Dodaj do ulubionych

kaszelek i chrypka

28.04.12, 09:12
Synek 11 miesiecy 2 dni temu zaczal miec chrypke.Myslalam,ze to od placzu.Wczoraj wieczorem zaczal pokaslywac.W nocy nie kaszlal,ale wybudzal sie czesto i lekko chrapal.Dzisiaj nadal pokasluje i ma "piejacy " glosik.
Do lekarza dzisiaj nie ma szans,bo przychodnia zamknieta-ewentualnie do polskiego pediatry w Londynie,ale nie chce narazac malego na 2-godzinna podróz.
Nie mam doswiadczenia w leczeniu,bo synek poza trzydniowka jeszcze nigdy nie chorowal.
Mam w domu paracetamol,witamine C,wapno w syropku i wode morska.
Nie ma temperatury,tylko ten kaszelek i zmieniony glosik.I mam wrazenie ze jest lekko zaflegmiony-jakby cos mu zalegalo gleboko w nosku,ale nic z tego noska nie leci.
Co moge zrobic zeby to sie nie przeobrazilo w cos powazniejszego?Co mu podac,jak czesto i ile?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: kaszelek i chrypka 28.04.12, 16:02
      Jeśli zachowuje się normalnie i ma apetyt, to nawet jeśli wystąpiłaby gorączka, to spokojnie poczekaj i poobserwuj. To może się nasilać jeszcze przez kilka dni, a potem kaszel będzie coraz mokrzejszy. Dziecko musi odkrztusić nagromadzoną wydzielinę. Bez paniki. O ile nie będzie jakichś nieprzewidzianych reakcji, typu dziecko leje się przez ręce lub ma duszności (mało prawdopodobne), to spokojnie poczekaj do poniedziałku.
      W razie wystąpienia problemu z zaczerpnięciem oddechu (też mało prawdopodobne) wzywasz pogotowie a dziecko wstawiasz do zaparowanego pomieszczenia (kabina prysznicowa) albo wystawiasz na dwór (na chłodne powietrze).
      Do nosa możesz wpuszczać wodę morską i tyle.
      W razie gorączki lepszy ibuprofen od paracetamolu (paracetamol słabo obniża gorączkę albo wcale)
    • kurpynka Re: kaszelek i chrypka 30.04.12, 23:14
      Po dwoch dniach nic sie nie zmienilo-nie jest ani gorzej ani lepiej.Rano dzwonilam do naszego lekarza (w UK nie ma pediatrow w przychodniach tylko GP ktorzy zajmuja sie wszystkimi-od niemowlakow do staruszkow) i na podstawie mojego opisu stwierdzil,ze wizyta nie jest potrzebna - kazal przyjsc jesli pojawi sie goraczka,lub synek bedzie mial problemy z oddychaniem.Nie wiem co mam robic-nalegac na wizyte u lekarza,czy rzeczywiscie nie ma takiej potrzeby?Synek jest wesoly,ma apetyt,ladnie wyglada.W dzien sporadycznie pokasluje-w nocy troche bardziej-ale nie jest to jakis straszny duszacy kaszel,tylko takie odkaslywanie po 2,3 razy.Wyraznie slychac,ze jest zaflegmiony,ma zmieniony glos.W nocy pochrapuje.Chcialam kupic cos w aptece ale uslyszalam,ze dla takich malych dzieci nie ma lekarstwa na kaszel,trzeba poczekac az samo przejdzie.Lekarz stwierdzil to samo.
      Ile czasu moze trwac taki kasze i czy mozna mu jakos pomoc pozbyc sie tej flegmy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka