Dodaj do ulubionych

gronkowiec u dziecka

17.12.13, 15:25
Witam
Moja córka (2 lata) jest nosicielem gronkowca złocistego w gardle. Nie była leczona antybiotykiem na tą bakterie. Od 3 miesięcy ma czerwone gardło i pęcherzyki na gardle. Miała stan zapalny dziąseł który był leczony bardzo długo. Od tej choroby minął miesiąc, a teraz złapała jakąś wirusową chorobę (kaszel) który już prawie minął lecz zauważyłam znowu czerwone miejscowo dziąsła. Dziecko nie ma gorączki lecz nie ma też apetytu. Zastanawiam się czy ta bakteria w gardle może powodować stan zapalny dziąseł? Czy z takim gardłem dziecko powinno być leczone czy może jeszcze poczekać. Pediatra twierdzi że gardło cały czas jest brzydkie. Co robić?
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: gronkowiec u dziecka 17.12.13, 18:09
      Witam,
      trudno jednoznacznie ocenić, być może córka miała opryszczkowe zapalenie jamy ustnej - jedna z najczęstszych przyczyn zapalenia dziąseł i obecności pęcherzyków w gardle, a obecnie ma nawracające infekcje wirusowe. Wg różnych danych od 10-30% populacji wykazuje nosicielstwo gronkowca złocistego, a przejściowo nawet 70-90% z nas może być jego gospodarzami. Nie widząc dziecka trudno doradzić, a samego wyniku posiewu nie leczy się.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka