Dodaj do ulubionych

badanie krwii

23.08.14, 12:01
Witam,
na ostatniej wizycie z 4 letnim synem u pediatry dostaliśmy skierowanie m.in. na badanie krwi, tj. morfologia z rozmazem, ob., crp + tsh, ggtp, ast, alt...,
z powyższych badan morfologia, ob., crp wyszla w normie, natomiast pozostałych badan nie udało się wykonać jako ze podobno probka się nie nadawala. po 2-ch dniach poproszono nas o ponowne zgłoszenie się na pobranie krwi w celu powtorzenia tych badan, i niestety tym razem to samo- nie udało się wykonać badan- probka się nie nadawala. W poniedziałek mamy stawic się kolejny raz- nie ukrywam ze bardzo mnie martwi taka sytuacja- nigdy wcześniej nie zdarzylo mi się żeby probka krwi się nie nadawala- a tu jeszcze taka sytuacja dwa razy pod rzad. Co może być tego przyczyną??? Jak wyjasnic taka sytuacje. Pani z laboratorium wspomniała cos o lepkości krwi, szybkim rozkładzie krwinek.... nie brzmi to optymistycznie...
Dziecko i tak już mocno zestresowane powtornym pobraniem krwi- a tu jeszcze trzeba kolejny raz ;-(
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: badanie krwii 23.08.14, 13:59
      Rozumiem Cie. Wyobrazam sobie bardzo musi to byc stresujace dla Was. Krew do prob pobiera zazwyczaj "na skrzep" czyli do probowki niepokrytej antykoagulantem. Potem sie odwirowuje i pozbywa komorek bo tak na prawde potrzeba czyste osocze do oznaczenia tych parametrow. Byc moze u syna zbyt gwaltownie zaszedl proces krzepniecia i nie udalo sie oczyscic osocza. Czesto sie to zdarza niestety

Przed kolejnym badaniem przypilnuj aby synek byl napojony woda wtedy bedzie mniejsze prawdopodobienstwo zbyt szybkiego krzepniecia krwi.
      • tunia177 Re: badanie krwii 23.08.14, 22:20
        dzięki za odpowiedź,
        młody przed każdym pobraniem krwi- wypijal w domu ok 1 szklanki wody, później jeszcze pare lykow przed gabinetem- więcej niestety nie dalo rady "wcisnąć". Może tym razem dam mu cos "smaczniejszego". Myślę, że na te badania, które nam nie wyszly -"smakowy" napoj nie powinien mieć wpływu.(?)
        Mam tylko nadzieję, że w poniedziałek uda się w końcu i będziemy to mieć za soba
        • fizmedka Re: badanie krwii 23.08.14, 22:54
          Teoretycznie do badan powinno sie byc na czczo. Niestety nie wiem czy smakowym napojem mozna sie poratowac. Moze warto byloby zadzwonic do laboratorium i zapytac.
          na pewno mozna podac wiecej plynow dzien wczesniej i wtedy taki smakowy napoj nie zaszkodzi. A rano woda. Moze minaralna gazowana bedzie bardziej "przysfajalna";)
          Trzymam kciuki za udane pobranie:)
    • ewa.misko-wasowska Re: badanie krwii 24.08.14, 07:25
      Witam,
      fizmedka ma rację, dziecku należy podać więcej do picia już dzień przed pobraniem. Rano może wypić napoje smakowe, nie będą one miały dużego wpływu na ww badania, ale rzeczywiście lepiej jeszcze upewnić się w laboratorium.
      Pozdrawiam serdecznie i powodzenia
    • aaaniula Re: badanie krwii 17.09.14, 11:10
      Wypowiem się jako diagnosta :-)
      Pytanie skąd była pobierana próbka? Jeśli z palca- to prawdopodobna przyczyna problemu. Kiedy krew wyciska się z paluszka krwinki czerwone się rozpadają (szybki rozkład krwinek). Dochodzi do rozpadu- czyli hemolizy i surowica nie nadaje się do badań.
      Jeśli krew pobierana z żyły- prawdopodobnie błąd osoby pobierającej, która wstrząsa probówką "chemiczną" (czyli tą z której oznacza się parametry biochemiczne) i również powoduje hemolizę. Praktycznie w 99% przypadków taka jest przyczyna hemolizy.
      Co do picia, to ja nie zauważyłam wielkiej różnicy w pobieraniu u dzieci mocno "napitych" i mniej "napitych". Co innego u odwodnionych, ale Twój syn zapewne nie jest. Nie poiłabym syna słodkimi napojami, bo to może wpłynąć na wynik prób wątrobowych (w niewielkim stopniu, ale procedury są takie, że pacjent powinien być na czczo). Jeśli pobiera się krew z palca to warto przed pobraniem ogrzać palce pod ciepłą wodą. I krew leci jak z kranu bez wielkiego wyciskania.
      Ja bym osobiście poszła do innego laboratorium.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka