Dodaj do ulubionych

Proszę o interpetację wyników

29.03.14, 21:49

Synek ma 7 miesięcy i alergię pokarmową
WBC 8,46
RBC 4,80
HGB 11,8
HCT 34,3
MCV 71,5
MCH 24,6
PLT 663
RDW-SD 38,8
RDW-CV
15,2
PDW 10,5
MPV 9,7
P-LCR 22,4
PCT 0,65
NEUT 2,37
LYMPH 4,93
MONO 0,59
EO 0,53
BASO 0,04
NEUT 27,9%
LYMPH 58,3%
MONO 7%
EO 6,3%
BASO 0,5%
GRANULOCYTY PAŁECZKOWATE 2%
GRANULOCYTY SEGMENTOWANE 33%
GRANULOCYTY KWASOCHŁONNE 5%
LIMFOCYTY 54%
MONOCYTY 6%
mARTWIĄ MNIE PODWYŻSZONE PŁYTKI KRWI, KTÓRE SYNEK JAK MIAŁ 3 MIESIĄCE WYNOSIŁY TEŻ 630 ALE POZOSTAŁE WYNIKI BYŁY W NORMIE.
Obserwuj wątek
    • joasia22183 Re: Proszę o interpetację wyników 31.03.14, 20:55
      Dodam że objawami alergii były wysypka na twarzy i śluz w stolcu. Przeszlam na diete i objawy ustąpiły. śluz pojawia się kiedy nowy produkt szkodzi przy rozszerzaniu diety synka. Powodem zrobienia morfologii są słabe przyrosty wagi i wzrostu Synek na 7 miesięcy waży kilo ima 66cm
      • ewa.misko-wasowska Re: Proszę o interpetację wyników 01.04.14, 11:40
        Witam,
        synek ma niedobory żelaza (podwyższone RDW), to może być powodem nadpłytkowości a także dodatkowo poza alergią słabszego przyrostu masy ciała.
        Pozdrawiam serdecznie
    • 7iwonka Re: Proszę o interpetację wyników 05.12.14, 22:17
      Witam, mam podobną sytuacje. Moja córka ma 10 miesiecy i wazy 7 kg. Czyli spora niedowaga. Ma alergie pokarmową. Jestesmy w trakcie badan. Zobaczymy co nam wyjdzie. I tak jak u Pani podwyższone płytki krwi. Ciekawa jestem czy znalazła Pani przyczynę. Lekarze tylko odsyłają do innych specjalistów, a ja dalej nie wiem co robić. Będę wdzięczna za odpowiedz
      • mkwietniewska123 Re: Proszę o interpetację wyników 08.12.14, 16:00
        My z córką jesteśmy po wizycie u hematologa oraz po szczegółowych badaniach w Dziecięcym Szpitalu Klinicznym na oddziale hematologii ze względu na nadpłtkowość (630 tys., potem 738 tys. Obecnie 660 tys.). Badania wykazały- tak jak wskazała tu już Pani Dr niedobory żelaza, które mamy sumplementować niefarmalogicznie przez podaż czerwonego mięsa. Dodatkowo lekarz hematolog kazał nam bezwględnie przepajać córkę, co i tak mieliśmy zalecone przez lekarza chorób dziecięcych (zbyt wysoki poziom wit.D spowodował nagromadzenie wapnia, który uczestniczy w procesie tworzenia płytek krwi). Poza morfologią możecie więc Państwo spr.poziom wapnia i fosforu we krwi. W szpitalu zwrócono nam też uwagę, że dziecko musi być napojone i najedzone do badań, a od ost.ewentualnego szczepienia musi minąć min. 3 tygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka