06.05.13, 09:27
Corka skończyła 4 miesiące, praktycznie od urodzenia wysuwa języczek lekko na zewnątrz, obecnie tylko końcówkę. Niepokoiło mnie to, wiec lekarz prowadząca wypisała mi skierowanie na badanie pod kątem hormonów tarczycy. Kiedy mała skończyła 3 miesiące wysuwała coraz mniej, około 50-60% czasu. Do tej pory nie zrobiłam tego badania, bo nie chce małej niepotrzebnie kłuć, stresować. Nie bardzo wiem co robić, gdyby chodziło o hormony tarczycy, to na co poza językiem powinnam zwrrócić uwagę? i czy mimo wszystko zrobić to badanie?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Języczek 06.05.13, 17:58
      skonsultowalym sie z neurologiem.
    • alpepe Re: Języczek 07.05.13, 11:38
      niedobór hormonu tarczycy może skutkować upośledzeniem umysłowym, ale co to dla ciebie, skoro zachowujesz się JAK idiotka,"nie chcę stresować kłuciem".
      • aneta_k4 Re: Języczek 07.05.13, 14:36
        nie jestem aż tak nieodpowiedzialna, jak to może wyglądać- byłam z małą u neurologa, który stwierdził, że neurologicznie jest w porządku
    • ewa.misko-wasowska Re: Języczek 08.05.13, 06:43
      Witam,
      to lekarz prowadzący decyduje o badaniach u dziecka. Objawami niedoczynności tarczycy w tym okresie może być duży język, zachrypnięty głos, nadmierna senność. Maleństwo może mieć zaparcie, dość niską temperaturę ciała (w granicach 35 st.C). Nie wszystkie objawy od razu musimy obserwować. Konsekwencje nieleczonej nadczynności w tym okresie są poważne - niepełnosprawność umysłowa, powikłania kardiologiczne.
      Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka