Dodaj do ulubionych

Protopic 0.1%

24.02.12, 19:45
Witam

Mam synka 2,5 roku. Ma uczulenie na ciele i dermatolg przepisal protopic 0,1%.
Otworzyłam tubke i posmarowałam, ale przeczytałam w ulotce ze nie podaje sie dla dzieci ponizej 16 lat. Czy to prawda. Czy mam smarowac jak lekarz to zalecil?
Obserwuj wątek
    • ragazza.bionda Re: Protopic 0.1% 25.02.12, 11:58
      Odstawiłam tę maść u mojego syna. Protopic, w którymś kraju (musisz dobrze poszperać) został wycofany, bo wywołuje raka skóry.
      • kol.3 Re: Protopic 0.1% 25.02.12, 18:20
        Wiadomość taką wyczytałam w postaci informacji od pewnej forumowiczki, która na dodatek twierdziła, że maść zawiera sterydy, co jest nieprawdą.Warto by było znaleźć wiarygodne źródło.
        • ragazza.bionda Re: Protopic 0.1% 26.02.12, 22:51
          o tym, że nie jest sterydem, wiem.
          Stosowałam ten lek u dziecka, ale nie był nawet w minimalnym stopniu skuteczny w naszym przypadku.
          pl.wikipedia.org/wiki/Takrolimus
          A do tego ma piękne działania niepożądane.
        • ragazza.bionda Re: Protopic 0.1% 26.02.12, 22:57
          kol.3 napisała:

> Wiadomość taką wyczytałam w postaci informacji od pewnej forumowiczki, która na
          > dodatek twierdziła, że maść zawiera sterydy, co jest nieprawdą.Warto by było z
          > naleźć wiarygodne źródło.

To chyba wiarygodne źródło?

www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/document_library/EPAR_-_Scientific_Conclusion/human/000374/WC500046828.pdf
          Jakby chciało się trochę poszukać, to proszę, można poczytać.
          Nie z opinii innej forumowiczki.
          • ragazza.bionda Re: Protopic 0.1% i coś jeszcze na ten temat 26.02.12, 23:00
            www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Protopic_%28ulotka%29
            Cytuję z tej ulotki:
            "Możliwe działania niepożądane

Jak każdy lek, Protopic może powodować działania niepożądane.

U około połowy pacjentów stosujących Protopic występuje pewnego typu podrażnienie skóry w miejscach zastosowania maści. Uczucie pieczenia i swędzenie są objawami bardzo częstymi (> 10%). Zwykle mają one łagodny lub umiarkowany charakter i przemijają w ciągu pierwszego tygodnia stosowania leku Protopic. Inne częste działania niepożądane (> 1%) to zaczerwienienie, uczucie gorąca, ból, wzmożona wrażliwość skóry (szczególnie na gorąco i zimno) i jej mrowienie, wysypka, folliculitis (stan zapalny lub zakażenie mieszków włosowych), zakażenie wirusem Herpes (np. opryszczka wargowa, uogólnione zakażenie wirusem Herpes simplex). Uderzenia gorąca w obrębie twarzy lub podrażnienie skóry po wypiciu alkoholu występują również często. Trądzik jest rzadko występującym objawem niepożądanym. Trądzik różowaty i zapalenie skóry podobne do trądziku różowatego również były zgłaszane.

Od czasu wprowadzenia maści Protopic do obrotu u bardzo małej liczby osób przyjmujących ten lek wystąpiły nowotwory (na przykład skóry lub chłoniak). Jednakże w oparciu o dostępne dane dotychczas nie potwierdzono ani nie wykluczono związku z leczeniem maścią Protopic. W przypadku wystąpienia innych objawów niepożądanych, nie wymienionych w tej ulotce, należy poinformować o nich lekarza lub farmaceutę.
            • kol.3 Re: Protopic 0.1% i coś jeszcze na ten temat 27.02.12, 18:40
              Doniesienia co do występowania nowotworów jak wyczytałam były oparte na wynikach testów, jakie prowadzono na zwierzętach, u których stosowano środek wewnętrznie i w dużych dawkach.
              Na dodatek, ponieważ dobre wyniki stosowania Protopiku zmniejszyły sprzedaż sterydów (radzę zapoznać się z rezultatami długotrwałego ich stosowania), skłoniło to ich producentów do rozsiewania wieści na temat rakotwórczości Protopiku.
              Napisać w raporcie wysokiego organu można jak podejrzewam absolutnie wszystko. To tylko kwestia wysokości wręczonej komu trzeba kwoty. A przemysł farmaceutyczny słynie z bezwzględnej walki o zyski.
              • ragazza.bionda Re: Protopic 0.1% i coś jeszcze na ten temat 27.02.12, 22:45
                W trakcie stosowania leku lub po zakończeniu leczenia tym lekiem pojawiały się doniesienia o występowaniu nowotworów u osób poddanych leczeniu tym lekiem. Nie potwierdzono definitywnie, ale również nie wykluczono, że lek powoduje rozwój nowotworów złośliwych.
                "Jednak biorąc pod uwagę fakt, że skuteczność
                takrolimusu wynika z blokowania przez niego limfocytów T, które stanowią element nadzoru
                immunologicznego, istnieje możliwość, że takrolimus może mieć wpływ na zachowanie zmian
                skórnych o charakterze przednowotworowym bądź zmian nowotworowych na wczesnym etapie
                zaawansowania".
    • kol.3 Re: Protopic 0.1% 25.02.12, 18:16
      W opisie leku napisano, że nie stosuje się u dzieci poniżej 2 lat.
    • kol.3 Re: Protopic 0.1% 26.02.12, 08:48
      www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Podstawowe_wiadomo%C5%9Bci
    • kasiaalbrecht Re: Protopic 0.1% 27.02.12, 17:13
      tak jak lekarz zalecił

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka