Dodaj do ulubionych

dieta na zaparcia

08.01.13, 21:04
Córka ma 3,5 roku. Od ponad roku walczymy z zaparciami, przerabialiśmy lactulosum-5 miesięcy, ostatnio debridat i duphalac, nic nie pomaga. Czopki kiedyś działały, teraz już nie. Jedynie szare mydło, ewentualnie lewatywa.

Już nie wiem co robić, czy mogłaby mi pani polecić jakąś dietę ?
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: dieta na zaparcia 08.01.13, 23:31
      Córke leczyłam kilka lat, wiem coś na ten temat.Dieta bogata w owoce warzywa,surówki tylko nie marchew gotowana, pieczywo ziarniste mało słodyczy kompot z suszonej sliwki,dużo wody,kasze jaglana,gryczana zero ryżu bananów mięsko lepiej gotowane duszone pieczone,kefir,maślanka,jogurt wybierać te z żyw kult bakteri.Codziennie na czczo szklanka przegotowanej letniej wody z miodem.Probiotyki.Lactulosa jeżeli nie pomaga prawdopodobnie została źle dobrana dawka, dajemy taką żeby stolec był 1-2 dziennie.Jeżeli się nie uda w co wątpię zakładając że młoda nie cierpi na żadne choróbsko to czas na Forlax tylko że musi byc odpowiednio dużo płynu w przeciwnym razie narobi tylko szkody...Weź się za to solidnie, bo to już nie żarty,myślę że ma juz zaparcia nawykowe prawdopodobnie sama wstrzymuje.Lewatywy czy czopki rozluźnią jelita ktore w ogóle nie będą pracować same tylko po podrażnieniu i dopiero się zacznie nie rób tego...Jeżeli pomimo wszystko się nie uda trzeba ją diagnozować w poradni gastro.
      • angela10086 Re: dieta na zaparcia 09.01.13, 10:23
        jesli leki nie pomagaja to odwiedz poradnie chirurgiczna, u nas corcia sie meczyla od urodzenia. Brzuszek ma bardzo wzdety, tak ze nie mozna palcami zbadac go. Do tego doszedl stan zapalny jelit. Corcia jest diagnozowana w kierunku choroby hirszprunga, wlew kontastowy pokzala dodtakowa petle jelitowa, pierwsza biopsja brak unerwienia. Szykujemy sie do drugiej biopsji, jak ta wyjdzie podobnie to niestety czeka nas bardzo powazna operacja.
        PS. U nas jest lepiej po dicomannie junior oraz espumisanie
    • eronus Re: dieta na zaparcia 09.01.13, 13:53
      jeżeli pije mleko modyfikowane to ogranicz dawkę mleka do porannego ok 150 ml i tyle samo na noc. Więcej nie dawaj. Wysadzaj regularnie codziennie o tej samej porze najlepiej po posiłku. Jak nie chce "wysiadywać" to zajmij ją czymś. U nas sprawdzały się jakieś proste gry na komórce.
    • ewa.misko-wasowska Re: dieta na zaparcia 09.01.13, 15:06
      Witam,
      z dietą bogatoresztkową należy uważać u dzieci, u których rytm wypróżnień jeszcze nie jest uregulowany, bo może nasilić problem. Laktulozę podaje się w dawce 2-3 ml/kg masy ciała/dobę - proszę się upewnić czy dawka nie była za mała. Z długotrwającym zaparciem warto udać się do gastroenterologa. W diecie polecam gotowane buraczki i suszone (najlepiej zalane wodą i zmiksowane) śliwki. Czopki mogą już nie działać z powodu "przyzwyczajenia" do ich stosowania. Poza tym jak są twarde masy kałowe, to czopek tylko prowokuje do wypróżnienia, które wtedy może być bolesne, a ideą jest utrzymywanie odpowiednio miękkiej konsystencji stolca.
      Pozdrawiam serdecznie
    • kowal-esia Re: dieta na zaparcia 10.01.13, 13:41
      Dziękuję za odpowiedzi. Śliwki już kiedyś stosowałyśmy, przyjadły się małej. Ale kupiłam wczoraj , może te zmiksowane z wodą spróbuję albo kompot.

Byliśmy wczoraj u kolejnego pediatry, dostaliśmy skierowanie właśnie do poradni gastroentologicznej.

Myślę że są to też psychologiczne zaparcia, córka boi się robić kupy na sedes.

Jednak Od trzech dni sukces, wieczorem czytamy książki, zakładamy pieluchę ( wybór małej- ja się cieszę że chociaż do pieluchy chce spróbować) i w trakcie czytania była kupka, po trochu ale była. Aż mi ulżyło że nie musiałam wkładać tego mydła i patrzeć jak płacze. Widziałam że był to wielki wysiłek dla niej wczoraj i przedwczoraj ale udawałam że nie widzę i czytałam dalej. Córcia zrobiła i powiedziała mamo udało się bez czopka ! Troszke bolało mnie ! ja się bardzo ucieszyłam, ucałowałam ją, mała powiedziała, ze jutro też spróbuje ...
      Wczoraj pani doktor poleciła nam tylko melisę dla uspokojenia córki, że może się odblokuje, powiedziała że te syropy rozleniwiły żołądek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka