Dodaj do ulubionych

e cola u noworodka POMOCY!!!!

24.08.12, 22:49
Witam.
Mam problem bo nie wiem co mam robic i czy dobrze postepuje. 9 sierpnia bylam z dzieckiem u lekarza bo na PIERWSZE szczepienie< dziecko urodzilo sie 22.06.2012> lekarka go badala i osluchowo nic nie wyszlo ale zle wygladal bo byl blady zwazyla go i malo przybral na wadze <urodzil sie mial 4,600 i 63cm> bo wazyl 5,400 a 69cm ale byl nie cale 30min po jedzeniu i kupki nie robil. Kazala mu pobrac krew na badania i mocz. Wiec ze byla polozna od razu pobrala nam krew i wyniki wyszly ze Plytki krwi (ICD9:C66) podwyzdzone bo 436 x 10^3uL norma 130-400; NEU%(ICD9:C32) obnizone bo 10,2 % norma 27,0-51,0; LYM%(ICD9:C32) PODWYZSZONE BO 72,9% NORMA 38,0-60,0. A wszystko inne we krwi dobrze wyszlo Natomiast mocz pozniej zawiezlismy do badania ale z woreczka bo maly na siusial do woreczka a ja przelalam do pojemnika i wyszlo ze ma bakterie Escherichia coli 10^4 CFU/ml. Od razu jak tylko bylismy u lekarki to dostal antybiotyk ,,ZINAT" mialam dawac co 12 godzi po 3,5ml i tak przez 10 dni dostawal. 20.08 bylismy na kontroli i Stas przybral na wadze bo wazyl 5,520 ale tez oczywiscie byl po jedzeniu i nie robil kupki. Lekarka powiedzial ze jak nic sie nie bedzie dzialo i bedzie przybieral na wadze to za 2 tyg moge go zaszczepic a za 3 na pobranie krwi i mocz Ale czy nie zawczesnie na ta szczepionke powinnam dluzej poczekac?? Czy z moim dzieckiem dzieje sie cos zlego?? Bo co lepsze moja tesciowa do mnie dzwonila i powiedzial ze rozmawiala z jakim lekarzem polozna z rodziny i z kims tam jeszcze i ze ona miala 4 dzieci i ze nie powinnam szczepic dziecka bo to za wczesnie po antybiotyku i wogole mam juuz straszny metki w glowie co robic PROSZE POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak cos jeszcze nie napisalam to posze pytac tylko pomozcie mi:(!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • olarawa Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 24.08.12, 22:56
      Aha i jeszcze zapomnialam dodac ze po Stasiu ogolnie nie bylo nic tak widac no moze tylko tyle ze strasznie plakal ale to od kolki tak mi sie wydaje bo strasznie sie prezyl i nie dawal sie do brzuszka dotknac jak go bol zlapal teraz zaczelam mu podawac sab simplex to juz jest co raz lepiej z dnia na dzien bym powiedziala ze przechodzi. I od razu inne dziecko sie robi.
      • kasiol81 Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 24.08.12, 23:16
        Nie powinno się pobierać moczu do woreczka, a tym bardziej go później przelewać, mocz tak pobrany = niewiarygodny.
        • yoka1 olawa 25.08.12, 23:14
          przechodziłam te same rozterki co Ty. więc świetnie Cię rozumiem.

Po pierwsze - dokładnie umyj małego i łapcie mocz do 2 oddzielnych pojemników, na posiew ze środkowego siku i na posiew serio wystarczy kapka, na ogólny trzeba nieco więcej. U takiego małego łatwo jest łapać. Nic nigdy nie przelewaj.

Po drugie - zawieźć trzeba mocz jak najszybciej, najlepiej w ciągu 30min, do laboratorium, bo im dłużej stoi, tym więcej bakterii w nim się namnaża

po trzecie - jak w moczu są bakterie poniżej 10 do potęgi 5, zwłaszcza jak nie ma żadnych objawów infekcji, to nie podaje się żadnego antybiotyku, najlepiej powtórzyć badanie, bo może to być zwyczajne zanieczyszczenie moczu czyli wynik fałszywy

po czwarte - weź skierowanie do nefrologa dziecięcego, on pokieruje i powie, co i jak badać i co i jak robić

po piąte - nie szczep dziecka tak szybko po antybiotyku, odczekaj min 5-6 tyg, jeszcze opóźnione szczepienie nikomu krzywdy nie zrobiło. I zanim zaszczepisz, zrób badanie moczu, aby mieć pewność, że coś się nie dzieje bezobjawowo, lepiej dmuchać na zimno.

po szóste - spokojnie, u małych chłopczyków często są takie niejasne wyniki moczu i potem się to normuje, jeśli nie idzie to w parze z jakąś wadą układu moczowego, ale o tym musisz podyskutować z nefrologiem.
          • madziulec Re: olawa 28.08.12, 13:56
            Ale piszesz bzdury.

Zakażenie układu moczowego jest przy bakteriach 10^4. Wcale nie 10^5, tylko trzeba popatrzec też na badani eogólne moczu.
            Radziłabym sie podszkolić.
            Przy okazji wcal enie trzeba do żadnych dwóch oddzielnych pojemników, co za pomysły...
            • hanusina_mama madziulec 28.08.12, 14:29
              Czy możesz podać źródło tych informacji? Jestem raczej na bieżąco w tym temacie i wg mojej wiedzy znamienny bakteriomocz to 10^5
              • madziulec Re: madziulec 29.08.12, 16:13
                A wiesz, popatrz choćby www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=12055&_tc=72309BB2EAEF2E39D4836E5634B10D9A a jako że cewnikiem zwykle nie pobieramy moczu z powodów oczywistych....
                • hanusina_mama Re: madziulec 29.08.12, 17:57
                  Publikacja MP z roku 2000, piśmiennictwo z lat dziewięćdziesiątych.
                  Mój podręcznik jest z roku 2012.
                  • madziulec Re: madziulec 29.08.12, 20:34
                    Podaj tytuł ;)))
                    Narazie ja podałam cokolwiek. Pewne standardy ida w kierunku, by byc bardziej ostroznym (w tym np. po jednym zakażeniu NORMALNY lekarz robi komplet badan w kierunku wykluczenia wad układu moczowego). Do tego o zakażeniu nie świadczy jak juz zapewne wiesz sama znamienna ilośc bakterii w moczu. Ale moze o tym TWÓJ podręcznik nie napisał???
                    • hanusina_mama Re: madziulec 29.08.12, 23:01
                      Trudnym jesteś rozmówcą. Złośliwym.
                      Interna Szczeklika 2012.
                      Normalny lekarz nie robi kompletu badań, żeby wykluczyć wady układu moczowego po pierwszym epizodzie zum u dziecka.
                      • madziulec Re: madziulec 30.08.12, 09:27
                        Numer katalogowy: 645636
                        Wydawnictwo: Medycyna praktyczna
                        Data wydania: 2012-08-19

I Ty juz ja szczegółowo wyczytałąś :PPPPP
                        Dziękuję ;) Szczegółowość i złośliwość to moja pasja zyciowa ;)
                        A Ty .. zamiast dziamgotać, pomóż koleżance, chyba, że... nie umiesz??????
            • yoka1 madziulec 28.08.12, 21:11
              Ty się dokształć. 10 do potęgi 4 nie jest leczone i nie jest uznawane za żadne zakażenie.
              A 2 pojemniki są potrzebne w moim mieście, bo mam 2 skierowania na ogólny i na posiew i tak sobie życzą. Jak robię prywatnie w "Diagnostyce", to zawożę w 1 pojemniku, dla Twojej ciekawości.

Madziulec, nie tylko Ty masz dziecko z takimi problemami i nie sugeruj, że jesteś mądrzejsza od nefrologów dziecięcych.
              • madziulec Re: madziulec 29.08.12, 16:17
                To ja Ci radze, Ty się dokształć. A jak Twoja wiedza będzie na poziomie mojej i będziesz pisac o zakażeniach ukłądu moczowego artykuły i będziesz mieć stronę o ZUM, do której odnosi się wikipedia to pogadamy ok??? :P

PS
                Przestań się popisywac tym, że robisz cos prywatnie. To naprawde nie powód do popisów.
                A od wielu nefrologów jestem mądrzejsza co już wykazywałam na forach gazeta.pl wielokrotnie. I pewnie o tym nei wiesz, ale na forum nei od dziś udzielam informacji o ZUM, refluksie itp.
                • won-ia Re: madziulec 29.08.12, 19:01
                  Mogę prosić o odpowiedź:) Robić po raz 3 posiew?Czy uznać,że wszystko jest ok? Moje pytanie kilka postów niżej zostało niezauważone a niewiem co robić.Bakterie wyszły 10do 3 lub do 2. W pierwszym posiewie wysżły 4 bakterie a w drugim 3 i inne...Lekarz pewnie uzna,że nie jest ich dużo i nie trzeba robić ja jednak się martwię,że może ma ZUM.
                  • madziulec Won-ia ;) 29.08.12, 20:39
                    zadałam Ci kilka pytań. Postaraj sie na nie odpowiedzieć.

A ciotkami forumowymi się nie przejmuj, nie ma to jak wleźć komus na ambicję. Tu każdy mundry, tylko nikt nei ma odwagi przedstawić się imieniem i nazwiskiem i byc odpowiedzialnym za to co pisze.
                    • won-ia Re: Won-ia ;) 29.08.12, 21:07
                      madziulec napisała:

> zadałam Ci kilka pytań. Postaraj sie na nie odpowiedzieć.
                      >
                      > A ciotkami forumowymi się nie przejmuj, nie ma to jak wleźć komus na ambicję. T
                      > u każdy mundry, tylko nikt nei ma odwagi przedstawić się imieniem i nazwiskiem
                      > i byc odpowiedzialnym za to co pisze.
                      >
                      Dzięki:)
                • yoka1 Re: madziulec 29.08.12, 19:36
                  > A od wielu nefrologów jestem mądrzejsza co już wykazywałam na forach gazeta.pl
                  > wielokrotnie. I pewnie o tym nei wiesz, ale na forum nei od dziś udzielam infor
                  > macji o ZUM, refluksie itp.

ależ wiem, jak i to, że już nieraz Cię pogoniono na różnych forach za madrowanie się na temat ZUM, wyników moczu itp.
                  Skoroś taka mądra, to czemu nie poszłaś na medycynę? Na studfa nigdy za późno, a potem specjalizacja nefrologia i będziesz głosić swoje mądrości...za kasę, a nie za darmo na forum.
                  • madziulec Yoka dzieciaku... 29.08.12, 20:32
                    Poczytaj o kryteriach przyjęcia na medycynę. Potem poczytaj o wieku maksymalnym.
                    A potem nie dziamgocz;) Dziekuje ;)
                    • yoka1 Re: Yoka dzieciaku... 30.08.12, 11:14
                      wypraszam sobie wyzywanie mknie od jakichs "dzieciaków"!!!

I chwała, że jest ot ograniczenie, bo z takąosobą nie chciałabym mieć do czynienia nawet gdyby mi dopłacali za skorzystanie z Twojej wątpliwej porady...
    • madziulec Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 25.08.12, 10:40
      Takie pobieranie moczu to można w ogóle sobie podarować i wpisac w wynik cokolwiek (e.coli zwykle wyjdzie).
      Możesz jeszcze napisać, że dziecka nie umylaś i sie wcale nei zdziwię.

Zbadaj mocz: badanie ogólne i posiew ale pobierz tak jak powinno to być pobrane (dziecko umyte, napletek lekko odciągniety i mastka usunieta, mocz pobrany do pojemnika a nie jakies woreczki do kitu).
      • olarawa Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 25.08.12, 21:46
        madziulec: Dziecko przed pobraniem moczu dokladnie umylam!!! Skad ja mogla wiedziec ze tak nie wolno robic skoro to moje pierwsze dziecko a poza tym w przychodni mi tak powiedzialy zebym zrobila i tak zrobilam! Nie rob juz ze mnie jekiejs zlej matki. Ja chce dla Swojego Syna jak najlepiej. Kazdy czlowiek popelnia bledy i na nich sie uczy. Nie wiedzialam ze tak sie nie robi ale teraz juz bede wiedziala bo poczytalam i juz wiem jak mam dziecku pobrac mocz do badania. Nikt nie jest idealny.
        • paniusia.aniusia Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 26.08.12, 21:11
          Woreczek do posiewu absolutnie zakazany. Ja teraz "łapię" bezpośrednio do pojemnika a i tak mimo wcześniejszego umycia czasem trzeba powtarzać bo różne bakterie wychodzą.
          Dziwię się , że lekarz tak od razu dał lekarstwo.
        • madziulec Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 28.08.12, 13:59
          Ni erobie z Ciebie złej matki ale skoro teraz mogłas zapytac to TYM BARDZIEJ mogłas zapytać wczesniej jak pobrac mocz.
          W przychodni oleja temat, bo jest im to obojetne czy w badaniu wyjda bakterie i czy TWOJE dziecko dostanie potem antybiotyk niepotrzebnie przez TWOJE zaniedbanie i tyle. Taka prawda. Pisze Cio może mało sympatycznie, waląc prawde między oczy, ale taki już jest mój styl i koniec.

W mojej sygnaturce masz stronę o problemach w układzie moczowym, jest tez tam jak pobrac mocz i wiele różnych informacji
          • won-ia Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 29.08.12, 14:13
            Co zrobić jak wyszło po raz drugi mieszana flora bakteryjna w dwóch posiewach? Mocz pobrany po umyciu i w locie do pojemnika jałowego. Badanie ogólne ok. Jedynie apetyt słaby i małe przyrostu u 4misięcznego dziecka. Uznać za zanieczyszczenie próbki lub nieprawidłowe przechowywanie? Do analizy mocz oddałam o 8 rano a na wyniku mam napisane,że analiza zaczęła sie o 12.30...Mały ma jeszcze poszerzone światlo kielicha w jednej nerce.
            • madziulec Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 29.08.12, 20:37
              Ile wynosi poszerzenie?
              Jak wygląda napletek?
              Jak przy tym posiewie wygląda badanie ogólne moczu? Jak zachowuje się dziecko ? (jedzenie, temperatura, zachowanie - czy jest spokojnie, grzeczne itp, czy może cos jest niepokojacego??)
              • won-ia Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 29.08.12, 21:04
                madziulec napisała:

> Ile wynosi poszerzenie?
                > Jak wygląda napletek?
                > Jak przy tym posiewie wygląda badanie ogólne moczu? Jak zachowuje się dziecko ?
                > (jedzenie, temperatura, zachowanie - czy jest spokojnie, grzeczne itp, czy moż
                > e cos jest niepokojacego??)
                >

-poszerzenie wynosi 3,3mm to dużo?
                -napletek chyba ok,chociaż ciężko mi go zsunąć by umyć dokładnie cewkę do badania.
                -badanie ogólne w normie leukocyty 1-2,nabłonki płaskie -pojedyncze,jedynie ph ma 8.
                -jedzenie tragedia od 3tyg.pręży mi się przy piersi,przez 2,5 miesiąca przybierał ok potem 70g na tydzien,nawet z łyżeczki nie chce jeść. Raczej jest niespokojne w porównaniu do mojej córeczki. Ma podejrzenie nietolerancji laktozy. Czasami ma stany podgorączkowe i bardzo mu się poci główka.
                • won-ia Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 29.08.12, 21:22
                  Jeszcze co zauważyłam to 3tygodnie temu dostał antybiotyk na angine ropną TAROMENTIN i po skończeniu antybiotykoterapii przez 2tyg. ładnie mi przybrał bo aż 700g.Obecnie znowu to samo w dzien nie chce piersi i dokarmiam go z łyżeczki jak mogę Nutramigenem jakby miał nietolerancje laktozy. Karmienie to koszmar który trwa 4miesiące gdyby było to ZUM to chyba teraz wyszły by dużo więcej bakterii. niż do potęgi 3..? Posiew było robiony pierwszy po tygodniu od skończenia antybiotyku a drugi po 3tygodniach.
                  Dodam jeszcze,że raz byłam na IP i tam był akurat nefrolog który obejrzał małego i powiedział,że to napewno to nie ZUM tylko jak bez wyników i żadnych badań może tak pochopnie powiedzieć,że napewno nie ma ZUM.
                • madziulec Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 29.08.12, 22:25
                  To bardzo małe poszerzenie. W granicach normy (norma jest do 1 mm). I pewnie iles przypadków podobnych jak Twojego dziecka jest w ogóle niewykrywanych.
                  Skoro cięzko zsuwać napletek to moze być tak że bakterie sa spod napletka (ale absolutnie nie namawiam Cie na zsuwanie na siłę). Przemysl, by przy jakiejś wizycie u lekarza poprosić o maśc z hydrokortyzonem, bardzo ładnie uelastyczni anapletek, przez to potem jest łatwiej zsuwać (mówię z własnego doświadczenia).
                  pH 8 może wynikac z tego jak się dziecko odzywia (o diecie nic nei napisałaś) i wąłściwie raczej ja bym wnioskowała w ten sposób, szczególnie, że pozostałe parametry ok
                  Pocenie główki - popatrz z poziomem wit. D. (z tego co pamietam, ale poszukaj, bo moje dziecko ma jednak juz lat 8, więc nei jestem a bieżąco).

Ogolnie - wg mnie błąd pobrania. Ale może to być jednak problem niezciągalnego do końca napletka.
                  Jak podkreslam za każdym razem - lekarzem nei jestem , więc upewnij sie u lekarza.
                  • kiki1981 Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 29.08.12, 23:37
                    A ja może wtrące słowo. Mam dwie córki i nie wiem jak to jest z myciem chłopaków do badania. Napiszę o swoim doświadczeniu z Zum. Córka starsza jak miała niecałe 3m przestała przybierać na wadze, stała się płaczliwa, nie miała ochoty ssać piersi. Lekarz zbagatelizował jej stan tłumacząc że dzieci tak mają itp. Wylądowaliśmy w szpitalu z powodu odwodnienia. Młoda miała wynik 10^7, leczona przez 2 tyg w szpitalu antybiotykiem. Po powrocie ze szpitala co miesiąć pobierałam młodej mocz. Budziałam młodą wczesnym rankiem, myłam dokładnie, jałowym gazikiem przemywałam krocze riwanolem i czekałam na siku. Lapałam sierodkowy strumień do jałowego pojemnika i szybko zanosiłam do laboratorium. Jak córka miała rok baktrie pojawiły się znowu 10^4.Lekarz zlecił antybioty i skierował nas na cystografię mikcyjną aby wykluczyć złą budowę anatomiczną układu moczowego. Mała ma wszystko na miejscu tak jak trzeba. Teraz ma niecałe 3 latka i zum już nigdy się nie pojawił. Moja druga córka niedługo kończy roczek i ostatnio wysoko gorączkowała. Zlecono nam dadanie moczu. Dobrze dziecko umyłam, przetarłam riwanolem i ...nakleiłam jałowy woreczek. Wynik wyszedł dobry,brak bakteri w moczu. Wydaje mi się, że bardzo ważne jest to jak podmyjem dziecko a nie sposób pobrania. W szpitalu córce też naklejali woreczek ale wcześnie myli ją w wodzie z nadmanganianem potasu i przecierali oktinoseptem.

Ps. Madziulec myśmy już kiedyś omawiały mój przypadek....
                    • won-ia Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 30.08.12, 06:35
                      Dzięki:) Synek pije z piersi i dokarmiam go łyżeczką Nutramigenem. Podaje wit.C na zakwaszenie moczu. Napletek mi ciężko troszkę zsunąć aby umyć ujście cewki moczowej może tutaj jest problem ale na siłę nic nie robię bo boje się,że mu coś rozerwie i jak za bardzo się staram dobrze umyć robi się czerwony. Dziękuje za odpowiedź.

kiki u dziewczynek zdecydowanie łatwiej jest umyć do badania( mam doświadczenie bo mam też córeczkę) a chłopca dużo trudniej przynajmniej w moim wypadku:) Może tutaj tkwi problem,że wychodzi mieszana flora bakteryjna bo z spod napletka nie mogę nic umyć...
                      • madziulec Re: e cola u noworodka POMOCY!!!! 30.08.12, 09:24
                        Dobrze by było rzeczywiście trochę tym hydrokortyzonem i potem spróbować odsunąc, dobrze umyc i zorbic badanie.
                        Powinno byc ok.
                        Aha, uwazaj z podawaniem wit. C, potrafi robic złogi w nerkach (kamienie), więc to nei do końca jest takie super.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka