Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

18.06.12, 18:19
Pani dr córka 4,5 lat w nocy z piątku na sobotę zaczęła gorączkować temp 39, w niedziele juz gardlo było czerwone, lekarz stwierdził anginę ( ja właśnie kończe antybiotyk z powodu aniny) i przepisał dziecku augumentin i w nd wieczorem podałam pierwszą dawkę, dziś rano w pon córka obudziła się z wysypką taką drobną jakby pokłuta igła, a buźka opuchnięta okolice noska i oczu, i jeszcze rano dostała augumentin , byłysmy u lekarza i lekarz po zbadaniu zlecił badania a podejrzewa uczulenie na antybiotyk, mononukleoze lub szkarlatyne (jak na razie język normalny) a gardło jak najbardziej anginowe, antybiotyk został zmieniony na ziinat
o to wyniki badań:
leukocyty 13,4 (4,1-10,9)
erytrocyty 4,42 (4,0-5,2)
hemoglobina 11,5 (11,5-15,5)
hemtaokryt 34,6 (35-45)
MCV 78,3 (76-91)
MCH 26 (26-31)
MCHC 33,2 (32,2-36,8)
płytki krwi 302 (140-440)
LYM % 27,4 (25-50)
MXD % 10,5 (0,2-12)
NEU % 62,1 (50-70)
LYM# 3,7 (0,6-4,1)
MXD# 1,4 (0-1,8)
NEU# 8,3 (2-7,8)
PDW 10,3
MPV 8,6 (8-12)
P-LCR 14,8 (15-35)
Obserwuj wątek
    • ewa1.2345 Re: Proszę o interpretację wyników 18.06.12, 18:27
      Pani dr tu ciąg dalszy wyników

Mikroskopowy rozmaz krwi
      Neutrofile pałeczkowate 1 % (1-5)
      Neutrofile segmentowane 57 % (45-68)
      Granulocyty kwasochłonne 7% (1-4)
      Monocyty 2 % (3-8)
      Limfocyty 33% (25-50)

AST 37 U/I (5-34)
      ALT 14 U/I (10-35)
      CRP 96 mg/l (0-6)

Jutro oczywiście zajrzymy do lekarza ale Pani zdaniem co to może byc , córce dzis juz temp zmalała bo ma do 38 teraz pod wieczór w ciągu dnia 37,4 i wyspka tez juz zelzała
      Czy jeżeli to szkaratyna czy zinnat to odpowiedni antybiotyk?
      Z góry dziękuje za odp
      Pozdrawiam
      • rulsanka Re: Proszę o interpretację wyników 18.06.12, 18:55
        Źle mi działa internet więc nie doczytałam reszty wyników przed wysłaniem wcześniejszej odpowiedzi.
        Jak najbardziej zinnat jest dobry na paciorkowca. Działa, bo temp. spadła. To, że infekcja poważna - potwierdza wysokie crp. Rozmaz krwi w normie. Antybiotyk trzeba brać co najmniej 10 dni przy paciorkowcu.
        AST - p. Doktor ostatnio odpowiadała na moje pytanie (syn, 4 lata, AST 38) i u dzieci normy AST są wyższe.
    • rulsanka Re: Proszę o interpretację wyników 18.06.12, 18:40
      Być może to szkarlatyna, bo właśnie wysypka wygląda jak ukłucia. W uczuleniach są raczej pęcherzyki.

Efekt antybiotyku powinien być widoczny w ciągu doby. Czy gorączka spada i samopoczucie się poprawiło?

Wyniki krwi są dobre, szkoda że crp nie zbadano, byłoby wiadomo coś więcej na temat infekcji. Przy mononukleozie byłaby limfocytoza, a tu mamy więcej neutrofili.
      • ewa1.2345 Re: Proszę o interpretację wyników 18.06.12, 19:01
        Dziękuje za odp

CRP jak i reszta wyników są w drugim poście, dopisałm gdyz omyłkowo pierwszy za szybko wysłałam ;)

CRP wysokie 96, temperatura teraz 38, a wciągu dnia 37,4-37,8 a to poprawa bo wczesniej co 4h do 39 było, ogólnie samopoczucie córki lepsze choć widać ze jest osłabiona, ale i bawiła sie normalnie w ciągu dnia, wysypka już lżejsza , na twarzy nie ma tego trójkata który jest przy szkarlatynie tylko oczka i nosek rano był opuchnięty i wysypka tez na twarzy a teraz juz lepiej tzn mniej

Pozdrawiam
    • ewa.misko-wasowska Re: Proszę o interpretację wyników 18.06.12, 20:28
      Witam,
      na podstawie morfologii trudno jednoznacznie stwierdzić czy to mononukleoza, gdyż charakterystyczne dla niej zmiany pojawiają się zwykle w drugim tyg. choroby. Biorąc pod uwagę wysypkę po Augmentinie jest to bardzo prawdopodobne. Dla mononukleozy charakterystyczny też jest obrzęk okolicy oczu (tzw. objaw Glanzmana). Uczulenie jest również możliwe - chociaż wysypka nie jest tak drobna. I ostatnie rozpoznanie - szkarlatyna - za nią przemawia charakter wysypki ("jakby pokłuta igłą). Jakiekolwiek rozpoznanie by nie było zamiana antybiotyku na Zinnat jest bardzo dobrym ruchem (nawet przy mononukleozie, która jest chorobą wirusową, ale może dojść do nadkażenia bakteryjnego i czasami w ciężkim przebiegu tej choroby zaleca się antybiotyk). Na podstawie badań i objawów trudno postawić w tej chwili ostateczne rozpoznanie. Może dalszy przebieg choroby będzie bardziej klarowny i wyjaśni wątpliwości.
      Pozdrawiam serdecznie
      • ewa1.2345 Re: Proszę o interpretację wyników 18.06.12, 20:53
        Dziękuje bardzo za odpowiedzi
        Zapomniałam jeszcze wspomniec , że w marcu córka dostała augumentin ES i po nim miała rozwolnienie i wtedy został odstawiony, może to przemawiać za alergią.
        Pozwole sobie zadać jeszcze pytanie,
        jeżeli to szkarlatyna to ile może utrzymywać się wysypka i kiedy w taka piekna pogode możemy wybrać się na spacer , no i w domu jest tez młodsza córka (3 latka) do kiedy wypatrywać u niej choroby? Bo cichutką nadzieje mam że się nie zarazi.
        Pozdrawiam i dziekuje
        • ewa.misko-wasowska Re: Proszę o interpretację wyników 18.06.12, 21:08
          Przy szkarlatynie wysypka utrzymuje się kilka dni, następnie może wystąpić łuszczenie się skóry opuszek palców. Okres wylęgania to 2-5 dni - tyle trzeba obserwować młodszą córeczkę. Biegunka po Augmentinie to typowa biegunka poantybiotykowa, która może wystąpić w trakcie leczenia antybiotykiem, ale też do kilkudziesięciu dni po - w leczeniu stosuje się przede wszystkim probiotyki.
          Pozdrawiam
        • ewa.misko-wasowska Re: Proszę o interpretację wyników 18.06.12, 21:10
          Jak córka przestanie gorączkować wieczorami można wychodzić na spacer (lepiej unikać upalnego słońca).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka