Dodaj do ulubionych

Zapytanie o wynik TSH

18.01.12, 19:55
Witam,

mimo iż pediatra powiedziała nam, że są ok , ciągle jestem niespokojna. Nasz fizjoterapeuta zasugerował czy spr synkowi TSH - opóźnienie psychoruchowe, duża bilirubina przy urodzeniu(o którą już pytałam - dziękuję za odp) , pocenie się nadmierne, senność dziecka (przesypia 15 h na dobę ) - ma już 1,5 roku, duży rozlany brzuch, ciąża wysokiego ryzyka z krwawieniami. Dodatkowo u mnie stwierdzono teraz niedoczynność tarczycy... w drugiej ciąży.

Wynik wyszedł - 3,95 ( przy normach 0,35 - 4,7). Jest w normie, ale czy te normy też dot. tak małych dzieci?

Będę wdzięczna również za odp na to pytanie

Z góry bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • inbar Re: Zapytanie o wynik TSH 20.01.12, 12:03
      zrób ponowne wyniki za miesiąc tsh+ft4+ft3 i z tym do endokrynologa. Nie pisze jako ekspert, ale jako mama, kta to przerobiłą na swoim dziecku :) Taki wynik u dziecka jest OK, ale moze w połączeniu z objawami już nie. Warto sprawdzic.
      • yoka1 Re: Zapytanie o wynik TSH 20.01.12, 13:16
        inbar napisała:

> zrób ponowne wyniki za miesiąc tsh+ft4+ft3 i z tym do endokrynologa

tylko że t3 i t4 rodzinny lekarz ani pediatra nie maja uprawnień aby zlecić. Ja bym poszła do endokrynologa już teraz, najwyżej zrobiła t3 i t4 odpłatnie czekając na wizytę, nie są to tanie badania z krwi. Ważne, aby dziecko było na czczo przy badaniu TSH, t3 i t 4, bo jak nie jest, to badanie i tak niewiarygodne.
        • baranczukowa Re: Zapytanie o wynik TSH 20.01.12, 13:26
          I to powinny byc właśnie fT3 i fT4 jak napisała pierwsza odpowiadająca, a nie po prostu T3 i T4.
          Jest różnica.
        • inbar Re: Zapytanie o wynik TSH 20.01.12, 18:40
          Bycie na czczo nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Poziom tych hormonów we krwi ma dużą bezwładność i zmienia się powoli. Ważne żeby się dużo przed pobraniem napić, żeby krew była rozrzedzona. I nie żadne T3 i T4, tylko ich wolne frakcje.
          • yoka1 Re: Zapytanie o wynik TSH 20.01.12, 18:56
            sorki za przekręcenie nazwy, co nie zmienia faktu, że żaden rodzinny ani pediatra dziewczynie nie zleci tych badań, bo to może zrobić tylko specjalista, czyli w tym przypadku endokrynolog.

A tak w ogóle, może warto zbadać poziom glukozy we krwi u dziecka?

• kasienka43 Re: Zapytanie o wynik TSH 20.01.12, 19:32
              dziękuję za podpowiedzi - sama myślałam żeby zrobić FT4 i FT3 prywatnie - koszt obu badań u nas to 30 zł więc nie są to duże pieniądze - a przy okazji pokazałabym je swojemu endo.. chociaż mój pediatra uważa że nie ma powodu ich robić , a glukozę mogłabym spr. małemu glukometrem ? mamy w domu na wyposażeniu - dziadek miał cukrzycę ...
    • kasiaalbrecht Re: Zapytanie o wynik TSH 24.01.12, 16:28
      w normie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka