Dodaj do ulubionych

zapalenie oskrzeli 2 raz w ciągu miesiąca

19.11.11, 12:06
dwa tygodnie temu córka 16 miesięczna skończy augumentin (zapalenie oskrzeli zdiagnozowane przez pulmonologa i potwierdzone w RTG po 1,5 miesięcznym kaszlu, leczonym flixotide przez lekarza rodzinnego). Dziś wylądowaliśmy na pogotowiu i diagnoza-zapalenie ucha i zapalenie oskrzeli po stronie lewej, w czwartek byłam u lekarza rodzinnego, bo mała miała brzydki ropny katar i gorączkowała od wtorku, stwierdził, że to od zębów. Nie wiem co robić, czy to normalne, że znów łapnęła te oskrzela czy to była poprzednia nie doleczona choroba? drugi antybiotyk wciągu tak krótkiego czasu trochę mnie niepokoi, wcześniej mała nie chorowała dlatego zastanawiam się czy to norma czy powinnam jednak szukać przyczyn i pomocy u jakiegoś specjalisty?
Obserwuj wątek
    • saguaro70 Re: zapalenie oskrzeli 2 raz w ciągu miesiąca 19.11.11, 20:27
      Flixiotide jest sterydem wziewnym i nie stosuje się go na zapalenie okrzeli. Skoro lekarz podał taki lek to musi podejrzewać astmę oskrzelową.
      Czy Twoje dziecko miało robione badanie IGE oraz IGE całkowite. Jest to badanie, które pozwala okreslić poziom przeciwciał alergicznych. Jeśli nie miało, udak się do alergologa lub immunolga.
      Z ciekawośći, jak Twoje dziecko bierze flixiotide. Przecież dziecko musi zrobić minimum 6 pełnych wdechów.
      Wiesz, dobrze by było zakupic inhalator. Nebulizacje przy zapaleniu bardzo pomagają.
      Pozdrawiam cieplutko :):)
      • madzia116 Re: zapalenie oskrzeli 2 raz w ciągu miesiąca 20.11.11, 11:41
        lekarz przepisał flixotide sugerując się tym, że starsze dziecko ma astmę, nie leczył tym zapalenia oskrzeli bo twierdził, że mała jest osłuchowo czysta, podawaliśmy przez tubę - aerochamber, ładnie robiła, tyle, że to nic nie pomagało, ona ciągle kaszlała, brzydko, mokro, nie mogła sobie poradzić z wydzieliną więc wreszcie po 1,5 miesiąca takiego leczenia wzięłam skierowanie do pulmonologa no i tam wyszło, że to zapalenie oskrzeli. Pulmonolog kazał odstawić flixotide, ponieważ mała wcześniej nie chorowała, to było pierwsze zapalenie oskrzeli i stwierdził, że to zawcześnie żeby przypisywać jej astmę. Tyle, że teraz to już 2 zapalenie w tak krótkim czasie.
    • b.bujak Re: zapalenie oskrzeli 2 raz w ciągu miesiąca 20.11.11, 13:56
      rozumiem Twoj niepokój, ale po jednorazowym epizodzie (mam na myśli kolejną chorobę) ciężko jest ocenic, czy to większy problem czy po prostu zbieg okolicznosci...
      wyglada na to, ze dziecko było zmęczone poprzednią długą chorobą i łatwo złapało kolejną; piszesz, ze jest starsze rodzeństwo - jesli chodzi do przedszkola/ szkoły to znosi młodszej siostrze rózne świnstwa a sezon w pełni... poza tym, w czasie zabkowania tez moze byc zwiekszona podatnosc na choroby;
      oprócz tego istotne jest to, jaki rodzaj zmian osłuchowych wystepuje w czasie infekcji; jesli to sa zmiany obturacyjne to zapowiada potencjalne problemy alergiczno-astmatyczne; z tego, co piszesz wnioskuję jednak, ze to sa tylko "zwykłe" infekcje;

mój syn ma od wrzesnia juz piąte zap. oskrzeli - to jest dopiero problem!

--
      5/4 Polaków nie zna się na ułamkach!
      • od.czasu.do.czasu Re: zapalenie oskrzeli 2 raz w ciągu miesiąca 20.11.11, 21:56
        Moje dziecko od urodzenia ma zapalenie oskrzeli i do końca życia będzie je miała :)
        To jest dopiero problem ;)
        • madzia116 współczuje 23.11.11, 10:08
          ale nie w tym celu pisałam post, żeby się dowiedzieć o chorobie Twojego dziecka, twój komentarz uważam w tym miejscu za zbędny i pozwól, że sama będę decydować co jest dla mnie problemem.
    • kasiaalbrecht Re: zapalenie oskrzeli 2 raz w ciągu miesiąca 21.11.11, 15:01
      być może kontynuacja ew nowa infekcja, jesli nawroty bedą częstsze warto wybrać się do pulmonologa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka