Dodaj do ulubionych

Badanie ogólne moczu-interpretacja

28.12.11, 17:51
Bardzo proszę o interpretację badania moczu mojej 21-miesięcznej córeczki.
Badanie zrobiłam ze względu na intensywny zapach moczu, mocz pobrany prosto do kubeczka, w dniu pobierania Mała miała katar.

Oto wyniki
przejrzystość- lekko mętna
barwa - jasnożółta
ciężar wł.- 1,016 (1,015-1,030)
pH- 7,0 (5,0-7,0)
glukoza nie wykryto
ketony nie wykryto
urobilinogen 0,2 (0-1)
billirubina nie wykryto
białko ślad
azotyny nie wykryto

Osad:
nabłonki pł. nieliczne
nabłonki okr. 1-3
leukocyty kryją pw (wpw. 0-5)
erytrocyty świeże 0-1 (wpw. 0-3)
pasma śluzu d liczne
bakterie nieliczne
Obserwuj wątek
    • free.groszek Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 28.12.11, 22:04
      Wszystko ok. pH trochę za wysokie, ale jeśli je dużo mlecznych rzeczy to tak może być.
      • esiak-86 Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 28.12.11, 22:23
        Czy leukocyty kryjące pole widzenia i pasma śluzu d liczne są ok? No i to białko jeszcze... :(
        • madziulec Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 28.12.11, 23:38
          Mnie by zaniepokoiły nabłonki okrągłe...

Ale skoro koleżanka twierdzi, że ok....
          • esiak-86 Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 13:17
            nie wiem czy są ok, dlatego proszę o interpretację...
            • melancho_lia Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 13:21
              Madziulec nigdy nie powstrzyma się od zbędnych podszytych ironią komentarzy. Nie przejmuj się.
              • esiak-86 Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 13:34
                Zauważyłam... ale jej odpowiedź bardzo mnie zmartwiła, gdy poczytałam o występowaniu tych nabłonków w moczu :(
                • melancho_lia Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 14:01
                  Spokojnie, powtórka badania (razem z posiewem)- najlepiej gdzieś gdzie wynik posiewu będzie po jednej dwóch dobach (są takie miejsca) i wizyta u dobrego lekarza.
                  • madziulec Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 14:05
                    Bo jakbys w swoim zadufaniu pokojarzyla te leukocyty, bialko i wlasnie te nablonki... to wyszloby Ci, ze nablonki okragle wystepuja zawsze przy infekcji gornych drog moczowych.

Ot i cala moja madrosc. I nie polecalabym zadnych tam powtorek badania a posiew.
                    Ale wiadomo, mozna sie powymadrzac na forum ;) Bo to nic nei kosztuje i dodatkowo poudawca madra, jeszcze mniej kosztuje. W takich momentach wychodzi jednak totalna ignorancja.

Pozdrawiam autorke watku i polecam zrobienie szybciutko posiewu i poszukanie dobrego lekarza, ktory nie oleje nablonkow.
                    • melancho_lia Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 14:11
                      Madziulec Ty przez chwile się opanuj i przeczytaj spokojnie- napisałam żeby zrobiła posiew, zrobienie kolejnego ogólnego przy okazji posiewu też można (błędy labów też się zdarzają). Wizytę u dobrego lekarza tez poleciłam.
                      Więc nie wiem o co Ci chodzi z wymądrzaniem i ignorancją.
                      Też mam dzieci z problemami nefrologicznymi, nie Ty jedyna masz chore dziecko.
                      • madziulec Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 20:24
                        [b]A ja mam do Ciebie prosbe - bys sie raz na zawsze od mnie odczepila i przestala zarzucac to, ze jestem zlosliwa czy jakas tam inna.

Pomoglam na tym i na wielu innych forach ludziom, ktorym pomagac nei musialam. Pomoglam, bo chcialam, bo mam wiedze, do ktorej dochodzilam latami i wiem, ze wykracza ona poza wiedza normalnego pediatry. Przy czym w odwrotna strone - wiedzy pediatry kompletnie nie posiadam.
                        Lekarza wyreczac nei mam ochoty ani absolutnie zamiaru. I NIGDY miec nie bede.

Nie ja jedna mam dziecko z problemami nefrologicznymi. Bo... moje ich nei ma ;) I miedzy innymi dlatego, ze umialam mu pomoc, ze trafilam na wlasciwych lekarzy, ze nauczyclam sie wiecej niz potencjalny pacjent.
                        Stad wybacz, ale mam dosc Twojego dowalania sie do mnie w KAZDYM watku, gdzie nieco zlosliwie skomentuje cokolwiek, bo ignorantka nie jestem. Widze cos wiecej niz tylko "leukocyty" i "bialko", ktore widza wlasnei ignorantki wyuczone miedzy innymi dzieki stronie, ktora zalozylam prawie 8 lat temu.

Caluje noworocznie i zycze wiecej wiedzy
                        • melancho_lia Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 21:38
                          Kobieto, Ty naprawdę sama potzrebujesz pomocy- tyle masz w sobie złości i jadu...
                          A co wiedzy- Tobie też proponuję patrzeć nieco dalej niż czubek swojego nosa.
                          I z Nowym Rokiem więcej życzliwości i uśmiechu życzę. Wyraźnie Ci tego brakuje.
    • melancho_lia Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 08:09
      Za dużo leukocytów oraz ślad białka na moje oko świadczy o jakiejś infekcji- a posiew był robiony? Najlepiej jest robić ogólne i od razu posiew- w razie co widać od razu z czym masz do czynienia.
      • free.groszek Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 10:19
        Sorki, jakoś mi umknęły te leukocyty. Może to być błąd w pobieraniu. jak pobierałaś? Zrób posiew.
        • esiak-86 Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 10:50
          Wydaje mi się, że mocz pobrany był prawidłowo, dokładnie umyłam córeczkę i nasikała prosto do kubka.
          Wyniki posiewu mają być dopiero w poniedziałek.
          Najśmieszniejsze jest to, że wczoraj mąż był z córeczką u lekarza a on stwierdził, że wszystko jest dobrze. Zresztą nawet nam nie zlecono tego badania, zrobiłam je na własną rękę. Mi jednak się te wyniki nie podobały, dziś jedziemy prywatnie do lekarza.
          • yoka1 Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 11:05
            ja bym ponowiła badanie ze względu na ślad białka i te leukocyty, od razu też dałabym tę samą próbkę na posiew.
          • free.groszek Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 29.12.11, 21:32
            Napisz co wyszło w posiewie. Pozdrawiam.
            • esiak-86 Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 02.01.12, 12:48
              dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
              Dziś odebrałam posiew- wyszła e-coli 10^6 :(
              W piątek byliśmy u pediatry-nefrologa, po dwóch wynikach moczu ogólnego i zbadaniu dziecka stwierdził zakażenie pęcherza o lekkim przebiegu. Córeczka dostała póki co furagin. Mam zrobić jeszcze dziś badanie ogólne moczu , zadzwonić i powiedzieć jak wyszly wyniki, lekarz wtedy stwierdzi czy leczenie jest prawidłowe (mówił, że na 80% tak) czy też trzeba podać antybiotyk.
              Już w sobotę mocz miał normalny zapach, więc mam nadzieję, że na furaginie skończymy.

PS. W drugim badaniu ogólnym nabłonki okrągłe nie wyszły.
              • madziulec Re: Badanie ogólne moczu-interpretacja 02.01.12, 14:24
                Jesli zechcesz posluchac to pojdz do innego lekarza. Popros o antybiotyk z dzialaniem na e.coli, bo dzieci furagina sie nie leczy. Antybiotyk ma byc na 7-10 dni. Po tym czasie zrob badanie moczu.
                Po leczeniu gdzies przez 2-3 tygodnie bierzcie furagine wspomagajaco, by zakazenie nie wrocilo.
    • rulsanka W kwestii nabł okrągłych 30.12.11, 12:54
      norma jest do 4, więc wydaje się że przynajmniej to jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka