Dodaj do ulubionych

Ssanie dolnej wargi

19.07.11, 19:37
Mały ma 14mc, od 4mc nie karmię piersią i od 1mc nie jest także na butelce, nie używa smoczka...Zaczęło się od momentu odstawienia od piersi. Mam wrażenie że używa wargi jako smoczka uspokajacza albo jak nie ma co robić...nie mam pojęcia jak go oduczyć, w nocy jak usypia wyciągam mu z buzi, ale jak tylko się przebudzi znowu to samo.Moje pytanie brzmi, czy nie będzie miał później problemów ze zgryzem, wymową.. dziękuje za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: Ssanie dolnej wargi 22.07.11, 07:42
      Witam,
      Pani dziecko sygnalizuje silną jeszcze potrzebę ssania, które jest także formą autokorekcji emocjonalnej - w ten sposób syn wycisza się, uspokaja. Do 18 m.ż. korzystanie z tej aktywności jest dopuszczalne. Zatem - albo pogodzi się Pani z ssaniem dolnej wargi /trzeba jednak w miarę możliwości korygować to zachowanie dziecka i zastępować ssanie np. przytulaniem lub kołysaniem/, albo wprowadzić smoczek uspokajający do 18m.ż.
      Jeśli syn w tym okresie zakończy korzystanie z aktywnego ssania - nie powinno spowodować to jakichkolwiek konsekwencji dla rozwoju ortodontycznego lub artykulacyjnego.
      Aleksandra Łada
      • slonko2008 Re: Ssanie dolnej wargi 22.07.11, 10:23
        dziękuję serdecznie za odpowiedź
        • slonko2008 Re: Ssanie dolnej wargi 23.11.11, 00:36
          podbijam wątek, niestety syn skończył 18mc i za żadne skarby nie mogę go oduczyć ssania dolnej wargi, robi to rzadziej niż 3mc temu. Nie mam pojęcia jak go oduczyć, próbowałam smoczka ale nie działa possie chwile i wyrzuca, przytulanie też nie pomaga.
          Zastanawiam się może są jakieś maści, kremy którymi można posmarować i które zniechęciłyby go do ssania?
          Bardzo proszę o pomoc !!
          Z góry dziękuję.
    • kwiatek2012 Re: Ssanie dolnej wargi 09.01.12, 11:35
      Podłączam się pod wątek, bo moja córka robi to samo, choć jest sporo starsza. Zaczęła jak miała 8 miesięcy, nigdy nie chciała ani smoczka, ani z butelki ze smoczkiem. Z piersi przeszła od razu na niekapek i zwykły kubek. Teraz ma 3,5 roku, ssie wargę jak się usypia, uspokaja. Nie mam pomysłu jak ją tego oduczyć. Na zwrócenie uwagi albo przestaje na chwilę, albo odwraca się na drugi bok, żeby nie było widać, albo po prostu idzie do innego pokoju.

Bardzo proszę o poradę, co można z tym zrobić. Dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka