Dodaj do ulubionych

robaki u 5-latki

05.12.11, 13:12
Witam, mam (nie)typowy problem. Córkę od kilkunastu miesięcy męczą bóle brzuszka. Miała usg, badanie kału w kierunku owsików, glisty i lamblii. Nic nie wykazało. Kilka dni temu córka ubierała się i wypięła brzuch. W tym momencie zobaczyłam, że kilka centymetrów w lewo od pępka pod skórą pojawił się jakby kłębuszek przypominający spagetti. Nie wiem czy możliwe jest by były to jakieś pasożyty czy np. ułożyły się mięśnie lub naczynia krwionośne. Bardzo proszę o poważne potraktowanie pytania i będę wdzięczna za odpowiedź. Zdarzyło się to tylko jeden raz.
Pozdrawiam

Edyta
Obserwuj wątek
    • vjann Re: robaki u 5-latki 05.12.11, 20:34
      no robaka to chyba tak się nie wypatrzy, to może jakaś mała przepuklina.
    • kasiaalbrecht Re: robaki u 5-latki 05.12.11, 22:56
      może przepuklina? warto pokazać się pediatrze ew chirurgowi
      • lawik1 Re: robaki u 5-latki 06.12.11, 17:52
        robak wydał mi tak nieprawdopodobny, że nawet lekarzowi nic nie wspomniałam. Jednak jestem już zdesperowana, bo córka ciągle narzeka na bóle brzuszka i nie mam pomysłu co mogę jeszcze zrobić.
    • asis09 Re: robaki u 5-latki 07.12.11, 16:03
      Czy oprócz tego ma inne objawy?

Węzły, temperatura, kaszel, pocenie itd.

Wszystkim radze badania na boreliozę
    • alicja_wk Re: robaki u 5-latki 07.12.11, 23:34
      Pasozyty są bardzo częstą przyczyną bólów brzucha, a ich wykrycie jest bardzo trudne i wymaga czasem długotrwałych, rzetelnych badan. Ja oddawałam kał dziecka do badania przez miesiąc zanim cos wyszło! Metodą Elisa robiłam 6 razy - zawsze wyniki ujemne, dopiero badanie mikroskopowe potwierdziło lamblie, które juz wczesniej wyszły tez z krwi. Tak wiec mysle, ze najpierw sprawdz czy to faktycznie nie przepuklina, bo pasozyty zyja raczej w jelitach (choc sa tez i takie, które bytuja pod skóra, wiec tez nie wykluczone), ale jesli okaze sie ze nie, to ja na Twoim miejscu drążyłabym dalej temat robali, bo to bardzo powszechny problem u dzieci (i nie tylko).
      • zuzi.1 Re: robaki u 5-latki 08.12.11, 09:56
        Zmien dziecku dietę na bogatoresztkową, poczytaj o tym w necie, często bole brzucha powodowane są przez niezbyt częste wypróżnienia dziecka, zbyt duża ilośc niestrawionego jedzenia nie jest wydalana odpowiednio często i gnije, brzuch jest wzdęty i boli, stolce są śmierdzące. Zadbaj o to, aby dziecko robiło kupę codziennie, podawaj jej ponadto probiotyki np. Dicoflor 30 lub 60. Zrób badania o których piszą dziewczyny najlepiej z krwii.
        • lawik1 Re: robaki u 5-latki 10.12.11, 09:03
          Dziękuję bardzo za rady.
          Dziecko nie ma problemów z wypróżnianiem, dostaje też probiotyk.
          Ograniczyłam słodycze. Wygląda na to, że trzeba zrobić badanie krwi.
          Jeszcze raz wielkie dzięki
          • verdana Re: robaki u 5-latki 10.12.11, 18:30
            Dokładnie w tym wieku wylądowałam w szpitalu, z powodu bólów brzucha i braku diagnozy. To była nerwica. W podobnym wieku moje dzieci także zaczęły skarzyc się na bóle brzucha, bez żadnych innych objawów.
            Dawałam im placebo, mowiąc, ze to jest bardzo silne lekarstwo i brzuch po tym już na pewno nie bedzie bolał. Pomogło.
            proponuję zrobić to samo - jesli to nerwica, to są szanse, ze bole miną. Jesli nie miną - trzeba diagnozować dalej. Ale zaszkodzić - nie zaszkodzi.
    • malgosiap78 Re: robaki u 5-latki 11.12.11, 19:13
      a czy wiesz coś na temat włośnicy? po tym co piszesz to pierwsza myśl jaka mi się nasunęła
      • lawik1 Re: robaki u 5-latki 13.12.11, 08:32
        O włośnicy nie czytałam.
        Natomiast nie wykluczam też bólu na tle nerwowym.
        Zrobię badanie krwi tak czy inaczej,a pomysł z placebo też nie jest zły, zwłaszcza że nie powoduje skutków ubocznych :)
        Sama nie należę do osób spokojnych i czasem też mam problemy z żołądkiem.
        • olivetti1 Re: robaki u 5-latki 13.12.11, 14:19
          Zakładam, że dziecko chodzi do przedszkola więc może zapytaj Panie lub samo dziecko czy nic się czasem nie dzieje. Mogą to być bóle psychosomatyczne, może czymś mocno sie przejmuje, cos ją martwi, czegos sie boi. Moja córa tak miała od jakiegos czasu skarżyla sie na bóle brzucha, wszystkie badania na robale wyszly negatywnie, ktoregos dnia lezalam z nia i powiedziala mi, że ona bardzo się boi gdy my czyli rodzice się kłócimy, bo ona to słyszy w nocy. Przezylam szok bo z mężem sie nie kloce. Co sie okazało. Sąsiad, z którym córka sąsiaduje przez sciane mial jakies zalamanie nerwowe i strasznie krzyczal plakal walil w sciane itd. Sama to uslyszalam jak kiedys ja pozniej kladlam spac i pytam sie czy to te krzyki słyszała ona ze tak. Wtedy jej wytlumaczylam, ze sasiad jest chory a my z tatusiem bardzo sie kochamy. Bole brzucha odeszły jak reka odjal. Przeanalizuj jej sytuacje w najblizszym otoczeniu moze sie z jakas kolezanka poklocila i mocno to przezywa?
          • lawik1 Re: robaki u 5-latki 14.12.11, 12:41
            Bardzo dziękuję za ten post. Może faktycznie trzeba poszukać przyczyn w jej psychice.
            Wiem, że kiedyś mówiła o bólu brzuszka i że nie chce pójść do przedszkola, a potem okazało się, że dlatego że Pani zwróciła jej uwagę, że niepoprawnie wykonałą zadanie...
    • aniaurszula Re: robaki u 5-latki 15.12.11, 22:06
      juz pani doktor odpowiedziala o przepuklinie, dodam tylko ze moja corka tez miala problemy z brzuszkiem, zadne badania nic nie wykazywaly i dopiero jakprzepuklina wyszla na wierzch znalazlam powod boli brzuszka, idz do lekarza bo nie chce cie straszyc ale jak przepuklina uwieznie, dziecko strasznie cierpi i jest realne zagrozenie dla zycia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka