Dodaj do ulubionych

badanie IgG 4

12.02.14, 10:02
Witam. Moja córka 5 letnia często choruje, a jak nie choruje to chrząka i mówi, że nie może odchrząknąć czegoś w gardle. Przez to chrząkanie podrażnia sobie krtań i często dochodzi u niej do zapaleń. Miała zrobione mnóstwo badań by określić to chrząkanie m.in. chlamydie, pasożyty, mycoplazmę, krztusiec, badanie migdała trzeciego - po badaniu laryngolog przepisał leki na obkurczenie migdała, po trzech miesiącach migdał się obkurczył i jest do obserwacji, ale laryngolog wykluczył go jako przyczynę chrząkania. Pediatra dał nam skierowanie do gastrologa dziecięcego, by wykluczyć refluks. Laryngolog zwrócił uwagę na możliwość nietolerancji pokarmowej. Córka wcześniej miała robione testy na alergie wziewne, na pokarmowe nie. Laryngolog mówi, że jeśli to nietolerancja to testy alergiczne nic nie wykażą. Przy wprowadzaniu pokarmów, gdy córka była mała nie było widocznych wysypek itd., czasem na policzku pojawiała się taka liszajowata zmiana. Obecnie na ciele od czasu do czasu wyskoczy jej takie miejsce czerwone, które jest bardzo suche. Laryngolog powiedział, że dobrze byłoby zrobić badanie IgG 4. Co to badanie określi dokładnie?
Obserwuj wątek
    • kindddzia Re: badanie IgG 4 12.02.14, 16:09
      nie wiem co to jest IgG4, ale poczytaj o tescie imupro - wykazuja wlasnie nietolerancje (a nie alergie) pokarmowe. Drogie. Sa trzy opcje 50produktow spozywczych, 100 lub prawie 300. Testy robi Instytut Mikroekologii (czy jakos tak) w Poznaniu, a posredniczy na pewno siec lab Diagnostyka i jakies inne pewnie tez. Poczytaj tez w internecie o objawach nietolerancji pokarmowej. temat rzeka.
      W moim przypadku byl wlasnie m.in ciagly lekki bol gardla i chrzakanie. Przeszlo jak reka odjal po wprowadzeniu diety na podst tego testu.
      • makwalz Re: badanie IgG 4 13.02.14, 12:07
        Na razie lekarz kazał mi robić badanie IgG4. Słyszałam też o teście Food Detectiv.
        • kindddzia Re: badanie IgG 4 13.02.14, 12:14
          Food Detective ma bardzo zle opinie wsrod ludzi, ktorzy siedza w temacie, ale jest duzo tanszy na pewno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka