Dodaj do ulubionych

Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morfo

04.05.15, 03:16
Dzień dobry, zanim zacznę wymyślać i gryźć pazury zgłaszam się po poradę - co myśleć i co dalej?
Od prawie tygodnia już moja dwuletnia Córeczka gorączkuje - jednego dnia wchodzimy w zakresy 39 i kresek, następnego jest lepiej i trzymamy się 37,6 - 37,7, w zasadzie spadku poniżej 37,5 nie było. Córeczka skarży się, że boli, chociaż konkretnie nie bardzo wie, gdzie. Przez chwilę była zakatarzona, ale to szybko przeszło, później przez chwilę były zielonkawe wypróżnienia, brzuszek dokuczał, ale teraz niby wszystko jest w normie, ale temperatura po tym, jak na cały dzień spadła do 37,5, ponownie wróciła i słabo daje się zbić czymkolwiek (paracetamol, nurofen). W związku z tym, że wczoraj obudziła mi się w środku nocy z ogromnymi żalami wybrałyśmy się ponownie do lekarza (pierwszy raz dwa dni temu - orzeczono, że coś z bruszkiem). Morfo na cito, wyniki następujące:
WBC 12,9
RBC 4,73
hemoglobina 12,9
hematokryt 36%
MCV 76,1
MCH 27,3
MCHC 35,8 (norma do 35) +
płytki 282
RDW-CV 11,7%
MPV 8,7 (norma od 9) -
PDW 9,7 (norma od 9,8) -
PCT 0,25%
% neutrocytow 51,9
% limfocytow 29,4
% monocytów 17,9 (norma do 7) +++
% eozynocytów 0,6
% bazocytów 0,2
liczba neutrocytów 6,7
liczba limfocytów 3,79
liczba monocytów 2,31 (normado 0,8) +++
liczba eozynocytów 0,08
liczba bazocytów 0,02

Dodam jeszcze, że wcześniej Córa bardzo pociła się, szczególnie podczas snu. Teraz niby się bawi, biega itp. ale męczy się szybciej, pokłada się w ciągu dnia... Pani doktor nie zaleciła nic więcej niż paracetamol.
Czy mogę prosić o radę tutaj?
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 04.05.15, 22:26
      Przy takich monocytach i przewadze neutrofili nad limfocytami, sporej ilości leukocytów, gorączce od tygodnia, osłabieniu - mnie się wydaje, że wskazany byłby antybiotyk. Możesz iść do innego lekarza?
      • sigrunbrandt Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 04.05.15, 22:55
        Chyba właśnie gryzę pazury - mamy wizytę w środę rano u ponoć porządnej pani doktor... CRP było 4,0 u nas, więc poprzednia pani doktor nie uznała włączenia uprzednio przepisanego Zinnatu za stosowne... Najbardziej mnie martwi to, że właściwie nikt nie wie, skąd to i co to - usg brzucha Mała miała dwa miesiące temu, wszystko wyszło w normie, generalnie poza stroną - że tak to ujmę - zapachową ;) nic się już nie dzieje z wypróżnieniami, dziś dostałyśmy wyniki moczu - nieco mętny, ciężar właściwy nieco wyższy niż powinien być i liczne fosforany bezpostaciowe... Zalecenia lekarskie od pani doktor - czekać... :S Tylko "znajoma" pielęgniarka mnie postraszyła jeszcze dziś tymi wysokimi monocytami, że to może być gruźlica albo białaczka...
        • rulsanka Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 05.05.15, 08:26
          Znajomej pielęgniarki nie słuchaj. Bo powody mogą być różne i nic nie usprawiedliwia takiego straszenia.
          Po prostu idź do innego lekarza. Co do usg, to pisałam o tym dlatego, że chodzi o podejrzenie mononukleozy i sprawdzenie, czy jest powiększona wątroba, śledziona. Dwa miesiące temu to jeśli chodzi o bieżącą infekcję, sprawa nieaktualna.
          Z crp jest tak, że wysokie oznacza konieczność leczenia antybiotykiem, ale niskie go nie wyklucza, jeżeli jest coś niepokojącego w rozmazie.
          Fosforany to raczej z diety, pewnie pije dużo mleka? Spróbuj dawać żurawinę na zakwaszenie moczu, działa naprawdę skutecznie. Najlepiej kupić mrożoną, ja kupowałam w supermarkecie i robiłam kompot z łyżki żurawiny na szklankę wody.
          • mamasiasiulki Nieprawda 05.05.15, 14:50
            Po pierwsze: mononukleoza niewiele ma wspólnego z monocytami, za to w morfologii występowałyby limfocyty atypowe. Wysoki poziom monocytów jest za to typowy między innymi dla fazy zdrowienia w infekcjach różnej maści.

Fosforany bezpostaciowe są bez znaczenia diagnostycznego - są charakterystyczne dla diety bogatej w warzywa i nie wymagają żadnej korekty.

Wizyta u innego lekarza faktycznie byłaby wskazana, tak dla spokojności :-)
    • alpepe Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 05.05.15, 09:49
      A piątki jej nie idą aby?
      • sigrunbrandt Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 05.05.15, 13:05
        W zasadzie z poczatku chcialam wszystko zwalic na zeby, chociaz u nas z zebami jakos zle nigdy nie bylo. Jedna piatka wyszla, okupiona moze trzema dniami gorszego samopoczucia, reszty nie widac poki co. Dzis jestesmy juz zupelnie bez goraczki I bez zbijaczy, ale za to w nocy Cora obudzila sie z powodu bolu brzucha, wiec zalatwiam, jak sugeruje Rusalka, usg na jutro.
        • sigrunbrandt Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 05.05.15, 13:07
          Rulsanka mialo byc oczywiscie, auto correct w telefonie mysli, ze jest madrzejszy ;-)
          • lea228 Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 05.05.15, 14:52
            tj. wirus mój syn miał identyczne wyniki mordował się ponad tydzien i był mega osłabiony
            • mamasiasiulki Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 05.05.15, 14:58
              O! A możesz napisać w jakim był wieku i jaka była proporcja neutrofili do limfocytów? Zwykle w tym wieku jest jeszcze przewaga limfocytów w rozmazie, tu mamy neutrofilię. Co nie zmienia faktu, że sensacje jelitowe - niezależnie od przyczyny - trochę trwają, leczy się je tak samo (antybiotyk przy jelitówkach tylko pogarsza sprawę) i póki się dzieciak nie odwadnia powinien po prostu dostawać elektrolit plus jakiś enterol i dietę. Oczywiście po wykluczeniu przez dobrego pediatrę (przy ew. wątpliwościach - przez chirurga) ostrego brzucha.
          • mamasiasiulki Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 05.05.15, 14:53
            Przede wszystkim załatw sobie wizytę u innego pediatry :-) Będzie ok, pewnie jakaś jelitowa infekcja bakteryjna.
            • sigrunbrandt Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 05.05.15, 15:06
              Dziewczyny, ogromne dzięki dla Was wszytkich! Chociaż się nie znamy, ufam Wam trochę bardziej, niż "znajomej" pielęgniarce (która rzekomo wiele już widziała i szkoliła się na wszystkie strony, ale dzieci nie ma), więc mnie uspokajacie. Mała w sumie nigdy mi do tej pory nie chorowała, więc jak widzę, jak się pokłada teraz, to aż mnie skręca. Jutro rano mamy wizytę u innej lekarki i zobaczymy.
              Jeszcze raz bardzo Wam wszystkim dziękuję i pozdrawiam!
              • sigrunbrandt Re: Nawracająca gorączka u dwulatki i wyniki morf 10.05.15, 22:59
                Jeszcze raz bardzo Wam wszystkim dziękuję! Wizyta u nowej Pani Doktor przyniosła: wykluczenie brzucha ostrego, raczej wykluczenie mononukleozy, oczywiście cały pakiet morfologii i badań moczu do powtórzenia, i trochę po omacku - ale jednak chyba trafną diagnozę infekcji wirusowej połączonej z bakteryjną nierównowagą w jelitach. Dostałyśmy nifuroksazyd w syropie i odkąd bierzemy - jak ręką odjął. Gorączka nie wraca, rytm się nam ustabilizował, noce są przespane, a dziecko za dnia żyć nie daje, jak dawniej :) Co ciekawe, ponoć całkiem duża grupa dzieci tak właśnie reaguje...
                Pozdrawiamy serdecznie,
                mama i Mała
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka