Dodaj do ulubionych

Fluoryzacja w domu

10.09.11, 12:49
Mam pytanie-czy można fluoryzować ząbki mleczne trzylatkowi (chodzi mi o żel Elmex do fluoryzacji). Dać wielkość ziarnka grochu i szczotkować raz w tygodniu ???? U dentysty ten zabieg nie przejdzie-dziecko nie otworzy buźki :( Po weekendzie zadzwonię do naszego stomatologa, dziecko w chwili obecnej ma ząbki zdrowe. Tymczasem proszę o odpowiedź panią doktor i opinie mam :] pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Fluoryzacja w domu 10.09.11, 15:38
      elmex do fluoryzacji jest zalecany od 6. roku zycia, wczesniej pod warunkiem , ze dziecko potrafi wyplukac usta woda.
      Chcesz bezpiecznej fluoryzacji- myj dziecku zeby zwykla pasta z fluorem (1000 ppm F) i niech po myciu dziecko NIE PLUCZE ust.
      Poza tym dbaj o nawyki zywieniowe (regularne pory posilkow i zadnego podjadania pomiedzy nimi, przez 2-3 godziny po posilku jama ustna ma odpoczywac, jedynie czysta woda jest dozwolona).
    • kropkaaga Re: Fluoryzacja w domu 10.09.11, 18:03
      Polecam przeczytać www.wegetarianie.pl/Article433.html

Ja mojemu synkowi myję ząbki pastą Nenedent bez fluoru.Ma piękne i zdrowe ząbki.
      My rodzice również myjemy pastą bez fluoru np.Ajona
    • kasiaalbrecht Re: Fluoryzacja w domu 10.09.11, 21:28
      nie zalecam, warto jednak przyzwyczaić dziecko do wizyt u dentysty, póki co mycie pastą z fluorem
      • beauty_jasmin Re: Fluoryzacja w domu 11.09.11, 11:48
        Ciezko maluchy przekonac do wizyty u dentysty,a tym bardziej do tego by wspolpracowaly z dentysta,ale nie jest to niemozliwe. Wazny jest wybor stomatologa,bo to jego podejscie, wystroj gabinetu,system nagrod po udanym zabiegu jest kluczowy. Waro moze zaczac od posadzenia siebie na fotelu i wykonanie np przeglodu zabkow na oczach dziecka zeby to zobaczylo,ze to nic zlego i mamie czy tacie sie podobalo . Warto probowac,moze jakies ksiazeczki o tej tematyce kupic i czytac zeby pozniej nie bylo tak duzego stresu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka