
      morfologia w graniach normy, igE i eozynofilia wskazują na alergię i ona moze dawać rozdrażnienie, niekiedy też i apatię, radziłabym unormować wypróżnianie np laktuloza plus probiotyki i warto ew wybrać się do gastrologa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka