Dodaj do ulubionych

Szkarlatyna

27.04.12, 22:02
W czwartek moja córka miała wieczorem kiepskie samopoczucie, ale bez najmniejszego stanu podgorączkowego. W piątek dostała wysypki. Samopoczucie już było w normie. Zadnego bolącego gardła, temperatury. Zdrowe dziecko. Tylko ta wysypka. Po południu pokazłam ją pediatrze. Pani doktor po obejrzeniu dziecka zleciła test na paciorkowca - wyszedł pozytywnie. Zdiagnozowana szkarlatyna, Duraceff na 10 dni. Z wrażenia zapomniałam zapytać lekarza.
1.Kiedy możemy wyjść na dwór (piękna pogoda, dziecku trudno wysiedzieć w domu :( )?
2. Kiedy mogę pusicić małą do przedszkola?
3. Jakie i kiedy powinnam zrobić badania kontrolne?
4. Czy faktycznie to jest szkarlatyna - bez gorączki?
5. Dzień wcześniej piłą z butelki starszego brata, który napił się z tej samej butelki następnego dnia - jakie jest ryzyko zarażenia?

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • magdus-81 Re: Szkarlatyna 30.04.12, 17:34
      U nas szkarlatyna w ciężkim przebiegu. Gorączka wysoka do 40 st przez 4 dni. Lekarz zaleciła nam siedzenie w domku min 7 dni, ale pogoda była do nieczego. Poza tym synek fatanie się czuł, bardzo zmęczony.
      Dziecko nie zaraża już po podaniu antybieotyku po 24 godzinach, ale jest bardzo osłabione więc ja bym przetrzymała chociaż 7-10 dni w domu. My siedzimy drugi tydzień i synek dopiero dochodzi do siebie. Bo wraca powoli do swojego zachowania tzn nie jest ciągle zmęczony i wrócił pare dni temu apetyt.
      Przy szarlatynie język jest bardzo bardzo czerowy i są na nim takie jakby pęcherzyki. Poza tym gardło bardzo czerwone.
      U nas drugi bliźniak się nie zaraził :) na całe szczęście. Ale szkarlatyna jest bardzo zaraźliwa ale pocieszyć mogę że lekara mówiła mi że rodzieństwo się często nie zaraża.
      Pozdrawiam
      • lukas.2004 Re: Szkarlatyna 30.04.12, 22:23
        Syn jak przechodził szkarlatynę, to też gorączkował i ogólnie gorzej si czuł. A córka jest w zasadzie zdrowa. Miała tylko tę wysypkę. No i test potwiedził paciorkowca.
    • lukas.2004 Re: Szkarlatyna 03.05.12, 07:52
      Podbijam. Pani Doktor,proszęo odpowiedź na najważniejszepytania. Reszta już jest nieaktualna.

1.Kiedy mogę pusicić małą do przedszkola?
      2. Jakie i kiedy powinnam zrobić badania kontrolne?
      3 Czy faktycznie może to być szkarlatyna - bez gorączki?
      • ewa.misko-wasowska Re: Szkarlatyna 04.05.12, 13:22
        Witam,
        szkarlatynie z reguły towarzyszy gorączka, może to była inna choroba wysypkowa (wirusowa?). Córka może już po weekendzie pójść do przedszkola, a jeżeli chodzi o badania to po szkarlatynie powinno się wykonać badanie ogólne moczu (ok. 1-2 tyg. po leczeniu). Skoro nie mamy pewności co do samej choroby takie badanie warto zrobić.
        Pozdrawiam
        • verdana Re: Szkarlatyna 04.05.12, 22:06
          Moja córka niemal nigdy nie miewa gorączki - dwukrotnie bez gorączki przechodziła szkarlatynę i raz mononukleozę. Zdarza się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka