Dodaj do ulubionych

intymne problemy trzylatki

28.03.14, 11:52
witam! jestem mamą Oli ( 3,5 roku). Problem polega na tym że od pewnego czasu coś mnie niepokoi. Trzy razy w odstępach czasowych między wargami sromowymi dużymi a małymi robiła się jej ranka (pęknięcie) strasznie ją to piekło podczas sikania. Oczywiście było to kontrolowane i leczone maściami typu pimafucin, syropki żurawit, badanie cukru również. Prałam bielizne w mydle szarym, podmywałam ją samą wodą i bóg wie czym. Kilka dni temu zaczeła biegać do kibelka dużo częściej niż zwykle trwało to kilka dni biegała z 5 razy na godzinę. Nie narzekała na ból myślałam że przejdzie że zawiało ale nie przeszło i poszłyśmy do pediatry. Strasznie miała zaczerwionione okolice sromu. Pani dr. zaleciła USG, I badanie moczu, nasiadówki z naparu kory dębu, żurawit, wit. C ,furagine. Po tygodniu podawania furaginy podać kolejny tydzień BISEPTOL?! Mocz wyszedł ok. Z USG wyszło że ma powiększone węzły chłonne o 17mm. Mineło kilka dni jest lepiej nie biega co chwile do wc. Nie chciała bym jej podawać tego biseptolu co mam zrobić. Boje się że to coś złego może być. Od kąt pamiętam miała problem z tym częstym siusianiem jakaś taka delikatna w tej sferze jest. Również często powtarza że boli ją brzuszek zwykle kończy się to pójściem do kibelka lub bączkiem ale dziwne to dla mnie że przed zawsze narzeka na brzuch. Bardzo prosze o porade ? zastanawiałam się czy pediatra może dać mi skierowanie do urologa albo na jakieś bardziej precyzyjne badania wysłać. Bardzo prosze o podsuniecie mi jakiegoś pomysłu co zrobić
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: intymne problemy trzylatki 29.03.14, 12:29
      może młoda ma zbyt obcisłe spodnie? Mnie podobne rany robiły się właśnie od bielizny? Spróbuj dawać mniej proszku, jak pierzesz małej majtki, tak, byś po wypraniu nie czuła zapachu proszku, jak rajstopy, to tylko cieńsze, jak najwięcej niech dziecko chodzi po domu np. w sukience bez rajstop, by majtki odstawały od krocza.
      Takie zaczerwienia krocza i bóle brzucha mogą świadczyć o grzybicy lub pasożytach.Przede wszystkim odstaw, jeśli dawałaś, soki czy napoje.
    • ewa.misko-wasowska Re: intymne problemy trzylatki 29.03.14, 15:11
      Witam,
      biorąc pod uwagę dolegliwości i wynik USG warto zrobić badanie kału na pasożyty, ale pomimo tego zleciłabym konsultację ginekologa dziecięcego,
      pozdrawiam Panią
      • karolina33331 Re: intymne problemy trzylatki 29.03.14, 19:51
        Jako doświadczona mama 2 dziewczynek, które miewały problemy ginekologiczne radzę Ci udać się do doświadczonego ginekologa dziecięcego. Ginekolog zrobi antybiogram i nie będzie podawać antybiotyków w ciemno. Warto się trochę potrudzić, nie stosować drażniących detergentów tylko zakupić proszek jelp, prać i duzo płukać, no i oczywiście prasować w wysokiej temp. Do mycia pupy polecam delikatne płyny dla niemowląt. My dalej używamy jonsons baby 3 w 1 mimo, że córki są duże 6 i 17 lat. Na delikatne podrażnienia nam ginekolog zaleciła maść bepanthen, ale to oczywiście po wyleczeniu infekcji.
        • mamutut Re: intymne problemy trzylatki 30.03.14, 11:01
          To mogą być dwa częściowo zależne od siebie problemy.
          1. Częste chodzenie do toalety (jeśli swoiste dla dziecka, a nie okresowe) może wynikać z problemów z układem moczowym. Nereczki, pęcherz... w pierwszej kolejności trzeba wykluczyć dysfunkcje (UROLOG!!!), jednocześnie badać mocz kilka razy... (jeśli nie ma leukocytów, bakterii, białka to na niemedyczny rozum raczej zakażenie jest mało prawdopodobne).
          2. Oczywiście w przypadku zakażenia może dochodzić do wymiennego przekazywania bakterii - układ moczowy - narządy płciowe.
          3. Po pierwsze (po konsultacji z lekarzem pediatrą) należy podać BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO. Polecam Laci BIOS Femina. (jeśli lekarz pozwoli/ preparat jest dla kobiet, ale nie powinno zaszkodzić też dziewczynce). Do higieny intymnej w małym stężeniu Tautum Rosa (substancja czynna ta sama co w Tautum Verde) i oczywiście płyn do higieny intymnej TEŻ Z BAKTERIAMI KWASU MLEKOWEGO.
          4. Ginekolog dziecięcy... jeśli nie ma problemów UROLOGICZNYCH (po dobrej diagnozie), a objawy zewnętrzne nie ustąpią po kilku dniach MEDYCZNEJ HIGIENY (j.w). Możliwe, że konieczny... tylko gdzie znaleźć takiego, któremu można zaufać, który nie zrazi Młodej Damy do tej profesji lekarskiej :(

• 19gosia83 Re: intymne problemy trzylatki 31.03.14, 10:16
            Dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
            Bielizne piorę w szarym mydle. Staram się ubierać lużne rzeczy trochę jest to zależne od pogody bo jak zimno to rajtuzki czy leginsy muszą być.
            Smaruje te okolice provagżelem.
            Została prze leczona na OWSIKI ale nie wiem czy je miała na 100%.
            Będę się starać zabrać ją do urologa , a o ginekologu myślałam ale to musi być taki od
            dzieci ? w mojej okolicy nie ma takiego chyba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka