Dodaj do ulubionych

badania? przyrost m.ciała 200g w 2 tyg

31.08.11, 16:38
dziecko piersiowe, nie zna smoka ani butelki. przybieralo kg w miesiac a ostatnie 2 tyg 200g. Fakt ze to byl czas kiedy miala podawany antybiotyk Ceclor na zaczerwienione luki gardla plus zmiany w uszku przez tydzien. ale jadla wtedy jak na nią normalnie, powiedzmy po 2 dniach antybiotyku a ważona byla w dniu wizyty. Zrobic morfologię podejrzewając anemię?? Starsza niestety miała podawane zelazo mniej wiecej w tym samym wieku.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: badania? przyrost m.ciała 200g w 2 tyg 31.08.11, 18:11
      e tam zaraz morfologie. Wyluzowac, odczekac, dac dziecku czas na regeneracje sil po infekcji, ktora jest prawdopodobna przyczyna slabszych przyrostow. Poza tym przyrosty wagi po 3. miesiacu zwalniaja,a Twoje dziecko wlasnie oscyluje wokol tej granicy.
      Aha, i nie wazyc tak czesto- w tym wieku raz na 4-6 tygodni to i tak czesto.
    • czarna_12 Re: badania? przyrost m.ciała 200g w 2 tyg 01.09.11, 12:12
      możesz zrobić morfol ale nie teraz, odczekaj ze 2 tyg po antybiotyku bo badania może być niewiarygodne gdyż w trakcie antybiot.wyniki lecą w dół.
    • aniaurszula Re: badania? przyrost m.ciała 200g w 2 tyg 01.09.11, 16:32
      dziecko z czasem przyniera mniej zlwaszcza ze byla chora, odczekaj i ponownie sprawdz, a po zatym jesli dalej przybierala by po 1 kg mieciecznie z waga urodzeniowa 3 kg po roku wazyla by 15 a to juz jest spora waga jak na ten wiek, wiec moze nie warto panikowac,
      • elzbieta_1983 aniaurszula 01.09.11, 17:51
        ;) ja nie panikuję, pytam. moja 3-latka waży niecałe 15, mało to ale cały czas centylowo jest między 25 a 50 więc tak po prostu ma, i tu nie pytam jak wszystko jest ok. a młoda jest młoda, przyrost był znacznie mniejszy, dodatkowo doszła senność nienaturalna również, martwić się zatem mam prawo.
    • aniaurszula Re: badania? przyrost m.ciała 200g w 2 tyg 01.09.11, 20:52
      ceclor to dosyc silny antybiotyk, starsza biorac go w czerwcu spadla z wagi ma 6 lat, mlodsza braala go jak miala 9 mcy tez byla apatyczna, z wynikami poczekaj bo zaraz po antybioterapii moga byc sfalszowane, ja tez niepokoje sie jak czasem dziecko odbiega od normy
    • kasiaalbrecht Re: badania? przyrost m.ciała 200g w 2 tyg 03.09.11, 21:35
      warto nanieść masy ciała na siatki centylowe i zobaczyć , gorszy przyrost mógł wiązać się z infekcją a morfologia nie zaszkodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka