Dodaj do ulubionych

Dziecko z nadwaga

12.03.13, 00:08
Witam

Niedawno wróciłam z bilansu dwulatka gdzie pediatra stwierdziła, że córka ma niewielka nadwagę, co jest dziwne biorac pod uwage jak je ("o ile mi wierzyc" jak to ujela doktor). Troche mnie to zbiło z tropu, ma 2 lata i dwa miesiące, ma 94 cm wzrostu i waży 16 kilo. Zawsze była duża, urodziła się waząc 4 kilo i mierząc 57 cm.

Córka je bardzo zdrowo, ma alergie na białko mleka krowiego, je kasze, soczewice, groch, warzywa, miesa, ciemne makarony, owoce, ciemne pieczywo, fasole. Sok pije raz na tydzien, ale to tez przecierowe bez syropu fruktozowego, czekolade dostaje z raz w tygodniu kilka kostek gorzkiej 70%.

Faktycznie teraz jest okrąglejsza, ale wynika to z tego, ze wychodzi jej w wielkim bólu ostatnia piątka (a trwa to juz chyba ze dwa trzy miesiace - a z pol roku liczac wszytkie piatki) i czesto nie chce jesc i tylko chce mleko (odstawilam ja od piersi gdy miala ponad rok i od wtedy pije PEPTI). Tak juz bylo przy pierwszej "serii wychodzacych zebow", potem pila mleko tylko rano i wieczorem i faktycznie schudla.
NIgdy sie jej waga nie przejmowalam, uznalam, ze jest duza po nas, ja jestem mocnej budowy (ale nie mam nadwagi), maz jest wysoki i ciezki.
NIczego jej nie odmawiam, jak ma na cos ochote to je, nawet na ta czekolade, bo zazwyczaj i tak zjada jej niewiele, albo wrecz troche zje reszte wypluje.

Natomiast lekarka chce ja zbadac pod katem tarczycy (ja mam hasimoto) i cukrzycy (nie mam pojecia dlaczego). Moja endokrynolog, powiedziala, ze gdyby dziecko mialo problemy z tarczyca nie bylo by tak wysokie i bylo lekko (co ponoc nie jest latwe do rozpoznania w tym wieku) opoznione w rozwoju umyslowym (corka mowi zdaniami zlozonymi, rysuje, spiewa piosenki itp).

Szczerze mowiac to zastanawiam sie nad zmiana lekarza, ale moze po prostu mam klapki na oczach i faktycnie warto sie gruntownie przebadac...?

Wizyty u lekarza, to dla niej mega stres, odchorowuje to potem kilka dni (a ja przez to z nia) i zawsze dwa razy sie zastanawiam przed dodatkowymi wizytami i tego typu atrakcjami, stad moje pytanie...

Pozdrawiam
Justyna
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Dziecko z nadwaga 12.03.13, 09:12
      Duża jest, ale raczej proporcjonalna. Wzrost na 97 centylu, waga trochę powyżej. Jakby ważyła kg mniej to byłaby idealnie proporcjonalna, więc pod tym względem wcale nie jest źle. (i piszę to jako mama pięciolatka który waży 15 przy wzroście 107) Ludzie mają różną budowę.
      A jaki ma temperament? Raczej ruchliwa czy spokojna?
      Ja bym wzięła skierowanie na badania hormonów w krwi, ale zrobiła je przy okazji np. kolejnych badań kontrolnych. Krew warto badać raz na jakiś czas, więc się przyda.
    • creolla Re: Dziecko z nadwaga 12.03.13, 10:25
      Ech.... no to moja córka też ma nadwagę.... ja idę w pt na bilans, jutro córka kończy 2 lata i 2 mies. i waży ok. 15,5 kg a wzrost 93 cm. Jest duża, zwłaszcza w porównaniu do swojej kuzynki, która ma 3 latka- 97 cm i 12 kilo. Z tym że moja córka je raczej sporo (przynajmniej tak mi się wydaje, prawie tyle co 7 letni brat- niejadek:)) Należy do tych bardziej ruchliwych dzieci- wszędzie jej pełno. Mówi pełnymi zdaniami, je sama, nie nosi pieluchy. Raczej rozwija sie prawidlowo- ale zobaczymy co powie lekarz w pt.
      Ale ja na Waszym miejscu, gdyby ktoś mi zlecił, to badania bym zrobiła. Nie zaszkodzi na pewno.
      Pozdrawiam
    • monia76 Re: Dziecko z nadwaga 12.03.13, 12:52
      Twoja córka jest powyżej 97 centyla wagowo i wzrostowo, zawsze tak było czy to jakiś skok? Z tego co piszesz, urodziła się już spora, a Wy z jej tatą też nie jesteście drobni, więc nie ma co bardzo panikować.
      Ja osobiście nie ignorowałabym doświadczenia i intuicji pediatry, tym bardziej, że wstępna diagnostyka w kierunku chorób tarczycy i cukrzycy to chyba jedno pobranie krwi, nie seria stresujących badań 'organoleptycznych'. NATOMIAST (powtarzam to zawsze i w odniesieniu do lekarza każdej specjalności) zaufanie pacjenta/ rodzica w stosunku do lekarza jest absolutną podstawą. Jeśli masz więc choćby cień wątpliwości, niepewności, niezgodności, zmień pediatrę.
    • hatsu33 Re: Dziecko z nadwaga 12.03.13, 13:42
      Rozumiem, że ubodło Cię określenie Twojego dziecka jako dziecka z nadwagą ;)) ale spokojnie przeanalizuj sytuację.
      1. zmieniać lekarza, bo zlecił dodatkowe badania? Uff, większość z nas ma wręcz odwrotne problemy.. Wiele problemów opisywanych tutaj wynika z tego że lekarz NIE zlecił takich badań.
      2. Te badania nie są ani zbytnio inwazyjne ani czasochłonne - więc dla świętego spokoju ja bym je zrobiła.
      3. Poza tym pomyśl: skoro aż tak zdrowo odżywiasz swoje dziecko jak opisujesz - to czemu jest postrzegane przez lekarza jako z lekką nadwagą? Dlatego - powtórzę - nie skupiałabym się na formie w jakiej lekarz Ci to przekazał, ale potraktowała te skierowanie jako okazję do sprawdzenia i rozwiania wszelkich wątpliwości.
    • arieta Re: Dziecko z nadwaga 12.03.13, 22:09
      Dzięki za odpowiedzi, przespałam się z tym i postanowiłam zrobić te badania. Tym co kierowało doktorkę było, to że przy takiej diecie powinna jednak być szczuplejsza, nie chuda, spora , ale jednak w normie. A faktycznie nawet na oko jest nieco okrąglejsza niż zazwyczaj. Córka jest raczej spokojna, choć potrafi też dać czadu na placu zabaw.

Natomiast, zmienię lekarkę, bo jej gorliwość kosztuje mnie i moje dziecko sporo dodatkowych badań, usg i konsultacji.

Dzięki jeszcze raz!

• aleksandra1977 Re: Dziecko z nadwaga 15.03.13, 22:18
        arieta napisała:
        >
        > Natomiast, zmienię lekarkę, bo jej gorliwość kosztuje mnie i moje dziecko sporo
        > dodatkowych badań, usg i konsultacji.

To, że lekarz zleca badania przemawia na jego niekorzyść?
        • jedynybasek5 Re: Dziecko z nadwaga 16.03.13, 23:31

Nie rozumiem Twojego toku rozumowania odnośnie zmiany lekarki. Ja zmieniłam specjalnie na taką, która zleca badania... Wiadomo, że wizyta u lekarza to żadna przyjemność, ale stres to dopiero będzie jak traficie na jakiegoś mamałygę, który przeoczy to czy owo. Aha, i Twoje dziecko nie jest grube , jak to jakaś przemiła rozmówczyni poniżej określiła "bo jej dzieci bleble". Ważna jest siatka centylowa, czy nie ma żadnych skoków w jedną czy drugą stronę. A badania zróbcie, zawsze to spokojniejsza głowa.
    • alpepe Re: Dziecko z nadwaga 14.03.13, 11:01
      moja pięciolatka waży szesnaście kilo, owszem, wygląda na zagłodzoną, ale ubrania na wysokość nosi na 116, więc chyba twoje dziecko jednak jest grube. Moja starsza córka w wieku twojej córki ważyła coś 13 kg, przy urodzeniu 3950g, 59 cm.
      Ja bym lekarki nie zmieniała, tylko porobiła badania. Sama mam Hashimoto i się niepokoję o młodszą, ale ona jest za chuda na niedoczynność.
    • ewa.misko-wasowska Re: Dziecko z nadwaga 19.03.13, 12:04
      Witam,
      córka jest faktycznie dość proporcjonalna (masa w stosunku do wysokości), badania zawsze warto zrobić, ale to na co należy zwrócić uwagę to tor rozwojowy również rodziców (czy też któreś z Państwa rozwijało się w górnych centylach).
      Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka