Dodaj do ulubionych

Ząbki a nocne kp

04.09.13, 17:58
Karmię półrocznego synka nocą [piersią. Mały ma już 2 ząbki. Dodatkowo oczywiście rozszerzam mu dietę. Czy należy juz mu przecierać ząbki wodą? Co z nocnym karmieniem? Raz czytam, że pokarm mamy jest ''nieszkodliwy'' jeśli chodzi o wywoływanie próchnicy, innym razem, żeby w nocy podawać tylko wodę, bo w mleku mamy też są cukry, nie będę przecież w nocy szorować mu ząbków. Dodam, że nigdy nie miał pleśniawek, to w związku z uwagami, żeby przecierać wnętrze policzków, język, itp.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Ząbki a nocne kp 04.09.13, 20:43
      Zęby od początku myj, są takie szczoteczki dla maluchów.
      A jesli chodzi o kp nocą to dostałaś dużo odpowiedzi na forum kp :)
      Nie myśl za dużo, tylko karm :)
      • ewa.misko-wasowska Re: Ząbki a nocne kp 05.09.13, 21:39
        Witam,
        oczywiście ideałem by było przyzwyczajenie maleństwa, że noc jest do spania a nie do jedzenia, ale czasami w tym wieku jest to niezmiernie trudne. Może Pani mieć w nocy pod ręką gazik i po karmieniu przetrzeć nim przynajmniej ząbki.
        Pozdrawiam serdecznie
        • mad_die Re: Ząbki a nocne kp 05.09.13, 22:08
          Ideałem?
          Chyba znęcaniem się nad dzieckiem... toż to maluch jeszcze.
          Mleko mamy nie powoduje próchnicy.
          • kavainca Re: Ząbki a nocne kp 07.09.13, 12:25
            mad_die napisała:

> Ideałem?
            > Chyba znęcaniem się nad dzieckiem... toż to maluch jeszcze.
            > Mleko mamy nie powoduje próchnicy.

Nawet jakby powodowało to sa rzeczy ważne i ważniejsze.
        • 1matka-polka Re: Ząbki a nocne kp 11.09.13, 15:06
          Lol. Ludzie to mają pomysły, niemowlakom nie dają jedzenia, kiedy są głodne a starszym dzieciom wciskają na siłę. Porażka.
    • momago Re: Ząbki a nocne kp 06.09.13, 15:04
      Czy należy juz mu przecierać ząbki wodą?
      Tak. Możesz to robić podczas wieczornej kąpieli, gazikiem jałowym nawiniętym na palec albo po prostu miękką szczoteczką.
      Mleko kobiece nie szkodzi zębom dziecka (m.in.dzięki enzymom, które zawiera).
      Moja córka ssała w nocy do 2,5r., konsultowałam się w sprawie nocnego karmienia z dwoma dentystami i potwierdzili to co napisałam wyżej.
    • kiki1981 Re: Ząbki a nocne kp 13.09.13, 21:35
      Moja córka za miesiąc kończy dwa latka i nadal karmię ją piersią do spania, w nocy i nad ranem. Nigdy nie przecierałam ząbków a mała ma białe, zdrowe ząbki jak perełki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka