Dodaj do ulubionych

wzw B i pneumokoki

21.07.14, 11:11
Witam,
Córka kończy właśnie 6mcy. Nie zaszczepiłam jej dotychczas na pneumokoki. Chciałabym rozpocząć szczepienie teraz. Najbliższą wizytę szczepienną mam z wzw B. Czy mogę połączyć te dwie szczepionki, czy możliwe jest zwiększone ryzyko powikłań przy połączeniu. Moja pediatra starej daty zaleca oddzielną wizytę szczepienną. Jaki schemat szczepienia będzie przy rozpoczęciu szczepienia w tym wieku? Starsza córka rozpoczyna od września chodzenie do przedszkola. Czym jeszcze warto zaszczepić młodszą lub starszą dla lepszej ochrony, starsza była dotychczas szczepiona 5w1 + pneumokoki.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: wzw B i pneumokoki 21.07.14, 17:25
      Tak, możesz je połączyć.
      Nie będzie żadnych powikłań, bo podaje się w dwa uda.
    • ewa.misko-wasowska Re: wzw B i pneumokoki 22.07.14, 07:45
      Witam,
      obydwie szczepionki można podać jednoczasowo. Druga dawka pneumokoków zalecana po 2 miesiącach a trzecia po ok. 12. Z dodatkowych szczepień zalecam meningokoki. 6 mies. to jeszcze za mało na ospę, ale starszą można zaszczepić.
      Pozdrawiam gorąco
      • anna.chlebinska Re: wzw B i pneumokoki 08.08.14, 21:43
        Pani Ewo,
        Tak jak się spodziewałam moja pediatra kręciła nosem na połączenie wzw B i prevenar. Wcale nie chciała wyrazić zgody na szczepienie schematem 2+1 (za rok). Według niej dziecko szczepione tym schematem powinno skończyć 7 miesięcy. Córka w dniu wizyty miała 6 miesięcy i 16 dni. Pielęgniarka też była nieugięta i twierdziła, że wymagane jest 7 miesięcy skończone dla takiego schematu szczepienia. Wyszperałam po wizycie ulotkę od prevenaru i widzę, że schemat szczepienia 2+1 jest zalecany dzieciom w wieku większym bądź równym 7 miesięcy. Czy odmowa była więc zasadna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka