04.11.11, 14:54
Pani Doktor, Corka ma mega migdaly. temperatura juz spadla kilka dni temu- przechodzilismy chyba angine. podaje tylko syroby, psikam gardlo. migdaly sa duze- tez element jej urody. Pani Dr mnie rano wystraszyla- mononukleoza. porobilam wyniki- na razie nic groznego sie nie dzieje, ale dala mi antybiotyk. czy rzuci Pani okiem (tradycyjnie) na wyniki:
WBC 17,7 podwyz.
neutrocyty 12,7 podwyz
limfocyty 3,5 ok
neutrocyty% 76% podwyz

bialko crp 22,9

ponadto mam zrobic raz jeszcze wyniki we wtorek, bo moze to sie w ktoryms kierunku rozwijac. (alat aspat w normie)
bardzo prosze zerknac i z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • maggy30 Re: wyniki 05.11.11, 22:38
      Kobieto skąd jej się uroiła mononukleoza? Te wyniki nie są najgorsze. Leukocyty lekko podwyższone, ale przy infekcji to naturalne, białko CRP również podczas infekcji każdej się podnosi. Na mononukleozę można robić badania przy powiększonej wątrobie lub śledzionie, ale nie z powodu takich wyników. Pokazywałaś je pediatrze? Przy anginie CRP 22 to naprawdę nie jest źle. Moja mała miała ostatnio ponad 100 i mimo tego lekarze nic z tym nie zrobili. Czy prócz tych wyników są jakieś jeszcze inne objawy sugerujące mononukleozę?

-ratownik medyczny
      • gabi171 Re: wyniki 06.11.11, 06:17
        nie, nie. lekarka nie widziala wynikow tylko corke. a jej migdaly byly tak ogromne, ze ja nawet myslalam, ze moze swinka panuje. oprocz tego- wahania temperatury, na twarzy wyszly jakies plamki, zbadala watrobe--powiekszona- powiedziala, ze moze angina a moze mononukleoza, bo za duzo wspolnych faktow- stad to badanie krwi.
        po odebraniu wynikow stwierdzila, ze nie jest to to, ale moze sie jeszcze rozwijac. ze morfologia nie wyglada dobrze.
        mysle, ze to jednak uroda corki- te migdaly. a morfologia- infekcja. czekalam tylko na odpowiedz, bo nie lubie antybiotykow dawac- czy dawac przy takim crp.
        w koncu dalam. czekam na rozwoj wypadkow, chyba jest lepiej. poszlam hurtowo- dalam tez synkowi (blizniaki), bo on ma to samo, tylko mniejsze migdaly....
    • kasiaalbrecht Re: wyniki 06.11.11, 07:20
      jaki wiek? znacznie podwyższone crp i leukocytoza z dużą przewaga neutrofili raczej bakteryjna ale spokojnie zobaczymy co sie wykluje, ew prośba o całą morfologię
      • gabi171 Re: wyniki 06.11.11, 17:45
        dziekuje za odpowiedzi. morfologia wszystko w normie oprocz:
        RDW-SD- 35,8FL(niskie)
        PDW 8,2 fl (niskie)
        PCT 0,36% (wysokie)

we wtorek powiem, w ktorym kierunku choroba sie rozwija.
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka