Dodaj do ulubionych

słabo przybiera na wadze

24.10.13, 11:29
Witam! Proszę o radę mój 9,5 miesięczny synek waży 8390 g, a urodził się ważąc 4050g konsultowaliśmy ten przyrost wagi z naszym pediatrą kazał zrobić morfologię i wyszła ok. I kazał się nie martwić, ale skonsultowałam to z innym pediatrą i dał nam skierowanie do szpitala na oddział gastroenterologiczny na badania byliśmy tam wczoraj i mamy się zgłosić na badania 26 listopada, tylko jestem przerażona bo Pani dr nam powiedziała, że małemu będzie robiona gastroskopia w znieczuleniu ogólnym boję się czy to bezpieczne a ponadto może nie potrzebnie panikuję z tą jego wagą i te całe zamieszanie i męczenie go jest niepotrzebne, dodam, że dziś robimy badania moczu. Poza tym synek je już prawie wszystko zjada 5 posiłków dziennie o objętości ok. 150 ml bo więcej nie chce, plus jedno karmienie (mleko modyfikowane 150ml) w nocy, do 7 miesiąca był na piersi od 5 wprowadzaliśmy gluten oraz zaczęliśmy wprowadzanie innych posiłków. Błagam proszę o radę i o pomoc bo sama nie wiem co robić!!!
Obserwuj wątek
    • matyldamoja Re: słabo przybiera na wadze 24.10.13, 15:55
      szczerze? czy dziecko jest pogodne, chętnie je, czy jest spokojne bardzo czy ruchliwe? ile przybrał w przeciągu miesiąca? ja bym nie robiła tego badania - może taki jego urok, jacy wy jesteście- wysocy?niscy? szczupli? Kurcze mój waży 8 choć wychodził z wagi 3200 ale też kazano! mi go tuczyć, zamiast zwykłej kaszy daje sinlac, czasem do zupy wrzucę łyżkę i te 8 kg osiągneliśmy a było 7400. Synek jest radosny i bardzo ruchliwy, raczkuje od 7m-ca staje i chodzi przy meblach , nie przytyje tyle co dziecko dopiero co uczące się raczkować czy stać. wiele czynników składa się na wagę. Obecnie synek ma 8 i pół miesiąca
    • rulsanka Re: słabo przybiera na wadze 24.10.13, 15:56
      Waga urodzeniowa zależy w dużej mierze od parametrów matki i warunków w macicy. Natomiast w późniejszym okresie dziecko osiąga własną docelową linię na siatce centylowej. Dlatego warto prześledzić przyrosty w kolejnych miesiącach.
      Poza tym w okresie wzmożonej mobilności (raczkowanie, stawanie) oraz dużego wzrostu na długość przyrosty mogą spadać.
      Waga 8300 to 25 centyl, sama w sobie nie jest zła. Być może dziecko takie właśnie ma być docelowo.
      Moje dzieciaki rodziły się na 25-50 centylu i po pół roku/roku lądowały na 3. Taka figura, takie geny.
      Ja bym zdrowego dziecka w ogóle nie brała do szpitala, jeśli badania i rozwój są ok, to ewentualnie kał na resztki pokarmowe.
      • dorot10 Re: słabo przybiera na wadze 24.10.13, 16:37
        Jeśli sama waga ma być powodem położenia w szpitalu i narkozy to chyba jakiś żart!!! Mój urodził sie z wagą 4 kg. Ma aktualnie 16 miesięcy i waży 10.700. (25 centyl). Moje pierwsze dziecko też urodzone duze (4kg) , teraz w wieku 6 lat 25 centyl. Jeśli poza waga rozwija sie prawidłowo, ma apetyt, daj mu spokój.
        • dorot10 Re: słabo przybiera na wadze 24.10.13, 16:39
          150 ml to normalna, przeciętna objętość porcji. Uważam ze panikujesz.
          • gohared31 Re: słabo przybiera na wadze 24.10.13, 17:52
            Bardzo możliwe, że panikuję, i oby... ale cóż tak to już chyba jest przy pierwszym dziecku. Synek jest pogodny, uśmiechnięty, dość ruchliwy, ale do mojego niepokoju dochodzi jeszcze fakt, że mimo że ma 9,5 miesiąca to nie siada samodzielnie ani nie raczkuje...
            • dorot10 Re: słabo przybiera na wadze 24.10.13, 18:03
              Nie musi, ma czas. Jeśli tylko ta waga jest "problemem" to ja bym sie nie zdecydowała. Może skonsultuj sie jeszcze z jakimś lekarzem. Nie sadze by brak raczkowania miał jakikolwiek związek z jego waga. Podawanie dziecku narkozy z takiego powodu to moim zdaniem przesada.
            • rulsanka Re: słabo przybiera na wadze 25.10.13, 09:25
              A czy spędza większość dnia na brzuchu na podłodze? Pełza?
              • gacek-junior Re: słabo przybiera na wadze 25.10.13, 10:05
                a wzrostowo na którym centylu? jeśli porównywalnie do wagi, nie martwiłabym się. mój urodził się z wagą 3570, przez pierwsze pół roku wyskoczył na 50-75 centyl, a potem nagle zaczął spadać najpierw na 25, potem na 3-10 i tak utrzymuje się do tej pory, a ma 2 lata. jak spadł poniżej 10go, lekarz kazał tylko zrobić badania krwi i usg brzucha - wyszło wszystko ok. ale wzrostem też przyhamował w tym czasie. teraz mamy chodzić co pół roku na kontrole wagi i wzrostu.
                syn wprawdzie w wieku 9 m-cy siadał, ale raczkować zaczął dopiero w wieku 11 m-cy. wcześniej pełzał w trybie ekspresowym. przemieszcza się Twoje dziecko w jakikolwiek sposób?
                • gohared31 Re: słabo przybiera na wadze 25.10.13, 12:03
                  nie porusza się, a wzrostowo jest na 50 centylu
              • gohared31 Re: słabo przybiera na wadze 25.10.13, 11:54
                nie lubi leżeć na brzuchu chwilkę poleży i zaraz płacze i również nie pełza...
                • matyldamoja Re: słabo przybiera na wadze 25.10.13, 12:17
                  naprawdę ma czas jeszcze, narkoza dla takiego malucha bez szczególnych wskazań to jakaś paranoja, skonsultuj to z innym lekarzem, ale postawiłabym raczej na to że wszystko jest ok, baw się z nim na podłodze - stymuluj do częstszego leżenia na brzuchu, nie on pierwszy w tym wieku jeszcze sam nie siedzi, serio.
                • rulsanka Re: słabo przybiera na wadze 25.10.13, 18:53
                  Ale umie sie przewracac na brzuch? Podpiera sie na dloniach? Unosi pupe? Jak w ogole spedza czas?
                  Jak wygladaly przyrosty w poprzednich miesiacach?
                  • gohared31 Re: słabo przybiera na wadze 25.10.13, 20:57
                    Posadzony siedzi i tak się bawi; na brzuch się przewraca, ale bardzo niechętnie i podpiera się na dłoniach, ale pupy do góry nie unosi. urodził się 4050 w 2 miesiącu był na 25 centyla i tak się trzymał, w 6 miesiącu spadł na 10 centyl, w 7 poniżej 10 i tak się teraz trzyma pomiędzy 3 a 10 centylem
                    • rulsanka Re: słabo przybiera na wadze 25.10.13, 22:17
                      Nie powinno się sadzać nie siadającego dziecka, w ten sposób spowalniasz jego rozwój. Powinien się już przemieszczać. Powinien wkrótce sam usiąść z pozycji na brzuchu. I to jest ważniejsze niż masa ciała.
                      Ponieważ u was ten spadek w centylach był od samego początku, wygląda na to, że synek dąży do swojej docelowej wagi. Ale dlatego właśnie pytałam o przyrosty a nie o centyle, bo wtedy można zobaczyć czy przybierał zgodnie z normami czy nie. Wydaje się że już w pierwszych miesiącach przybierał malutko, skoro na starcie spadł na 25 centyl.
                      W ogóle lepsze siatki są tutaj: www.who.int/childgrowth/standards/chts_wfa_boys_p/en/index.html
                      wg nich twoje dziecko ma wagę ok. 25 centyla obecnie.
                      • miodowa2 Re: słabo przybiera na wadze 26.10.13, 22:53
                        Panikujesz. Ja też panikowałam. Syn urodził się z wagą 3500g i wzrostem 57cm. Miał ostre kolki, bardzo bolesne ząbkowanie z wysoką gorączką, zapaleniami gardła i brakiem apetytu...Mało spał, mało jadł i chorował na gardło. Na rok ważył 9kg, wysoki też nie był. Też nalegałam o skierowanie na oddział, bałam się, że coś zawalę... Mąż zupełnie nie widział problemu. Teraz chłopak ma 8 lat, jako jedyny w klasie nie choruje, jest wysportowany, waga 25 centyl, wzrost nieco wyżej. Mąż urodził się z podobnymi parametrami, potem był drobnym dzieckiem, a w okresie dojrzewania przerósł rówieśników i (195cm) i nabrał masy mięśniowej.
                        • ewa.z1980 Re: słabo przybiera na wadze 03.11.13, 21:39
                          orany panikujesz i tyle skoro zdrowy i ma apetyt to po cholere klasc go pod narkoza? jeszce nie daj bog zle dobiora narokoze i co wtedy?? wyluzjej i obserwuj zdazysz jeszce do szpitala!!!! moja nie je wazy 8300 a ma 14 mcy i jej nie kladew na zadne badanie pod narkoza!!!!
    • ziarenko-piasku Re: słabo przybiera na wadze 04.11.13, 20:58
      Mój ma 1,5 roku i waży 10 kg, w wieku twojego ważył pewnie mniej
      :P
      Ale jeśli problemem jest tylko waga, to w życiu nie zgodziłabym się na to badanie, może ew. zrób badanie kału, ale nie narkoza!
      Może prześledź swoje przyrosty w tym wieku (ew. męża) i zobacz czy to przypadkiem nie jest podobnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka