Dodaj do ulubionych

nieustający katar

12.02.15, 22:34
Córka 4l właściwie od listopada ma katar. Z małymi przerwami. W styczniu katar zszedł na oskrzela, ale wyszła z tego. W zeszłym tygodniu złapała jakiegoś wirusa (temp. + katar), temp. już nie ma, ale katar nadal jest (najpierw wodnisty, potem zielony zatykający, teraz czasem bardziej, czasem mniej gęsty). W ciągu tych 3 miesięcy leczona różnie, raz samym płukaniem, raz decortineff, zwykle homeopatia. Rezultaty są zwykle te same, po pójściu do przedszkola po paru dniach znowu wraca. W marcu mam wizytę u laryngologa. Nie wiem, czy szukać jakiegoś prywatnie, czy robić jakieś badania, czy to normalne w tym wieku.
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: nieustający katar 12.02.15, 23:00
      Witaj.Tak uciążliwy i długo trwały katar nie jest normalny w żadnym wieku.Bardzo dobrze że umówiłaś się do lekarza,zobacz co ci powie i jeśli nic sensownego to dopiero poszła bym prywatnie.A próbowałaś inhalacji, połączonej z jakimiś kropelkami do noska? Życzę powodzenia i niech Maluch wraca do zdrowia.
      • e-milia1 u nas tak wlasnie wygladalo przy przerosnietym 13.02.15, 21:07
        3-cim migdale. proponuje wybrac sie takze do dobrego laryngologa. syn ma niecale 3 lata i od jesieni prawie bez przerwy chory, jak nie angina, to zapalenie ucha. w czasie wolnym od angin katar i kaszel. dzis wyciynalismy 3-ci migdal i pomniejszalismy migdalki. mam nadzieje, ze w koncu choroby sie skoncza...
        • blaue777 Re: u nas tak wlasnie wygladalo przy przerosniety 13.02.15, 21:54
          No własnie tylko problem z tym dobrym laryngologiem jest - bo co od kogoś usłyszę, że dobry, to kolejna osoba zaprzecza... Do tego z tego co mówiła mi moja lekarka, to przy stanie zapalnym migdał na pewno będzie powiększony, dlatego zastanawiam się, czy nie powinnam iść z nią do lekarza, jak... będzie zdrowa:/
    • mikolajek2010 Re: nieustający katar 13.02.15, 22:32
      poszukaj moich postów :)
      my juz po operacji 3 migdala
    • rulsanka Re: nieustający katar 14.02.15, 16:22
      Powinniście spróbować sterydów donosowych. Bo u niektórych bywa tak, że po infekcji śluzówka pozostaje podrażniona, nie leczy się sama. I wtedy jest katar, pomimo braku infekcji. Natomiast taka zmieniona zapalnie śluzówka jest bardziej podatna na infekcje niż normalna, zdrowa. Więc kolejna infekcja przychodzi szybko i pogarsza stan. Sterydy bardzo pomagają w tej sytuacji. A jeżeli przyczyna jest poinfekcyjna a nie alergia, to poprawa powinna być trwała (przynajmniej do następnej infekcji).
      Co do oskrzeli to nie musiały mieć związku z katarem. Moje dzieci miały "100" katarów, które nigdy nie zeszły na oskrzela. A na przełomie grudnia i stycznia obaj zaliczyli zapalenie oskrzeli, i to bez poprzedzającego kataru.
      U starszaka cała szkoła choruje na oskrzela, łącznie z wychowawczynią.
      3 migdał w czasie infekcji jest powiększony, taka jego rola. Trzeba sprawdzać gdy dziecko zdrowe.
      • blaue777 Re: nieustający katar 14.02.15, 16:48
        Bardzo dziękuję. Pójdę z nią chyba jednak do laryngologa w przyszłym tyg. Co do sterydów uczucia mam mieszane - brała w grudniu, pomogły na katar, ale został wtedy już kaszel, z którego zrobiło się zapalenie oskrzeli (zalały ją mukolityki). A sam katar też powrócił w niedługim czasie.
        • rulsanka Re: nieustający katar 14.02.15, 17:03
          Tak jak pisałam, zapalenie oskrzeli niekoniecznie miało związek z katarem, bo akurat krążyły infekcje oskrzelowe. Mukolityki u umiejącego kasłać, nie leżącego w łóżku dziecka, nie powinny być powodem zejścia infekcji na dół.
          Nawrót kataru mógł być kolejną infekcją, w sezonie może być tego kilka.
          Tak naprawdę nie bardzo macie wybór poza sterydami, bo w zasadzie to główna metoda leczenia. Do laryngologa oczywiście można pójść, obejrzy czy śluzówka jest bardzo zmieniona.

Warto też wykluczyć alergię.

Co do sterydów, to z tego co piszesz, używaliście dicortineffu, to nie jest z założenia lek donosowy. Być może inne sterydy dałyby lepszy efekt.
          • blaue777 Re: nieustający katar 14.02.15, 18:30
            No i jeszcze alergia - katar w listopadzie zbiegł się z remontem w domu. Wcześniej dziecko nie miało żadnych alergii. Może teraz coś ją jednak drażni - kurz itp.. Czy testy są wiarygodne w wieku 4 lat?
            • rulsanka Re: nieustający katar 14.02.15, 18:51
              Chora sluzowke moze wszystko draznic, nawet az do bolu. Nie przesadza to o alergii. Testy mozna zrobic, powyzej 3 lat sa ok.
    • blaue777 Re: nieustający katar 14.02.15, 18:28
      Ruslanka, dzięki.
      Mukolityki ewidentnie pogorszyły stan, to że ją "zalały" potwierdził lekarz homeopata. W każdym razie została wyleczona homeo i bańkami. To już za nami. Teraz ten katar to na pewno nowa infekcja, bo zaczęła się typowo grypowo, wirusowo. Nie wiem tylko czy teraz te zmiany gęstości, zabarwienia są normalnym przebiegiem choroby czy po prostu ma tam jakieś paskudztwo, które się obawia co jakiś czas. Pójde z nią do laryngologa, bo moi pediatrzy zalecają 1. - nic ne robić, 2. - decortineff albo antybiotyk do nosa. Homeo pomaga ale po powrocie do przedszkola kolejny glut się pojawia. Tylko zastanawiam się jak rozmawiać z lekarzem, gdy każe wycinać migdał - bo to podobno teraz bardzo popularne....
      • rulsanka Re: nieustający katar 14.02.15, 18:58
        Moze spobuj entitis, my stosujemy bo syn mial wylacznie ropne katary, bez fazy przezroczystej. Brzmi obiecujaco.
        Z migdalem czasem warto powalczyc radykalnie. Ja mialam zostawiony i zaluje, bo nie zanikl i przy infekcjach mam kluche w gardle. U doroslych jest to niebezpieczny zabieg, ryzyko krwotoku.
        • blaue777 Re: nieustający katar 16.02.15, 17:12
          Byłyśmy u laryngologa. Migdały, gardło, nos, uszy ok, 3 migdał lekko opuchnięty, nie przerosnięty, dostałyśmy leki homeopatyczne na kilka tygodni. Zobaczymy, dziekuje za rady i kopa do lekarza!:)
    • blaue777 Re: nieustający katar 14.02.15, 19:21
      Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka