Dodaj do ulubionych

dziwne zachowanie

06.02.11, 20:49
Pani Doktor, mój 8,5 - miesięczny syn od niedawna robi dziwną, trochę niepokojącą mnie rzecz - przede wszystkim gdy leży. Odchyla główkę do tyłu, patrzy za siebie z szeroko otwartą buzią i głosno, szybko oddycha. czasem się zaraz śmieje, czasem płacze. czy to mogą być objawy padaczki?? dodam że w 3 m-cu życia mały miał robione eeg główki z powodu złego snu i wyszło ok. czy nagle mogło się coś zmienic? czy to może być jakaś nowa jego zabawa...
bardzo proszę o odpowiedź, z góry dziękuję

www.suwaczki.com/tickers/kjmn3e5eeohvyvmf.png
Obserwuj wątek
    • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 06.02.11, 20:51
      dodam, że mały rusza przy tym szybko rączkami...
    • kropkaaga Re: dziwne zachowanie 06.02.11, 22:15
      Czy Twoje dziecko nie było przypadkiem ostatnio szczepione?Np, dziwną szczepionką typu 5w1?
      Nie jestem lekarzem ale mam dziecko chore na padaczkę.Swego czasu też tak robił.Nie sugerują padaczki u Twojego ale myślę,że powinnaś udać się do neurologa.Dobre eeg nie wyklucza padaczki a złe jej nie potwierdza.W waszym przypadku może to być efekt jeszcze niedojrzałego układu nerwowego.Nie ma co panikować ale warto by dobry neurolog zbadał synka.Pozdrawiam.
      • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 08:44
        nie, nie był szczepiony :/ ja nie szczepie skojarzonymi, wole zwykłe szczepienia.
      • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 08:45
        a czy możesz coś więcej powiedzieć o tej chorobie?? jak się objawiała, jak ją wykryto itp
    • beszalu Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 12:04
      Zasadnicze pytania brzmią:
      czy jest w takim stanie świadomy, tzn docierają do niego bodźce gdy próbujesz go wyrwać z tego stanu?
      jak często to robi w ciągu dnia?
      co się dzieje z jego gałkami ocznymi (wywracają się w bok lub do góry, rusza nimi)?
      czy jak przytrzymasz jego rękę gdy nią macha to przestaje machać czy nie?
      • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 13:20
        tak, on jest świadomy. gdy go wołam, pokazuję cos ciekawego w tej chwili to przestaje i patrzy na mnie. dziś jak to robił to pokazałam mu np. pilota od tv - zaczął się śmiać, zaraz przestał, złapał pilota i bawił się nim. Ciężko mi stwierdzic jak wiele razy w ciągu dnia to robi, bo różnie. Jeśli chodzi o oczy to albo normalnie patrzy przed siebie, albo do tyłu.
        • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 13:24
          a i często tak jakby zatrzymuje przy tym oddech - jakby do zabawy bo sie przy tym uśmiecha :/
    • beszalu Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 13:52
      Zaobserwuj czy jak złapiesz jego machającą rączkę to przestanie machać.
      Jeśli tak, to pewnie w ten sposób się bawi. Jeśli rączka dalej drga mimo, że ją przytrzymujesz to lepiej pokaż to lekarzowi.
      Najprawdopodobniej bawi się w ten sposób, a jeśli w dodatku widzi Twoją reakcję
      (w postaci zaniepokojonej miny) to jeszcze bardziej go nakręca :)
      • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 13:57
        wiesz co, te rączki mu nie drgają tylko jakby macha nimi - tak zgina i prostuje na zmianę. Ja mam juz normalnie schiza na tym punkcie, a wizyta u neuro dopiero pod koniec lutego możliwa... :( nagrałam to na tel to pokaże lekarce
        • beszalu Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 14:02
          Ale jak macha rączką to spróbuj ja przytrzymać. Jeśli się da to znaczy ok. Jeśli dalej próbuje machać mimo przytrzymania to może być niepokojący sygnał.
          Pech chciał, że musiałam być przeszkolona przez neurlogów-epileptologów w rozpoznawaniu napadów padaczkowych.
          Twój opis brzmi optymistycznie.
          Bardzo dobrze, że nagrałaś to zachowanie. Pokażesz to pediatrze i ten na pewno Cię uspokoi :)
          Powodzenia!
          • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 14:06
            a jeśli nie przestanie drgać?? to oznacza padaczkę?? Jezu nie wytrzymam do tej wizyty...
            • beszalu Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 14:10
              Oj nie wiadomo. W większości przypadków to nic nie oznacza, ale wiadomo, że zawsze lepiej pokazać lekarzowi dla świętego spokoju. Najważniejsze, że nie traci przy tym świadomości.
              Nie nakręcaj się i nie czytaj opisów jak wygląda padaczka :) Jedyne co możesz zrobić to iść do lekarza. Jeśli on nie będzie pewien to da skierowanie na dodatkowe badania.
              A i tak pewnie w rezultacie okaże się, że malec po prostu znalazł sobie świetną zabawę :)
              • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 14:13
                obyś miała rację!! dziękuję za słowa pocieszenia
                • beszalu Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 14:25
                  Nie ma za co.
                  Moje dziecko wywija mi podobny numer co najmniej raz w miesiącu, a padaczki nie ma.
              • kropkaaga Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 14:35
                beszalu napisała:

Najważniejsze, że nie traci
                > przy tym świadomości.

Owszem,jest to ważne.Ale napady bez utraty świadomości się zdarzają.Dosyć często.Dziecko jest świadome,że ma napad i tak też się zdarza.

• angela_s85 Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 14:37
                  napisałam ci maila, jak możesz to odpisz
                • beszalu Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 14:43
                  Zgadza się, ale internet to chyba nie jest dobre miejsce by straszyć i tak już przerażona mamę.
                  Mój neurolog twierdzi, ze na 100% przerażonych mam diagnozujących za pomocą internetu u swojego dziecka padaczkę tylko niewielki procent ma rację.
                  Autorka pokaże filmik i dziecko lekarzowi i oby ten potwierdził, że nie ma się czym martwić.
                  • kropkaaga Re: dziwne zachowanie 07.02.11, 22:23
                    beszalu napisała:

> Zgadza się, ale internet to chyba nie jest dobre miejsce by straszyć i tak już
                    > przerażona mamę.

Ja nie straszę autorki wątku.Napisałam,że w przypadku Jej dziecka może to być najprawdopodobniej niedojrzały układ nerwowy.Ja poprawiłam tylko Twoją wypowiedź:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka