Dodaj do ulubionych

ospa-mega wysyp-pyt???

22.03.12, 08:50
moja corka 3 dzien ma ospe,wysypana jest doslownie wszedzie,gdzie sie tylko da m.in.w buzi,miejsca intymne,palce,powieki,w ogole to cala twarz i cale cialo,strasznie to przechodzi,cala noc plakala bo swedzi ja okropnie,smaruje gencjana,daje calcium,mala wyglada jak z marsa,mam pyt.czy sa jakies powiklania po ospie i jak pomoc dziecku bardziej.dziekuje za rady
Obserwuj wątek
    • misiowamama-2 Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 09:45
      A smarujesz płynnym pudrem? Ja wiem, że nie każdy jest zwolennikiem, jednak u nas puder sprawdził się w 100%. Gdyby nie on, mały zadrapał by się .A tak to przeszło w miarę bezboleśnie, noce przespane. Jamę ustną, śluzówki smarowaliśmy fioletem, a wieczorami myłam pod prysznicem i robiłam kąpiel w nadmanganianie potasu. Również podawałam calcium dodatkowo lekarz zalecił Ceruvit junior.
      Co do powikłań , tu trochę jest:

www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/5350
      Ale nie martwiła bym się na zapas. Smaruj córcie, tak żeby jak najmniej swędziało i żeby nie zdrapywała strupków, bo niestety chyba większe prawdopodobieństwo niż powikłania, to fakt utworzenia się "dziur" w skórze, których niczym nie usuniesz. Moga pozostać na całe życie, niestety...
      malutkiej życzę szybkiego powrotu do zdrowia, mamie wytrwałości ;-)
    • papryczka.chili Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 10:50
      ja polecam lekki srodek uspokajający musisz zapytac pediatry ja nie pamietam nazyw ale na pewno jest on na recepte
    • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 11:29
      matko jedyna az mi sie slabo zrobilo jak przeczytalam o tych powiklaniach,mala ma powiekszone migdalki i czerwone,dzwonilam do p.dr.bo wyjsc nie mam jak i niby moze tak byc,pudrem nie smarowalam bo wyczytalam zeby lepiej nie wiec teraz nie wiem co robic,moze na wiecor posmaruje nim,a co sadzicie o heviranie bo lekarka pow.ze mi to przepisze jak chce
      • misiowamama-2 Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 12:45
        akonita napisała:

>pudrem nie smarowalam bo wyczytalam zeby lepiej nie
        dlaczego nie? Przecież puder nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jeśli to ospa to jest wskazany.
        Co do heviranu. Fakt , stosuje się go przy ospie, ale u dzieci od 2-ch lat.
        Co to znowu za lekarka, która przepisuje lek jak "rodzic chce"? Nie ma tam u was normalnych lekarzy?
        Jeśli nie możesz iść to wezwij na wizytę lekarską do domu. Tym bardziej, że oprócz wysypki jeszcze migdałki. A mały nie ma przypadkiem języka koloru malinowego? Może to nie ospa, a szkarlatyna? sama nie wiem. Tu konieczny normalny lekarz, co oglądnie, obada i postawi diagnozę. Aż dziw, że jeszcze nie byłaś ...
    • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 13:33
      wiem,ze to ospa i tyle,u nas epidemia a poza tym to takie krosty z plynem tak???na tym pudrze pisze,ze nie wolno smarowac na duzej pow.ciala a ja musialabym mala smarowac tak jak balsamem po kapieli niestety tyle tego ma,p.dr pow.mi ze przepisze mi ten heviran,ale chce sie czegos dowiedziec zanim uzyje go na dziecku,jezeli dzisiejsza noc bedzie tak tragiczna jak poprzednia to wezwe lekarza,na razie wykonalam tylko telefon,mala w dzien czuje sie dobrze,nie swedzi itp tylko strasznie wyglada,gorzej jest z nocami
    • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 13:57
      pieknie ladnie teraz doczytalam,ze ma byc to gencjana na spirytusie a ja smaruje mala tym fioletem???wiec zle robie???
      • misiowamama-2 Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 14:39
        akonita napisała:

> pieknie ladnie teraz doczytalam,ze ma byc to gencjana na spirytusie a ja smaruj
        > e mala tym fioletem???wiec zle robie???

Haha, mały fioletowy ufoludek. Bidulka :-)
        Gencjana na spirytusie, a roztwór wodny na miejsca intymne.
        Może jeszcze dopytaj jednak o ten Heviran, bo dowiedziałam się, że przy mocniejszych wysypach bardzo pomaga, to takie antywirusowe jest się skraca trochę czas trwania choroby i szybciej goi. Moja znajoma stosowała go u 10-miesięcznego szkraba, więc chyba jednak lekarze dopuszczają stosowanie u mniejszych niz 2 latka.

Z doświadczenia wiem, że puder jest Ok, ale faktycznie mój synek nie był tak obsypany jak twoja córcia, więc może rzeczywiście przy smarowaniu całego ciałka nie jest najlepszy.
        Niezależnie od gencjany pudru mozesz używać punktowo na większe krostki. Nie zaszkodzi :-)
        Podaj też małej calcium, koniecznie
    • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 15:56
      a to nie szczypie jak na spirytusie?lece do apteki zapytac co i jak
    • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 18:07
      pani farmaceutka pow.ze jej tym fioletem nie zaszkodzilam,ale lepiej tym pudrem no wiec kupilam tanno-hermal lotio,podobno dobry,a jesli chodzi o heviran to jest skuteczny ale jak podaje sie go od pierwszych objawow
    • mk271 Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 22.03.12, 20:00
      heviran njlepiej podziała jeżeli podasz w ciagu 48 godzin od pierwszej krostki. jedank biorąc pod uwagę ze ospa wysypuje w rzutach ja bym podała - szybciej uśpi wirusa.
      nie slyszałam aby smarowac gencjana na spirytusie . jedengo synka smarowałam pudrem drugoego fioletem i ten z fioletem troszke się namęczył.
      Fajnie działa OCTENISEPT - w sprayu i chyba najlepiej goił.
    • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 23.03.12, 12:03
      4 noc tez koszmarna,strasznie mala swedzi to cholerstwo,ja juz wysiadam,a co z kapiela,mozna czy nie mozna?bo wczoraj ja wykapalam chwilke w nadmanganianie potasu,ale bez srodka myjacego bo nie wiem czy mozna,a glowe mozna umyc?mala ma we wlosach tez krosty,ale wlosy ma az sztywne od tego wszystkiego i boje sie,ze jeszcze wda sie jakas bakteria jak to takie pozlepiane tym pudrem i fioletem,prosze o rade czy mozna umyc wlosy szamponem i cialko zelem do kapieli,mam emolienty bo mala alergik,a octenisept tez mam,ale juz z rok otwarty takze nie wiem czy jeszcze dobry,psikalas te krosty tym octenseptem?
      • misiowamama-2 Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 23.03.12, 15:28
        akonita napisała:

>,a co z kapiela,mozna czy nie mozna?bo wczoraj ja wykapalam chwilke w nadmanganianie potasu,ale bez srodka myjacego bo nie wiem czy mozna
        kapiel wskazana, bez środka myjacego.

>a glowe mozna umyc?

Ja umyłam dopiero jak przestały wychodzić nowe krostki, w 6-tej dobie, szamponem bambi. Ale potem ponownie smarowałam pudrem
        Ciałko myłam normalnie mydłem bambino (nie wiem jak jest z emoloientem, bo natłuszcza), po -kąpiel w nadmanganianie. Po kąpieli smarowałam pudrem.
        Octaniseptu nie używałam.
    • mk271 Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 23.03.12, 15:35
      octeniseptem psikałam krostki. współczuje małej i tobie. u nas heviran podany był w drugiej dobie i po tygodniu było po ospie. u pierwszego synka naliczyłam tylko ok 50 krostek z czego kilka wielkic a reszta szybko przyschnęła; a u rugoego ok 180 naliczyąłm, wiec nie było tragedii.
      szkoda ze tego heviranu nie mialas zeby podac wczesniej
      • misiowamama-2 nas heviran uczulił- bardzo!!! 23.03.12, 15:36
        przeczytaj poniżej...
    • misiowamama-2 Jezu, ja zwariuję-znowu ospa! 23.03.12, 15:35
      Wczoraj drugi bliżniak (dokładnie 2 tygodnie po pierwszym) zachorował na ospę :-( chyba zwariuję...
      Jak by tego było mało na zalecenie lekarki podałam Heviran. I co? o mały włos mały się nie udusił. W 15 min. po podaniu twarz zaczęła mu w błyskawicznym tempie puchnąć, problemy z oddychaniem i gorączka 38,3st. Natychmiast popędziłam do przychodni. Tam dostał zastrzyk sterydowy, odczulający.
      Okazało sie , że jest uczulony na Heviran. Jeszcze kilka minut i mogło dojść do tragedii. Masakra jakaś.
      Tak dla informacji, na ulotce wyczytałam ,że ten objaw co miał syn występuje jako bardzo rzadki od 1-10 na 1000 osób. No i my właśnie w tym 1000 :-( Nieżle ,nie?
      Jak się okazuje lek dobry, ale nie dla wszystkich...
      Zobaczymy jak ten synuś przejdzie ospę...
      Dziś również ospa zaczęła się u bratowej, która miał styczność z pierwszym bliźniakiem na początku choroby. Też nieźle...

---------------------------------------------------------------------------------------------------
    • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 23.03.12, 16:17
      dzieki za wspolczucie,moja mala ma chyba z 1000 tych krostek,nie do zliczenia,w dzien jest ok,ale noce sa masakryczne,ja juz chodze na rzesach,nie umiem sie skupic juz a glowa ciezka,jak tej nocy tak bedzie to wykituje chyba,cala noc smyram ja dlonia zeby jej ulzylo,co za dziadostwo,jaka zmutowana ta ospa,jak ja mialam to mama nawet niczym mi nie smarowala i lazilam sobie po dworzu(lato bylo)a teraz tez cieplo a my sie kisimy,mala 2 min na alkon wylazla bo spragniona powietrza,poczytalam troche sobie i najpiej trzeba zrobic prysznic,zmyc cale to smarowanie mydelkiem szarym albo antybakter. a potem kapiel w nadmangan.potasu i glowe tez umyje bo jescze wszy jej sie zalegna hehe,posmaruje i tyle a najgorsze jest to ze mala alergik musze jej natluszczac skore pozadne a przy ospie musze wysuszyc i mala ma juz trgiczna skore,sucha jak pieprza,tarka normalnie i to tez pewnie ja swedzi,koleznki pocieszaja,ze jak jest taki mega wysyp to dobrze bo wszystko wylazi na wierzch i w przyszlosci polpascia nie dostanie,oby tak bylo,zawsze to jakies pocieszenie.pozdr
      • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 23.03.12, 16:22
        a na dodatek migdalki jej napuchly,ma czerwone,bola i krostka tez tam jest,daje malej ibum,hasco-sept i fiolet,a moze jakies inne propozycje macie na to,acha jeszcze dalam jej neoangin junior,zjadam literki bo nie mysle juz jak widac :(
    • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 23.03.12, 16:24
      rany jak dobrze,ze nie kupilam tego heviranu,bo corka to na wszystko uczulona wiec to tez pewnie by jej zaszkodzilo,jak dobrze,ze zdarzylas w pore,koszmar jakis
      • misiowamama-2 Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 23.03.12, 17:08
        Nio, dzięki Bogu. Ale trochę się roztrzęsłam :-)
    • czarna_12 Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 23.03.12, 22:33
      Atarax na uspokojenie pomaga ja stosowałam właśnie na noc, dodatkowo heviran ale na to recepte trzeba.
    • akonita Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 24.03.12, 14:09
      uff ta noc jako tako,troche lepiej,ale moze to zasluga tego,ze zrobilam malej prysznic a potem wykapalam w nadman.potasu,swiad obudzil ja o 3 w nocy i troche musialam ja glaskac po ciele,ale o niebo lepiej niz wczesniej,wiec stwierdzam fakt zeby kapac dzieci,moja kol.tez tak robila w tamtym roku i jej corka nie maz zadnej blizny a miala tez duzy wysyp,corke umylam mydelkiem bialy jelen bo szarego nigdzie nie ma,ech a tam za oknem tak cieplo,az przykro patrzec :(
      • misiowamama-2 Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 25.03.12, 10:52
        Mówiłam ci przecież na początku o kąpielach w nadmanganianie potasu. Nie wiem, czemu nie posłuchałaś...
        Dodatkowo jeśli mała źle sypia możesz podać jej Atarax , ja po jednej nocy nieprzespanej, w płaczu , posłuchałam porady jeden z forumek, upewniłam się lekarza i podałam na noc lek. Całą noc mieliśmy przespaną. Synek ani razu nie płakał i nie zrywał się.
    • kasiaalbrecht Re: ospa-mega wysyp-pyt??? 24.03.12, 20:57
      ew leki przeciwhistaminowe, co do powikłan może byc wiele róznych ale nie sa czeste
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka