Dodaj do ulubionych

Biegunka z krwią (?)

15.10.12, 13:49
Witam,
synek, niespełna trzyletni przedszkolak, ma dziś trzeci dzień biegunki. Najpierw wypróżnienia były częste (7 na dobę), o biegunkowym zapachu, z niestrawionymi resztkami pokarmu, ale o normalnej konsystencji, potem luźne, zielonkawe, nadal o zapachu biegunki. Dziś wodniste, o różowawym odcieniu i kompletnie innym zapachu - jak dla mnie to zapach podobny do krwi, dziwnie słodkawy (przepraszam, ale kojarzy mi się z porodem...)
Bez gorączki, ale brzuszek boli. Zjada mniej niż zwykle - sucha bułeczka, banan. Pije. Podaję smectę i dicoflor.
Szczepiony na rota, mimo wszystko przechodził go już dwa razy.
Czy podbarwienie krwią (o ile to krew) jest normalne? No i ten dziwny zapach.
Mogę jeszcze obserwować, czy powinnam się zgłosić do lekarza?
Jak nie urok...
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Biegunka z krwią (?) 15.10.12, 17:28
      Witam,
      przy zwykłych wirusowych zakażeniach przewodu pokarmowego mają prawo pojawić się smużki krwi, ale przy takich objawach warto sprawdzić posiew kału. A jeżeli w ciągu ostatnich 3 miesięcy synek otrzymywał antybiotyki to też dobrze by było sprawdzić toksyny Clostridium difficile, bakterii odpowiedzialnej m.in. za biegunki poantybiotykowe, które mogą być krwiste.
      Pozdrawiam serdecznie
      • dolores113 Re: Biegunka z krwią (?) 18.10.12, 23:10
        Dziękuję serdecznie Pani Ewo.
        Oddaliśmy kał na posiew i byliśmy u pediatry. Podejrzewa salmonellę. Po 4 dniach biegunki pojawiła się lekka gorączka (38). Po dobie odeszła sama. Dziś już siódmy dzień biegunki, nadal w stolcu śluz z krwią (różowa, nie żywa). Dziecko blade i zmęczone, ale nie odwodnione. Dużo pije. Je mało, ale zawsze na dobę zje jedną kajzerkę, banana i zupkę ryżowo marchwiowo ziemniaczaną. Zjada też chrupki kukurydziane. 7 dni to długo... Ile to jeszcze może potrwać? Zaczęłam się niepokoić. Dotychczasowe biegunki (rota) trwały max 5 dni. Teraz nie widać końca. Podaję Smectę i Enterol. Dodać Dicoflor, czy już nie mieszać? Do pediatry pójdę jak będą wyniki posiewu.
        Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka