Dodaj do ulubionych

Waga dziecka

06.12.13, 10:26
Witam, synek ma 3 lata i 4 miesiące. W połowie stycznia tego roku był ważony i mierzony w przychodni - wzrost 97 cm, waga 14 kg. Dzisiejsze ranne pomiary są następujące: wzrost 104 cm, waga 14,5 kg. Generalnie w ciągu całego tego roku waga wahała się między 14 a 15kg. Synek jest bardzo ruchliwy ale jest strasznym niejadkiem, Ponadto od września chodzi do przedszkola i tam również nauczycielki dwoją się i troją bo on zainteresowany jedzeniem to on nie jest w ogóle. Dwa tyg temu robiliśmy badania krwi i moczu-wszystko ok. Wcześniej kał na pasożyty -też dobrze wyszło. Martwi mnie słabe przybieranie na wadze w skali całego roku. W siatkach po oznaczeniu wartości niepokoi mnie duża różnica wzrostu w stosunku do masy ciała. Co pani doktor o tym myśli? Z góry dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Waga dziecka 06.12.13, 16:16
      A wygląda na wychudzonego? Może taki ma typ budowy?
      Zawsze był niejadkiem? Co to znaczy: czy je mało, wybiórczo? Czy coś lubi?
      Spadek w kanałach centylowych dość wyraźny. Z drugiej strony syn sporo urósł, a często intensywny wzrost oznacza mniejszy przyrost masy, więc może nadrobić. Pomiar wagi rano na czczo jest najlepszy, ale czy rok temu też tak robiłaś? I czy ważyłaś na tej samej wadze? W tym wieku pół kilo różnicy daje już ogromny efekt w centylach.
      Ja mam dziecko o takich proporcjach, ale ono raczej je dobrze. 13 kg przy 98 wzrostu, 15 kg przy 107 wzrostu a 16 przy 112 (ma 5,5). Ostatnio również zaliczyliśmy spadek w centylach. U nas przyrost w ostatnim półtora roku wynosił 1kg. I chyba mamy winowajcę, bo ostatnio wykryto lamblie. Syn ma wyniki z reguły dobre, poza normą ma jedynie wielkość krwinek czerwonych (za małe) i za mało hemoglobiny w krwince. Okresowo niewielki wzrost eozynofili (maksymalnie miał 9). Hemoglobina ogólna i ilość krwinek ok. Ale wg. mojego lekarza mała krwinka to oznaka anemii. Przy lambliach pierwsze spada wchłanianie żelaza. A anemia obniża apetyt drastycznie, szczególnie na zdrowe jedzenie.
      Jeżeli badaliście lamblie w zwykłym laboratorium, to są ciężkie do wykrycia. Powinno być typowo parazytologiczne.
      • dulcysia00 Re: Waga dziecka 06.12.13, 22:06
        Mój 3,5 latek mierzy 105 i waży 12,5.
        Nigdy nie był "żerny", wszystkie badania ok.
        Taki typ i już ;)
        Rozwija się świetnie, nic mu nie dolega więc nie widzę problemu do zmartwień.Na kilku okruszkach dziennie jest wulkanem energii ;)
        Nawet nie sprawdzam czy wagą mieści się na siatkach, za to podejrzewam ze wzrostem jest pewnie na szczycie lub poza ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka