Dodaj do ulubionych

3 latka i logopeda?

22.09.11, 09:42
Witam. Właśnie otrzymałam wyniki badania logopedycznego przeprowadzonego u mojego dziecka w przedszkolu. Wynik brzmi: dyslalia wieloraka (?). Wychowawczyni powiedzała, że mam się zgłościć do poradni. Moje pytanie jest takie: czy to nie za wcześnie aby ferować wyroki? Moje dziecko skończyło 3 latka we wrześniu. A poza tym zaprowadzenie go do poradni uważam za dodatkowy, niepotrzeby stres gdzyż dziecko ma jeszcze czas aby nauczyc sie poprawnie wyrażać. Dodam tylko, że dziecko mówi dużo i chętnie.
Obserwuj wątek
    • momago Re: 3 latka i logopeda? 22.09.11, 10:27
      Myślę, że osoba przeprowadzająca badanie odniosła wyniki do wieku Twojego dziecka. Gdyby wszystko było OK, to nie dostałabyś skierowania do poradni.
      Wizyta w poradni nie musi być stresująca, bardzo dużo zależy od Twojego nastawienia.
    • hazaja Re: 3 latka i logopeda? 22.09.11, 15:01
      Nie nazywaj wstępnej diagnozy wyrokiem, proszę!!! Gdybyś zrobiła testy bakteriologiczne wskazujące na pojawienie się infekcji, ale dziecko byłoby zdrowe - powiedziałabyś - czy to nie za wcześnie by ferować wyroki?

Bardzo ważna jest wczesna interwencja - są zaburzenia mowy z których dziecko "wyrośnie", ale są też takie, które gdy opóźnisz terapię o kilka lat - będą się za nim ciągnąć dużo dłużej, niż gdyby robiło się to zaraz po diagnozie.

Jeżeli Twoje dziecko mówi dużo i chętnie - przyspieszy to tylko przebieg terapii :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka