dolores113
17.06.12, 21:17
Witam Pani Doktor,
mój 2,5 letni synek od 3 dni ma krostki/afty w buzi. Głównie na wewnętrznych wargach, policzkach i podniebieniu. Nie może jeść i często zgłasza,że boli go "w buzi".
26 maja, czyli około 20 dni przed wystąpieniem aft synek bawił się z dziewczynką, która po 2 dniach, czyli 28 maja zachorowała na ospę (krosty na całym ciele).
Czy należy wiązać afty w buzi z ospą? Całe ciało czyściutkie - ani jednej krostki. Nie ma gorączki, pogodny, chętnie się bawi. Zgłasza tylko ból w buzi i, co oczywiste, nie chce jeść.
Byłam dziś u pediatry (przypadkowa ze świątecznej pomocy lekarskiej) i jak tylko usłyszała o ekspozycji na ospę przepisała Heviran, choć zaznaczyła, że tylko profilaktycznie, bo krosty wyglądają na typowe afty, a nie na ospę.
Pani w aptece zasugerowała, że to dosyć obciążający lek i może warto najpierw posmarować te afty gencjaną i Aphtinem.
Pani Doktor, czy zdarza się przy ospie, że krosty są tylko i wyłącznie w buzi (jeśli tak, to jak często)? Czy zdarza się, że krosty najpierw są w buzi, a dopiero po kilku dniach na ciele?
Sama nie wiem, czy podać ten Heviran...? Od kontaktu z chorym dzieckiem minęły ponad 3 tygodnie. Jeśli to tylko afty, to czym je potraktować? Wystaczy gencjana i Aphtin, czy może coś innego Pani sugeruje?
Proszę o radę i z góry serdecznie dziękuję