Dodaj do ulubionych

Badanie ABR latencje

05.03.13, 10:47
Witam serdecznie,
Wczoraj miałam pierwsza probe podejscia do ww badania. Gdy jechalysmy na badanie moja corka zasnela bardzo gleboko, jako ze byl to zwykly czas jej snu. Corka nie obudzila sie gdy ja rozbieralam i ustawialam. Wtedy "zajęła się" nią osoba, która miała wykonanać badanie. Zaczęła z taką intensywnością i wyglądało to na wściekłość trzeć jej czółko i miejsca za uszami, ze córka w końcu przebudziła się z płaczem. Oso ba która miała wykonanać badanie powiedziała, ze tak musi być, ze skóra musi być starta do pierwszej krwi.!?! Tarła więc te miejsca jakimś peelingiem, a poźniej przetarła to wszystko spirytusem...Córki po tym wszystkim nie udało się uśpić, podejrzewam, że ja również nie zasnęłabym po takim potraktowaniu. Przeszukiwałam internet w poszukiwaniu odpowiedzi, czy takie "przygotowanie" do badania ABR (latencje) jest normalne, czy nie wystarcza czasem tylko przetarcie skóry spirytusem jak przy badaniu EKG. Nie znalazłam jednak odpowiedzi. Uprzejmię proszę o informacje, czy takie tarcie skóry aż do krwi jest konieczne przy badaniu ABR.
Obserwuj wątek
    • johanka79 Re: Badanie ABR latencje 05.03.13, 21:15
      mój synek miał to badanie dwukrotnie w szpitalu w Poznaniu i nikt mu skóry do krwi nie zdzierał! dziwne
      • msdakini Re: Badanie ABR latencje 05.03.13, 21:18
        Dziekuje za odpowied. A moglaby Pani uprzejmie opisac pokrotce jak wygladalo przygotowanie do tego badania?
        • johanka79 Re: Badanie ABR latencje 06.03.13, 20:57
          jasne, synek musiał mocno spać, niestety nie było łatwo go uśpić, więc dostał wlewkę z jakimś środkiem dobranym do jego wagi (generalnie wszystkie dzieci to dostawały), po jakimś czasie zasnął głęboko. Pani robiąca mu badani pooblepiała go na czole i za uszami i tak spał z tymi znaczkami nie wiem 40 minut może krócej, mogliśmy wyjść ze szpitala jak się obudził. Miał to badanie dwukrotnie, robione przez inne osoby i zawsze wyglądało podobnie, nie było nadmiernego tarcia i peelingu? przed badaniem był zawsze badany przez pediatrę i miał sprawdzane uszy.
          • msdakini Re: Badanie ABR latencje 07.03.13, 08:44
            No wlasnie..a moja coreczka mocno wlasnie sobie spala, poki ta osoba nie dokonala na niej napasci i jej brutalnie nie obudzila..ech, o zadnym badaniu przez pediatre nie wspomne, bo go nie bylo..ja chyba wolalabym zrobic to gdzies w szpitalu, a nie prywatnie..niestety z tego co sie zdazylam zorientowac to na slasku a przynajmniej w obrebie tychow i katowic takie badania sa wykonywane prywatnie..i co gorsza ta osoba ktora tak niedelikatnie potraktowala moja corke wykonuje te badania w paru gabinetach..
    • alinalen Re: Badanie ABR latencje 06.03.13, 20:57
      my mieliśmy niedawno i faktycznie pani bardzo mocno przecierała skórę -nie wiem czym ale młodemu się nie podobało. Nam kategorycznie zabronili usypiania dziecka przed badaniem. trzymałam młodego kilka godzin bez snu-(miał 3 miesiace) i dwoiłam się i troiłam żeby nie zasnął jak tam bede jechać. zasnął dopiero w gabinecie
      • msdakini Re: Badanie ABR latencje 07.03.13, 08:45
        a moze tez do badanie wykonywala Pani na Slasku?
    • martucha1 Re: Badanie ABR latencje 07.03.13, 07:58
      U mojej córeczki przygotowanie było bardzo delikatne, mała nie płakała. Może to zależy od miejsca? Ja robiłam prywatnie bo bałam się właśnie takich akcji, jak opisujesz :(. Mała miała 2 misiące.
      • msdakini Re: Badanie ABR latencje 07.03.13, 08:49
        Witam serdecznie! Dziekuje za odpowiedz..Najgorsze jest wlasnie to, ze to bylo robione prywatnie, bo tak jak pisalam w ktoryms z wczesniejszych postow, tylko taka opcje znalazlam..Gdy dzwonilam do innych prywatnych gabinetow z okolic, niestety okazalo sie, ze ta pani rowniez wykonuje tam badania..wiec albo jestesmy skazane na jej okropne traktowanie, albo uda sie nam w koncu znalezc kogos bardziej delikatnego i kompetentnego, skoro tak jak mowicie to nie jest taka norma. Nawet gdyby przecieranie mialoby byc dosc mocne, to i tak mysle ze moznaby to zrobic delikatnie :/
        • alinalen Re: Badanie ABR latencje 25.03.13, 13:05
          ja robiłam prywatnie w krakowie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka