Dodaj do ulubionych

Acidolac junior.

19.02.15, 09:54
Witam, nie bardzo wiem kiedy powinnam podawać synowi acidolac junior przed antybiotykiem czy po, syn bierze amoksiklav co 12 godz. I jeszcze jedno- na ulotce jest napisane jedna tabletka dwa razy dziennie a pani doktor mówiła żeby podawać tylko raz dziennie.
Obserwuj wątek
    • mamasiasiulki Re: Acidolac junior. 19.02.15, 12:20
      Zadzwoniłabym/poszła do pediatry by dopytać, ponieważ amoksycylinę z klawulanianem stosuje się zwykle - poza naprawdę wyjątkowymi sytuacjami - 2 lub 3 razy na dobę, niech zweryfikuje lub wyjaśni, o co chodzi.

Probiotyk najlepiej podawać pomiędzy dawkami antybiotyku, przy tym akurat jest to dość ważne. Byle nie równocześnie.
    • mamasiasiulki Nie doczytałam. Nie rozumiem - co 12 godzin czy 19.02.15, 12:22
      raz dziennie w końcu? Zalecona dawka co 12 godzin to standardowe dawkowanie takich antybiotyków. Ale już czy tabletka, czy pół i jakiej dawki to zależy od wieku, masy ciała, stanu zdrowia, więc tu nie pomogę.
      • lea228 Re: Nie doczytałam. Nie rozumiem - co 12 godzin c 19.02.15, 13:55
        ja daje probiotyk godzine lub 2 po antyb
      • zuzann-a Re: Nie doczytałam. Nie rozumiem - co 12 godzin c 19.02.15, 14:36
        Kurcze, mea culpa, napisałam jak potłuczona. Chodziło mi oczywiście o ten probiotyk, raz czy dwa razy dziennie. Antybiotyk wiem jak stosować. Sorry za moje nieogarnięcie.
        • mamasiasiulki Re: Nie doczytałam. Nie rozumiem - co 12 godzin c 19.02.15, 15:09
          Wystarczy raz, można dwa razy - obie wersje dopuszczalne.
    • rulsanka Re: Acidolac junior. 20.02.15, 08:33
      Najlepiej przy antybiotyku podawać bardziej specjalistyczne probiotyki, stosowane przy antybiotykoterapii. Czyli zawierające w składzie drożdże probiotyczne. Takie probiotyki skutecznie zapobiegają biegunce poantybiotykowej.
      Ja spotkałam się z preparatami: enterol, dierol, acidolac entero. Wtedy nie musisz pilnować czy probiotyk dajesz z antybiotykiem czy bez. Co więcej, nawet jak się daje te probiotyki przez pierwsze 2-3 dni antybiotyku to już wystarczy (oczywiście dla bezpieczeństwa kuracja może trwać tyle co antybiotyk)
      Podając acidolac junior dostarczasz organizmowi bakterie probiotyczne, które na bieżąco są wybijane przez antybiotyk. Skuteczność mała. Zdarzały mi się zapalenia jelit przy antybiotyku, gdy brałam zwykłe probiotyki. Od kiedy biorę drożdże, problemy się nie powtórzyły.

Po zakończeniu antybiotyku i probiotyku drożdżowego warto przez tydzień podawać zwykły, bakteryjny probiotyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka