Dodaj do ulubionych

nie chce jeść

12.07.13, 09:08
witam, moja malutka córeczka ma 5 miesięcy... ostatnie 2 miesiące karmienie jej to istny horror.. zrobi kolka łyków i płacze pręży się, wygina, odpycha... podniosę ją pionowo i po paru minutach znów próbuje nakarmić, wypije kilka łyków i znów to samo... już mi sił i nerw brakuje... tak wygląda każde karmienie... wypijała kiedyś ładnie teraz wypija 120- 150 ale to na siłe w podzielonych porcjach...jest na nutramigenie 1.. usg brzuszka miała robione wszystko jest ok.. jak była mniejsza bardzo ulewała... teraz też jej się zdarza ale wydaje mi się że bardziej połyka to co się cofnie... często ma też zaczerwienione gardełko.. zwracałam uwagę na to pediatrze a ona twierdzi że ulewania same miną a malutka się męczy... czy ta niechęć do jedzenia może byc związana z cofaniem się pokarmu? mogę sama coś jej podać? jakiś syrop?mam wrażenie że to cofanie nie jest juz tak duze jak kiedys a wtedy jadała ładnie. karmie ją już co 4- 4,5 godz zeby zgłodniała ale efekt jest ten sam... jak jej pomóc?
Obserwuj wątek
    • alutka314 Re: nie chce jeść 12.07.13, 11:26
      hej moja też szalała przy butli (tak mniej więcej od ok 4,5 miesiąca) i nieraz pisałam o tym na forum. Zmieniałam mleka butelki karmiłam mlekiem z łyżeczki itp nic nie pomagało. Był taki okres że praktycznie na siłe jej "wlewałam" mleko. Jak przychodziła pora karmienia to ciśnienie mi się podnosiło.Jak kiedyś piła 180 ml mm to w ok 5 miesiącu 50 ml i to z krzykiem. Jak mówiłam lekarzowi to kazał podawać zamiast mleka kaszki na mm, jogurciki dla dzieci albo desery mleczno owocowe. Ale mojej niechęć do butli przeszła dopiero teraz jak miała 7,5 miesiąca. Najpierw mąż stał nad nami jak ją karmiłam i machał zabawkami albo włączał jakąś zabawkę wyjca i to odwracało jej uwagę od tego że pije mleko. A teraz nie trzeba jej już zabawiać. Nie chcę zapeszać ale wypija ładnie 150 ml mm. Więc może i twojej małej przejdzie.
    • karynka273 Re: nie chce jeść 12.07.13, 13:43
      u nas już tak jest od dłuższego czasu.. tylko że od ok tygodnia jest gorzej... wogóle wypluwa smoczka of butelki i płacze jak chce jej wcisnąć.. łyżeczką to samo... zje zupkę pare łyżeczek i płacz.. już nie mam sił.. nikt inny nie karmi jej bo nie dają rady z nią. brałam jeszcze pod uwagę zapalenie płuc może... ona jakiś czas temu dość mocno mi się zakrztusiła... później pochrapała troszkę ale minęło.. ani gorączki ani kaszlu... nic. pediatra oglądała ją i powiedziała że nic nie słychać, ze wszystko ok... ale podobno nie zawsze słychac na słuchawkę.nie ma tez gorączki ani kaszlu... tylko właśnie problemy przy karmieniu, rozdrażnienie, zwiększona potliwość (poci się też bardzo ostatnio, poduszeczka jest mokra na wylot, plamka od mokrej główki na foteliku samochodowym). malutka jest też senna i marudna ciągle ale nie śpi dobrze.. . czasami dopiero na RTG wychodza zmiany zapalne.. lekarz nie chce dac nam skierowania bo nie widzi podstaw a maluszkowi bez skierowania nawet prywatnie nie zrobi się rtg.. i co w takiej sytuacji zrobić?
      • won-ia Re: nie chce jeść 12.07.13, 13:57
        Jakie kupki robi na tym nutramigerze? Mi się nasuwa albo w dalszym ciągu alergia na mleko(wtedy spróbuj mieszanke elementarną np. necate lcp) lub refluks. Mój zachowywał/zachowuje się podobnie przy butelce. Kiedyś jak miał tyle miesięcy co Twoja córka wypijał na świadomie z piersi max 1min a z butelki 30ml. Moim zdaniem ma albo na stan zapalny w jelitach spowodowany alergenem(Nutramigenem) i boli ją brzuszek jak pije albo refluks (mleko cofa się do przełyku ją podrażnia i też boli:( ) Je jeszcze coś lub pije prócz Nutry? Pociesze,że z czasem będzie lepiej tylko trzeba dośc do przyczyny takiego zachowania i powinno minąć.
        • karynka273 Re: nie chce jeść 12.07.13, 14:03
          na nutarmigenie jest odkąd skończyła miesiąc i było ok. dopiero od jakiegos czasu tak się dzieje.. kupki robi ładne normalne 1- 2 razy dziennie,,więc nie wiem czy to to..a swoją droga czy nutra nie jest pozbawione wszystkich alergenów? laktozy, białka, itd? podobno jest najczystsze... ale ona zachowuje sie tak samo przy piciu wody lub herbatek, wogóle.. ma chęć jest głodna , zaczyna.... i krzyk.. jest coraz gorzej..w nocy się kręci, płacze, ja sugerowałam że może być refuks a pediatra że wyrośnie z tego,,, i to wszystko..
          • won-ia Re: nie chce jeść 12.07.13, 14:15
            Mój też zachowywał się tak przy wszystkim woda,Nutramigen,Bp,moje mleko odciągnięte. Może zachowywać się tak przy wszystkim bo ma stan zapalny przełyku i ją boli jak ssie:( Mi pomogło karmienie piesią(+ restrykcyjna dieta) ostrożne wprowadzanie produktów 1 produkt na 7 dni. Nutramigen to hydrolizat kazeiny i też może uczulać bo to nadal białko mleka krowiego tylko rozbite. Mój lepiej tolerował BP (widziałam po kupkach-bez śluzu i krwi) a najlepiej pierś +Neocate. Teraz dopiero jest leczony na refluks bo jeszcze ma objawy sugerujące za zapaleniem przełyku a ma 15m i jeszcze nie wyrósł:( więc może wyrośnie a może nie:) Spróbuj karmić mało ale często,często odbijaj,unieś wegłowie w łóżeczku,często noś w pionie możesz zagęśić mleko Nutritionem (nam nie pomagało) może pomoże.
            • karynka273 Re: nie chce jeść 12.07.13, 17:13
              a jeśli t zapalenie przełyku to czy czymś sie leczy?może jaqkbym podała raz dziennie siemie lniane łyzeczka to by złagodziło? moge?wydaje mi sie ze to jednak refluks bo kupki sa ladne, i sa dni ze je ładnie tzn. zdarza sie czasami karmienie jak sie nie szarpie ale to sporadycznie...
              • won-ia Re: nie chce jeść 12.07.13, 19:55
                Mój ma od 7 dni debridat+Helicid 10mg+ probiotyk po 3 dniach zaczął sam jeść chrupki kukurydziane i raz dałam paluszka czy da rade zjeść i zjadł nie krztusząc się bez wymiotów. Ja siemie liane daje mu na noc do picia a czy u 4,5 m dziecka można to niewiem.Chyba tak ale doczytaj.Mojemu synkowi po 2,5m życia normalne karmienia zdarzyły się tylko kilka razy a tak to płacz,histeria na widok piersi odrywanie po paru łykach. Nawet nas diecie bardzo restrykcyjnej nie było lepiej tzn. kupki się poprawiły bez śluzu i krwi ale nadal coś go męczyło/męczy. Teraz nawet podejrzewam Neocate,że miesza...ale narazie nic nie mieszam tylko podaje leki i chyba jest lepiej ale nie zapeszam. Tyle,że necoate nie pije i nie daje mu na śpiąco więc niewiem na ile to zasługa leków czy niepodawania mleka.
                • karynka273 Re: nie chce jeść 13.07.13, 11:18
                  no ja swojej nie mogę za bardzo zastąpić mleka czymś innym. na razie rozszerzamy dietę powoli warzywami. boję się troszkę owoców ze względu na brzuszek właśnie,. a na jakiej podstawie stwierdzono refluks? moja pediatra twierdzi ze to tylko w szpitalu mogą zrobić badania bo na usg brzuszka za dużo nie wykaże..a zawsze powtarza że z tego się wyrasta.. chociaż widzę że Twoje maleństwo jest spore i nadal cierpi z tego powodu... kurcze najważniejsze to dobrze zdiagnozować dziecko a lekarze wszystko stawiają na czas.... że minie, wyrośnie itd a do tego czasu??????? masakra jakaś. jak poszłam do pediatry prywatnie to nawymyślała kilka badań- prywatnie oczywiście, wypisała 4 recepty za 300zł- wszystkie 100%, i kazała przyjść z wynikami na kolejną wizytę... prywatną oczywiście też... ale tez stwierdziła że prawdopodobnie wszystko jest ok...
                  zastanawiam się czy jakb to chodziło o mleko to czy nie od razu byłoby coś widać?? wczesniej? wcześniej była karmiona Bebilon HA i miała kolki, brzydkie kupki ze śluzem, ulewania aż wymioty czasami, krzyk cały dzień. po przejściu na nutra wszystko było ok.. aż do czasu, gdy zaczęły się cyrki z jedzeniem.. także nie wiem czy to mleko. pytałam wczoraj o zmiane a pediatra odp ze po takim czasie to bez sensu i musieli bysmy skonsultować to z alergologiem a wizyte mamy na wrzesień.. na wrzesień mamy też zrobić badania Iga na białko mleka krowiego, także bedzie pewność czy to to...czy co inne..jeśli nie bedzie alergii znaczy się że moze to ta kazeina rzeczywiście... czy to jedno i to samo? bo się nie znam.a może to jednak sam refluks??męczy ją od urodzenia, bo kolki ma wiele dzieci nie mając alergii.. sama już nie wiem...
                  • karynka273 Re: nie chce jeść 13.07.13, 11:21
                    acha zapomniałam dodać, że zaczęłam podawać jej kaszki, sinlac.. i mimo gęstego pokarmu i tak przy odbijaniu cofa jej się i po później też się zdarza... ona się krzywi i połyka z powrotem.. może to rzeczywiście refluks skoro nawet gęstsze pokarmy się cofają...
                  • won-ia Re: nie chce jeść 13.07.13, 16:29
                    Mój teraz też nie ma śluzu w krwi ale często są luźne i śmierdzące im więcej mleka tym gorzej u nas chyba. Z owocami bym się wstrzymała mój od 2tyg. narazie je tylko banana i to gotowanego w wodzie wcześniej wszystkie owoce nie przechodziły. Uważaj na słoiczki mój na każdy słiczek reagowal b.źle gotuje mu do tej pory (warzywa mrożone) ugotuj na początek kasze jaglaną(tylko nie sante) Mój był przebadany od usg brzuszka/przezciemiączkowe badania krwi,posiew moczu itp i wszystko ok. To,że zrobisz badania to nie znaczy,że da ci stanowczą odpowiedź może wyjść,że nie jest uczulona a będzie. Ja na początek spróbowałabym zmienić mleko teraz dużo dzieci na Nutra też źle reaguje. Mój po 2tyg. podawania Bp zaczął robić brzydkie kupki i wymiotować a napoczątku było super. Jestem daleka od leków ale w naszym przypadku 15m męczarni dziecka zasługuje na lepsze samopoczucie. Wybrałam mniejsze zło,chyba...Jak dziecko nie może normal,że napewno nie jeść to znaczy,że napewno coś męczy a co to ja nie powiem:) Sama musisz dojść do tego. U nas dużym problemem jest duża alergia pokarmowa+ refluks.
                    • won-ia Re: nie chce jeść 13.07.13, 16:30
                      Przepraszam za błędy ale pisałam z małym na kolanach:)
        • karynka273 Re: nie chce jeść 12.07.13, 14:08
          no właśnie dojść przyczyny,,, pediatra jak uczepi się jednej wersji to ciężko wyperswadować.. wogóle płaci się składki, pracuje się a żeby zlecić jakiekolwiek badania to nie można się doprosić..patrzą na mie jak na głupią jak co 3 dni jestem w przychodni i za każdym razem zgłaszam ten sam problem...prlblem z karmieniem i z bólami brzuszka... b ocoś ewidentnie ją boli... albo brzuszek albo przełyk.. często ma też zaczertwieni0ne gardło więc może to jednak refluks...
          • won-ia Re: nie chce jeść 12.07.13, 14:18
            Alergia bardzo często idzie w parze z refluksem:( Mój miał/ma identycznie:( Z czasem będzie lepiej. Jeżeli dieta nie pomaga to męczy go refluks albo brzuszek od mleka:( Próbowałaś BP? Może akurat waszym przypadku będzie dobry,ja sądze ten hydrolizat jest najlepszy(choć nie idealny).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka