kiki1981
03.10.11, 22:26
Pani ekspert i mamy z doświadczeniem ZUM-u poradzcie jak uchronić noworodka-niemowlę dziewczynkę od ZUM. Pytam, bo mimo całej dbałości o higienę (prawidłowe mycie i podcieranie krocza, częsta zmiana pieluch) moja córeczka mając 3 m-c zachorowała i wylądowała na 2 tyg w szpitalu. Teraz jestem w drugiej ciąży i za 2 tyg mam termin porodu. Zastanawiam się jak uchronić drugą córkę przed tą chorobą. W szpitalu w którym leżała podczas choroby zarzucono mi, ze po każdej kupce nie myłam córki pod bierzącą wodą.
Z logistycznego punktu widzenia ciężko takiego noworodka-niemowlaka po każdej kupce myć pod kranem (bo miała być woda bierząca) tym bardziej, że dziecie karmione piersią robi kupek doś dużo. A może personel szpitalny miał rację z tym myciem pod kranem po każdej kupce??? Owszem, zawsze ją dokładnie myłam na przewijaku a raz dziennie wieczorem kąpałam w wanience. Zastanawiam się czy woda (nieprzegotowana) ma jakiś wpływ na pojawienie się bakterii w moczu dziecka, bo przeciwż na oddz. noworodkowych myję się dzieci pod kranem. Co mogę jeszcze zrobić aby uniknąć zapalenie ukł. moczowego u tak małego dziecka. Wiem, że tym razem dziecko nie musi zachorować ale chciałabym się przed chorobą jakoś zabezpieczyć. Dodam jeszcze że starasza córka mała robiną cystografię mikcyjną z której nic złego nie wyszło.
Z góry dziękuję za wszelkie porady.