Dodaj do ulubionych

rotawirus a wysypka

11.02.12, 10:21
Witam,

synek dwa latka (jako noworodek szczepiony Rotarixem) ma ostrą biegunkę, wymiotuje i gorączkuje od doby. Dodatkowo dziś rano na twarzy zobaczyłam drobną, czerwoną wysypkę (punkciki bardzo blisko siebie umieszczone). Poza wysypką to objawy identyczne, jakie miała nieszczepiona córka przy rotawirusach.
Czy możliwe, że szczepione dziecko przechodzi rota tak samo intensywnie, jak dziecko nieszczepione?
Czy spotkał się ktoś z wysypką na twarzy przy rota?
Ma ktoś pomysł, co to może być, jeśli nie rota? Zastanawiam się, czy iść na ostry dyżur, czy poczekać do poniedziałku. Synek w dobrej kondycji, na szczęście pije (choć mniej niż zazwyczaj).
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: rotawirus a wysypka 11.02.12, 19:35
      moze byc rota a moze co innego.Teraz np.panuje szkarlatyna.
      • dolores113 Re: rotawirus a wysypka 11.02.12, 21:22
        No właśnie ta wysypka taka troszkę jak przy szkarlatynie - dokładnie, jakby ślady po szczotce ryżowej. O dziwo jednak tylko na twarzy. Całe ciało gładkie i bez zmian. Wymioty chyba już ustąpiły (ostatni raz nad ranem), biegunka jeszcze trwa. Dziecko nic nie je, ale staram się, zeby dużo piło. Gdyby nie wysypka (która z resztą już schodzi) potraktowałabym to jako klasycznego rotawirusa i cierpliwie czekała aż minie, ale chyba z powodu tej wysypki pojdziemy w poniedziałek do pediatry, żeby wykluczyć szkarlatynę.
        • rulsanka Re: rotawirus a wysypka 11.02.12, 21:43
          Szczepienie jest tylko na kilka typów wirusa, nie działa na wszystkie.
    • kasiaalbrecht Re: rotawirus a wysypka 12.02.12, 18:05
      może byc to rota ale i inny wirus wywołujacy infekcje jelitowe, warto i trzeba poić, wybroczynki moga byc od wysiłku przy wymiotach
    • misiowamama-2 Re: rotawirus a wysypka 12.02.12, 20:50
      Objawem szkarlatyny, oprócz wysypki jest również mocno malinowy kolor języka. Jeśli nie ma- to nie szkarlatyna. Natomiast przy RV jak najbardziej może wystapić wysypka. Akurat jesteśmy świeżo po RV. Jeden bliźniak miał wymioty i biegunkę (został w domu), drugi wymioty, biegunka i wysoka gorączka. Mimo, że bardzo dużo pił (również specyfiki na odwodnienie) gorączka spowodowała duże odwodnienie organizmu, największe stężenie acetonu w moczu i niestety bez szpitala nie obeszło się. Wprawdzie ani jeden ani drugi nie miał wysypki, ale na oddziale leżały 2 dziewczynki z RV i przy tym miały wysypkę. Stad wiem.
      Nawadniaj dziecko, nie tylko napoje, ale również leki na odwodnienie. Rewelacyjny jest Floridral, lek dwuskładnikowy, ma na odwodnienie i flore bakteryjną.
      Jeszce mogę doradzić zakup pasków (testów) do sprawdzania stężenia acetonu ( niezawodne przy biegunkach, wymiotach ) o nazwie Keto-Diastix. To stosowali w szpitalu i zalecali aby mieć w domu i wprzypadku takich chorób, przy których towarzyszą wymioty, biegunka stosować i kontrolowac stan dziecka.
    • misiowamama-2 Re: rotawirus a wysypka 13.02.12, 09:31
      a, jeszcze jedno. Moje maluszki też były szczepione na RV i jak się okazuje nie uchroniło ich to przed zarażeniem. W dodatku jeden z nich przechodził bardzo ciężko. Jak widać szczepienie nie chroni w 100% przed wirusem, niestety. :-(
      Piszesz, że malutki pije mniej niż zwykle. Koniecznie przekonuj go do picia, picia i jeszcze raz picia, bo tak małe dziecko bardzo szybko odwadnia się. Powinien pic więcej "niż zwykle" ;-)
      pozdrawiam
      • dolores113 Re: rotawirus a wysypka 13.02.12, 11:40
        Dziękuję bardzo za rady, szczególnie Tobie - Misiowamamo. Takie paski koniecznie zakupię. Nawet nie wiedziałam o ich istnieniu. Byłam dziś u naszej pediatry. Powiedziała dokładnie to samo, co zasugerowała Pani Ekspert. To są wybroczyny powymiotne - z wysiłku. Klasyczny RV. Dziecko na szczęscie jeszcze nie odwodnione, ale doktor sugerowała podawanie płynów zdecywoanie częściej i więcej niż zwykle. Mimo, ze dziecko nie je nic 4 dzień to radziła się aż tak nie przejmować. Grunt, żeby piło. Jak w ciągu 3 kolejnych dni nic nie zje, mamy się zgłosić ponownie. Zastanawiam się, jaki jest wiec sens szczepienia na rota. Oczywiście przed szczepieniem wiedziałam, że nie uchroni ono w 100% przed zakażeniem, ale spodziewałam się łagodniejszego przebiegu. Bardzo się rozczarowałam. U synka rota przebiega tak samo lub gorzej niż u nieszczepionej córki...
        • misiowamama-2 Re: rotawirus a wysypka 13.02.12, 11:58
          To na koniec jeszcze : w dwa dni po bliźniakach, Rv zaraził się mąż (biegunki), zaraz za nim starszy syn( biegunki), w międzyczasie brat (biegunki, gorączka) i bratowa (wymioty). Na koniec mama,(straszne, biegunki i wymioty) która przez tydzień zajmowała się tym, który został w domu. Cała rodzina, która miała styczność z dziećmi odpokutowała (mniej lub bardziej). Mnie ominęło :-) ( a liczyłam na dietę-cud, hihihi). Powiem wiecej; Syn sprzedał to koledze, jego ojcu, a za nimi nawet fredka..:-D
          Tak, że nie życzę ale u Was też tak może być...
          pozdrawiam i zdrowia życzę.
          • dolores113 Re: rotawirus a wysypka 13.02.12, 12:29
            Strach się bać. Ciekawe ile osób pozarażały poszczególne osoby z Twojej rodziny? Kto wie, może wasz wirus dotarł i do naszego domu, o ile jesteś z Warszawy :-)
            Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję, że na synku się skończy, bo mamy niedługo ślub brata. Jak my się zarazimy to pół biedy, ale jak dotrze do państwa młodych to się będzie działo.
            • misiowamama-2 Re: rotawirus a wysypka 13.02.12, 12:31
              dolores113 napisała:

> Strach się bać. Ciekawe ile osób pozarażały poszczególne osoby z Twojej rodziny
              > ? Kto wie, może wasz wirus dotarł i do naszego domu, o ile jesteś z Warszawy :-
              > )
              nie, nie jestem z Warszawy, ale ostatnio mocno wiało ;-);-D
              > Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję, że na synku się skończy, bo mamy niedługo
              > ślub brata. Jak my się zarazimy to pół biedy, ale jak dotrze do państwa młodyc
              > h to się będzie działo.
              Przesrane (:-P) wesele....
    • misiowamama-2 Re: rotawirus a wysypka 15.02.12, 09:59
      I jak tam maluszek? RV odpuszcza?
      • dolores113 Re: rotawirus a wysypka 15.02.12, 12:44
        Dobrze trafiłaś z pytaniem :-)
        Właśnie dziś odpuściło. Całe 5 dni NIC nie jadł. Dziś zjadł śniadanie, jak dorosły. O dziwo ani ja, ani mąż, ani starsza siostra nie złapaliśmy RV. Za to babcia i dziadek, którzy nas odwiedzili odpokutowali...
        Dzięki za pamięć :-)
        • misiowamama-2 Re: rotawirus a wysypka 15.02.12, 13:45
          No to trzymajcie si.e Nie chcę pouczać, ale pamiętaj, że teraz maluszkowi zastosuj lekkostrawną (ściśle) dietę, a przedewszystkim bezmleczną. Pomału, sukcesywnie, żeby doszedł do siebie. Jest jeszcze jedna rzecz, otóż zaraz po RV dzieci (dorośli też) lubią łapać infekcje dróg oddechowych. Moi już trzeci tydzień i mają zapalenia oskrzeli (bardzo ciężko przechodzą, nigdy nie mieli tendencji do tej choroby). W rodzinie 3 osoby miały inf. górnych dróg oddechowych. U sąsiadki dziecko zaraz po RV również zap. oskrzeli. Moja lekarka potwierdziła, że po rota często tak sie dzieje (oczywiście nie jest to regułą). Trzymaj rękę na pulsie i życzę zdrówka!
          • dolores113 Re: rotawirus a wysypka 15.02.12, 14:27
            Dzięki, już nas pediatra uprzedziła zarówno o diecie, jak i o możliwości infekcji. O dietę mogę zadbać, na infekcję większego wpływu nie mam - mogę tylko bardziej na niego uważać się.
            Wy też się trzymajcie. Mam nadzieję, że udało Wam się bez antybiotyku z tym zapaleniem oskrzeli.
            Pozdrawiam
            • misiowamama-2 Re: rotawirus a wysypka 15.02.12, 15:25
              Niestety nie obeszło się. Jednemu przeszło po drugim antybiotyku. A drugi maluch miał również 2 antybiotyki i do tego mocny steryd, bo oskrzela były tak "ściśnięte", że lada moment mogło dojść do napadów duszności. Na szczęście już lepiej, antybiotyk kończymy pod koniec tygodnia, ze sterydu niestety musimy wychodzić stopniowo, jeszcze kilka dni. Pierwszy maluch osłuchowo czysty. Mam nadzieję (tfu, tfu. odpluć, odpukać;-) ), że w przyszłym tygodniu będą mogli pójść do przedszkola.
              pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka