Dodaj do ulubionych

Afty w buzi, a wcześniej kontakt z ospą

17.06.12, 21:17
Witam Pani Doktor,

mój 2,5 letni synek od 3 dni ma krostki/afty w buzi. Głównie na wewnętrznych wargach, policzkach i podniebieniu. Nie może jeść i często zgłasza,że boli go "w buzi".
26 maja, czyli około 20 dni przed wystąpieniem aft synek bawił się z dziewczynką, która po 2 dniach, czyli 28 maja zachorowała na ospę (krosty na całym ciele).
Czy należy wiązać afty w buzi z ospą? Całe ciało czyściutkie - ani jednej krostki. Nie ma gorączki, pogodny, chętnie się bawi. Zgłasza tylko ból w buzi i, co oczywiste, nie chce jeść.
Byłam dziś u pediatry (przypadkowa ze świątecznej pomocy lekarskiej) i jak tylko usłyszała o ekspozycji na ospę przepisała Heviran, choć zaznaczyła, że tylko profilaktycznie, bo krosty wyglądają na typowe afty, a nie na ospę.
Pani w aptece zasugerowała, że to dosyć obciążający lek i może warto najpierw posmarować te afty gencjaną i Aphtinem.
Pani Doktor, czy zdarza się przy ospie, że krosty są tylko i wyłącznie w buzi (jeśli tak, to jak często)? Czy zdarza się, że krosty najpierw są w buzi, a dopiero po kilku dniach na ciele?
Sama nie wiem, czy podać ten Heviran...? Od kontaktu z chorym dzieckiem minęły ponad 3 tygodnie. Jeśli to tylko afty, to czym je potraktować? Wystaczy gencjana i Aphtin, czy może coś innego Pani sugeruje?
Proszę o radę i z góry serdecznie dziękuję
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Afty w buzi, a wcześniej kontakt z ospą 17.06.12, 21:44
      nie jestem panią doktor, ale jestem mamą dziecka, którego pierwszym objawem ospy były właśnie zmiany w jamie ustnej (dziąsła, policzki), więc odpowiem częściowo na Twoje pytanie, że taki początek ospy jest jak najbardziej mozliwy
      • dolores113 Re: Afty w buzi, a wcześniej kontakt z ospą 17.06.12, 22:03
        Dzięki. Czy po zmianach w buzi wystąpiły również krosty na ciele? Jeśli tak, to w jakim odstępie czasu? Podawałaś Heviran? Może niepotrzebnie boję się tego leku.
        • ewa.misko-wasowska Re: Afty w buzi, a wcześniej kontakt z ospą 18.06.12, 08:42
          Witam,
          jak najbardziej ospa może zacząć się od zmian w jamie ustnej. Heviran można podać przez 5 dni, jego największa skuteczność jest po podaniu przy pierwszych zmianach. Okres wylęgania ospy to 9-21 dni, więc to rozpoznanie jest bardzo prawdopodobne. Poza zwykłymi aftami i ospą należy też wziąć pod uwagę opryszczkowe zapalenie jamy ustnej, które również leczy się Heviranem a zmiany w nim są bardzo bolesne, utrudniające przełykanie. Niezależnie od przyczyny leczenie miejscowe aftinem bądź gencjaną wodną można zastosować.
          Pozdrawiam serdecznie
        • b.bujak Re: Afty w buzi, a wcześniej kontakt z ospą 18.06.12, 11:15
          tak, rozwinęła się z tego klasyczna ospa z krostami wszędzie; nie pamiętam juz ile to trwało: jakoś 2 czy 3 dni...
          pamiętam, że to też był koniec czerwca, syn był w świetnej formie - nie podejrzewałam początku ospy i jeszcze się syn chlapał ze swoją kuzynką w ogródkowym baseniku - mieli "ospa party" niechcący :)

dodam, że używaliśmy gencjany na wodzie na zmiany zarówno te w buzi, jak i na pozostałe;
          heviranu nie podałam, choć pediatra sugerowała
    • dolores113 A jednak ospa 18.06.12, 22:23
      A jednak ospa. Dziś gorączka i drobne, czerwone krosty na dłoniach i pupie. Heviranu nie podałam. Zapytam mojej pediatry, co ona o tym leku sądzi.
      Poradźcie, co ze spacerami (oczywiście, po ustąpieniu gorączki). Mam na myśli spacery w wózku, po parku, a nie na place zabaw. Jest tak ciepło, że nie wyobrażam sobie siedzieć całymi dniami w domu.
      Pozdrawiam
    • dolores113 A jednak nie ospa 19.06.12, 12:32
      A jednak nie ospa. Byłam u naszej pediatry i zdiagnozowała chorobę bostońską, o której nigdy nie słyszałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka