Dodaj do ulubionych

lapisowanie

02.11.11, 20:34
Witam!!
Zmorą ostatnich moich mocy jest lapisowany ząbek córeczki, a właściwie nie jeden... I w tym sęk. Córeczce zaczęła kruszyć się 'dwójka', chyba po jakimś upadku. Dentysta zalecił lapisowanie, by ząbek się nie spuł. Efektem jest oczywiście czarny ząbek...dwójkę przeżyję, ale po wizicie zauważyłam, że również 'jedynka' ma czarne plamki i wogóle jest ciemniejsza od drugiej jedyneczki. Czy to przypadkowe maźnięcie przez dentystę??? Czy możliwe jest usunięcie lapisu z jedynki jeśli dostał się tam przez przypadek?? A może dentysta widzała na tej jedynce jakies zmiany i celowo ją posmarował???
Sen z powiek spędza mi ta jedyneczka....
pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • zapalka151206 Re: lapisowanie 02.11.11, 20:43
      Gdyby na jedynce nie było ubytku w szkliwie lapis nie pozostawiłby śladu,ew. szybko by się zmył przy szorowaniu ząbków.Być może dentysta zauważył tam braki w szkliwie i żeby ząbek nie psuł się dalej polapisował.
      Spójrz na to inaczej:
      - lapisowany ząb= duże szanse donoszenia go do czasu zębów stałych, a przecież o to chodzi
      - wiele dzieci ma lapisowane ząbki i żyje
      - martwiłabym się gdyby u mojego dziecka zdiagnozowano groźną chorobę, a nie naruszonego - pomalowanego zęba,

a ty co byś wolała???????? na pewno chcesz żeby akurat taki problem "spędzał ci sen z powiek?"
    • misiowamama-2 Re: lapisowanie 02.11.11, 21:26
      Dobry temat. Co Wy mamy sądzicie o lapisowaniu? Słyszałam dwie wersje, jedna to taka, że lapisowanie to przestarzała metoda i nie powinno sie tego robic (?), druga, że ta metoda leczenia jest dobra, bo zapobiega dalszemu powstawaniu próchnicy i towarzyszacemu przy tym bólowi. Tyle, że mnie przeraża to ,że dziecku czernieją ząbki i sie kruszą, w efekcie dziecko zostaje bez ząbków ( aż do wyjścia stałych) i wyglada to nieciekawie. Czy to naprawde jedyny sposób? Sama nie wiem co robic, lapisować czy nie. A może któraś z Was może doradzić coś innego i rozwiać moje rozterki?
      pozdrawiam
      • agnieszkadrab1980 Re: lapisowanie 03.11.11, 11:48
        my od 2 lat lapisujemy ząbki, i tez mamy czarna jedynkę. Jednak nas to nie przeraża. Najważniejsze żeby nie bolały:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka