Dodaj do ulubionych

nie chce myć zębów

18.04.12, 22:57
Witam, synek skończył roczek, do tej pory ma 4 mleczaki. Mam problem bo nie daje sobie włożyć szczoteczki do ust. Czasami sam trzyma i coś tam gryzie, ale to bardziej dziąsła niż zęby. Próbowałam już mu śpiewać :" hej szczoteczko..." , zachęcam, nie robię nic na siłę. Niestety mojemu synkowi nie podoba się szczotkowanie zębów i koniec. Nie wiem co mam robić, przecierz jak zacznę mu czyścić zęby na siłę to się już w ogóle zrazi. Pani doktor proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: nie chce myć zębów 18.04.12, 23:09
      a robisz, gdy dziecko proestuje przeciw podrozowaniu w foteliku samochodowym?
      Pewne sprawy nie podlegaja negocjacjom ani dyskusji, trzeba i koniec. Cel uswieca srodki.Jesli nie da sie po dobroci, trzeba na sile. Dziecko szybko sie nauczy, ze walka nie ma sensu, bo jest nieskuteczna.
    • momago Re: nie chce myć zębów 18.04.12, 23:17
      U mnie na początku sprawdzała się taka szczoteczka:
      dladzieci.net/sklep/katalog/szczoteczka-na-palec-do-mycia-zebow-canpol-babies/product_info.php/products_id/1944?osCsid=8be435888b29ff5f940d0915dd4bb2
      Dawałam też młodej moją szczoteczkę - ona "myła" zęby mnie, a ja jej :-)
      • kasiol81 Re: nie chce myć zębów 19.04.12, 08:33
        Zgadzam się z mruwa, zawsze będzie coś co się dziecku nie spodoba...i starszy i młodszy protestowali na początku,jak był bunt nawet lepiej że wrzeszczeli bo buzia otwarta a ja mogłam zębiska wyszorować.Z czasem przechodzi ;)
        • terpuka Re: nie chce myć zębów 19.04.12, 14:32
          osobiście nie jestem zwolenniczką rozwiązań siłowych,
          kupiłam książeczkę
          www.empik.com/kroliczek-myje-zabki-opracowanie-zbiorowe,prod7020089,ksiazka-p
          myjemy ząbki królikowi, potem same myjemy, wydaje przy tym śmieszne dźwięki, robię miny, wiadomo, że córka robi to niezdarnie i niedokładnie ale z czasem będzie jej to wychodziło lepiej,trochę ona trochę ja, najważniejsze to nie zrazić, motywacja wewnętrzna zawsze działa lepiej niż zewnętrzna
        • jamajka_g Re: nie chce myć zębów 19.04.12, 17:15
          A co zrobić, gdy dzieć zaciska szczelnie zębiska na szczoteczce i nie da sobie wyczyścić, bo woli sama gmerać? ;)
          • mruwa9 Re: nie chce myć zębów 19.04.12, 22:11
            jedna szczotka do reki dziecka, druga trzyma rodzic. Korzystasz z okazji gdy dziecko sobie gryzie swoja szczotke i robisz, co trzeba.
            Jesli nie dziala, trzeba na sile. Nie ma mozliwosci, zeby dorosly czlowiek sobie z tym nie poradzil. Jest przeciez wieszy i silniejszy od dziecka.
            Nie, myciem zebow nie robi sie dziecku krzywdy, nawet myjac na sile.
            Niemycie dziecku zebow to forma przemocy, bo prowadzi do okaleczenia dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka