Dodaj do ulubionych

krew w kupie

20.10.14, 21:51
u mojego 4,5 latka występuje niewielka ilość krwi chyba w każdej kupie (chyba, bo czasem robi w przedszkolu) oraz śluz - podbarwiony krwią, przezroczyty lub taki mlecznobiały. sytuacja trwa od lipca, czyli ok3 miesiące. poza tym żadnych innych objawów. załatwia się normalnie, codziennie, kupa nie jest twarda. mam skierowanie na diagnostykę w szpitalu, ale czekamy na termin. 2 tyg temu miał zakażanie układu mozcowego bakterią serratia mercenses (czy jakoś tak) i leczony był antybiotykiem fortum. dzisiaj doszedł ból brzucha z lewej strony pod żebrami, mówi że nie może zrobić siku bo go brzuszek boli po kupie. czy jest to jakiś niepokojący objaw? powinnam to skonsultować z lekarzem jakimś?
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: krew w kupie 21.10.14, 11:10
      Witam,
      warto się skonsultować, to może być zapalenie jelita po antybiotykoterapii, na pewno warto podawać probiotyki np. z Saccharomyces boulardi, jak dolegliwości będą się nasilać sprawdzić toksyny Clostridium difficile w kale. Natomiast co do okresowego krwawienia to w sytuacji nie potwierdzonej szczeliny odbytu trzeba rozważać polipa młodzieńczego - zwłaszcza przy braku innych dolegliwości. Należy pamiętać, że przy takich podkrwawianiach powinno się sprawdzić morfologię czy nie doszło do anemii.
      Pozdrawiam serdecznie
      • inakaro Re: krew w kupie 21.10.14, 12:04
        dziękuję za odpowiedź. antybiotyk dostawał dożylnie, czy w takim przypadku tez może dojść do zapalenia jelita?
      • inakaro Re: krew w kupie 06.12.14, 21:42
        Udało nam się zrobic badania i rzeczywiście Pani przypuszczenie się potwierdziło, synek ma polipa młodzieńczego wielkości 2,5cm, którego nie udało się w naszym szpitalu usunąć ze względu na brak odpowiedniego sprzętu i musimy go usunąć w CZD. jesteśy pod opieką gasrologa dziecięcego, ale nie mam z dr bezpośredniego kontaktu i dlatego chciałabym się dopytać. synek ma ostatnio gorączki, tydzień temu dwie noce z kolei miał gorączkę ok 37,5-38st, bez żadnych innych obawów typu kaszel, katar itp. było podejrzenie jakieś infekcji, ale po jednym dniu synek ozdrowiał i nie było gorączki ani nic. wczoraj znowu to samo, dzisiaj wieczorem gorączka do 39st.. nie kaszele, nie ma kataru, gardło go nie boli, nie słychać, żeby jakoś inaczej oddychał, nic go nie boli. czy możliwe jest że gorączka jest przez ten polip? w opisie badania napisali, że śluzówka wokół polipa zmieniona zapalnie, bierze tabletki asamax. i jeszcze przy okazji prosze napisać jaka jest srednica jelita grubego u dzieci? nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji, a naszej dr zapomniałam się dopytać.
    • inakaro Re: krew w kupie 02.11.14, 21:37
      byliśmy na 3 dniowej diagnostyce w szpitalu i zostało ustalone tylko tyle, że krew kupie jest obecna i że jest bardzo niski poziom żelaza (20). przyczyny na razie brak. lekarka podejrzewa głównie przewlekłe zapalenie jelita lub polipy, ale to okaże się dopiero po kolonoskopii za 2 tyg. póki co chciała wykluczyc wszystko inne, żeby nie robić kolonoskopii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka