Dodaj do ulubionych

wysypka na stopach

09.10.12, 08:38
Witam serdecznie. Moja córka (lat 4,5, 15,5 kg, raczej niejadek) tydzień temu zakończyła przyjmowanie antybiotyku (sumamed). Pediatra przepisała go, gdyż mała nie mogła pozbyć się chrypki i kataru, który dodatkowo zaczął osiadać na oskrzelach. Oprócz sumamedu córka dostawała też clemastinum (2x dziennie) i tussipect. Choroba przeszła, mała pokaszlała jeszcze przez parę dni i w zeszły poniedziałek poszła do przedszkola. W piątek znowu pojawiła się chrypka, wodnisty katarek, więc na wszelki wypadek dałam jej calcium i clemastinum na noc. Córka straciła apetyt, jest drażliwa, a wczoraj zauważyłam na jej stopach wysypkę (drobne czerwone krosteczki, jakby pokrzywka). Nie ma gorączki. Proszę o poradę, co robić w tej sytuacji. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: wysypka na stopach 09.10.12, 11:50
      Zajrzyj do jamy ustnej, czy nie ma czegoś w stylu aft. Objawy (stopy, brak apetytu) wskazują na chorobę bostońską, to taka stosunkowo niewinna wirusówka.

Tak swoją drogą, podawanie antybiotyku przy braku poważnej choroby, niejako zapobiegawczo, to strzał w stopę :(
      Dopóki dziecko nie gorączkuje i jest w dobrym stanie ogólnym to lepiej poczekać, zrobić badania krwi dla pewności i poczekać. Bo antybiotyk osłabi dziecko dużo bardziej niż dodatkowe 2 tygodnie kaszelku.
      • dida321 Re: wysypka na stopach 09.10.12, 20:58
        Tak wiem. Z tym antybiotykiem to nie był dobry pomysł. Przez dwa tygodnie go uniknęłyśmy, potem jednak pediatra kazała dać, mimo że nie miałam ochoty...
        Co do wysypki. Ze stóp prawie zeszła. Pojawiła się za to na kolanach, łokciach i dwie krostki na buzi. Gorączki nie ma nadal. Brak apetytu i rozdrażnienie trwa.
        • ewa.misko-wasowska Re: wysypka na stopach 10.10.12, 10:01
          Witam,
          objawy jak najbardziej sugerują chorobę bostońską, ale na pewno może to potwierdzić pediatra w trakcie badania.
          Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka