Dodaj do ulubionych

Główka 9 miesięczniaka czy powinnam się martwić?

09.03.14, 10:29
Synek urodził się z obwodem główki 34cm
2 mce - 38cm
4 mce - 41
6 mcy 43,3 cm
7 mcy - 44 cm
8 mcy -44,5 cm
9 mcy -44,9 cm

Przez ostatnie 2 tygodnie był chory ( najpierw infekcja kaszel + katar , potem ucho i antybiotyk)

Czy fakt że synkowi w ostatnim mcu głowa uroła tylko 4 mm a nie 5 mm powinno mnie zaniepokoić? Dodam że mały ma już prawie zarośnięte ciemię. W tej chwili jest takie na opuszkę małego palca, ale szwy czaszkowe ma wyczuwalne po obu stronach. Czy można podejrzewać u normalnie rozwijającego się dziecka małogłowie? A może zwyczajnie trochę zwariowałam i 1 mm to nic takiego bo dziecko było chore, a poza tym nie jest maszynką? Sama nie wiem co myśleć.
Obserwuj wątek
    • londyn230 dodam jeszcze, że 09.03.14, 10:41
      mój mąż ma małą głowę, podobnie mój najstarszy syn - waga i wzrost w 90 c a głowa w 25. Dwa miesiące temu robilismy usg przezciemieniowe i oprócz lekkiego poszerzenia przedniej czesci lewej komory ( do 6,8) które jak stwierdził neurolog jest zapewne pozostałością po wylewie 1 stopnia , nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości.
    • londyn230 a i jeszcze 09.03.14, 11:14
      dno oka też ok.
    • rulsanka Re: Główka 9 miesięczniaka czy powinnam się martw 09.03.14, 12:43
      4 mm a nie 5 mm

przeczytaj sama siebie jeszcze raz :)

mój starszy syn ma głowę poniżej 3 centyla od 10mca (teraz ma prawie 6 lat, jest normalny), więc z pomiarami jesteśmy za pan brat. I podpowiem, że 5mm to typowy błąd pomiaru. Nie zmierzysz głowy z dokładnością do milimetra! Daj spokój.
      Poza tym nawet jeśli dziecko miałoby małogłowie, to nic się z tym nie robi, chyba że zarosły szwy, ale wtedy jest zniekształcona czaszka. A jeśli przestał rosnąć mózg, to nie ma na to lekarstwa. Tak czy inaczej wyluzuj bo to nie ma sensu.
      • rulsanka Re: Główka 9 miesięczniaka czy powinnam się martw 09.03.14, 12:46
        jeszcze jako uspokojenie dodam, że u syna głowa rosła bardzo skokowo. Np. w wieku roku miał 45mm i utrzymywało się to przez kolejne 3 miesiące.
    • kate219 Re: Główka 9 miesięczniaka czy powinnam się martw 13.03.14, 21:53
      Raczej martwiła bym się w 2 stronę , żę w miesiący obwód główki zwiększył sie o 3cm. To może sugerować inne choroby i wtedy najlepiej zrobić usg główki. Mnie neonantolog zapytał dlaczego nie przyszłam wcześniej a poprostu nie wiedziałam.
      • leluchow Re: Główka 9 miesięczniaka czy powinnam się martw 14.03.14, 13:22
        A gdzie ja to napisałam? Zresztą tj pisalam usg zrobione i jest ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka