Dodaj do ulubionych

3 krostki - ospa

09.02.13, 22:40
Witam! Mam takie pytanie moi synowie przechodzą teraz ospę. Starszego bardzo wysypało, a młodszy ma tylko 3 krostki. Mały w czasie wykwitów brał antybiotyk. Czy to mogło zahamować wysyp? Proszę Was napiszcie co podawałyście dzieciom przy ospie i oczywiście czym smarowałyście krosty?
Dziękuje i pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • m_yszore_k Re: 3 krostki - ospa 09.02.13, 22:49
      No to ja może się wypowiem, bom na czasie :). Smarowałam pioktaniną (wodny roztwór fioletu gencjanowego) - super zasusza i łagodzi świąd, tyle że okropnie brudzi (najlepiej dziecko smarować w rękawiczkach i jak podeschnie na ciele, ubierać malucha). Myłam normalnie, 2 x dziennie (szybciutki prysznic samą wodą lub szarym mydłem). Broń boże pudrodermem - ponoć powoduje ,,zatykanie" krost, przez co sprzyja nadkażeniom bakteryjnym. Natomiast jeśli swiąd jest bardzo silny (tak miałąm w nocy z córeczką, starszy synek przeszedł bardzo łagodnie) - podawałam klemastynę (na receptę). Można też zyrtec. Bez recepty jest: fenistil w kroplach - też działał. Pediatra zaleciła też wapno 3 x dziennie po 5ml (dla 4,5 latka) oraz 1 x dziennie rutinoscorbin.
    • aleksandra1977 Re: 3 krostki - ospa 09.02.13, 23:34
      zdaza sie, raczej rzadko, ze ospa objawia sie kilkoma krostkami.
      Wydaje mi sie, ze antybiotyk nie dziala na wirus ospy i nie mial wplywu na ilosc pojawiajacych sie krostek.
      Stosowalismy punktowo wodny roztwor gencjany, a w razie uporczywego swiadu podawalam hydroksyzyne (na recepte), bo zyrtec nie pomagal.
      2x dziennie szybki prysznic, bez siedzienia w wodzie i delikatne osuszanie ciala recznikiem.
    • gabi.0 Re: 3 krostki - ospa 10.02.13, 09:14
      Córki chorowały latem. Krosty spryskiwałam, octonisptem. Dodatkowo, dwa razy dziennie (w pierwszych dniach) robiłam krótkie, parominutowe, kąpiele w nadmanganianie potasu- rewelacyjnie goił krosty. Na twarz (u starszej 4-letniej córki )tez robiłam okłady z nadmananganianu potasu - również dwa razy dziennie (na początku, a potem 1 raz dziennie) , na kilka minut.
      Wszystko bardzo ładnie się wygoiło, zero śladów, mimo sporego wysypu. Starszej podawałam przeciwświądowo atarax w syropie - hydroksyzyna. Obie córki dostawały heviran - w odpowiednich dawkach,od pierwszych krost, przez 5 dni.
      Najskuteczniejsze wydawały mi się te mini kąpiele w nadmanganianie potasu -super chłodziły (było upalne lato), wygasały stan zapalny-jeśli krostki zaczerwieniały się, przyśpieszały gojenie się krost. Mały minus tych kąpieli -niewielkie zażółcenie ciała, ale ono samo znikało.
      • pinia82 Re: 3 krostki - ospa 10.02.13, 12:11
        u nas dziś pierwszy wysyp krostek (starszy 4,5) podalam od razu neosine, kupiłam jakiś variderm ale wydaje mi się że kiepsko dziala, wiem że można i sudocremem smarować, starszy bierze aktualnie aerius ze wzgl, na alergię więc strasznie sie nie drapie, gorączki na razie brak, ospa chyba od wczoraj bo pierwsza kropka za uchem (myślalam, że uczulenie).
    • ewa.misko-wasowska Re: 3 krostki - ospa 10.02.13, 22:08
      Witam,
      antybiotyk raczej nie miał wpływu na tak łagodny przebieg ospy. Co do zmian to faktycznie szybkie kąpiele, dobre osuszenie, wodny roztwór gencjany a na świąd polecam Hydroksyzynę (chociaż Clemastinum i Fenistil też mogą być, ale z doświadczenia obserwuję, że słabiej działają przeciwświądowo).
      Pozdrawiam serdecznie
    • czarna_12 Re: 3 krostki - ospa 15.02.13, 22:54
      starszej smarowałam pudrodermem masakra nie polecam.Młodszej juz fioletem może brudzi ale chociaz mam pewnośc że krostki sie nadkażą.Ja jako dziecko przeszłam ospę mając wszystkich krostek 15.Czy u młodszego to na 100%ospa bo 3 krostki to aż nie do uwierzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka